Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

semoga mereka bahagia..

Assalammualaikum..
sabtu yang lepas.. aku menghadiri majlis perkahwinan rakan sekelas aku.. rakan masa sekolah rendah.. dan juga masa sekolah menengah..
Alhamdulillah.. dia dah bahagia.. dan bertemu jodohnya..
dan aku menghabiskan masa hampir satu jam lebih.. berjumpa dengan rakan2 yang lain.. dan bertanyakan giliran masing-masing.. ada yang sudah dalam perancangan.. ada yang sudah bertunang.. masing-masing menghitung hari..
dan aku pula.... menghitung hari juga.. dipertemukan dengan dia yang telah ditetapkan.. aku percaya akan percaturanNya.. dan mungkin bukan di dunia.. tapi di akhirat sana.. aku tak begitu kisah akan diri ku.. kerana aku tahu akan ketentuanNya..
tapi.. apabila melihat mereka yang lain sibuk mengatur kehidupan.. hati sendiri bergelora..
dan kadang2 apabila mula berbual akan jodoh.. air jernih jatuh menitik.. bukan kerana tidak bertemu jodoh lagi.. tetapi akan kehilangan mereka yang rapat.. itu sudah pasti.. masa yang diluangkan pasti akan menjadi terhad.. untuk ber…

review Mantera

Assalammualaikum..
today I watched MANTERA.. it actually had released on the May.. and I just watched it.. so what.. haha..

hmm.. MANTERA is a science fiction film.. it was produce by Malaysian..
what I'm going to say.. is im quite impressed.. even though the CGI is quite weak.. cause I can see that its not like the real one.. but.. so far I can say its okay.. for the malaysian.. and maybe next time Malaysia can produce film that equal to the international..
the film is about a boy.. a gamer.. and he won a prize.. without knowing the prize is a bike that can transform to a robot..
well.. i give an applause for this film.. hopefully, there will more film like this..

post itu

Assalammualaikum..
recently I had read a sharing by the Islamic page on the facebook.. its really really really suits me.. once  a while. and I dont know whether I already make a right decision or not.. but I think this is the best for both of us.. come and read about it..

LELAKI : Awak, boleh jadi awek saya? Saya berkenan sgt lah kat awak. Bagi saya, awak perfect!

PEREMPUAN : Ok, boleh je takde masalah. Couple ke?

LELAKI : Err...kalo dah mintak jadi awek, maknanya couple la tu kan?
PEREMPUAN : Ok. Bila nak kahwin?
LELAKI : Err..boleh tak tunggu saya habis belajar dulu tahun depan, pastu tunggu saya dapat keje stabil dulu. Dalam 3 tahun, insyaAllah.
PEREMPUAN : Ok, kita putus sekarang gak.
LELAKI : Eh, kenapa?????
PEREMPUAN : Kerana tiga sebab
Satu, awak ajak saya bergelumang dalam dosa utk 3 tahun tanpa akad yang sah. Tiada jaminan awak takkan jumpa saya, sentuh saya dan hal2 berkaitan. Dalam 3 tahun tu kita akan bercakap hal sia-sia tentang soal hati yang tiada berkesudahan. Nanti ada yang …

review snow white and the huntsmen..

Assalammualaikum..
recently I watched snow white and the huntsmen.. okay.. I know.. the movie is already long time ago.. but what do I care.. hahaha..
the movie was released on the May 2012.. and it is based on the snow white fairy tale..


her stepmother.. the mirror.. the dwarves.. yeahh.. all is similiar with the fairy tale.. but still.. nice to watch..
well.. what can I say is.. its OKAY movie.. but I like this movie.. heee.. cause it is fantasy movie.. and just nice to watch it..
after a while watched the movie.. suddenly I realized that the heroin is same as the twilight movie.. hahaha.. kristen stewart.. (Im looking forward for the final episode of twilight)

