Monday, May 31, 2010

family day..

28 April 2010...
pagi2 lagi dah bertolak ke Ipoh untuk family day jabatan sains matematik, USM.. sesampainya di ipoh, pusing2 dulu.. dapatlah baju kurung sepasang.. hehe.. tengahari, kul 12 lebih baru check in.. petang + malam spent day kat bilik.. mak plak da seminar.. agak borink.. naseb baik ada buku yang baru dibeli.. "Buat Jangan Tak Buat" malam tuh da dinner.. terjmpalah ngn senior mashoor.. kak awatif ahmad, kak hazirah dgn kak shafa.. junior mashoor pn da.. syafiqah..

29 April 2010
pagi2 lepas breakfast, dah bersiap2 ke Lost world of tambun.. kira2 kul 11 sampai lah kat lost world of tambun.. sesampainy, terus main air.. sampailah kul 1 lebih.. lunch sekejap.. then, masuk air lg.. hehe.. sampailah kul 2.30.. da game.. lucky, ak 1 group dgn junior ak.. hehe.. 1st game.. train ballon.. 2nd game meriah sikit.. salunya basahkan span then isi air dlm botol.. neh x.. guna pa yg da kat badan.. pa lg.. tshirtlah.. penat ehh.. lari2 masuk kolam trus rendam.. then lari p perah masuk dlam botol.. penat ehh.. tiba2 plak hujan.. so, game ditamatkan.. then, aktiviti bebas.. yg family ak neh plak, kehilangan tube.. jnuh ehh mencari.. last2 jumpa kat kolam dpan tuh.. smntara tunggu hujan reda, men air lg.. siap men yg budak2 pny lg.. hahahah.. bila hujan dah agak reda, barulah p bilas dan salin baju.. balik ke hotel..

malam tuh plak da BBQ.. family ak lambat cket.. sampai2, da show org wat prtunjukan api.. terlepas ehh.. then, dekan bg ucapan.. lepas tuh baru makan.. da bihun goreng+ ikan pari bakar +ayam bakar + sosej + kambing bakar.. makanlah dgn knygnya.. lepas makan da pnyampaian hadiah tuk sapa yg mng game td.. lepas tuh da lucky draw.. mak ak agk lucky sbb dpt sandwich maker 3 in 1.. kirany leh lah wat wafer.. yehaaa.. hehe.. majlis tamat lbih kurang kul 10 lbih.. balek2 terus pengsan.. hehe..

30 April 2010..
pagi2 lg mak ak da seminar lg.. so, smntra tnggu tuh, kemas lah cket2.. then, kul 12 p lunch + check out.. before balek tuh, singgah  beli kain psang plak.. ish3 sabar jelah.. then meronda kat ipoh parade sat.. dalam kul 3 lbih baru bertolak ke penang..

kesimpulannya, spent a good time at there.. lagipun, family ak jarang dpat cukup korum.. hehe.. anyway, looking forward for family vacation.. ;)


neh 2nd game..

tiket masuk.. XD

game first.. train ballon..

Thursday, May 27, 2010

muhasabah diri~

dalam hidup ini, kadang2 penting buat kita untuk bermuhasabah diri.. tidak pentinglah bagaimana kita nak muhasabah diri.. sesetengah memerlukan pemangkin untuk melakukannya.. sesetengah pula, boleh melakukannya sendiri..

walau bagaimanapun, kita sering lupa untuk muhasabah diri.. dan berterusan melakukan kesilapan.. jika ada yang berhati mulia, alhamdulillah kita akan ditegur.. sekiranya tidak.. kenalah kita fikirkan sendiri.. itulah gunanya kawan untuk menegur kita apabila kita membuat kesilapan.. selain itu, melalui pembacaan yang kita baca.. tidak kisahlah buku apa sekalipun..

sangat susah sebenarnya untuk muhasabah diri.. keinginan sahaja tidak mencukupi.. malah, kita kena istiqamah dengan apa yang kita cuba ubah.. dan yang penting sekali adalah langkah pertama untuk berubah setelah muhasabah diri.. sekiranya kita tekad, insya-allah mudah untuk kita berubah..

