Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

tips untuk praktikal latihan mengajar..

entry ini khas untuk mereka2 yang akan ke praktikal latihan mengajar..  setahu aku yang akan ke LM ialah budak2 UPSI.. so.. ini untuk kamu yek.. dan sahabat ku di UPSI.. ain fathihah dan amirah..
nak aku kongsi tips.. tak adalah aku hebat sangat masa praktikal dulu.. cuma aku sudah melalui zaman praktikal itu pada semester lepas.. dan hanya berkongsi pengalaman apa yang telah aku lalui.. mungkin kamu yang akan pergi praktikal akan dapat mempraktikkan beberapa tips..  hehehe~
mula2 sekali.. bagi aku apa yang penting sekali.. persediaan mental.. yeahhh.. itu sangat penting.. setakat baju, name tag, ABM dan ilmu itu penting juga.. tapi tak sepenting mental.. yeahh.. kalau mental tak ready.. jenuhlah nak menghadap pelajar.. belum lagi diuji dengan pelajar.. so.. bersedialah dari segi mental.. nanti tak adalah  yang menangis lepas kelas yang pertama.. heeeee~
dan yang lain2 yang aku rasa ialah.. hubungan antara guru pebimbing dan pensyarah pebimbing.. kerana merekalah yang akan bagi markah anda.. ketahuilah apa ya…

kawan ku.. newbie blogger..

entry ini khas buat kamu.. dayahtaslim..
TAHNIAH..
TAHNIAH..
TAHNIAH..
TAHNIAH..
TAHNIAH..
kenapa??
sebab dia baru sahaja buat blog.. so, selamat bergelar bloggers lah pula yek.. hehehe..~
semoga dapat terus berkarya dalam arena blogging neh.. waaahhh~ jom terjah beliau..

kisah SSH 3043~

korang tau apa tuh SSH 3043?? mungkin bagi sesetengah budak UTM yang tahu.. itu pun kalau mereka ada amik.. korang nak tau kod bagi kursus apa?? kursus.. SEJARAH & FALSAFAH MATEMATIK.. okay.. jangan main2 eh.. sejarah & falsafah matematik tuh.. gi-la betul..
cara pengajaran lecturer neh ialah presentation.. bahagia betul hidup dia.. masuk kelas sahaja.. presentation.. semua bab telah diagaih2kan pada awal semester.. maknanya dari awal pengajaran dan akhir pengajaran.. kami hanya PRESENT.. PRESENT dan PRESENT..
kalau sedikit saja presetnya.. tak apelah jugak.. neh ada 4 assignment yang kena present.. maknanya 4 bab each of group.. kalau setakat present tuh.. bolehlah gagah lagi.. neh kena buat pula short report.. adoyai.. dan tiap kali lepas present.. ada kuiz pulak.. adoyai.. bala2~ boleh jadi gi-la rasa..
lagi yang nak menambahkan tekanan.. kami dikehendaki compile segala kerja.. segala slide show printed version.. plus short report.. dan juga long report.. erkk.. dah short report, long report pula.. adushh…

kawan tiada disisi??

ada baca tak entry post aku pasal kawan mencari kerana kesusahan atau kesenangan?? kalau belum baca lagi.. pi sana baca dulu.. heeee~
entry post tuh bukannya hasil nukilan aku eh.. dicopy sahaja yek... dan untuk berkongsi..
betul kan katanya.. berapa keratlah sangat kawan yang ada masa kesusahan?? kawan yang manalah nak dengar segala keluh kesah dihati?? susah sangat nak cari.. kalau ada.. alhamdulillah.. dan hargailah sementara ada.. sedangkan.. ramai yang mencari kawan seperti itu..
tetapi.. kadangkala.. dia juga tak dapat nak berada semasa kita susah.. bukannya kita tak cari.. tetapi atas kekangan dan batas tertentu yang menghalang.. di sinilah baru kita rasa tercari-cari..
dan kita seringkali terlupa bahawa kita ada DIA.. indah kan percaturannya.. bila mana kawan tiada disisi.. DIA sering sahaja ada.. dan itulah kehendakNya..
jadi, bila mana kita rasa tiada sesiapa di sisi.. ingatlah.. DIA sentiasa ada..
selalu sahaja terjadi pada aku.. bilamana tidak tahu macam mana lagi nak mengadu.. dan tiada siapa yang h…

movie marathon..

