Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

marker pen ku melayang~

sesabar mana pon manusia ada limitnya.. dan kadangkala, tindakan yang dibuat adalah secara spontan.. bila sudah dipengaruhi emosi.. tingkahlaku seolah-olah gagal dikawal.. iyaa.. emosi memang sukar untuk dikawal.. tetapi kitalah yang mengawal tingkah laku kita.. sama ada baik atau buruknya..

apa yang aku nak sampaikan.. pada hari ini.. saya dengan bangganya telah melempar marker pen ke seorang budak.. (errr.. bangga ka?? mampos aku kalau parents carik) berapa kali dah cakap.. jangan uji kesabaran aku.. kan dah jadi..

anyway to dat budak, im very sorry.. (even aku tau dia tak baca.. hehehe)
len kali jangan nakal2 yek..
cikgu anda neh walaupun kesabaran dia bukannya betul sangat..

yeahh.. very guilty with that.. maybe not suppose happened.. tapi di luar kawalan.. try to fix up myself to be better teacher.. Insya-Allah......

kurnia kan aku ketabahan hati...

pagi2 lagi macam neh.. aku cuba dekatkan diri padaNya.. mengharapkan agar aku lebih tabah untuk menempuh pada hari ini.. sesungguhnya hanya padaNya yang mampu aku harapkan.. 
dan hati yang telah hancur berderai semalam.. aku cuba kuatkan semula.. aku cuba untuk bina semula.. dan aku cuba bangun semula.. mengharapkan agar hari ini lebih baik daripada semalam..
semalam yang gagal bukan bererti aku akan terus menyerah.. tapi berilak aku sedikit masa untuk mengumpul kekuatan dan menghadapi dugaanNya yang satu ini..
"Allah tidak akan menguji hambanya jika hambanya tidak mampu menghadapinya.."
apa yang berlaku semalam.. biarkan saja.. semoga dapat mebimbing ke arah yang lebih baik.. dan sesuatu harus dilakukan supaya keadaan tidak berterusan begitu..
believe in yourself.. insya-Allah.. He will guide you..

hari pertama yang mencabar ku..

26 Julai.. jam 5.00 petang.. Kelas 1 UUM..

kelas pertama ku setelah seminggu menjalani ROS..

excited??
nervous??

segala macam dah keluar..

jejaknya di kelas tuh.. studentnya tak ada pulak.. aishhhh.. dah kul 5.05 neh.. sabar lah hati..
tunggulah beberapa seconds lepas tuh.. sorang2 muncul..

dari makmal sains rupanya..

sementara nak tunggu yang lein.. ada pulak "cikgu.. saya nak pi toilet" adoi... belom pape lagi dah nak p toilet.. "ok.. 5minit dari sekarang".. then ada lagi budak nak pi toilet.. suka2 jek.. ish3.. kali neh lain sikit bunyinya.. "ok.. 10 saat jek".. dia pun duduk semula.. hehehe.. cancel nak pi toilet tuh..

suasana kelas agak bising.. apa aku nak buat.. kad manila di tangan di ketuk ke meja.. alahaiii.. berapa seconds lah sangat deorang diam.. dalam hati.. "sabar aina.. anda puasa yek.." dah agak penuh.. baru aku start.. bagi salam and all sort of things..

mula2 sekali.. mintak deorang bukak buku.. deorang leh tanya buku apa.. ak…

Rancangan orentasi sekolah~

sebelum memulakan latihan praktikal.. guru-guru pelatih diminta untuk menjalankan rancangan orentasi sekolah selama seminggu.. kumpul data-data yang diperlukan.. dari hal pentadbiran hinggalah ke pelaksanaan.. semuanya ada 4 kompenan.. lepas kumpul.. kena buat laporan dan refleksi.. apa yang aku leh cakap.. sangat penat.. jumpa cikgu neh.. jumpa cikgu tuh.. fuhhh.. letih ohhh.. dan seminggu yang memenatkan sudah pon berakhir.. dan sekarang tengah berperang dengan laporannya.. hehe..

