Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

minumlah untuk tulang anda [anlene]

Assalammualaikum..
baru-baru ini.. masa p Giant.. ternampak lah ANLENE buat checking kesihatan tulang.. sajalah bagitau kat mak ayah.. dan saya pon tergedik2 nak check jugak.. mak sound saya.. kata sebab saya muda.. tak wat pon xpa.. biaqlah mak.. nak wat jugak..
dan hasilnya... saya punya result lagi TERUK dari parents... wuuuu... sadis gila.. bacaan negatif satu point berapa ntah.. dah campak mana ntah kertas dia bagi.. haha.. dan berada dalam golongan berisiko sederhana mendapat osteoporosis..
dan2 tu jugaklah.. beli susu ANLENE.. kena minum 2 gelas satu hari.. satu gelas 4 sudu.. dan katanya.. susu hendaklah dibancuh dengan air suam atau air sejuk.. lagi sejuk lagi sedap..
awas!! air panas tak boleh.. itu fakta yek..  mungkin akan membunuh enzim2 yang ada.. hahaha..
baru saya perasan.. selama ni kalau air susu dutch lady tu.. 
offer lah yang ada di suhu bilik.. saya tak mau.. saya nak yang dalam peti ais.. hoho..
so sekarang ni saya bancuh dalam tumbler.. boh susu.. boh air.. gon…

book review : tuhan sedang menguji kita

Assalammualaikum..
hari ini selesai dengan satu buku.. tuhan sedang menguji kita oleh ustaz kasim elias.. inilah hikmahnya saya menanam anggur di rumah.. dapat juga saya habiskan buku2 yang dibeli tapi tak sempat nak baca..
well about that book.. not bad.. tak mustahil lah dapat best seller.. sangat okay.. sangat best.. dan ringan2 saja.. sesuai untuk semua golongan masyarakat.. hee..
tapi sungguh.. buku ni ringan saja.. tak macam ada sesetengah yang aku rasa agak heavy..
dan buku ni lebih kepada ujian yang menimpa kita.. seharusnya kita husnudzon dengan setiap ujian yang menimpa.. kerana pasti ada hikmah tersembunyi..
sangat tertarik dengan cara ustaz kasim mempositivekan ujian yang melanda.. antaranya..
beliau telah kehilangan ayahnya sejak kecil lagi.. walaupun beliau kehilangan kasih sayang seorang ayah.. namun beliau bersyukur.. kerana beliau tidak ada dosa dengan ayahnya..
sangat hebat untuk mempositivekan suatu dugaan yang menimpa..
dan antara yang menarik bagaimana dugaan yang me…

doaku bersama kalian

Assalammualaikum..
esok (11 Mac) merupakan tarikh genting bagi sahabat2 saya.. tarikh temuduga bagi jawatan pegawai pendidikan siswazah DG 41.. dan alhamdulillah mereka telah selamat tiba di Kuala Lumpur..
satu dugaan yang harus ditempuh.. kerana ditemuduga di putrajaya.. yang jaraknya beratus2 kilometer dari rumah..
apa2 pun.. buat yang terbaik.. tak habis study pon tak apa.. janji yakin.. YAKIN yek..
dan saya sentiasa mendoakan kejayaan kalian.. semoga kalian tenang meghadapi temuduga..
SITI SALWA NUR HIDAYAH ZURAIDA  NAJUA SYUHADA (eh.. dia pergi ka tak.. rasanya pergi) SYAHIRAH (12 Mac) dan juga rakan2 yang lain..
all the best... SELAMAT BERJUANG..... ^_^

**nampak sangat kan aku tak tahu nak update apa.. hikhik** mudahan mereka lebih bersemangat.. 

PSM completed

Assalammualaikum..

ini lah hasil PSM saya yang telah dijilidkan.. before that.. iyaa.. saya tahu PSM ni dah berkurun dah.. tapi suka hati lah.. antara kenangan istimewa kot.. hahaha..
sudah hampir enam bulan PSM ini lengkap sepenuhnya.. lega rasa hati bila dah selesai.. tapi agak sedikit terkilan bila baca balik.. typing error sana sini.. huhuhu.. mungkin sebenarnya saya mampu untuk menghasilkan PSM yang lebih baik jika meletakkan sepenuh hati.. hahaha..
okay.. saya nak cerita serba sedikit tentang PSM saya.. tak nak tahu.. tak apa.. tak kisah.. boleh pangkah.. =)
kajian tentang penggunaan web dalam meningkatkan motivasi pelajar dalam pelajaran Matematik merentas pencapaian.. web yang digunakan adalah  Majalah Web Dunia Matematik.. menggunakan model motivasi ARCS dalam membangunkan majalah web tersebut.. sebenarnya dah hujung2 buat PSM.. baru paham konsep majalah web dunia Matematik.. haha.. teruk gila..
frankly speaking.. tak adalah unsur ARCS sangat disuntikkan.. but adalah jugak.. …

sujud syukur

Assalammualaikum..
hari ni saya nak berkongsi tentang sujud syukur.. (baiklah pula guna saya.. hihi)
just sekadar perkongsian.. dah alang2 saya google untuk pengetahuan saya.. saya kongsikan anda semua.. walaupun hakikatnya anda pon boleh google juga ya tak..
TUJUAN : menyatakan terima kasih atas nikmat Allah s.w.t dilakukan juga apabila mendengar atau melihat berita menggembirakan atau terselamat dari bencana
CARA PELAKSANAAN: 1. menghadap kiblat  2. sujud sekali dan dilakukan di luar solat
RUKUN : niat takbiratul ihram sujud memberi salam.
BACAAN KETIKA SUJUD: ada yang mengatakan bacaan sujud tilawah.. dan ada juga yang mengatakan cukup dengan alhamdulillah.. dan ada juga mengatakan tiada bacaan khusus..
mudah bukan sujud syukur.. apa2 kekurangan ataupun tersalah info harap dimaafi.. semoga kita sentiasa berada dalam golongan hambaNya yang sentiasa bersyukur.. wallahua'alam..
sumber.. sumber..

rezeki Allah..

