Tuesday, August 25, 2009

Dalam Kenangan A. Ghani A. Hamid

23hb baru-baru neh.. atok aku meninggal dunia.. aku tak sangka sama sekali.. cepat sangat..

masa awal bulan Julai hari tuh, arwah kena masuk hospital.. beberapa harilah gak kat situ.. then, doktor suruh bawak balek.. sebab dia tak boleh buat apa dah.. aku ada blek gak masa neh.. kesimpulanny smua pakcik makcik ak balek.. memang arwah tak boleh nk jalan.. kena ada orang pimpin.. nak cakap pon tak sangat.. masa aku nak balek kolej smula, aku tengok bapak aku sedih sangat, ada gak air mata bapa aku mengalir.. aku tau, bapak aku takut tak dapat jumpa lagi.. aku hanya mampu berdoa agar arwah dipanjangkan umur.. (bapak aku trus balek lepas hantar aku kat kolej)

bila doktor tak boleh buat pa ..cuba plak alternatif lain.. alhamdulillah, bila merawat kat situ, arwah semakin sihat.. aku tak sempat nak jenguk.. aku agak buzy sikit.. tapi, mengikut cerita dari mak aku.. arwah semakin sihat.. boleh jalan.. tak payah orang pimpin dah.. aku pon agak terkejutlah jugak.. aku cuba untuk percayai..

baru-baru neh, sepupu aku cuti.. dia balek jaga arwah.. sangka aku, arwah dah ok.. dah sihat.. jumaat lepas, dia bagitau aku arwah kena masuk hospital.. paru-paru berair plak.. kena tahan kat wad.. sehinggalah hari ahad baru-baru neh.. lebih kurang kul 3.30 dia meninggalkan kami semua.. aku sangat terkejut bila bapak aku bagitau aku.. huhu.. mak aku cite kat aku.. bapak aku sempat kol makcik aku yang jaga arwah dalam pukul 3.00.. makcik aku cakap arwah ok lagi.. stabil.. tapi, arwah tak dapat nak cakap dengan bapak aku.. (tak pasti plak aku knapa)

malangnya, aku tak dapat nak balek hari ahad tuh.. aku ada test pedagogi hari isnin tuh pukul8.. aku ingat aku sempat nak amik test.. tapi, aku terpaksa minta kat pn. Hee untuk tangguhkan aku punya test.. so, aku terpaksa melupakan sekejap test aku dan assignment aku..

sesampainya di rumah.. orang baru sahaja selesai baca yasin.. ahli keluarga dibenarkan untuk melihat arwah untuk kali terakhir.. arwah dah dimandikan.. aku berpeluang untuk mengucup arwah.. aku rsa sejuk sangat dahi arwah.. aku rsa agak sedih.. teringat aku kat arwah.. arwah seorang yang suka menyakat.. ada jek dia sakat cucu dy.. hurmmm.. kemudian, arwah dibawa ke masjid untuk disembahyangkan.. rumah atok aku tak cukup besar.. kemudian disemadikan di sana.. aku tak ikut pon pergi sana.. ramai sangat orang..

aku rasa sangat sedih.. lebih-lebih lagi bila aku tengok ayah aku sedih.. agak menyentuh hati aku jugaklah.. dan paling menyedihkan aku, bila ada suara mengatakan aku tak balek jenguk arwah masa arwah masih ada.. aku taulah dia tengah cuti waktu tuh.. padahal aku tak cuti pon.. masa awal ramdhan pon takkanlah aku nak balek.. aku tak nak susahkan orang yang nak kena ambik aku.. lagipun masa tuh arwah ada kat hospital.. kalau aku balek pon, mesti aku neh jadi beban plak.. aku agak angin gaklah pasal tuh.. biarlah kat dia.. satu lagi, aku agak kesian kat roomate aku kena siapkan assignment yang kena hantar hari selasa.. nak buat hari ahad tuh pon, tengah sibuk dengan study untuk test pedadgogi.. so, aku terpaksalah serah bulat-bulat kat dia.. aku harap dia faham keadaan aku..

aku hanya mampu berdoa dan semoga arwah atok aku bersemadi dengan aman.. Al-Fathihah.....

Saturday, August 22, 2009

my fault??!

hurmm.. sometimes, i really dont understand what people trying to do.. whether i dont understand or i dont want to understand.. let me be myself.. i know what i want to achieve..

by the way, thanks for advising me.. maybe i cant open my heart yet.. its need time.. but i know its only me that i dont want to open my heart to others.. i think this is not the good time for it.. i know something bad will happen if i do it.. or that is just my assumption..

in this world, we need someone to trust on and somone to lay on.. but, i need someone to give support to me.. wether what im doing is good or not.. maybe im not quite enough experience in that things, that doesnt mean i dont know anything..

please give me a space.. i know already that what im doing its wrong.. but please dont judge me like that.. its good to know that someone support what im doing.. but others?? even those close with me dont agree with what im doing..

i know i keep denying on something.. because i know it is not the time yet.. its so sad when others keep blaming me.. i feel like its a jerk.. why dont they support what im doing.. they dont understand me.. im in different world..

what i want is give me some time.. and i will try to open my heart to others.. and that doesnt mean that i dont know what other feelings.. im sorry because i cannot give it back.. i really hope that someone really understand my situation..

flower gurl..


