Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

berpinar mata ku..

Assalammualaikum..
alhamdulillah.. settle collecting data.. and now time for key in the data..
20 item per section.. got 2 sections.. respondent about 90.. means.. 180 data need to be key in..
arghhh.. i feel so dizzy.. @_@
chaiyok2!!!

last but not least..

Assalammualaikum..
today is monday.. hihihi..
okay.. lets starts the day.. supposed I have class today.. but all the classes is CANCELLED.. yeahhh~
but.. there is something that I need to do.. last but not least.. collecting data for my FYP.. this is the last one.. after this.. I can analyze the data.. and start continue the writing..
SMK Taman Universiti.. here we go.. we'll be meet on 10.50 this morning yeah..
okay..  see you soon..
and hopefully all goes smoothly.. *smile*

minggu pecutan..

Assalammualaikum..
minggu pecutan.. cuti ada berbaki 3hari.. assignment berlambak2.. dengan PSM nya tak gerak2 lagi..
jadi..
FOKUS! FOKUS!
settlekan semuanya sebelum cuti habis..
hati terasa membuak2 nak balik.. stress dengan semua ini.. sabarlah hati 2bulan saja lagi.. tabahlah hati semuanya akan berakhir tak lama lagi..
yeah.. CHAIYOK..  CHAIYOK!

support??

Assalammualaikum..
usually.. people always say.. as a friend.. we should always support our friend.. dan.. kawan manalah yang tak support kawan nya kan.. mestilah sentiasa memberi support.. specially moral support..
and I do support my friends.. no matter what the situation is..
but sometimes.. I do may advise on things they do.. but.. the decision is on their hand.. cause its their life.. and who am I to say NO for things they want to..
I just dont want them to make mistake.. I just dont want them to decide things emotionally.. I just want them to have the best in their life.. I just want them to not regret in day after.. I just want them be happily with their life..
whatever it is.. I always pray for them.. may ALLAH blessing always be with them..
**this few days back.. make me think.. I shouldnt be involve in their manners.. but pray for their happiness**

dari jauh ku doakan..

Assalammualaikum...
this weekend.. one of my classmate during AIGS will getting married.. waaaahh.. im so excited.. but.. I couldnt make it for her day.. huhu..
nobody knows that she will getting married.. until she invite us on the FB.. she's making the move silently..
she is one of my dearest friend.. we always work together when at school.. she used to be my president.. and Im her secretary.. we always contact each other.. asking about homework.. discussing about club.. really miss that moment..
and now she is getting married.. even we are not close as before.. but somehow.. I feel a little lost.. she very nice to everyone.. she very concern with those who around her.. and deep in my heart..  i love her so much..
but..  this marriage totally will bring happiness to her.. and somehow.. after hearing story from my friends about her future husband.. I guess she will be happy.. and I know that her future husband can take care of her well..
for you my dearest friend.. Nur Iffah Muh…

most hot issue final year student..

Assalammualaikum..
as a final year student.. or in detail final semester student.. insya-allah.. the buzy life is start..
and as I figured that there is ONE topic that most hot among themself.. 'final year project'
its true.. whenever meet someone else.. they will ask.. 'hey, wats up with the FYP?'
and whenever chit chat among friends.. they also will ask.. 'hey, what your FYP progress?' 'hey, how about the collection data?' and there are many sort of questions..


sometimes I feel like annoying.. but then..  I just made up that they are care to know about our FYP.. isn't its good? yeahh.. this time where your friends will care to you.. your FYP.. and sometime discuss how to solve problem on the FYP..
maybe its true that.. the FYP.. is the most memorable moment for the final student.. AGREE????



tak sayang kawan ka?

Assalammualaikum..

kes pertama : " awak tak sayang kawan awak ka.. biar dia buat dosa"
speechless aku bila diajukan soalan tuh.. tak tahu nak bagi jawapan apa.. tak tahu apa nak diperkatakan.. tak tahu.. tak tahu..
dalam hati sebak terasa.. sapa tak sayang kawan..
kes kedua : keluar bersama kawan-kawan.. dan ada yang berpakaian tidak sesuai..
dalam hati sering aku berperang.. apakah tanggapan orang yang memerhati pada aku.. apakah aku tak melakukan apa-apa..
*******************************************************************************
dalam hal-hal tertentu.. apa lah sangat nak larang orang lain.. walaupun melibatkan dosa pahala..
kadang kala.. bukannya dia tak tahu.. dia sendiri juga tahu.. dan apatah lagi aku nak menegurnya..
bukannya aku tak menegur.. tapi.. itu semua keputusan dia..
aku hanya mampu menasihati.. tapi tak mampu lah untuk tiap kali menasihatinya.. aku pon taklah seteguh mana untuk selalu menasihati orang lain..
tak semua kawan kita adalah seperti kita se…

annoying thing #6

Assalammualaikum..
sorry to say.. but its really annoy.. if someone is serious talking.. but you making laugh with it..
okay.. rasanya better aku just speak in malay.. heeee..
seriusly.. aku tak suka orang yang suka buat lawak bodoh.. yang tak kena masa..
bukannya bermaksud kena serius sepanjang masa.. tapi.. ada batasannya.. ada masanya..
ini tidak.. masa orang tengah serius2.. kau buat lawak bodoh.. memang menyampah lah aku..
kenapa tak respect dengan orang yang tengah bercakap tu.. terasa kot kalau aku yang sedang bercakap.. tiba2 ada orang buat lawak bodoh.. layan ja lah nak tunjukkan kesportingan.. tapi dalam hati.. sorry to say lah..

jodoh itu rahsia Allah..

