Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2011

GiveAway from AnisUmbrella

oleh kerana aku ditag oleh NS.. dan aku pon sebenarnya dah lama tak join GA sebab aku neh bukannya bertuah mana pun.. haha.. tapi.. gedikss jugak nak try kan..

yeahh.. itu bannernya.. cantikk~
dan tag 2 orang.. aku malas lah nak tag orang neh.. hehe..
tapi aku tag jugaklah.. kalau tak nak buat pon tak apa.. aku faham.. haha~
izzanie
faraHanAtiQahZaini
okay.. kalau berminat..  bolehlah ke SINI..

result akhir sem 2 sesi 2010/11..

secara rasminya.. khasnya pelajar2 UTM.. keputusan akhir sem 2 sesi 2010/11 telah pun keluar pada 27 Jun 2011 yang lepas..
macam mana dengan result korang?? ok?? tak ok?? tak apa.. jadikan keputusan pada sem ini untuk bangkit pada semester depan..
kepada yang berjaya mendapatkan dekan.. tahniahlah yek.. kepada yang mendapat keputusan kurang baik.. tak apa.. cuba lagi semester hadapan..
dan.. sehingga kini.. aku masih lagi belum melihat keputusan peperiksaan aku.. hahahaha.. bairlah dulu.. aku sendiri tahu bagaimana keputusannya tuh.. tak kesahlah lambat atau awal.. keputusan itu tetap sama.. moga2 aku diberi kekuatan untuk tengok keputusan peperiksaan..

wordless wednesday #4

i just want you to know....

this few days back.. many things happened.. many things appeared..
yeah.. yeah.. Alhamdulillah.. already cope with that..
at the end.. decided drop the subject.. but i dont know until when it will be drop.. even i already let you know.. but i want you to know again and again and again..
personally i valued you at most.. there is no turning back for what i valued.. and this bonding is something precious for me.. as you know.. i dont want to lose it..
the bonding that tied up.. is fated.. even i dont realize on it.. and it is just happened..
as time goes by.. many things we've gone through.. many memories that we've created.. and we do learn accept each other.. all the kindness of you.. all the weakness of you..
now and forever.. you are the special gift.. that i surely keep for ever and ever.. with all my heart..
its for you.. and you also...

personaliti tersembunyi..

personaliti.. hanya kita sahaja yang tau macam mana personaliti kita.. tapi.. kadang2 kita tak tahu jugak bukan? hanya orang yang rapat sahaja yang tahu..
percaya tak kalau aku cakap yang kita neh ada 2 personaliti.. kebiasaan orang hanya akan nampak personaliti kita yang zahir.. tapi yang tersembunyi?? hanya orang yang rapat dan diri kita sahaja yang tahu..
kenapa eh kita ada 2 personaliti ini?? kebiasannya kerana kita tidak cukup selesa dengan keadaan itu..
contohnya lah kan.. aku neh sebenarnya bukan seorang yang banyak mulut, peramah atau sebagainya.. (mesti kawan2 aku tak percaya ini.. haha) yeahh.. itu betul.. letak lah aku kat ramai orang.. aku sangat pendiam orangnya.. bercakap hanya perlu.. dan tanya sendiri yang rapat dengan aku.. kebiasannya aku hanya menjadi seorang pendengar.. ;)
tapi.. kalau dengan yang sekepala dengan aku.. tak adalah sekepala mana pun.. aku agak kecoh.. iyaa ka?? aku sendiri tak percaya dengan yang ini.. haha.. tapi.. tak adalah kecoh mana pun.. :D

macam itulah semua orang.. pas…

kawalan kelas.. aishhh~

dah lama rasanya tak update blog.. huhu.. rindunya.. heeee~
okay2.. terus kepada tajuk.. kawalan kelas..
walaupun aku belum lagi ditauliahkan sebagai seorang guru.. apatah lagi guru yang berdedikasi.. berkaliber dan professional.. masih.. dan masih lagi merangkak dalam dunia pendidikan.. pengajian masih lagi berbaki setahun. insya-Allah.. pengajian akan ditamatkan dalam setahun itu..
ilmu2 yang dipelajari ketika di kelas.. belum cukup lagi untuk dipraktikkan ke dalam kelas.. apa yang penting semasa dalam kelas ialah kawalan kelas.. dan bagi aku.. inilah yang paling sukar untuk dikuasai.. bagilah satu buku tebal sekali pun.. belum tentu lagi boleh kuasai kawalan kelas..
kawalan kelas hanya boleh dikuasai dengan pengalaman.. yeahh.. hanya PENGALAMAN.. bagaimana kita handle dengan pelajar2 yang menimbulkan masalah dalam kelas.. kelas pula bukan hanya seorang dua.. tapi tiga puluh.. dan tiga puluh karenah yang berbeza.. mahu tak pengsan dibuatnya.. itulah guru perlu pandai dalam kawalan kelas..
berjaya menguasai …

wordless wednesday #3

layout baru..