paper Aptitud UPSR

Assalammualaikum...
sebenarnya aku baru tau kewujudannya.. paper aptitud yang calon UPSR kena amik.. anywa.. just a sharing tuk sapa2 yang tak tahu lagi..
dan serba ringkas pasal paper ni.. diperkenalkan pada tahun 2009.. so, dah tiga tahun diperkenalkan..
mengikut surat dari KPM bertarikh 20 nov 2008..
ujian aptitud ini ialah sejenis ujian psikometrik yang menguji kebolehan semula jadi.. dan kebolehan yang diperolehi daripada pengalaman dan pembelajaran..
ujian ini bagi mengenalpasti potensi pelajar mengikut pembelajaran pada masa hadapan.. seperti.... membuat pilihan murid ke program pendidikan yang khusus seperti SBP, sekolah sukan, sekolah seni dan lain2.. membantu guru mengenalpasti dan mengetahui bakat, minat dan kecenderungan murid.. dan juga sebagai membantu guru mengenal pasti potensi mereka untuk belajar..
ujian ni berbentuk objektif aneka pilihan.. terdapat 61 soalan.. dan dijawab dalam tempoh 1 jam 30 minit.. kemahiran berfikir (20 item).. kemahiran menyelesaikan masalah …

pengangkutan

Assalammualaikum..
bila umur dah meningkat.. kita memerlukan kenderaan untuk bergerak..
kalau dulu masa sekolah.. bas awam lah pengangkutan yang utama..
dan bila dah makin meningkat.. memerlukan kenderaan untuk bergerak.. lebih2 lagi bila dah bekerjaya.. takkan nak tunggu bas.. boleh ja.. tapi kalau keja pagi.. satu hal plak nak kira jam bas tu ada pukul berapa..
dan sekarang ni.. aku hanya mampu menunggang motosikal.. alhamdulillah.. okay lah jugak..
sedang berkira2 tuk bawa kereta.. iyelah.. lesen ada ja.. tapi nak bawa tu.. hehe.. (panas telinga aku bila orang kata aku peram lesen kereta) dan atas nasihat kawan aku juga.. yang risau aku bawa moto nak ke mana2.. insyaAllah.. satu hari nanti yek..
dan rasanya dah jadi satu keperluan ada lesen ni.. aku ada seorang sepupu aku.. dalam proses ambil lesen.. dan dalam masa yang sama kena hadiri kursus 6 bulan.. tak ka susah nak ulang alik dari rumah ke tempat tu.. mengharapkan ihsan kawan2.. huhu..
that's why laa.. perlunya ada lesen.. …

puasa

Assalammualaikum..
Alhamdulillah.. its looks like I'm settle with my fasting 6 days in Syawal.. and I'm settle it with my parents too.. :-)
next.. I want to finish up my qadha..
and afterwards..  I need to paid nazar fasting.. 14 days.. (its because of 2 things that I already niat)
and only after that.. I can continue back my diet.. haha.. well.. the most healthier diet.. hihi..
well.. hopefully I can done all my fasting before the day.. well.. wish me luck.. insyaAllah..

birthday wishes..

Assalammualaikum..
on 4th september it was my birthday.. I really do appreciate to those had wished me.. thanks very much for the wishes and the doa..
alhamdulillah.. thanks to Allah.. that I'm still breathing till this point.. to celebrate my birthday.. 
and the celebrating.. my family and I break fasting with the pizza and some slices of cake.. its enough for me..
and as my thanks.. semoga kalian berada dalam lindungan Allah.. insyaAllah..
and wish for this birthday.. nothing.. just I do hope I can be more better muslimah.. insyaAllah..

coming allowance

Assalammualaikum...
in time being while waiting for the posting.. I'm currently working for temporary.. and.. Im paid according to the days working.. so I had make some calculation.. and approximately.. I will get around 2k for one and half month..
well..... I hope I'm not waste my allowance..
first of all.. I want to keep half of the allowance.. (for my wishlist... XD)

secondly.. I need to settle my debt with my little brother..

then.. maybe I'll treat my mom and dad.. ikan bakar maybe.. heeeee..
and the remaining is for my money pocket.. for the top up... hangout outside.. fuel... or I just can keep it.. heee..
and I hope it can remain until I get next job.. huhuhu...

oh gurney plaza...

Assalammualaikum..
a few days back.. (actually.. just yesterday) I went to gurney plaza hangout with my close friend.. well.. she choose the gurney because she said Quenssbay is too common.. haha.. okay..

well..  when we get inside the parking park..
I'm totally impressed with the system.. there is a board that shows that how many parking left in that section.. so... you dont need to round round and round and waste your time.. you just need to look up the parking with looking which section shows parking left.. and you just need to find the green light at the parking box.. seriously.... im very impressed with the system.. maybe its already there for a long time.. and it just me that only notice it recently.. huhu...
one of things we do there is.... running man.. haha..
it just we couldnt find surau..
I asked my little brother.. he said at level 6 at the parking lot..
okay.. we already look every inch of the parking and I couldnt find it..
even I couldn't see any sign of it..
th…