Wednesday, January 30, 2013

graduation episode 5

Assalammualaikum..

14th october..
the date that all of us waited..
its the ceremony day..

in the morning..
we checked out and head to UTM..
cause some of our parents already on their way..

pose2 dulu before gerak
first thing to do when arrived at UTM..
I visited PMP booth..
i missed them..
so I have a look at them for a while..
yeahh.. they greet me very well..

after that, I received call that my parents already arrived..
I went to greet them..
and wait for the studio photo shooting..
and I'm very happy cause all my family member are here..
including my little brother at muadzam..
and of course my little brother at UTM..
and also my grandmother also there..
after the studio photo session..
I said goodbye to my grandmother, my uncle and my little brother..
cause they are heading back..
and leave my parents..
they will enter the hall for the ceremony..

wif my parents and grandmother
well.. in the hall..
its really exciting..
and.. I get bored..
cause the speech is quite bored..
hahaha..
keadaan di luar dewan

and after the ceremony..
my closest cousin already wait outside..
thanks for coming dear..

thanks babe for coming
and I also have a look again my PMP family for the last time..
thanks guys for the big time..
miss all of you..

miss big time with all of you.. ^_^

and supposed to be..
I will send my parents to airport..
but looking at me like soooo buzy..
they ask my little brother..
heee.. sorry..

thanks mom and dad... ;)

and I spent a little time at UTM..
and heading back to home..

Tuesday, January 29, 2013

review movie : the last stand

Assalammualaikum..

try jap update in English..
tengok cket apa G-checker cakap.. hehe..

the latest movie I had seen..
the last stand..
starring by arnold schwarzenegger..


as I expected..
this action movie reallyyyyy awesome..

its about a prisoner..
that had been escaped during transfer to other prison..
this prisoner is trying to escape to other country..
with using a speed car that reach 200 mph..
arnold act as a syerif in a sleepy border town..
he need to stop this prisoner before escape to other country..

well.....
its really awesomeeee movie..
4.5 star...
muahahhaa~

hansel & gretel macam best ja... 

Monday, January 28, 2013

graduation episode 4

Assalammualaikum..

its already the 4th days we at JB..
13th October..

today we have photo shooting #3..
at outside UTM..
I managed to get outside photographer for our session..
waahhh..
and it looks great..
even we all tired with the session..








after that, we just having rest at the hotel..
and make some preparation for the tomorrow..

and at night..
we went out for a while at pesta konvokesyen..
cuci2 mata... muahaha..

after we had finished shopping..
we went back and do packing..
cause we need to check out tomorrow too..

Sunday, January 27, 2013

$$$|cashier|$$$

Assalammualaikum..

untuk pengetahuan semua..
aisehhhh..
korang tak tau pon tak pa aih..
aku pernah berbakti di Guardian Pharmacy..
aisehh berbakti tu.. puihhh..
hahaha..


well..
bekerja mencari duit poket..
dan juga pengalaman..
berkhidmat sebagai cashier a.k.a juruwang..
selama lebih kurang dua bulan..


what can i say..
hmmmm..
di Gurdian yang aku bekerja ni.. (depends setiap Guardian)
kerja 8 jam..
ada dua shif..
pagi.. (8.30-5.30)
petang.. (2.15-11.15)/(3.00-12.00)

disebabkan aku tak pernah bekerja kerja yang memerah tenaga..
amik kau..
penat gilaaaaaa aku rasa..
mimpi lah kalau nak dok relaks2..
ditambah tekanan2 daripada keyholder a.k.a SV..
sampai kan aku rasa gaji aku tak berbaloi sangat.. sob3..

dan bekerja as cashier ni..
bagi aku risiko sangat2 tinggi..
jangan kira lah segala short dan excess..
mesti ada.. huhuhuhu..
dah lama2 barulah tally..
suatu kebanggaan bila habis shif duit tally..

and..
selain dari jaga cashier..
customer service still kena buat..
merchandising.. display stock..
zzzzzzzz.....

well... what can i say..
untuk aku kembali bekerja di Guardian..
adalah satu perkara yang akan aku fikir sejuta kali..
heheehe..

next time ada masa..
aku share lagi keja di guardian yok..

