Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

family day..

28 April 2010...
pagi2 lagi dah bertolak ke Ipoh untuk family day jabatan sains matematik, USM.. sesampainya di ipoh, pusing2 dulu.. dapatlah baju kurung sepasang.. hehe.. tengahari, kul 12 lebih baru check in.. petang + malam spent day kat bilik.. mak plak da seminar.. agak borink.. naseb baik ada buku yang baru dibeli.. "Buat Jangan Tak Buat" malam tuh da dinner.. terjmpalah ngn senior mashoor.. kak awatif ahmad, kak hazirah dgn kak shafa.. junior mashoor pn da.. syafiqah..

29 April 2010
pagi2 lepas breakfast, dah bersiap2 ke Lost world of tambun.. kira2 kul 11 sampai lah kat lost world of tambun.. sesampainy, terus main air.. sampailah kul 1 lebih.. lunch sekejap.. then, masuk air lg.. hehe.. sampailah kul 2.30.. da game.. lucky, ak 1 group dgn junior ak.. hehe.. 1st game.. train ballon.. 2nd game meriah sikit.. salunya basahkan span then isi air dlm botol.. neh x.. guna pa yg da kat badan.. pa lg.. tshirtlah.. penat ehh.. lari2 masuk kolam trus rendam.. then lari p perah…

muhasabah diri~

dalam hidup ini, kadang2 penting buat kita untuk bermuhasabah diri.. tidak pentinglah bagaimana kita nak muhasabah diri.. sesetengah memerlukan pemangkin untuk melakukannya.. sesetengah pula, boleh melakukannya sendiri..

walau bagaimanapun, kita sering lupa untuk muhasabah diri.. dan berterusan melakukan kesilapan.. jika ada yang berhati mulia, alhamdulillah kita akan ditegur.. sekiranya tidak.. kenalah kita fikirkan sendiri.. itulah gunanya kawan untuk menegur kita apabila kita membuat kesilapan.. selain itu, melalui pembacaan yang kita baca.. tidak kisahlah buku apa sekalipun..
sangat susah sebenarnya untuk muhasabah diri.. keinginan sahaja tidak mencukupi.. malah, kita kena istiqamah dengan apa yang kita cuba ubah.. dan yang penting sekali adalah langkah pertama untuk berubah setelah muhasabah diri.. sekiranya kita tekad, insya-allah mudah untuk kita berubah..

apa yang penting setelah muhasabah diri ialah tidak berterusan melakukan kesilapan yang sama.. inilah yang sangat susah.. un…

akhirnya.. kluar jugak..

setelah hampir sebulan dok kat rumah.. dan hampir sebulan jugaklah kiranya habis exam.. dan sebulan jugaklah aku menjaga rumah dengan setia dan sebulan jugaklah aku makan, tido, makan tido.. dan AKHIRNYA yang ditunggu2 pon keluar.. (tapi, rasanya aku xtunggu pon.. xkeluar pon xpa ehh)

apakah itu?? bila dah peksa mestilah ada keputusannya.. dan itulah dia.. 
RESULT.. KEPUTUSAN PEPERIKSAAN warga UTM sudah dapat keputusan peperiksaan..
camna dengan keputusan aku?????



hurmmm....



ermmmm....



hurmmm....



ermmm....



hurmmm....



ermmmm....



hurmmm....



ermmmm....






pa yang aku boleh katakan ALHAMDULILLAH..
better than before.. just besalah, xsemua yang kita target kita dapat kan.. dan apa yang kita xtarget, kita dapat.. haha..

hopefully, aku akan buat better next sem lagi.. even tough nak grad dengan first class dah kirim salam.. tapi aku cuba untuk maintainkan apa yang aku dapat..

owhh.. lupa plak, next sem prakatikal.. so, xdak lah peksa.. hehe.. hurmm.. xdak peksa pon.. praktikal tuh penting.. hopefully dapat pe…

hari guru 2010: guru pembina negara bangsa

16 Mei setiap tahun merupakan tarikh yang telah ditetapkan bagi meraikan Hari Guru di Malaysia.. pada sambutan hari guru yang ke-39 ini, guru pembina negara bangsa telah dipilih sebagai tema pada kali ini.. negeri pahang pula menjadi tempat sambutan hari guru peringkat kebangsaan..

ada apa dengan tema "Guru Pembina Negara Bangsa"

pembinaan negara bangsa adalah sejajar dengan hasrat Perdana Menteri kita iaitu YAB Dato' Sri Mohd Najib Razak melalui gagasan 1 Malaysia.. gagasan ini adalah untuk membina kekuatan melalui perpaduan nasional dan semngat kebersamaan.. terdapat 8 nilai yang menjadi teras gagasan 1 Malaysia iaitu; budaya ilmu, integriti, ketahanan, kesetiaan, kebijaksanaan, budaya ketepatan, budaya berprestasi tinggi dan budaya inovasi.. budaya2 inilah yang perlu diterapkan oleh rakyat Malaysia dalam budaya kehidupan bagi mencapai gagasan 1Malaysia.. sehubungan itu, bagi mengukuhkan lagi perpaduan rakyat.. adalah baik kiranya jika dapat diterapkan melalui pendidik…

aurat wanita.. yang haram kekal haram..

seperti yang kita sedia maklum.. hukum Allah adalah tetap.. yang haram kekal haram.. dan yang halal kekal halal.. siapa kita untuk menghalalkan sesuatu yang haram.. dan mengharamkan sesuatu yang halal..