yeahh.. baru habis movie marathon.. hahaha!!
baru satu paper habis.. tapi dok buat macam dah MERDEKA pula.. jadi, boleh bayangkanlah betapa stressnya first paper tuh..
aku baru sahaja selesai dengan 3 cerita.. mantap.. kalaulah study macam neh.. sah2 cemerlang result aku.. hehehe..
okay.. semuanya cerita yang baru sahaja download.. ala2 fresh gitu.. haha.. terima kasih broadband.. sayang kamu.. dengan kepantasannya, hampir lima cerita semuanya lengkap di download.. heeee~
cerita pertama.. i am number four.. lantaklah kalau nak kata aku lambat tengok cerita neh.. huhu.. sebenarnya aim cerita neh kat panggung.. tapi melepas pula.... hurmm.. nak buat macam mana kan..


permulaanya agak slow.. di hujung2 baru ada action.. suka2.. best.. best..
yang keduanya.. the roomate.. suggestion kawan aku.. you better pay for this.. psyko gila kot.. ada lagi kat panggung kalau nak tengok.. first time tengok cerita thriller dengan sukarelanya.. haha.. selalunya kena paksa..

cerita neh pasal roomate yang psiko.. gila punya psiko ahhh.…

one paper down..

yeahhh!! satu paper selesai.. tinggal 5 paper lagi..
tapi yang pasti the most killer paper in the year sudah lepas.. boleh jawab ka tadi??? arghhh.. biarlah.. malas aku nak fikirkan.. huhuhu..
menghafal sesuatu yang tidak faham.. adoyai... susah bukan.. tapi.. biarlah.. dah lepas pun..
next agenda.. tumpukan pada next paper.. ganbatte!!

maaf.. sibuk~

rindu.. rindu.. rindu..
rindu dengan blog sendiri.. hehe..
almaklumlah sangat sibuk untuk beberapa minggu ini.. sehinggakan tidak sempat menjengah blog ini.. hehe..
weyhh.. dah lama tak update blog.. mencuri masa sebentar.. dengan kekangan internet yang ada.. dan untuk maklumkan pada anda semua..
maaf.. maaf dan maaf.. tidak dapat nak update blog.. dan tidak dapat membalas kunjungan anda semua..
dan insya-Allah setelah tamat semuanya.. blog ini tidak akan dibiarkan usang.. aisehhh..
berjuang untuk final exam.. doakan aku dapat menjawab.. huhu..
dan kepada para bloggers yang tengah final exam juga.. selamat berjuang.. yeahhhh~ semoga kita berjaya dalam final exam nanti yek..

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

nak join segmen beliau lagi.. hehe.. jom2.. pakat terjah SINI..

kawan mencari kerana kesusahan atau kesenangan?

"Yang mana satu lebih kau suka...kawan yang mencari kau kerana dia dlm kesusahan atau mencari kau kerana dia dalam kesenangan?"
 kawan yang kita selalu bergurau senda belum tentu dia adalah kawan yg kita akan cari tatkala diri dihimpit duri kelukaan.. ada..memang ada.. tapi boleh dibilang jari..
hakikatnya, akan ada satu waktu yg kita merasakan bahwa diri benar2 keseorangan... hatta ibu ayah sendiri pun tak akan mampu utk diluahkan apa2... dan di sini baru kita sedar...bahwa Allah itu ada.
 Pahatlah.. bahwa kawan yg dulu mendakap mesra saat kejayaan dikongsi bersama belum tentu akan terus ada utk mengusap air mata kecewa kita..  walau itu sebenarnya keinginan dia dan harapan kita.. tapi hakikatnya Allah Maha Tahu yg kita lebih memerlukan DIA daripada segalanya..  Allah mahu ingatkan kita bahwa DIA sentiasa ada utk dalam apa jua keadaan..
Andai saat gembira kau tidak dia hubungi tapi hanya dicari saat susahnya tiba..  berbahagialah.....  kerna itu bermaksud kau sangat bererti dalam hidupny…

luka akan tetap menjadi sebahagian hidup..