apa yang penting setelah muhasabah diri ialah tidak berterusan melakukan kesilapan yang sama.. inilah yang sangat susah.. untuk mengekalkannya.. seringkali di tengah perjalanan, kita mesti alpa.. apa yang mampu dilakukan ialah berdoa supaya apa yang kita lakukan akan berterusan dan Insya-Allah, Dia akan membantu..


ingatan untuk diri sendiri dan kawan2.. memang susah sebenarnya untuk mengubah kepada yang lebih baik.. tetapi tidak mustahil.. kita mestilah mempunyai kekuatan yang jitu untuk berubah.. selalu saja, ramai yang mempunyai niat untuk berubah, tetapi tidak mengambil langkah yang pertama dan tekad untuk berubah.. jangan pula mengambil masa yang lama.. kerana kita tidak tahu bila maut datang menjemput.. dan kita tidak sempat untuk berubah.. carilah kawan yang dapat mengingatkan kita apabila terleka dan terlupa.. dan Insya-Allah.. semuanya akan dipermudahkanNya dengan niat yang betul..

marilah sama2 kita bermuhasabah diri dan berubah kepada yang lebih baik.. insya-Allah.. ;)

Saturday, May 22, 2010

akhirnya.. kluar jugak..

setelah hampir sebulan dok kat rumah.. dan hampir sebulan jugaklah kiranya habis exam.. dan sebulan jugaklah aku menjaga rumah dengan setia dan sebulan jugaklah aku makan, tido, makan tido.. dan AKHIRNYA yang ditunggu2 pon keluar.. (tapi, rasanya aku xtunggu pon.. xkeluar pon xpa ehh)

apakah itu?? 
bila dah peksa mestilah ada keputusannya.. dan itulah dia.. 

RESULT.. KEPUTUSAN PEPERIKSAAN
warga UTM sudah dapat keputusan peperiksaan..

camna dengan keputusan aku?????




hurmmm....




ermmmm....




hurmmm....




ermmm....




hurmmm....




ermmmm....




hurmmm....




ermmmm....







pa yang aku boleh katakan ALHAMDULILLAH..
better than before.. just besalah, xsemua yang kita target kita dapat kan.. dan apa yang kita xtarget, kita dapat.. haha..

hopefully, aku akan buat better next sem lagi.. even tough nak grad dengan first class dah kirim salam.. tapi aku cuba untuk maintainkan apa yang aku dapat..

owhh.. lupa plak, next sem prakatikal.. so, xdak lah peksa.. hehe.. hurmm.. xdak peksa pon.. praktikal tuh penting.. hopefully dapat perform better..

Monday, May 17, 2010

hari guru 2010: guru pembina negara bangsa

16 Mei setiap tahun merupakan tarikh yang telah ditetapkan bagi meraikan Hari Guru di Malaysia.. pada sambutan hari guru yang ke-39 ini, guru pembina negara bangsa telah dipilih sebagai tema pada kali ini.. negeri pahang pula menjadi tempat sambutan hari guru peringkat kebangsaan..

ada apa dengan tema "Guru Pembina Negara Bangsa"

pembinaan negara bangsa adalah sejajar dengan hasrat Perdana Menteri kita iaitu YAB Dato' Sri Mohd Najib Razak melalui gagasan 1 Malaysia.. gagasan ini adalah untuk membina kekuatan melalui perpaduan nasional dan semngat kebersamaan.. terdapat 8 nilai yang menjadi teras gagasan 1 Malaysia iaitu; budaya ilmu, integriti, ketahanan, kesetiaan, kebijaksanaan, budaya ketepatan, budaya berprestasi tinggi dan budaya inovasi.. budaya2 inilah yang perlu diterapkan oleh rakyat Malaysia dalam budaya kehidupan bagi mencapai gagasan 1Malaysia.. sehubungan itu, bagi mengukuhkan lagi perpaduan rakyat.. adalah baik kiranya jika dapat diterapkan melalui pendidikan..  oleh yang sedemikian, guru2 seharusnya bertanggungjawab dalam menerapkan nilai tersebut untuk melahirkan insan yang cemerlang seterusnya menjayakan gagasan 1Malaysia ini..

apa yang dapat dikatakan disini ialah guru sememangnya memainkan peranan yang sangat penting.. bukan sahaja untuk pendidikan sendiri malah untuk pembentukan negara.. jadi, amatlah penting sekiranya para guru dapat membulatkan hati dan melapangkan dada dalam bersama2 memastikan pembinaan negara bangsa dapat dicapai..

