Friday, August 31, 2012

#Merdeka55

Assalammualaikum..

harapnya tak terlambat lah yek nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN yang ke-55..
sedar tak sedar..
dah 55 tahun yek kita bebas dan merdeka..

dan apakah sebenarnya kita bebas dan merdeka daripada penjajah?
secara ammnya.. ya, kita sudah bebas dan merdeka..
tapi hakikatnya.. belum lagi..
kita masih lagi dijajah Barat..
dengan fesyen2 serta budaya mereka..
ini sangat membimbangkan pemuda pemudi negara kita yang bakal menjadi tonggak negara..
jadi.. apakah yang perlu dilakukan..
kuatkan lah iman..
jangan biarkan budaya Barat yang negatif merosakkan kita..

okay.. stop pasal tu..
dan merdeka pada kali ini juga telah menggunakan medan Twitter bagi meraikannya..
dengan menggunakan #Merdeka55
dan rekod kebangsaan telah dicipta..
apabila hampir 3.6 juta tweet menggunakan #Merdeka55 dalam masa satu jam..
perghh.. memang aktif betul rakyat Malaysia bertweet..
okay.. termasuk aku.. heee..

anyway...
mari kita renungkan erti kemerdekaan yang sebenar..
salam kemerdekaan Malaysia!


Tuesday, August 28, 2012

selesai beraya

Assalammualaikum.......

yeahh.. its good to write back here..
hee..

well.. its quite a long holiday for hari raya..
almost a week..
so it means Im at Johor for almost a week..

my family celebrating raya at muar for this year..
(if not mistaken..its every year.. hee)
its my mom house..

and on the raya nite..
my mak usu had been admitted at hospital..
due of stroke.. half-body..
well.. its kind of pity..
she already fell few days back..
but she just went to clinic..
but the last day fasting..
her condition getting worst..
then my family sent her to hospital for check..
luckily the doctor said that its not too serious.
but.. still need some time to recover back..
so.. the first raya..
we all celebrating raya at the hospital..

the second raya..
my family went to kulai..
my father's house..
its a tradition of our family..
that will go on the second raya..
at night..
all of my fathers sibling gather at the house..
and celebrating together..

on the third raya..
I went raya with my friend..
she pick me up at my grandmother house..
and we went to JB.. then we went to pontian..
supposed to be we went raya four houses..
but two of our friends not available..
never mind.. next time maybe..
and need to make appointment.. haha..

the fourth raya..
my family and I went raya at my pakcik-pakcik house..
total of them.. four houses..

on the fifth raya..
my family and others.. about six cars..
convoy to kota tinggi..
firstly my mak long house at bukit aping..
then my sedara.. I dont remember what are the relation.. haha.. at lok heng..
and then my mak uda house at air tawar 2..
and we arrive home quite late..

on the sixth raya..
we went to JB.. my mother sedara..
and then my little brother house..
cause he need to drops things at his friend house..
and after that.. we continue to pontian..
my pak ngah house..
and we gather with my others pakcik at there..
and again..
we arrive home late..

on the seventh raya..
my parents and I packed things..
(my two little brothers stayed at grandmother house)
we will head back to Muar..
but before that..
we stop by at Kluang for raya..
and then at air itam..
buying kerepek2..
and when arrive at muar..
we go raya for some houses more..

and on the eight raya..
we headed back to penang..
and.. home sweet home..
heee..

well.. its quite tiring raya..
all day packed with those schedule..

so.. now..
back to normal life.. heee..

Wednesday, August 22, 2012

my late confession

Assalammualaikum...

something that had happened at us..
usually is on HIS will..
why he give us on that situation?
there must be a CONCRETE reason for that..
only HE does know the reason for a thing happened..
and usually after a while..
then we notice everything..
for what a thing happened..

this Ramadhan had made me muhasabah on something..
something that had happened on the last semester..