LUKA.. tak kesahlah luka di mana sekali pun.. pasti semua pernah merasainya.. siapa yang tak pernah rasa tuh.. MENIPU sungguh aihh.. ish.. mai aku torehkan pisau kat tangan tuh.. nak tak?? heeeee~
okay.. apa rasanya bila terluka?? hahhaa!! macam soalan bodoh pula aku rasa.. tentulah sakittttt bukan.. yang membezakannya, tahap kesakitan tuh..
adakalanya sakit sampai keluar air mata.. adakalanya sakit macam kena gigit semut saja..
kalau dah terluka tuh nak buat apa eh.. bubuhlah ubat.. itu kalau untuk luka yang nampak.. luka yang tak nampak tuh??? bubuhlah ubat juga.. aishhhhh~ tapi ubatnya bebezalah bukan..
dalam nak bubuh ubat pon.. tak adalah terus sihat kan.. mesti melalui beberapa fasa juga.. yang mengambil beberapa hari juga untuk sembuh bukan..
dan luka itu walaupun telah sembuh.. pasti tetap menjadi sebahagian hidup.. tak percaya?? cuba tanya orang yang pernah terluka sebab sebab goreskan pisau kat tangan.. ada dia lupa?? tak kan.. mesti ingat punya.. tak kesahlah seberapa lama manapun kisah tersebut..
dan yang p…

selongkar post..

aku neh macam tak ada keja pula.. selongkar habis post2 yang lama.. seolah2 butang rewind di 'on' kan pula..
huhuhu.. kalau post yang emo.. masih lagi aku boleh rasa dengan apa yang berlaku.. dan aku masih lagi boleh mengalirkan air mata..
kalau post yang gembira.. terasa rindu sangat dengan apa yang telah berlaku.. rasa macam nak saja ia berlaku semula..
dan kadangkala rasa macam nak gelak pula tengok post sendiri.. "emonya aku waktu tuh" "ohh.. tuh kah yang berlaku pada hari tuh" "ehh.. bila pula ada benda neh"
haha.. macam2..
kalau post aku dalam english pula.. jangan cakplah.. banyak seyh grammatical error.. hahaha.. salunya kalau post in english tuh.. emosi aku tak stabil.. hehehe.. so, manalah nak ingat segala peraturan2 english..
jomlah kita selongkar post2 yang lama.. hehehe..

penangan persembahan Dato' Siti di ABPBH 2010..

seperti anda sedia maklum.. ohh.. tidak2.. mungkin anda tidak sedia maklum lagi.. bahawasanya aku ialah peminat siti nurhaliza.. suka hati akulah.. aku nak minat siapa2 pun..
okay.. disebabkan siti tarik diri dari ABPBH yang lalu.. aku sangat kecewa.. aisehhh.. 
tapi.. nasib baik dia buat persembahan.. fuhhh.. memang mantap!! memang best!! dan memang.. memanglah.. terubat sikit rindu aku kat siti.. hahaha.. okay.. itu satu penipuan..
tapi.. aku memang suka gila ahh tengok persembahan dia yang lepas.. sehinggakan aku download persembahan tersebut.. dan asyik ulang sahaja.. hahahha!! biarkan kat aku.. janji aku tak ada kacau korang kan..
dalam persembahan tuh.. apa yang aku boleh cakap.. persembahan tuh sangat CUTE!!! ahhhh.. tak tergambar rasanya macam mana nak cerita..
okay.. nak pergi tengok lagi video beliau.. heeeee~

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA..

okay.. aku mahu join segmen beliau.. jom.. sama2 terjah segmen beliau.. klik saja banner beliau..