SELAMAT HARI GURU kepada guru2..

kepada bakal2 guru.. persiapkanlah diri anda dari segi emosi dan ilmu.. supaya nanti kita lebih bersedia dan mampu menghadapi dunia profession perguruan yang sedia mencabar.. selamat maju jaya!!

Thursday, May 13, 2010

aurat wanita.. yang haram kekal haram..

seperti yang kita sedia maklum.. hukum Allah adalah tetap.. yang haram kekal haram.. dan yang halal kekal halal.. siapa kita untuk menghalalkan sesuatu yang haram.. dan mengharamkan sesuatu yang halal..


fokusnya kali neh aurat wanita.. sebagai muslimah, kita seharusnya menjaga aurat kita tidak kira dimana kita berada.. walaupun aku tau aku sendiri kadang2 alpa dengan tuntutan menutup aurat ini.. aku berharap aku terus tidak alpa dengan tuntutan ini.. tetapi tidak salah kiranya kita saling ingat mengingat supaya yang lain juga turut beringat dengan tuntutan yang satu ini.. sekiranya ada yang lupa, kita ingatkan.. Islam mengalakkan umatnya agar saling beringat.. ;) 


alhamdulillah kiranya jika ada yang sedar dan berubah.. bagaimana pula kiranya dengan yang berubah ke arah kemungkaran dengan meninggalkan tuntutan ini.. masya-Allah.. inilah yang kita ingin sekali elakkan.. kita berharap agar tidak tergolong dalam golongan ini.. Alhamdulillah kiranya teguran diberi kepada golongan ini, disambut baik dan lantas berubah.. bagaimana pula dengan golongan yang tegar.. nasihat yang dicurahkan bukan sedikit malahan banyak kali.. bukannya mereka tidak sedar akan tuntutan yang satu ini, mereka sedar.. namun, apakah sebenarnya yang menghalang mereka untuk memenuhi tuntutan ini.. inilah yang memusykilkan.. harapnya mereka ini dibukakan hati dan mendapat hidayah Allah untuk berubah kembali.. Insya-Allah..


semoga kita sama2 berterusan dapat memenuhi tuntutan ini tanpa mengeluh.. sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yang kita lakukan.. dan harapnya mereka yang masih tidak memenuhi tuntutan ini dapat memenuhinya pada suatu hari nanti.. Insya-Allah...


ini adalah sedikit ringkasan asas aurat muslimah sekiranya ada yang lupa.. dipetik dari laman web JAIS..



ASAS AURAT

Islam telah menggariskan batasan aurat pada lelaki dan wanita.Aurat asas pada lelaki adalah menutup antara pusat dan lutut. Manakala aurat wanita pula adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Aurat lelaki pada bila-bila masa dan apabila bersama-sama sesiapa pun adalah sama iaitu antara pusat dan lutut. Tetapi bagi wanita terdapat perbezaan dalam beberapa keadaan antaranya :

1. Aurat Ketika Sembahyang
Aurat wanita ketika sembahyang adalah menutup seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.

2. Aurat Ketika Sendirian
Aurat wanita ketika mereka bersendirian adalah bahagian anggota pusat dan lutut. Ini bererti bahagian tubuh yang tidak boleh dilihat antara pusat dan lutut.

3. Aurat Ketika Bersama Mahram
Pada asasnya aurat seseorang wanita dengan mahramnya adalah antara pusat dan lutut. Walau pun begitu wanita dituntut agar menutup mana-mana bahagian tubuh badan yang boleh menaikkan syahwat lelaki walaupun mahram sendiri. Perkara ini dilakukan bagi menjaga adab dan tatsusila wanita terutana dalam menjaga kehormatan agar perkara-perkara sumbang yang tidak diingini tidak akan berlaku. Oleh itu, pakaian yang labuh dan menutup tubuh badan dapat menutup syahwat lelaki. Pakaian yang digalakkan walaupun semasa bersama mahram adalah pakaian yang lengkap dan labuh.