I believe we met on HIS will..
and on HIS will too everything happened between us..
and I'm very thankful to HIM.. and to you..
for what had happened..
I realize that... sometime I do make mistakes to..

anyway...
you really a good person..
I'm really appreciate for your feelings towards me..
thanks...
at least.. I know your feelings...
and... thanks for your concern all a while..
and thanks for come in my life...

but... I'm really sorry...
I had to disappoint you..
you really left me with no choice..
so many CHANCES I give to you..
but.. you is you..

I don't put all the blame on you..
I know.. I also make mistakes..
I let you near me...
I let you day dreaming all while..

and at last...
I came up with that decision..
I know.. I had to disappoint you..
I had to block you from nearing me..
I had to.... to do all this...
I'm not hoping that you will understand why I'm doing all this..
but I really hope that you can accept all this..
and just live well...

I just do all of this for both of us sake..
you might not realize now..
but I hope one day you will realize everything..

and....
about your proposal...
just let it begone...

let HIS's fate fare us well..
I'll be pray for your happiness...

and again....
I'm so sorry.......

:: post yang tersangat lama diperam.. akhirnya dipostkan juga.. rasa membazir dah taip tapi tak publish.. hahaha::
** I don't know weather you read or not... but I really sorry for what had happened between us.. from bottom of my heart... I'm sorry for hurting you as well... **

Saturday, August 18, 2012

selamat hari raya!

Assalammualaikum..

di keheningan malam raya ini..
saya ingin menyusun sepuluh jari..
memohon ampun dan maaf..

atas segala kata2 yang terkasar..
kata2 yang terlancang..
kata2 yang pernah dan telah mengguris hati..
perbuatan yang menjengkelkan..
perbuatan yang terlanjur..
ampun dan maaf dipinta..

khususnya kepada para bloggers sekalian..
rakan seperjuangan UTM..
sahabat taulan KMPP '07-08..
sahabat handai SMKA (P) AlMashoor.. '06
rakan2 SK Sungai Ara '01..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
maaf zahir dan batin..


Thursday, August 16, 2012

bakal berakhir

Assalammualaikum...

Ramadhan kali ini akan berlabuh tidak lama lagi..
jadi..
mari kita musahabah semula..
apakah Ramadhan kali ini lebih baik ataupun lebih teruk?

for me..
Alhamdulillah its quite better than before..
just... aku agak frust bila aku tak dapat capai aim aku Ramadhan kali ini..
sungguh! aku kecewa sekali..
tapi... at least better than before..
alhamdulillah...

so...
sesuatu untuk difikirkan..
apakah amalan yang kita lakukan pada Ramdhan kali ini akan berhenti sebegitu sahaja?
atau kah akan berterusan?
harapnya berterusan lah yek..

dan apakah kita akan bertemu lagi dengan Ramadhan yang akan datang?
bulan yang penuh keberkatan..
huhuhu...
semoga kita dapat bertemu dengan Ramadhan akan datang..
insya-allah..

Wednesday, August 15, 2012

bajet bagus

Assalammualaikum...

kadang2 kita rasa kita dah berlaku baik dengan semua orang..
kadang2 kita rasa kita ni dah cukup bagus bila tau uruskan sesuatu..
kadang2 kita rasa kita dah cukup jaga hati dan perasaan orang..

sehinggalah seseorang tegur kita..
masa tu barulah rasa macam kena sepak terajang dengan orang tu..
sebab.... bajet diri tu bagus sangat..

well... that used friend..
to tell us when we are doing wrong things..
tell us what we need to fix..

yeahh.. thanks my dear friend..
yang sudi menyepak2 diri ini..
bajet bagus ja diri ni kan..
well.. thanks anyway..