Thursday, January 24, 2013

graduation episode 3

Assalammualaikum..

third episode of graduation story..
12th october..

early in the morning..
all of us need to attend the graduation rehearsal..
at there..
we were taught how to receive the album..
and things that we need to settle after receiving the album..

after the rehearsal..
again.... 
photo shooting #2 around the UTM..

di tasik UTM

pose di taman rusa..

pintu pagar utama


baling topiiiiii......

then some of us need to attend dean's ceremony..
and some of us just wait them..

at the beginning we were planning to go to pesta konvokesyen after the ceremony..
however...
its raining.....
so.. we just go back to hotel..

at night..
we went having some dinner together..
western style..
at bandar baru uda..

and thats how we end the third day...

Wednesday, January 23, 2013

graduation episode 2

Assalammualaikum..

its been a longgggg time i didn't continue my graduation episode..
what to do..
im sooooo buzy....
(actually quite lazy)
hahaha.......

on 11th October..
the second day at JB..

depan hotel
early in the morning..
not too early..
we went to pejabat akademik..
some want to check their name for dean award..

after settling things there..
we went to balai cerap..
for photoshoot session #1
yeahhhh.....

photoshoot di balai cerap

after that..
we decide to have a look at JPO..
since all of us didn't get chance before to go there..
hmmm..
what can I say..
JPO is for people that loves to buy branded things..
cause here is branded outlet..
example... nike.. body glove.. levis... adidas.. DKNY.. etc..
so... we just have a sight seeing.. hahaha..

JPO... sesat2 seyh

next we went back to skudai..
and having fun at there..
bowling..... and karaoke..

boling time....

and after that..
we just went back to hotel..
cause tomorrow we need to wake up early for the rehearsal...

till then..


Tuesday, January 22, 2013

review : nota cinta untuk cikgu

Assalammualaikum..

baru saja sudah selesai dengan "nota cinta untuk cikgu"..
tertarik dengan tajuk..
tu yang cuba beli.. dan cuba baca..


well......
penceritaan yang agak bagus oleh penulis..
fatimah bunyamin..
menceritakan tentang pengalaman beliau yang mengajar di sekolah rendah dan mengajar subjek agama..

hmmm..
beliau begitu cekal mendidik..
dan sangat kreatif bagi memastikan pelajar mendapat apa yang di ajar..

dan sesuatu yang sangat menarik..
beliau sangat terinspirasi dengan kata2 pensyarahnya..
iaitu...
"tidakkah kamu mahu menjadi seorang guru yang sentiasa diingati oleh murid"
well.. bukan senang nak bagi seorang murid sentiasa mengingati seorang guru..
kecuali.... seorang guru itu ada contribute something kepada murid tersebut..
hmmm.. pikir sejenak.. ayuh!

kata beliau.....

seorang guru hendaklah prihatin dengan anak muridnya.. mana tahu dengan keprihatinan tersebut murid tersebut boleh berjaya..

seorang guru hendaklah menggalakkan anak muridnya.. supaya dia dapat yakin akan dirinya..

seorang guru hendaklah memuji bagi menggalakkan murid melakukan perkara baik..

seorang guru hendaklah memberi peluang kepada murid..

dan banyak lagi sebenarnya yang boleh dikutip dari pembacaan buku ini..
so.. worth to buy.. ;)

Oh bakal guru

Assalammualaikum..

sebagai bakal guru..
aku rasa kita sepatutnya bersedia dengan apa tanggungjawab dan cabaran yang akan dipikul..