4.Aurat Ketika Di Hadapan Lelaki Bukan Mahram
Kewajipan menutup aurat dihadapan lelaki bukan mahram adalah amat penting dan perlu dilaksanakan oleh setiap wanita, bagi mengelak berlaku perkara yang tidak diingini seperti rogol dan sebagainya. Perkara ini terjadi disebabkan memuncaknya nafsu para lelaki akibat dari penglihatan terhadap wanita yang memakai pakaian yang tidak senonoh dan mendedahkan sebahagian tubuh badan mereka. Wanita yang bersuami pula, dengan terlaksanakan kewajipan ini, akan dapat membantu suami, yang mana dosa seorang isteri yang membuka aurat akan ditanggung oleh suami. Oleh itu, wanita-wanita perlulah memahami batas-batas aurat ketika berhadapan dengan orang-orang yang tertentu dalam keadaan yang berbeza-beza.

5. Aurat Ketika Di Hadapan Wanita Kafir
Aurat wanita apabila berhadapan atau bergaul dengan wanita bukan islam adalah tutup keseluruhan tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan.
Rasulullah s.a.w bersabda dalam sebuah hadis yang bermaksud : Abdullah bin Abbas ada menyatakan, Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya : " Tidak halal kaum wanita islam itu dilihat oleh kaum Yahudi dan Nasrani".

6. Aurat Ketika Bersama Suami
Apabila seorang isteri bersama-sama dengan suaminya di tempat yang terlindung dari pandangan orang lain, maka islam telah memberi kelonggaran dengan tiada membataskan aurat pada suaminya. Ini bererti suami dan isteri tiada sebarang batasan aurat terhadap mereka berdua. Isteri boleh mendedahkan seluruh anggota badannya bila berhadapan dengan suaminya.
Mu'awiyah bin Haidah mengatakan : "Aku pernah bertanya : Ya rasulullah , bagaimanakah aurat kami, apakah boleh dilihat oleh orang lain?". Baginda menjawab :"Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau hamba abdi milikmu". Aku bertanya lagi :" Ya rasulullah , bagaimanakah kalau ramai orang mandi bercampur-baur di satu tempat? " Baginda menjawab : "Berusahalah seboleh mungkin agar engkau tidak melihat auratmu". Aku masih bertanya lagi: " Ya rasulullah, bagaimanakah kalau orang mandi sendirian?" Baginda menjawab : " Seharuslah ia lebih malu kepada allah daripada malu kepada orang lain". (Hadis Riwayat Imam Ahmad dan Abu Daud)


Tuesday, May 11, 2010

alkisah di Hari Ibu..

anyway, 9 Mei hari tuh.. my family makan lunch kat Pulau Aman.. kiranya bagi off duty kat mak tak payah masak.. haha.. Pulau Aman tuh dekat dengan Batu Kawan.. then, kena nek bot.. fuhhh.. punyalah nak makan kan.. haha.. thrill gila.. bapak aku jek yang pernah makan kat situ.. yang lain tak pernah lagi..

sampai kat sana rasanya kul 2 lebih.. iyelah tunggu adik aku habis tuisyen dulu.. sesampainya, order lah.. order nasi.. orang tuh cakap tak ada.. yang ada mee kuah dengan mee goreng.. xpelah.. layan jelah.. haha.. kebulur2 pon kenyang jugak kalau makan mee jek.. and kat sinilah jugak aku belajar makan udang.. udang dia banyak.. kena bising dengan parents sebab tak reti makan.. so, try lah makan.. apa yang aku leh simpukan.. makan udang neh sangat menyeksakan.. hehehe..

lepas makan, masa bayar,  bapak aku tanya lah si penjual neh.. kedainya bukak kul berapa.. nanti lehlah kitaorang bajet2 sikit.. rupa2nya kedai tuh tak jual pon nasi.. hahahahaha!! dia just amik tempahan kalau nak wat jamuan.. kena 30 orang ke atas.. hahahaha!! macam nak mati aku gelak.. iyelah masa bapak aku dulu makan, dia ada jamuan.. itu pasal lah..

lepas makan tuh.. jalan2 dulu sekejap kat pulau aman tuh.. dah agak puas pusing2 tuh.. balik lah ke rumah.. sesampainya kat rumah.. lepak habis.. penat..

adik aku yang sorang lagi belanja mak aku secret recipe.. dia tak ikut sebab dia keja.. orang keja, bolehlah belanja secret recipe.. yang aku dengan adik aku sorang lagi soh bapak aku yang tolong bayarkan makan kat pulau aman.. hahaha!!

anyway.. to my mum.. Pn Ena Jamal.. selamat hari ibu.. (lantaklah kalau dah lepas pon.. hehe..) segala pengorbananmu tak akan ku lupa.. aisehhhh.. haha..