sebenarnya.. sudah lama aku nak tukar layout.. kalau dulu aku guna tema biru.. kali ini aku guna tema merah pula.. hahahah.. sakit mata tak?? rasanya merah neh just nice.. harapnya ok lah yek..
cuma.. header tuh.. huhu.. tak boleh nak pakai yang lama.. untuk sementara tuh.. terima jelah seadanya apa yang ada.. nanti rajin lagi.. aku buat eh.. hehehhe~

kenapa eh aku buat blog..

ermm.. maaflah yek.. sekarang neh emosi aku agak kurang stabil..
kadang2 aku terfikir kenapa aku buat blog.. yang aku tau untuk meluahkan apa yang aku rasa.. emosi aku.. pendapat aku..
tapi adakalanya.. aku rasa aku tak mampu untuk mencoretkan apa yang terbuku di hati aku.. aku ingin sangat meluahkan apa yang terbuku.. tapi..... apa pula tanggapan mereka yang berkenaan..
bukannya aku tagihkan simpati.. cuma untuk melegakan hati ini.. menghilangkan kegusaran hati..
** agak jiwa kacau sekarang.. entahlah.. terasa hati?? entahlah.. biarkanlah saja.. semuanya pasti akan kembali seperti sedia..

bezanya kali ini..

dalam tak sedar.. dah 5 hari rupanya aku mencurahkan bakti.. walaupun aku mempunyai pengalaman 3bulan.. namun.. tak cukup lagi aku rasa..
kali ini berbeza sungguh dengan praktikal..
dulu.. guru praktikal.. kini.. guru ganti..
dulu.. sekolah menengah.. kini.. sekolah rendah..
dulu.. masa mengajar dalam seminggu 10 waktu.. kini.. masa mengajar dalam seminggu 28 waktu..
dulu.. mendapat bimbingan sepenuhnya.. kini.. mencari bimbingan..
dulu.. hanya mengajar matematik sahaja.. kini.. tambahan sivik dan kemahiran hidup..
yang pasti.. dulu dan kini berbeza.. pengalaman dulu dibawa pada masa kini.. supaya pada masa kini lebih baik daripada masa dulu.. insya-Allah~

wordless wednesday #2

garang??

garang.. apa itu garang?? berbeza kah garang dengan tegas??
tak salah bukan untuk mempunyai sikap tersebut.. dan kadangkala sikap tersebut adalah secara tidak disengajakan dipamerkan..
bagus kah garang neh?? kadangkala membuatkan sesetengah orang untuk mendekati.. kadangkala bagus untuk orang lain tidak memandang rendah akan kita..

di sekolah.. guru garang.. yeahhh.. semua pelajar takut.. tetapi ada bagus.. dan ada tak bagusnya..
dan percaya atau tidak.. semua orang ada sikap garang.. yang membezakannya adalah bagaimana seseorang mempamerkannya..

janji seorang kawan..

"andai diberi peluang.. saya nak jadi teddy bear kepada kawan saya.. selalu disisi  ketika nangis dan ketawa.. andai saya rosak dan dibuang.. tak apa.. janji saya tak buang kawan saya" ayat tuh dicilok ok.. bukan aku yang reka.. hehe~
yupp.. betul ayat tuh.. aku sangat mementingkan nilai persahabatan.. bagi aku nilainya sangat tak ternilai.. lebih2 lagi dengan mereka yang sangat aku rapat dan sayang.. sangat2 tak ternilai persahabatan itu..
tak kisahlah seberapa kali mana pun disakiti.. tak kisahlah seberapa banyak mana air mata itu mengalir.. tak kisahlah seteruk mana suatu pergaduhan itu.. aku sekali kali tidak akan memutuskan ikatan suci itu..
biarlah sekiranya aku yang dibuang..
aku ada janji yang perlu ditepati.. janji dengan diri sendiri..

dengar juga akhirnya lagu itu...

hari ini hari pertama aku lapor diri.. dan semestinya.. perhimpunan tak akan lepas.. dan.. dan.. dan.. satu ja yang aku nak cakap..
akhirnya... terubat jugak aku dengar lagu penang.. waaahhhh~ sudah tiga tahun rupanya aku tak dengar lagu penang.. sob.. sob..

betul2 terasa berada di penang.. bye2 lah yek johor.. hehe..


selamat tuhan kurniakan.. selamat pulau pinang.. negeriku yang mulia.. ku taat dan setia.. aman dan bahagia..
majulah.. jayalah.. negeriku yang ku cinta.. bersatu dan bersama.. untuk negeri kita..

tawaran guru ganti...