`tanda2 takut kepada Allah..

boring kan asyik baca entry emo aku.. kali ini aku entry aku ada ibrah sedikit.. saja untuk kongsikan sesama kita.. mungkin juga sebagai memperingati sesama kita.. dan juga untuk peringatan diri sendiri..
hasil bacaan aku sebentar tadi.. "PENENANG JIWA" baru selesai chapter 1.. haha.. dah berkurun beli.. baru tergerak nak sentuh.. tak apalah kan daripada tak sentuh langsung..
tanda2 takut kepada ALLAH itu kelihatan dalam 7 perkara..
1. lisannya; dia menghindarkan daripada dusta, ghibah, menyebar fitnah, berbual kosong dan banyak bercakap.. malah menyibukkan diri dengan zikir, membaca Al-Quran dan muzakarah ilmu..
2. hatinya; dia membuang rasa permusuhan, kebodohan dan kedengkian terhadap sahabatnya.. kerana kedengkian dapat menghapuskan kebaikan.. seperti Rasulullah SAW telah bersabda.. "hasad itu dapat memakan kebaikan sebagaimana api membakar kayu"
3. pandanganya; tidak suka memandang pada makanan, minuman, pakaian atau hal-hal lain yang haram.. tidak pula terpikat pada dunia te…

sudah penat~

kalau semalam..  pasal emosi.. hari ini pasal emosi aku plak.. korang tak nak baca kalau.. sila tekan pangkah SEKARANG!! aku tak paksa korang baca ehh..
habis rosak blog aku.. penuh dengan entry emosi.. aisshhh.. siapalah yang update.. huhuhu.. nak buat macam mana dah tuan dia sendiri sedang beremosi.. haishhh~ dan ini pun hanya untuk mengurangkan sedikit emosi yang dirasa..
entahlah.. tak tau mana salah dan silapnya.. minggu neh minggu paling tak terurus emosi.. sikit2 mulalah nak terasa.. sikit2 mulalah nak stress.. tak ku mengerti.. 'period' mungkin.. boleh diterima ka?? hahhaa!!
rasanya aku jenis yang susah nak beremosi.. tapi, bila sekali dah terkena.. senang bula dia nak beremosi.. aishhh.. teruk2..
kalau emosi.. dan hanya sekadar emosi tak apelah jugak.. neh yang air mata nak kuar sekali apa hal.. penatlah weyhhhh... iyaa.. aku sedia tahu.. menangis itu penat.. tapi, bukan kehendak aku air mata itu turun.. hurmmm~
spill?? ada saja insan2 yang sudi dengar aku spill.. tapiiii... aku nak spill apa?? aku tak …

emooosiii~

pernah berada dalam keadaan emosi?? yeahh.. sudah pastinya.. tidak kiralah sama ada lelaki atau perempuan.. selagi bernama manusia dan mempunyai hati dan perasaan.. sudah pastilah pernah berada dalam kedaan emosi..
tetapi.. kawalan emosi yang membezakan.. antara lelaki dan perempuan.. sudah pastilah sangat jauh berbeza bukan.. kawalan emosi lelaki sangat kuat daripada perempuan.. dan seharusnya seorang lelaki pandai mengawal emosinya bukan..
perempuan.. asal sakit hati sikit.. mula lah nak marah, menangis dan pelbagai ragam lagi..
lelaki kalau sakit hati.. jarang bukan nak nampak lelaki sakit hati.. sebab mereka kan macho.. apa kelas laki nak emosi bukan.. hehe.. kalau ada pun, pasti mereka tak akan menangis macam perempuan.. kalau ada, itu aku tak tahu.. heeee~
perempuan.. kalau emosi saja.. mesti dikatakan 'datang bulan' hahaha.. suka2 hati ja bukan.. tapi bagi aku kadangkala ada betulnya.. hehee.. disebabkan perubahan hormon yang melanda.. dan ketidakstabilan hormon.. maka emosi juga turut terjejas.. …