Assalammualaikum..
a friend of mine pernah cakap.. jodoh itu rahsia Allah.. kita tak akan tahu siapa jodoh kita.. sampai lah masanya..
dan bilanya kita tahu dia jodoh kita??
bila mana kita dah di akadkan dengan dia.. bila mana hubungan kita dengan dia adalah halal.. masa tuh lah dia jodoh kita.. kalau tak.. jangan mimpi lah cakap dia jodoh kita..
dan.. kebiasannya orang sibuk mencari siapa jodohnya.. mencari yang sesuai.. mencari yang serasi.. mencari yang memahami.. mencari yang sempurna.. mencari yang baik..
tapi.. bagi aku.. tak perlu nak sibuk sibuk mencari.. satu-satunya rules yang aku percaya.. perbaikilah diri sebaik mungkin kalau kita nak jodoh kita juga adalah yang terbaik..
dan bila masanya tiba.. gunalah jalan yang betul untuk membinanya.. tertarik dengan satu quoting dari satu buku.. " bagaimana kita nak Allah redha dengan rumahtangga kita kalau permulaannya sahaja banyak perkara yang tak Dia redhai kita dah lakukan" aku tak nak hurai.. just kenapa tidak kita fi…

going back..

Assalammualaikum..
i feel like just updated entry that im home.. but now.. i must leave.. huhuhu..
its too soon..
yeahh.. but i know.. i must too..
still left 2 months more.. for me to hang on..
and going back to utm.. means.. there are a lot of works waiting..
the fyp.. the seminar.. the assignments.. the tests.. the TECS oral.. the dinner..
arghhh.. its make me feel tired..
okay2.. chaiyok2.. do the best for this last semester.. insya-Allah..
**ohh ya.. mission failed at home.. **

epicenter.. earthquake..

Assalammualaikum..
harituh kecoh pasal gempa bumi kat Acheh.. dan gegaran dia terasa kat negari utara..
disini.. walaupun agak lambat.. suka hati aku lah.. aku nak isytiharkan.. bahwasanya aku S.E.L.A.M.A.T.. heeeee..
alhamdulillah.. tak ada kejadian buruk yang menimpa di negara kita.. syukur sangat2..
okay.. cerita pasal gempa bumi..
actually masa tuh aku kat KBJ.. tengah berjalan2.. merayau2.. dan ketika kejadian berlaku aku di ground floor.. tengah menunggu coolblog.. dan kebetulan pula.. berdepan dengan kedai tuh ada eksklator.. dengan tidak semena-menanya.. ramai orang pulun turun eksklator.. aku rasa sangat sangat pelik.. dan berfikir.. "depa ni dari mana? tengok wayang ka? tapi rasanya wayang atas lagi.. pelik3" dan aku biarkan saja.. dan sepupu ku yang menemani ku rasa cuak.. sebab ada mak cik cakap soh keluar.. tapi tak cakap plak sebab apa.. aku pon dengan selambanya cakap abaikan.. hahaha..
kemudian... datanglah seorang pekerja coolblog masuk.. ditariknya kawan d…

home sweet home..

Assalammualaikum..
its a mid term semester.. for a week..
and.. it good to be home..
yeahh.. really miss my home..
and there is someone waiting for me.. its my cousin.. its a long time not see her.. we were very close.. since the matriculation college.. and she will stay for about 6 months at my home..
well.. there is a mission this come back.. hopefully will accomplish it.. heee..
well.. just want to spend the days at home..
and its just left about 2 months to spent at there.. hopefully everything will going well.. ^_^

annoying thing #5

Assalammualaikum..
I had a test this morning.. its quite really tough paper.. and what makes me annoying.. is when the phone is ring rang.. arghhhh.. even its just message tone.. but if it happened all the time.. its really disturbing..
therefore..... could you silent your phone before entering the class.. specially whenever you have test or examination.. you might dont know that the ring is disturbing others..
so.... please.. please.. and please.. silent your phone..

nasihat ku untukmu..

nasihat ku untuk mu..
jagalah aurat mu dengan sempurnanya..
itulah maruah yang paling utama..
aku bisa mengingatkan mu setiap waktu..
tapi kamu lah penentu baginya..

nasihat ku untu mu..
jagalah solat kamu sebaik-baiknya..
kerna itulah tiang agama..
janganlah kamu alpa setiap waktu..
sehinggakan terlupa akan kewajipan yang satu ini..

nasihat ku untuk mu..
jadilah seorang yang BAIK..
BAIK dari segi segalanya..
kerna itulah sebaik-baik manusia..
kasihanilah mereka yang telah membesarkan kamu..
yang ingin kamu menjadi insan yang BAIK..
dan..
kasihanilah mereka yang memikul beban atas kekurangan pada diri mu..

nasihat ku untuk mu..
jagalah kedua ibubapamu sebaiknya..
kerna merekalah yang telah membesarkan kita..
patuhilah arahan mereka..
hormatilah mereka..

nasihat ku untuk mu..
carilah teman sehidupmu yang dapat membimbingmu..
dan janganlah disandarkan atas perasaan semata-mata..
tetapi seorang yang mampu bertanggungjawab atas rumahtangga nanti..
kerna.. itulah yang penting untuk terus …