Skip to main content

#1 usrah~ peringatan menempuh hari akhirat

seperti biasa setiap minggu..
aku akan mengikuti usrah..

dan kali ini..
aku ingin berkongsi apa yang aku dapat daripada usrah yang lalu..
berkaitan dengan persediaan untuk menempuh hari akhirat..
maaf sekiranya anda bosan dengan entri kali ini..
kalau TIDAK SUKA dipersilakan untuk pangkah..
ini sekadar perkongsian aku..
dan semoga kita sama2 sentiasa berada dalam redhaNya

pertama sekali..
perbincangan tentang ayat Al-Hasyr ayat 18-21..
yang membicarakan tentang beberapa peringatan..

18. hai orang2 yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.
19. dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri. mereka itulah orang2 yang fasik.
20. tiada sama penghuni2 neraka dengan pernghuni2 syurga; penghuni2 syurga itulah orang2 yang beruntung.
21. kalau sekiranya Kami menurunkan alQuran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. dan perumpamaan2 itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.

mari sama2 kita renungkan dan hayati apa yang telah diperkatakan dalam ayat tersebut.. 

dalam ayat ke-18
mengajak kita untuk merenung apakah kita telah berbuat sesuatu untuk hari akhirat kelak? sudah bersiap kah kita dengan amal2 yang kita lakukan? 

dalam ayat ke-19
janganlah sedetik pun kita lupa pada Allah.. nescaya apabila Allah melupakan akan kita, maka adalah sukar untuk kita kembali padaNya.. oleh itu, sentiasalah beringat pada Allah supaya kita sentiasa tergolong dalam umat yang dirahmatiNya..

dalam ayat 20
menyatakan akan perbezaan penghuni2 neraka dan syurga.. sudah tentu pasti nikmat di syurga jauh lebih baik daripada azab di neraka.. dan adakah kita benar2 layak ke syurgaNya?

dalam ayat 21
diumpamakan bahawa alQuran tersangatlah berat kerana didalamnya terkandung segala laranganNya, perintahNya yang seharusnya dijadikan panduan dan amalan umatnya.. namun, kita pula hanya memandang alQuran sebagai sebuah buku yang ditulis dalam bahasa arab dan dibacanya apabila terasa perlu..

dalam surah al-Faathir, ayat 45
dan kalau sekiranya Allah menyiksa manusia disebabkan usahanya, nescaya Dia tidak akan meninggalkan di atas permukaan Bumi suatu makhluk yang melata pun akan tetapi Allah menangguhkan (penyeksaan) mereka, sampai waktu yang tertentu; maka apabila datang ajal mereka, maka sesungguhnya Allah adalah Maha Melihat (keadaan) hamba2Nya

jelas disini bahawa Allah menangguhkan seksaan hamba2nya hinggalah suatu masa.. Allah sentiasa memberi peluang kepada kita untuk memperbaiki diri.. betapa mulianya Dia.. sedangkan kita terus berterusan melakukan khilaf dan salah tanpa sujud bertaubat atas khilafan tersebut.. hendak tunggu seksaan datang baru hendak bertaubat?? 

jadi, sudah cukupkah amalan2 kita untuk menempuh hari akhirat kelak?
sudah tentu belum cukup lagi kan..
kenapa perlu tunggu pada suatu masa yang sesuai untuk berubah?
sedangkan Allah telah memberi peluang pada kita..

mari sama2 kita renungkan..

sebenarnya ada lagi satu ayat yang dikongsikan.. tapi aku lupa pula.. hehe..Comments

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

tips untuk praktikal latihan mengajar..

entry ini khas untuk mereka2 yang akan ke praktikal latihan mengajar..  setahu aku yang akan ke LM ialah budak2 UPSI.. so.. ini untuk kamu yek.. dan sahabat ku di UPSI.. ain fathihah dan amirah..
nak aku kongsi tips.. tak adalah aku hebat sangat masa praktikal dulu.. cuma aku sudah melalui zaman praktikal itu pada semester lepas.. dan hanya berkongsi pengalaman apa yang telah aku lalui.. mungkin kamu yang akan pergi praktikal akan dapat mempraktikkan beberapa tips..  hehehe~
mula2 sekali.. bagi aku apa yang penting sekali.. persediaan mental.. yeahhh.. itu sangat penting.. setakat baju, name tag, ABM dan ilmu itu penting juga.. tapi tak sepenting mental.. yeahh.. kalau mental tak ready.. jenuhlah nak menghadap pelajar.. belum lagi diuji dengan pelajar.. so.. bersedialah dari segi mental.. nanti tak adalah  yang menangis lepas kelas yang pertama.. heeeee~
dan yang lain2 yang aku rasa ialah.. hubungan antara guru pebimbing dan pensyarah pebimbing.. kerana merekalah yang akan bagi markah anda.. ketahuilah apa ya…