pertama..
peringkat sekolah rendah/menengah..
well.. as para bakal guru sedia maklum..
para guru dari IPTA kebiasaannya akan ditempatkan di sekolah menengah..
dan para guru dari IPG akan ditempatkan di sekolah rendah..
dengan mind set ini lah para guru meletakkan harapan di tempat sepatutnya..
bagi aku.. isu tu tak perlu dibangkitkan..
bila bakal guru IPTA mengisukan mendapat sekolah rendah sedangkan belajar tinggi..
okay.. one thing is..
apa yang kita belajar di universiti..
specially dalam bidang major..
aku tak rasa akan di apply kan dalam sekolah menengah..
contohnya.. aku opsyen matematik..
aku tak akan apply segala ilmu Matematik yang aku belajar di IPTA..
gila tinggi kot bagi student..
so as conclusion, tak kesah lah dapat sekolah rendah atau menengah..
itu tak sepatutnya jadi isu..
kerana apa yang hendak diaplikasikan ialah ilmu pendidikan yang kita belajar..
tak kisahlah dari IPG atau IPTA..
ilmu yang kita belajar tu still boleh diapply dalam both sekolah rendah dan menengah..


second..
bukan opsyen..
yes... this one thing..
kadang2 kita pertikaikan kenapa kita dapat bukan opsyen..
haiyoo..
come on laa..
benda tu boleh belajar kot..
bukannya susah..
paling2 pon sampai tahap SPM ja pon..
bukannya kita tak lulus SPM..
mungkin in certain subject.
macam BM dan BI..
agak susah.. perlu menuntut ilmu lebih..
tapi.. tak mustahil..

so... aku rasa kita sepatutnya sedia dengan apa yang kita terima..
aku cakap bukan cakap kosong..
but yet.. aku pernah alami..
yaa.. aku bakal guru graduan dari IPTA..
tapi still aku terima mengajar di sekolah rendah..
dan yaa.. opsyen aku Matematik..
tapi still bila pengetua minta aku ke opsyen lain aku terima..
sebab apa..
itulah pengalaman yang akan membantu kita..

Tuesday, January 15, 2013

#listen #listen #listen

Assalammualaikum..

hari ni kalau ada yang perasan..
kat facebook masig2 kecoh dengan lagu listen listen listen..
lagu ini lah yang di kecoh2 kan..



rupa2 nya ada kisah di sebalik lagu tersebut..
peristiwa yang berlaku di forum mahasiswa yang dianjurkan oleh UUM..
tengok video bawah lah untuk lebih memahami apa yang berlaku..
aku cerita kang..
tak paham plak kan..


dan ini pula penerangan daripada salah seorang mahasiswa yang berada di tempat kejadian..
aku tolong printscreen kan..


so... apa komen anda.....
aku.... ntahlah.. xtau nak kata apa..
dah ramai sangat orang perkatakan..

Saturday, January 12, 2013

review buku : cinta high class

Assalammualaikum..

baru selesai dengan cinta high class..
perghh.. lama gila baru nak habis..
haha.. well.. baru ada masa..

cinta high class..
dan..
cintaku kerana agamamu..
hasil nukilan fatimah syarha..
dan dr farhan hadi..

secara personally..
thumbs up kepada both untuk novel ini..

novel ini terbahagi kepada dua..

bahagian depan "cintaku kerana agamu"
nukilan dr farhan hadi..
banyak berkisar tentang alam selepas rumah tangga..
bagaimana menjaga keharmonian..
one word aku boleh describe dr hadi..
sweeeeettt..
kebanyakan adalah kisah tentang mereka..
sangat2 sweet..
untuk yang dah kawin sangat sesuai baca..
bagi mencari formula keluarga bahagia..

bahagian kedua.. "cinta high class"
nukilan fatimah syarha..
kisah ini banyak berkisar tentang beliau..
ketika beliau belum disunting oleh suaminya..
kisah yang banyak menyentuh bagaimana beliau cuba mempertahankan cinta high class..
dan juga kisah beliau dan rakan2 nya..
ternyata diakhirnya..
beliau mendapat cinta high class..
memang superb..

tak rugi membacanya..
so.. boleh dapatkannya yek..