yeahh.. itu dia.. surat tawaran guru ganti.. inilah yang akan aku buat untuk mengisi cuti semester aku yang lama ini..
so.... isnin neh dah lapor diri.. aishhh..  ketaq lutut dah aihhh.. guru ganti... guru praktikal.. sesuatu yang berlainan bukan.. dan sekolah rendah.. sekolah menengah.. sesuatu yang berbeza juga bukan..
yang berlainan dan berbeza inilah.. yang akan memberi seribu satu pengalaman.. dan pengalaman yang lepas.. harapnya dapat membantulah yek..
yeahhh.. entri untuk mengurangkan kegelisahan hati.. hehehe.. insya-Allah.. semuanya akan okay..
p/s: kasut tak carik lagi.. aduhhh..

BEN ASHAARI AJAK KRITIK BLOG AKU

beliau ada buat segmen lagi.. yeahh..
huhuhu.. silalah kritik blog ini.. segala kritikan akan diambil kira dan dipertimbangkan untuk sebarang penambahbaikkan..
jom2.. ada berani?? join segmen neh ayuh.. SINI lah yek..

wordless wednesday #1

perlu ka nak terangkan apa yang berlaku?? tak perlu kan.....
jom lah join wordless wednesday.. SINI yek.. gambar menceritakan segala-galanya..

Segmen Hitam Putih Bersama Friendster

disebabkan aku tak ada idea untuk enti terbaru.. maka.. aku pon join segmen neh.. dah lama aku usha segmen neh.. kali neh baru berkesempatan nak mengarang.. haha..

kalau nak join boleh saja klik kat banner atas neh yek..
segmen neh tentang hitam putih bersama friendster.. sebelum masing2 gilakan facebook.. pasti pernah jugak gila akan friendster.. kalau sekarang neh bukak balek friendster.. friendster dah jauh berbeza daripada yang asalnya..
aku dulu bukak akaun friendster masa zaman sekolah menengah.. kira2 8 tahun yang dulu kot.. mak oi.. dah lama eh..  dan sampai sekarang.. akaun tuh masih ada lagi.. sayang oh nak delete.. macam2 ada kat situ.. nak tengok akaun aku kat friendster..  jom ke SINI.
ada 1001 kenangan aku dengan friendster.. yang mula2 sekali ialah.. dengan friendsterlah aku tahu apa itu blogging.. dan aku sendiri sebenarnya lupa yang aku pernah blogging guna friendster.. nak tengok blog aku kat friendster?? ke SINI ehh.. kalau nak ikutkan.. dah lama lah yek aku blogging.. hahha..
then.. antara…

problem encountered...

okay.. korang ada baca kan masalah yang aku hadapi sebelum ini.. alaa... yang kat SINI neh..
akhirnya... aku dah berjaya selesaikannya.. tak tahulah nak kata apa yang bermasalah.. rasanya email yang digunakan untuk log in tuh yang masalah.. sebab.. aku ada menguruskan satu lagi blog.. dan ternyata tak ada masalah untuk log in.. cuma yang aku punya ini sahaja yang ada masalah nak log in..
jadi... apa aku buat?? aku mengambil keputusan untuk tukar email log in.. dari yahoo ke gmail.. okay.. rumit sungguh cara penukarannya.. aku perlu memastikan log in dengan email yahoo itu berjaya.. apabila dah berjaya log in dengan email yahoo.. aku menukar log in email..
nak tau caranya???  woohh.. renyeh seyh.. mula2 aku kena ada author dulu di setting permission.. then.. aku add lah email yang satu lagi.. kemudian buka email yang di add.. kat situ ada email yang mengatakan kita diinvite untuk jadi author.. okay.. accept.. bila dah accept.. dekat setting permission tuh difreshkan.. akan dapati ada lah author yang baru kita …

bermasalah pula blog ku ini..

dari semalam lagi.. aku agak hangin dengan blogspot neh.. susah betul nak log in..huhu.. tak tahu apa masalah.. asyik2 katanya error 502.. pa benda tuh??
bila dah boleh log in pula.. semua list blog yang aku follow tak ada.. huaaaaa.. macam mana aku nak blogwalking neh.. borink seyh.. menyakitkan hati betul.. apa masalah pon tak tau eh.. huhu..
ada sesiapa tau tak kenapa jadi macam ini?? huhuhu...

3 things...

3 things in life that once gone, never come back: time.. words.. opportunity..
3 things in life that one should always have: hope.. peace.. honesty..
3 things in life that are most valueable: love.. friends.. self-confidence..
3 things in life that are never certain: success.. dreams.. fortune..
3 things in life that make a good person: sincerity.. hard work.. compassion..
3 things in life that can destroy a person: pride.. greed.. anger..
3 things in life that can save a person: god.. faith.. hope..