Sunday, May 9, 2010

jiwa kacau??

pernah rasa jiwa kacau?? tipulah kan kalau tak pernah.. biasalah tuh.. hehehe


fokus aku kali neh ialah terasa.. (apsal lah post aku sejak kebelakangan neh len macam ehh.. suka hati akulah.. aku punya blog kan.. hehe..) biasanya bab terasa2 neh dengan orang yang kita rapat.. tul kan.. entahlah.. kenapa dengan orang yang kita rapat pon kita nak terasa.. sedangkan kita tau apa yang dia tak suka.. sampai sekarang aku masih tak dapat jawapan yang munasabah lagi.. hehe.. (kalau ada sesiapa yang nak bagi jawapan, anda digalakkan.. hehe)


apa rasanya terasa neh ehh.. (haha.. soalan tak masuk akal betullah) sendiri rasa.. sendiri tau ehh..


kadang2 sepositif mana pon kita neh, mesti kadang2 ada terasa punya dengan orang.. orang kutuk lah apa pon kat kita.. kita masih lagi senyum dan berfikiran positif.. tetapi, kadang2 ada saja yang pantang sikit salah cakap dah mula terasa.. tuh kes parah lah..


kita kadang2 tak mampu nak kekalkan fikiran yang positif sepanjang masa.. lebih2 lagi kalau orang perempuan.. janganlah buat pasal time tertentu (neh macam dah merujuk diri sendiri jek.. haha!) iyelah.. perubahan hormon yang berlaku menyebabkan ketidakseimbangan emosi.. lantas mereka ini gagal mengekalkan pemikiran yang positif.. hehe (betul tak sesiapa yang amik bio.. atau aku yang auta..hehe) 


kadang2 tak berniat pon saja2 nak wat terasa (ada ka kes camneh eh.. ntahlah..) dah hakikatnya terasa.. namanya pon dah TERASA.. bukannya saja2 nak rasa.. hehe.. just apa yang mampu dilakukan masa terasa, yang seorang lagi tuh jangan lah plak tambah kan lagi.. buatlah apa yang patut.. pujuk ka.. apa ka.. kalau dibiarkan.. melarat pulak kan.. lagi bahaya.. itu kalau kes kecik lah.. kadang2 ada jek kita terasa dalam diam.. salunya benda neh terjadi kalau bendanya kecik jek.. iyelah watpa lah nak diisukan.. remeh sangat kan.. hehe.. so, the best way is keep silence and recover sendiri..


kalau kes besar plak.. yang melibatkan satu isu yang sangat besar dan sangat sensitif.. nak terasa tuh boleh.. tapi janganlah lama2.. sakit jek yang dapat.. bukannya dapat pa pon.. tak pon.. control lah cikit ehh.. satu pihak lagi, janganlah lepas tangan jek.. kalau lepas tangan, lagi lahh.. susah ehh nak cakap.. pandai2 lah pikir..


apa2 pon.. suatu perkara yang bisa kalau terasa dengan orang.. cepat2 kita hilangkan perasaan terasa.. nanti lain plak yang jadinya.. semoga kita dapat menjalani hidup tanpa rasa terasa dengan orang lain.. insya-Allah.. ;)



Thursday, May 6, 2010

tertekan?? dan tekanan..

manusia tidak adanya yang sempurna.. dan adalah suatu perkara yang normal sekiranya berasa tertekan dengan sesuatu perkara.. kadang2 perkara tuh bukanlah besar mana pon.. just dibesarkan, jadilah sangat besar dan menekankan kita..

kadang2 kita tertekan dengan masalah yang kita sendiri tak sangka kita akan berasa tertekan.. iyelah, sangka kita kecik jek benda tuh.. dan bila dibiarkan, melarat dan akhirnya kita jugalah terpaksa menanggung tekanan itu..