Friday, January 11, 2013

yummm2... coolblog..

Assalammualaikum..

kali ni aku nak cerita pasal minuman kegemaran ramai..
opsss.. suka2 ja kan aku minuman kegemaran ramai..
padahal kegemaran aku..

sapa ntah perkenalkan aku dengan coolblog..
tak pasal2 aku quite addicted..
kalau kat UTM dulu..
asal ke JJ ja..
wajib beli coolblog..
haiyoooo..


apa yang menjadi favorite aku ialah milktea..
mula2 dulu aku suka layan oreo mocha..
hmmm.. sedap..
but then lama2 aku change ke milktea..
milktea pon ada 3 jenis..
milktea.. red tea.. green tea..
and tiga2 tu aku dah rasa..
and as result..
aku prefer red tea..
red tea ni rasanya kurang manis siket dari milktea..
and green tea ni ada rasa herb siket..

dan satu saja yang aku tak boleh nak cuba..
topping pearl..
haiyaaa.. aku tak reti nak gigit..
huhu..

and luckily bila balek penang..
ada a few outlet yang berdekatan..
muahaha..



Thursday, January 10, 2013

tag other dalam post

Assalammualaikum..

sama ada anda sedar atau tak..
(yang dah sedar.. xpalah..)
blogspot telah up satu level lagi..
yeahh...
bila mana kita boleh mention orang lain dalam entri..
dengan syarat..
blog kita telah dilink dengan google +..

macam mana nak mention..
hanya dengan menaip '+' dan siapa yang anda hendak mention..
dan list nama akan keluar..
dan kalau tak silap aku mereka yang dimention akan dinotify..
macam mana tu aku tak sure plak.. heee..
kebiasaannya mereka yang ada dalam list ni adalah mereka yang telah kita add di google +..

macam mana nak buat google +?
kena ada email gmail..
bagi yang dah ada..
hanya perlu aktifkan sahaja..
dengan ke website google..
dan klik +You di bahagian atas sekali..
dan login seperti biasa..


ohh yaa.. google + ni salah satu media sosial jugak..
ala2 facebook lah jugak..
apa kata godek2 sendiri..
then barulah tau.. hehe..

anyway thumbs up tuk google..
credited to blogger buzz..




Tuesday, January 8, 2013

suruhanjaya komunikasi & multimedia malaysia

Assalammualaikum...

sekarang ni heboh dengan SKMM..
mesti lah kan..
peluang yang diberi oleh kerajaan..
tak kan nak tolak..

untuk makluman semua..
pasti semua dah maklum punya..
di bawah SKMM..
kerajaan menyediakan beberapa kemudahan..
yang paling semua sedia maklum..
pemberian rebat RM200 bagi pembelian smartphone..

belia yang berumur 21- 30 tahun berpeluang untuk mendapatkan rebat RM 200..
dan antara syarat lain..
berpendapatan RM 3000 dan ke bawah..
dan hanya boleh beli dengan kedai yang mengambil bahagian..
setakat ini belum diumumkan lagi..

pendaftaran dah dibuka..
dan page pendaftaran tak lagi buzy macam sebelum ni..
once dah daftar..
slip permohonan akan diberi..
dan slip tersebut hanya valid untuk sebulan..
so.... manfaatkan lah sebulan tu..
kalau dah expired..
boleh mohon lagi..
tapi SEBULAN selepas tarikh expired..
muahaha..

selain dari tu pakej komunikasi belia..
SKMM juga ada program pusat internet 1 Malaysia (PI1M)..
program ini dimana SKMM menyediakan capaian internet jalur lebar di bandar-bandar besar terpilih..
lebih kurang macam cybercafe lah..
and menariknya..
disediakan program latihan ICT..
so.. kena pergi ke PI1M yang berdekatan..
ini adalah senarai PI1M..

and last sekali dari SKMM..
program Get Malaysian Business Online (GMBO)..
program ini bagi membantu usahawan mikro bagi melonjakkan perniagaan atas talian..
geran sebanyak RM 1000 akan diberikan..
(untunglaa sapa yang ada perniagaan online)
untuk maklumat lanjut..
boleh lah ke SKMM..