15-19 ogos merupakan hari konvokesyen di UTM.. selama 5 hari nehlah rakyat UTM menghabiskan duit kat pesta konvo.. hahaha.. agak kopak ah gak.. tengok baju2 dengan tudung2.. huhu..

persatuan mahasiswa pendidikan (PMP) telah berjaya mendapatkan hak untuk membuka gerai untuk jual bunga.. bermula 17hb sampai 19hb..


naseblah aku bukan under exco yang terlibat.. so aku tak termasuk dalam proses pengurusan.. tapi, sebagai exco dalam PMP aku diminta untuk jaga gerai.. so, memandangkan jadual aku agak ketat.. tak lama lah aku jaga.. hari selasa pukul 4 sampai 6.. kemudian, hari rabu pagi2 buta lagi aku dah kena menapak kat situ.. disebabkan kesian kat akak2 tuh.. aku dengan roomate turun padang..

aku rasa aku boleh jadi gila ahh jugak jaga gerai tuh.. lebih2 lagi bila masa mereka neh keluar dari dewan.. penat tak terlayan.. harga plak jatuh gila-gila punya.. macam2 kerenahlah gak yang membeli neh.. mintak tawar gila-gila.. sabar jelahh.. dan paling tak boleh tahan bergaduh harga dengan gerai lain.. hahaha.. tak pernah aku bayangkan yang aku boleh buat keja camtuh.. huhu..

tapi, pa yang aku dapat.. aku dapat semangat baru.. rasa macam nak grad dengan first class.. iyelahhh, dapat medal.. huhuhu.. tapi ntahlah.. rasa cam mustahil.. tapi tak semestinya kan.. huhu..

Saturday, August 15, 2009

hati malaya 1957..

yesss.. akhirnya dapat juga aku tengok cerita hati malaya.. hampir 2 tahun lah aku menunggu.. memang satu kepuasanlah.. aku rasa cukup bangga.. dan aku rasa semua orang patut tengok cerita tuh.. memang menyentuh di hati bila kita imbas kembali macam mana tunku abdul rahman meminta wang daripada rakyat untuk ke London.. dan satu lagi masa bendera Union Jack diturunkan dan bendera Malaysia dinaikkan.. sungguh terharu.. huhu..

seharusnya kita semua kena tengok cerita Hati Malayu untuk memberi satu kesedaran.. (aisehh) dah hias bilik dengan bendera pun.. hohoho..

Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!!

Sunday, August 9, 2009

yes.. EMAS milikku..


alhamdulillah.. aku telah menyumpurnakan satu tugas yang agak berat.. iaitu selaku pengurus sukan petanque untuk Kolej Tun Fatimah (KTF) untuk SUKAM (sukan antara kolej UTM).. pasukan aku telah membuktikkan bahawa KTF terdiri daripada pemain-pemain petanque yang agak hebat.. (cewaaahh.. haha).. kami berjaya membawa pulang emas untuk KTF setelah bergelut selama beberapa hari di gelanggang pantai, pusat equin.. sesungguhnya segala latihan di padang KTF ataupun di gelanggang itu sendiri membuahkan hasil.. walaupun aku agak penat menguruskan mereka ini.. tapi, aku bangga kerana mereka mampu mengalahkan kolej lain.. dan kami juga dapat memperbaharui rekod lama.. tahun lepas.. nombor 3..

walaubagaimanapun.. aku agak terkilan kerana tak dapat menyumbangkan skill aku untuk petanque.. tahun lepas, aku terlepas peluang.. kerana test.. aku terpaksa menjadi simpanan walaupun hakikatnya aku pemain utama.. walaupun sebagai pengurus aku boleh bermain bersama.. tapi, aku rasa adalah lebih baik jika aku hanya mengurus dan memberi sokongan dari belakang.. itu sajalah yang buat aku agak terkilan..

aku sangat bangga dengan team yang aku ada.. penyertaan aku dapat melebihi daripada yang diperlukan.. aku terpaksa buang beberapa pemain.. agak berat juga untuk buat keputusan.. mungkin tahun depan mereka masih berpeluang lagi.. 7 pemain.. 2 pemain senior dan 5 pemain junior.. kami bermain secara pasukan.. 3 single dan 2 beregu..