Tuesday, August 14, 2012

dari jauh... ku kirim doa

Assalammualaikum...

we usually have our most close friends..
that cheers us up along this life..
that supports us for what we do..
for guide us when we make mistakes..
and the one that knows everything about us..

and as for me..
I have a few of close friends..
when we are close..
it means that we are very very close..

but somehow.. 
I can see TWO things that can 'break' those friendship..

firstly... is MARRIAGE..
as woman.. after they marriage..
they need to bow to their husband..
and at this point..
automatically.. their close friend will be 'abandon'..
its not marriage breaking them..
but somehow.. it also will affect it a little..

and for me..
I really looking forward for their marriage..
its sure that you going to be excited with your bestie wedding..
but even how much you are excited..
but... deep in your heart you know..
that you will 'lose' them too..
and what else you can do is praying the best for their marriage life..

soon or later... the time will come too..
if its not them.. but maybe me..

secondly is DEATH..
its fated..
you can't ran for it..
and when our close friends die..
everything is over..
but... as a good friend..
you will always recite yaasin for them..

I remember.. I wish that my close friends will die first..
its not that I'm so cruel to see they die first..
but to lose someone close to you..
I just can't see they bearing to lose me..
but just let me bear it..
but sometime when I think back...
could I bear it? Insya-allah..

okay.. the tears already drop by..
I'm just writing it..
soon or later..
how much close you are..
when the time come..
you will lose them..

but.. one things that you can do is..
pray for the best for them..

Sunday, August 12, 2012

gadjet

Assalammualaikum...

I'm not one of hard die fan of gadjet..
I'm just a normal and humble user.. (bajet)

well..
there is something that I really want it to be mine..

first of all...
just a blackberry...
blackberry storm II..
can I? heee...

actually I want to grab Iphone..
but.. my friend said its quite complicated..
and she suggest blackberry...
she also want to have it one..
so... we can BBM eh..
(itu pon... klu dia still interested on bb laa..)
and in mean time..
my siblings... those two my little brothers..
had use to blackberry...
ohhh... its not fair..
its only me left not own it yet..
soooo... I reallyyyy need to grab it..

but.... I don't have money for it..
at least I need to spare 1.5k for it..
well... soon...
I'll have it one too..

and.... 
next I want an I-pad...
but its maybe in two or three years coming..
cause I cant afford it yet...
but.... can I request to my future husband as hantaran
(ada juga aku kena sepak kang.. haha! p beli sendiri lah wei)


and...
JUST that I want for my gadjet...
heee...

Saturday, August 11, 2012

further study

Assalammualaikum..

when finished degree program..
there is two choice after finishing the degree..

further study for master..
or working in the related field..

but.. most of students prefer to work..
cause they already tired to further their study..

I'm so envy with those that can further their study..
I really want to further study..
but.. there is something that stop me..
maybe there is something that I need to settle up first..
who knows..

but... I know..
and I already determined..
that I will continue it one day..

insya-allah..
I'm planning to further my study in education area..
in management... maybe..

and after master..
maybe I'll continue to PHD level..

but for the time being..
I just want to achieve until the master level..
insya-allah..
someday.... one day...




kota kinabalu, sabah - final eps

Assalammualaikum..

hari kelima di kota kinabalu..
merupakan hari terakhir di sini..

flight pukul 1.30 tengahari..
apa lagi nak buat..

melepak saja kat airport..

hari ini keluar agak lewat sedikit..
'kill time' kononnya..
dalam pukul 10 baru keluar..

kereta dipulangkan..
dan ke airport dengan bas..
perghh!! hebat seyh..
naik bas ja eh..
iyelah.. jimat sedikit..
kejatuhan ekonomi..
hahaha..

dan alhamdulillah..
kami selamat tiba di airport senai pukul 3.00 petang..

dan apa yang disimpulkan..
sabah! we will come again..
hahaha..
untuk panjat gunung kinabalu dan juga ke pulau sipadan..

tiket2 yang dikumpul.. tu tak kira lagi tiket bas.. haha..

dan bagi aku..
sabah masih banyak belum diterokai..
itu pasal lah banyak pemandangan cantik..

dan bandar2 pon tak adalah membangun sangat..
paling2 pon kat kota kinabalu..
yang lain..
aku rasa macam daerah2 kecil ja..
dan rumah pon still ada rumah kayu lagi..
jangan mimpi lah nak cari rumah batu..

so.... tak dapatlah aku bayangkan kalau kena posting kat sabah..
kalau dapat kat kota kinabalu..
insya-allah boleh hidup..
ada ka tak boleh hidup plak kalau kena tempat lain..
maksud aku survive laa..

tapi insya-allah..
still boleh survive.. 
;-)

so.. itu saja pengalaman aku di kota kinabalu, sabah..
dan.. ini review dari semua2 yang aku dah catatkan..