Monday, January 7, 2013

review buku : SMILE

Assalammualaikum..

misi sekarang ni menghabiskan baca buku yang beli disebabkan nafsu..
muahaha..
sorry lah yek..
aku gila siket tengok buku..
tapi sekarang dah habis beli..
dah tak ada list buku..

okay..
aku baru saja selesai SMILE..
oleh irma hasmie dan zamri mohamed..
Skill
Motivasi
Inspirasi
Luar biasa
Elegan


bagi aku just nice..
himpunan kisah2 yang menginspirasi kan..
setiap kisah diselitkan dengan kit tindakan bagi kita untuk mempraktikkan..
sangat bagus..

*****************************************
kualiti dalam diri adalah penukul yang memberi hasil kepada paku yang mahu kita ketuk jauh ke dalam papan kehidupan..

*****************************************
apabila kita mencatat cerita berkenaan diri, sama ada sebagai luahan rasa kepada situasi, berkongsi cerita bersama yang lain, susulan cerita kehidupan itu adalah soalan kepada diri. "Apakah yang menjadikan diriku berubah menjadi lebih baik selepas ini?"

*****************************************
perubahan hidup kita diikat dengan doa.. ia adalah ikhtiar kepada keinginan yang mahu dicapai.. berdoa, nescaya Tuhan makbulkan adalah janji yang diberi kepada para makhluknya.. kekayaan orang Muslim adalah doa.. dia mengikat hati2 manusia antara satu sama lain.. keberkatan doa orang lain juga menjadi lebuh raya ekspres kepada apa yang kita mahukan.. sebagaimana keberkatan doa ibu kepada anaknya..

******************************************
bagi aku...
tak rugi untuk memiliki dan membaca.. 
peace yo...

Sunday, January 6, 2013

selamat tahun baru..

Assalammualaikum..

rasanya tak terlambat lagi..
untuk aku ucapkan SELAMAT TAHUN BARU..
walaupun hakikatnya dah lambat seminggu..
ada aku kesah.. haha..

azam tahun baru??
hurmmm..
semoga cepat dapat jodoh lah yek.. hahaha..
zzzzzzzzzzzzzzz

anyway.. tahun ni harapnya aku dapat posting..
dan dapat tunaikan plan jangka masa panjang..

owhh ya..
sempena tahun baru..
dapat job baru..
yeahhh.. semoga sukses dan tabah sentiasa...

Saturday, January 5, 2013

review CZ12..

Assalammualaikum..

petang tadi..
aku dengan mak dan ayah aku..
melayan movie yang terbaru dari Jackie Chan..

aku pon sebenarnya tak tahu ada cita baru.. haha..
tu pon ayah aku yang bagitau..
dan ayah aku ni peminat Jackie Chan..

bagi cerita ni..
aku rasa BEST..
penuh dengan aksi..


cerita tentang mencari peninggalan sejarah negara China iaitu kepala 12 zodiak cina yang telah dirampas oleh pihak British pada zaman dahulu..
jadi, pada masa ini mereka berusaha untuk mencari dalam apa jua cara.. 
dan juga didedahkan industri yang memalsukan peninggalan sejarah untuk dijual..
sebenarnya aku agak lost dengan cerita ni.. hahaha..
yang aku tahu.. 
akhirnya kerajaan China dapat kumpul kepala 12 zodiak tu..
dan negara lain turut memulangkan harta negara lain..

kalau agak tak paham apa yang aku cerita..
tengoklah sendiri..
sebab aku sendiri pon tak berapa paham.. haha..

anyway.. 4 bintang..
yeayyyyy~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...