fokusnya kali neh aurat wanita.. sebagai muslimah, kita seharusnya menjaga aurat kita tidak kira dimana kita berada.. walaupun aku tau aku sendiri kadang2 alpa dengan tuntutan menutup aurat ini.. aku berharap aku terus tidak alpa dengan tuntutan ini.. tetapi tidak salah kiranya kita saling ingat mengingat supaya yang lain juga turut beringat dengan tuntutan yang satu ini.. sekiranya ada yang lupa, kita ingatkan.. Islam mengalakkan umatnya agar saling beringat.. ;) 


alhamdulillah kiranya jika ada yang sedar dan berubah.. bagaimana pula kiranya dengan yang berubah ke arah kemungkaran dengan meninggalkan tuntutan ini.. masya-Allah.. inilah yang kita ingin sekali elakkan.. kita berharap agar tidak tergolong dalam golongan ini.. Alhamdulillah kiranya teguran diberi kepada golongan ini, disamb…

alkisah di Hari Ibu..

anyway, 9 Mei hari tuh.. my family makan lunch kat Pulau Aman.. kiranya bagi off duty kat mak tak payah masak.. haha.. Pulau Aman tuh dekat dengan Batu Kawan.. then, kena nek bot.. fuhhh.. punyalah nak makan kan.. haha.. thrill gila.. bapak aku jek yang pernah makan kat situ.. yang lain tak pernah lagi..

sampai kat sana rasanya kul 2 lebih.. iyelah tunggu adik aku habis tuisyen dulu.. sesampainya, order lah.. order nasi.. orang tuh cakap tak ada.. yang ada mee kuah dengan mee goreng.. xpelah.. layan jelah.. haha.. kebulur2 pon kenyang jugak kalau makan mee jek.. and kat sinilah jugak aku belajar makan udang.. udang dia banyak.. kena bising dengan parents sebab tak reti makan.. so, try lah makan.. apa yang aku leh simpukan.. makan udang neh sangat menyeksakan.. hehehe..

lepas makan, masa bayar,  bapak aku tanya lah si penjual neh.. kedainya bukak kul berapa.. nanti lehlah kitaorang bajet2 sikit.. rupa2nya kedai tuh tak jual pon nasi.. hahahahaha!! dia just amik tempahan kalau nak wat j…

jiwa kacau??

pernah rasa jiwa kacau?? tipulah kan kalau tak pernah.. biasalah tuh.. hehehe


fokus aku kali neh ialah terasa..(apsal lah post aku sejak kebelakangan neh len macam ehh.. suka hati akulah.. aku punya blog kan.. hehe..)biasanya bab terasa2 neh dengan orang yang kita rapat.. tul kan.. entahlah.. kenapa dengan orang yang kita rapat pon kita nak terasa.. sedangkan kita tau apa yang dia tak suka.. sampai sekarang aku masih tak dapat jawapan yang munasabah lagi.. hehe.. (kalau ada sesiapa yang nak bagi jawapan, anda digalakkan.. hehe)


apa rasanya terasa neh ehh.. (haha.. soalan tak masuk akal betullah) sendiri rasa.. sendiri tau ehh..


kadang2 sepositif mana pon kita neh, mesti kadang2 ada terasa punya dengan orang.. orang kutuk lah apa pon kat kita.. kita masih lagi senyum dan berfikiran positif.. tetapi, kadang2 ada saja yang pantang sikit salah cakap dah mula terasa.. tuh kes parah lah..


kita kadang2 tak mampu nak kekalkan fikiran yang positif sepanjang masa.. lebih2 lagi kalau orang perempuan…

tertekan?? dan tekanan..

manusia tidak adanya yang sempurna.. dan adalah suatu perkara yang normal sekiranya berasa tertekan dengan sesuatu perkara.. kadang2 perkara tuh bukanlah besar mana pon.. just dibesarkan, jadilah sangat besar dan menekankan kita..

kadang2 kita tertekan dengan masalah yang kita sendiri tak sangka kita akan berasa tertekan.. iyelah, sangka kita kecik jek benda tuh.. dan bila dibiarkan, melarat dan akhirnya kita jugalah terpaksa menanggung tekanan itu..

selalunya manusia ditekankan dengan masalah peribadi.. tidak kisahlah dari segi perhubungan, kewangan atau apa2 sahaja.. apa yang penting ialah selesaikan masalah tersebut supaya kita tidak akan tertekan.. sama ada kita hendak atau tidak.. itulah yang seharusnya dilakukan.. dan InsyaAllah, kita tidak akan berasa tertekan lagi setelah menyelesaikan apa yang patut diselesaikan..

walau bagaimanapun, kadang2 kita berasa tertekan dengan perkara yang simple jek.. so, ambillah angin.. tenangkan fikiran.. Dr Fazley ada menyatakan.. " Terteka…

lidah + perkataan x penulisan = ???

orang salu cakap..sebelum bercakap fikir dulu.. and ada jugak peribahasa.. kerana pulut, santan binasa.. kerana mulut badan binasa.. so.. kesimpulannya, mulut neh sangat bahaya..

salunya.. "kebinasaan" akan berlaku bila perkataan yang diucapkan itu menyakitkan hati yang lain.. lebih2 lagi, kalau yang diperkatakan itu perkataan yang tidak elok didengar macam mencarut dan lain2.. kita dah diajar supaya bersopan santun dalam percakapan.. ini adalah supaya, kita tidak menyakitkan hati yang lain..

tapi, kadang2.. kita juga tidak perasaan bahawa apa yang kita perkatakan sebenarnya menyakitkan hati yang lain.. intonasi memainkan peranan yang penting.. kadang2 kita tak maksudkan pon apa yang diperkatakan.. tetapi, disebabkan intonasi yang salah menyebabkan yang lain akan terasa dengan apa yang diperkatakan..
boleh juga terjadi sekiranya yang mendengar salah tafsir dengan apa yang cuba disampaikan.. dan ini juga menyebakan yang lain terasa dengan apa yang diperkatakan.. seharusnya bi…