beberapa kali aku terpaksa menukar susunan pemain.. ada yang takut.. ada yang tak serius.. tapi akhirnya semuanya ok.. fahana.. syarmila.. fizah.. midah.. hidayah.. niza.. suhailee.. thanks sangat-sangat kerana sudi main untuk KTF.. semoga kenangan antara kita tidak akan terhapus.. best sangat-sangat masa training.. lebih-lebih lagi si dayah.. tak habis-habis dengan 'abang ketayap' dia.. dialah yang menyerikan team kami.. si dayah bergandingan dengan niza ( niza neh sebenarnya main single.. tapi sebab tak berapa yakin.. terpaksalah aku tarik dia main bergu).. mereka neh agak tak serius masa main.. perlukan perhatian sepenuhnya daripada aku.. pernah sekali saja mereka menang..

perjalanan perlawanan kami taklah teruk sangat.. kami agak bernasib baik sebab tak satu kumpulan dengan K9 dan KDSE.. (antara kolej yang terkuatlah) target aku masa tuh sampai final saja.. sebab aku tahu kami akan jumpa dengan K9 di final.. dalam kumpulan.. lawan secara liga.. kami berjaya mendapat johan kumpulan.. mula-mula kalahkan KTDI, 3-2 ( mereka neh main agak cerewet sikit).. nehlah first game kami.. aku ingat lagi, masa aku tengah kalut nak turun padang.. cikgu DE aku call.. aku tau aku tak pergi kelas dia.. tapi tuh bukan kelas formal.. huhu.. aku terpaksa.. kalau masuk kelas DE, tak habis-habis perli.. terpaksalah aku memekakkan telinga.. tutup kes ahh.. sambung balek.. hehe.. kemudian kami kalahkan K11, 5-0 (KTDI cakap mereka neh kuat main psiko, tapi masa lawan dengan kami.. taklah teruk sangat.. boleh dikawal lagi) dengan mendapat johan kumpulan.. kami dapat 'bay' untuk terus ke separuh akhir.. masa separuh akhir lawan dengan tuan rumah, KRP.. alhamdulillah kami menang, 3-2 (kalau tak silap) masa final, kami paling tak duga yang K9 yang beriya-iya nak lawan dengan kami kalah dengan KDSE masa separuh akhir.. so, di final kami berjumpa dengan KDSE.. walaupun target aku hanya sampai di final, tapi bila mengenangkan yang kami berjumpa dengan KDSE, aku menaruh harapan untuk mendapat emas..


Perjalanan masa di final agak menyeramkan aku.. Pn K (pengetua kami) turun padang untuk beri sokongan.. aku mula-mula sekali dikejutkan dengan kekalahan pertama bila single 2 aku yang tak pernah kalah lagi kalah dengan KDSE.. skornya agak teruklah juga.. maybe, dia dah penat.. (mula-mula single 1, tapi untuk final aku turunkan pangkat dia.. hehe) tapi, aku bersyukur bila single 3 aku berjaya kalahkan KDSE.. aku semakin yakin dengan kemenangan kami.. aku meninjau anak-anak buah aku yang tak habis lawan lagi.. single 1, double 1 dengan double 2.. double 1 menyakinkan aku bila mereka hanya perlu satu mata kemenangan saja lagi.. single 1 aku pula terpaksa berhempas pulas.. (almaklumlah.. lawan dengan budak U team) double 2 aku plak, menunjukkan prestasi yang agak bagus juga.. akhirnya, kami berjaya mengalahkan KDSE dengan mata kemenangan 3-2 ( double 2 aku tumpas juga akhirnya) aku sangat bersyukur..

majlis penyampaian pingat dilakukan masa tuh juga.. masa tuh, pingat akulah yang paling mahal sebab tertulis pengurus.. hahaha.. aku bercadang nak belanja makan mereka.. tapi, aku tak pasti lagi bila.. banyak juga gambar yang kami ambil.. tapi, aku tak dapat lagi gambar tuh.. tapi, bila aku dah dapat.. aku akan upload kat sini jugak.. :)

itulah antara kenangan yang tidak akan aku lupakan.. dan nasihat aku untuk mereka.. pertahankan emas kita untuk tahun depan.. insya-allah..

Tuesday, August 4, 2009

Musim Test1..

yeahhh.. skrg neh mula lah musim test.. huhu..

Differential Equation khamis ptg neh..

Kimia Fizik sbtu nnt..

Linear Algebra sbtu mggu dpan..

Mekanik jek xtau bila.. hncus lah dunia ak klu mekanik da test..

neh pn bknny start study lgi.. huhu.. tkutnya.. tgah buzy ngn SUKAM.. anyway assignment bertimbun jek.. huhu.. bila lah nk settle pn ak xtau..

Saturday, August 1, 2009

about me..

video

dis video is totally about me.. have fun.. :)

Bismillahirahmanirahim..

aiseh.. at last.. tcapai gak impian ak nk wat blog.. hahaha.. hurmm.. ak hrap ak leh mngaktifkan dri kat blog neh.. cewaaahh.. hehe.. ok.. all da best to me!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...