minggu hadapan.. bermulalah karier aku sebagai guru pelatih.. hehe.. berdebar ouh.. aku agak bernasib baik sebab dapat kelas tingkatan 1.. sebab taklah berat sangat.. CUMA keadaan kelas jek yang aku tak berapa pasti.. dah dapat gambaran daripada cikgu-cikgu.. tapi kena masuk dulu baru tau.. kelas agak belakang jugak.. so, kena fikirkan pendekatan2 yang nak digunakan..

suatu perasaan yang lain apabila diperkenalkan di perhimpunan sebagai guru pelatih.. even tittle guru pelatih.. but still guru jugak.. duduk…

penyerahan guru pelatih..

pada 17 Julai 2010.. guru-guru pelatih UTM diserahkan secara rasminya kepada guru pebimbing masing-masing.. bertempat di daerah masing-masing..

macam aku berpusat di daerah Kulai di SMK Bandar Putra.. sekolah yang besar.. almaklumlah sekolah terkawa.. hehe.. pagi-pagi lagi dah kena bangun.. ditambah pula dengan hujan pula.. hujan rahmat kot.. hehe.. sesampainya.. teruslah menuju ke bilik mesyuarat.. cewaaahh.. macam nak p mesyuarat plak.. tunggu lah dalam setengah jam.. sambil tunggu tuh dok perhati nama guru pebimbing.. masing2 sedang mengenalpasti guru pebimbing.. tapi, aku punya cikgu gagal dikenalpasti.. takpa..

majlis bermula dengan ceramah oleh timbalan PPD Kulai, En Anuar.. pagi2 lagi dah kena brainwash.. tajuknya.. "Latihan Keguruan: ke arah melahirkan standard guru malaysia" aisehhh.. beliau berpesan.. anda bukan guru baru TETAPI anda baru guru! cuba mengaplikasikan apa yang disampaikan.. huhu.. ditekankan latihan keguruan bukan semata-mata kurikulum.. tetapi, kokur…

bermula semester baru..

nampaknya rata-rata dah bermula semester baru.. semestinya semester baru bermula dengan azam yang baru dan semangat yang baru.. untuk pelajar-pelajar yang baru masuk.. SELAMAT DATANG ke alam yang baru.. bagi pelajar kanan plak.. teruskan usaha untuk semester ini.. apa pun result pada semester lepas.. kita lupakan sekejap.. fokus untuk skor pada semester ini.. target DEAN LIST.. untuk pelajar akhir tahun.. selamat bertungkus lumus dengan projek sarjana muda..

sedang semua bertungkus lumus dengan kelas.. aku masih lagi bergembira buat sementara waktu.. hehe.. taklimat 14hb.. 19hb lapor diri.. then, bermulalah sebuah kerjaya "guru praktikal" haha.. layak ka.. entahlah.. insya-allah boleh..

berdebar sungguh rasanya.. itu pon alhamdulillah hal rumah sewa sudah selesai urusannya seminggu yang lepas.. dan yang menariknya rumah itu adalah KOSONG.. rasanya macam baru beli rumah jek.. hahaha!! dan rasanya ada beberapa hal lagi yang perlu diuruskan.. aku berdoa semuanya berjalan lancar…

kisah 6 hari..

6 hari ini yang sangat bermakna.. 6 hari ini yang sangat menggembirakan.. 6 hari ini yang penuh kejutan.. 6 hari ini yang akan ku hargai buat selamanya.. 6 hari ini banyak yang telah berlaku antara kita..
yang pasti.. 6 hari ini bermulalah segalanya..
terima kasih untuk 6 hari ini.. ku sangat-sangat menghargainya.. dan ku akan merindui 6 hari ini.. semoga akan ada lagi 6 hari ini lagi pada masa akan datang..
6 hari ini juga akan tersemat utuh dihati.. dan terima kasih sekali lagi untuk 6 hari ini..
** sebenarnya post ini pernah aku publish dulu.. tapi, aku terpaksa tarik balik.. namun bila difikirkan semula.. buat apa post ini terbiar saja dalam simpanan.. sedangkan ada sesuatu yang bernilai yang antara aku dan dia sahaja yang tau.. mungkin orang lain tidak mengerti dan faham.. tapi ini lahir dari hati ini~