Assalammualaikum..
first of all.. tahniah diucapkan kepada mereka yang dapat interim..
aku pula.. belom ada rezeki lagi.. sob3.. alhamdulillah.. mungkin ada hikmah..
dan sememangnya tak ada rezeki aku kan.. mungkin rezeki di tempat lain.. tipulah kan kalau tak terkilan.. huhu.. tapi tak apalah.. percaturan DIA..
dan mostly geng aku dapat.. sebab mostly budak johor.. mungkin di sana senang dapat.. syukur alhamdulillah untuk mereka.. dan geng2 aku mostly dapat SMA dan ada seorang di SMS.. wowww.. hebat seyh.. mesti kawalan kelas tak ada masalah..
rezeki mereka bukan.. lebih2 lagi yang ditempatkan di SMA.. boleh kata aku jeles lah jugak.. huhu.. sebab situ lah suasana untuk berubah diri..
dari tudung biasa.. ke tudung bidang besar.. dari tak berstoking.. dah boleh berstoking.. seronok untuk mereka.. hebat kan percaturan DIA..
nak harap berubah sendiri.. seriously susah.. aku pon dah kira terkapal2.. tak mustahil satu hari nanti mereka lagi bagus dari sekarang.. dan aku lagi jauh terting…

bebanan cashier

Assalammualaikum..
kali ini aku nak sambung tentang keja di guardian as cahshier.. iyaa.. aku pernah up suatu masa dulu tentang cashier di guardian.. sekarang aku sambung lagi..
di guardian tempat aku menumpahkan bakti.. euwwww.. ada dua shif.. dan aku sebenarnya tlebih prefer pagi.. walaupun hakikatnya kerja sangat banyak..
pagi2.. clock in pukul 8.30.. kedai bukak pukul 9.30.. so dalam satu jam.. antara kerja yang kena buat.. mop lantai... buang sampah.. dan cash in float..
kalau nasib tak baik.. shif pagi tu akan sorang ja keja.. ada ja yang lain.. supervisor.. manager.. tapi tak adanya mereka nak wat keja2 tu..
hari kedua aku masuk.. aku dah keja sorang.. seriously.. dengan waktu tu aku masih baru.. mana letak mop, nak isi air, sabuk.. dan kena sound dengan SV lagi sebab lambat.. oihh.. sabaq sat laa.. dahlah aku baru.. then assume aku cepat wat.. huhu..
iyalah.. masuk2.. kena mop satu kedai.. nasib lah kedai tu tak besaq sangat.. tapi besaq lah jugak.. then, kena kuaq p buang sa…

review movie : a good day to die hard

Assalammualaikum..
movie yang latest aku tengok.. A GOOD DAY TO DIE HARD.. dibintangi oleh bruce willis..
hmmm.. bagi aku movie yang just okay.. sebab aku rasa cita dia quite slow.. hahha.. bising plak aku kan.. suka hati aku lah..
mengisahkan si bapa melancong ke Russia.. untuk melihat anaknya.. namun tanpa dia sedari.. anaknya bekerja dengan CIA.. dan berada dalam satu misi.. dan secara tidak langsung.. telah membabitkan bapanya dalam misinya..
well.. kalau nak tengok boleh.. tak ada masalah.. tak adalah teruk sangat pon.. haha..
and I'll just give THREE and HALF star

a step to the future

Assalammualaikum..
Sudah lama rasanya tak post something kat sini..
A step to the future.. Bila mana nama aku dah naik bagi temu duga dengan pihak suruhanjaya perkhidmatan pelajaran.. dan bila mana aku sudah selesai menjalani temu duga..
sekarang ni.. hanya mampu berdoa agar semuanya dipermudahkan..
berbicara tentang temu duga.. sememangnya aku dijadualkan agak awal.. hanya ada seminggu untuk persiapan rapi.. dan sebenarnya.. persiapan yang sangat tidak rapi..  dan pergi dengan dalam keadaan yang sangat tidak bersedia..
setibanya di tempat temu duga.. alhamdulillah dan syukur mak sudi hantarkan.. mula2 melangut lah jugak tak kenal siapa2.. then ada yang memanggil.. bushra dan kak ayu.. hehehe.. apa lagi.. sembang lebih..
then pegawai datang.. memeriksa dokumen yang diperlukan.. waktu ni semua dah kalot.. dengan ada yang guna borang yang salah lah.. huhu.. susunan pon tak betul lah.. sabar ja lah..
setelah selesai.. aku diaturkan bersama enam orang.. dan 2 daripadanya adalah teman aku…