Friday, August 10, 2012

kota kinabalu, sabah - eps 5

Assalammualaikum..

hari keempat di kota kinabalu, sabah..

sebenarnya planning untuk hari ni dah ditetapkan oleh tour guide kawan kami..
untuk ke kundasang..
tapi semalam baru dia bagitau yang dia tak dapat join..
dia kena balik kampung..
itu pasal lah kami kena sewa kereta lagi..

tapi kami request kat dia untuk bawa berjalan2 kat sunday market ataupun gaia street..
pagi2 lagi dalam pukul 7.30 dah keluar..
hmmmm.. speciallynya kat sini pasar ni hanya setiap ahad..
macam pasar biasa.. jual barang2..
dan apa yang pasti..
kat sini murah gila!!!!!!!!!!!
mutiara2 dia pon jatuh sampai half price dari tempat yang kami beli..
tapi kena check lah dulu samada ori atau tak..
dan kerongsang2 kat sini pon banyak jenis dan pilihan..
hoiii!!!!!!! stress gila aku..
sebab aku dah banyak beli..
malas dah aku nak beli..
huhu.. hanya cuci2 mata ja..
pilih ya kakak2..

ada plak gambar ni.. sumpah! aku nak sangat.. tpi........ jangan diikut sgt nafsu...
dah puas2 menshooping2..
kami menuju ke kundasang..
before pergi tu dah selidik daripada kawan kami tu..
apa yang menarik..

1 jam dan plus2 perjalanan ke sana..
dan sementara nak sampai sana..
mula2 sekali..
kami singgah di pekan nabalu..
snap sini.. snap sna..
done.. teruskan perjalanan..
di pekan nabalu..

gunung kinabalu... kena lindung awan plak..

then.. sampai lah kami ditempat yang dituju..
Kinabalu Park..
disinilah terletaknya kaki Gunung Kinabalu..
aktiviti panjat memanjat pon bermula di sini juga..
itu.... planning next time plak panjat gunung kinabalu..
apa buat kat sini..
just jalan2... jalan2..
sambil snap gambar..
sumpah! penat gila..
aku rasa macam nak pengsan pon ada.. adoi..
pintu masuk kinabalu park..

lepak2.. rilek..
dah puas amik udara segar..
teruskan perjalanan ke kundasang..
apa ja ada?
pemandangan indah..
gunung kinabalu di belakang... 

bunga raflesia... tipu ja..

subhanallah! cantik kan gunung kinabalu..

then ke ranau..
owhh.. tak ada apa rupanya disini..

then.. patah balik..
masuk Tamaparuli..
sepanjang perjalanan balik aku dah pengsan..
seriusly!! aku pening gila........
agak2 rasa macam nak berbuka awal pon ada.. hehe..

then singgah di rumah terbalik..
tapi kepala aku still terbalik lagi..
so.. mereka2 ja yang pi..
nak buat lagu mana..
pening aku tak hilang2 lagi..
rumah terbalik..


kereta pon dia terbalik...

hari ni masih awal lagi..
jadi kami ambil keputusan jalan2 ke bazar..
dan...
apa yang menariknya..
sesampainya di bazar terus hujan lebat..
tak kan nak patah balik pula kan..
beli secepat mungkin..
redah ja dalam hujan..

sampai di hotel..
memang ngam2 untuk berbuka..

esok dah nak balik ke johor..
jadi malam tu sibuklah mengemas..
mengira segala hutang..
membahagi segala barangan..

sambung untuk hari seterusnya........