selalunya manusia ditekankan dengan masalah peribadi.. tidak kisahlah dari segi perhubungan, kewangan atau apa2 sahaja.. apa yang penting ialah selesaikan masalah tersebut supaya kita tidak akan tertekan.. sama ada kita hendak atau tidak.. itulah yang seharusnya dilakukan.. dan InsyaAllah, kita tidak akan berasa tertekan lagi setelah menyelesaikan apa yang patut diselesaikan..

walau bagaimanapun, kadang2 kita berasa tertekan dengan perkara yang simple jek.. so, ambillah angin.. tenangkan fikiran.. Dr Fazley ada menyatakan.. " Tertekan?? Bayangkan anda berada di tepi pantai yang indah dengan air laut yang biru lagi jernih atau mungkin di tepi air terjun yang indah dan menyamankan.. Bijaklah memanipulasikan minda" so, manipulasikan minda supaya tidak berasa tertekan.. kita juga digalakkan supaya dekatkan diri dengan NYA semoga diberikan ketenangan..

mudah-mudahan kita tidak selalu berasa tertekan.. dan tertekan adalah tidak bagus untuk kesihatan.. so, elakkan daripada tekanan yang berlebihan.. ;)

Sunday, May 2, 2010

lidah + perkataan x penulisan = ???

orang salu cakap.. sebelum bercakap fikir dulu.. and ada jugak peribahasa.. kerana pulut, santan binasa.. kerana mulut badan binasa.. so.. kesimpulannya, mulut neh sangat bahaya..

salunya.. "kebinasaan" akan berlaku bila perkataan yang diucapkan itu menyakitkan hati yang lain.. lebih2 lagi, kalau yang diperkatakan itu perkataan yang tidak elok didengar macam mencarut dan lain2.. kita dah diajar supaya bersopan santun dalam percakapan.. ini adalah supaya, kita tidak menyakitkan hati yang lain..

tapi, kadang2.. kita juga tidak perasaan bahawa apa yang kita perkatakan sebenarnya menyakitkan hati yang lain.. intonasi memainkan peranan yang penting.. kadang2 kita tak maksudkan pon apa yang diperkatakan.. tetapi, disebabkan intonasi yang salah menyebabkan yang lain akan terasa dengan apa yang diperkatakan..
boleh juga terjadi sekiranya yang mendengar salah tafsir dengan apa yang cuba disampaikan.. dan ini juga menyebakan yang lain terasa dengan apa yang diperkatakan.. seharusnya bila ia berlaku, penjelasan yang sewajarnya harus dipinta dan diberikan supaya yang lain tidak akan berterusan dan salah sangka dengan apa yang diperkatakan..


itu yang nyata.. tapi, yang tidak nyata.. secara penulisan.. kadang2 apa yang ditulis tanpa merujuk kepada sesiapa.. hanyalah menulis secara general.. tapi, kenapa mesti ada yang terasa dengan penulisan tuh?? senang cakap.. siapa yang makan cili, dia terasa pedas.. kerana apa yang hendak disampaikan adalah secara general dan tidak dikhususkan kepada sesiapa.. lebih2 lagi, yang ada blog.. kadang2 post yang dipublish secara tidak langsung telah memberikan kesan kepada orang lain.. itu bukan kehendak pemilik blog (tapi, depends pada niat pemilik blog jugak.. hehe) dan pemilik blog juga tidak berniat untuk memberi kesan kepada sesiapa.. hanyalah sebagai wadah untuk dikongsikan..






hurmm.. dah alang2 isu ini diperkatakan.. aku nak mintak maaf sekiranya ada post2 yang dipublish  memberi kesan di hati.. tidak terniat untuk memburukkan sesiapa dan tidak langsung untuk tujukan kepada sesiapa di blog ini.. hanyalah sebagai suatu wadah untuk dikongsikan.. dan sekiranya sepanjang
perkenalan, ada yang terkesan di hati dengan perkataan yang terungkap, tersalahfahaman dengan sesuatu.. harap dimaafkan.. sekiranya ada yang masih tidak puas hati, kita masih lagi boleh bawa berbincang.. dan semoga dengan apa yang dilakukan ini, dapat menjaga persahabatan yang telah tercipta.. harap dimaafkan diri
ini.. ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...