Preview Episode
Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Final Episode

Thursday, August 9, 2012

alone..

Assalammualaikum...

sometime...
we might feel that we are alone..
even though they are others around you..
even how hard you try to comfort yourself..
with said that " Allah is always beside me"
it still used to happen..

normal situation right..

hmm.. specially when seeing others busy with their own matter..
texting here and there..
calling here and there..
with someone special..

somehow..
it will across in your mind..
why you don't like others..
having someone to do so..
and having someone special..

yeahh..
the time will come too..
soon or later..
someone special.. someone that is right..

just settle down things that you need to settle..
and leave the rest to HIM..
HE will arrange everything to you..
just be patient and have faith to HIM..

in mean time..
how to endure it..
just find it one..
cause I dont have any solution..

kota kinabalu, sabah - eps 4

Assalammualaikum...

hari ketiga di kota kinabalu, sabah..

bangun pagi2.. fikir nak kemana..
sama ada nak ke beaufort ataupun kudat..
memikirkan apa yang menarik..

dan lastly..
ke kudat..
nak tengok tip of borneo..
titik penghujung borneo..

tu pon fikir.. nak pergi dengan apa..

option pertama.. amik tour.. tapi agak dah lewat sebab dah pukul 8.00++.. dan mungkin makan kos yang tinggi untuk seorang..

option kedua.. naik bas.. tapi masalahnya kat kudat..
kat sana tak ada bas yang terus sampai ke tip of borneo..

option ketiga.. sewa kereta..

setelah difikirkan..
dengan perjalanan mengambil masa hampir 3 jam untuk pergi saja..
keputusan dicapai..
SEWA KERETA..
myvi.. 110/hari..
hentam ja laaa.. huhu..

inilah keretanya..

tapi mula2 sekali kena pergi ambil kereta dulu..
kalau dia hantarkan.. caj tambahan sampai 20 ringgit..
tak apalah.. kami pergi sendiri..

setelah urusan penyewaan selesai....
mula lah perjalanan kami..
mula2 sekali yang mana pkai handphone canggih2 setup GPS dulu..
just untuk tau jalan..
kemudian kami meneruskan perjalanan..

dan... apa yang sangat menyakitkan hati ialah..
suka2 ja GPS ni tunjuk jalan yang ntah pape..
fine!
ikut signboard ja lepas lalu jalan yang ntah pape..
huhu..

dan jalan nak ke sana pula.
adoyai.. penuh dugaan..
sebab ada jalan yang tak siap..
so, lalu atas batu2..
arghh!!
sabar jalah dengan jalannya..
thanks driver kerana sangat berhemah
at last...
sampai juga kami walaupun ada sesat2..

dan kat sana..
kami spent time selama yang mungkin..
tak adalah lama mana pon..
sebab nak balik tu..
jauhh...
dah sampai pon..
penghujung Bornea..

pantainya yang cantik..

angin kat sini KUAT gilaa...
kalau sapa yang keding sangat tuh..
konfirm boleh melayang..
hahaha..
see.. hbs tudung2 berterbangan..
hampir satu jam kat sini..
dan driver pon dah hilang penat..
drivernya sorang saja..
kesian... maaf! tak boleh nak tolong apa dah..
kami meneruskan perjalanan pulang..

pada mulanya nak sewa kereta satu hari saja..
tapi memandangkan ada masalah sedikit dengan plan yang dah diaturkan untuk keesokan..
then.. kami sewa untuk 2 hari..

jadi.. sampainya kat kota kinabalu..
kami makan di tanjung aru..
bajetlah ada kereta.. boleh makan jauh2.. haha..

and what to say..
makanan kat sini memang mahai gilaaaaaaaaa...

lepas makan2.. 
memandangkan driver dah kepenatan sangat.. sangat..
then.. kami hanya balik ke hotel saja..

tamatlah hari ketiga dengan begitu saja..

Wednesday, August 8, 2012

a good start..

Assalammualaikum..

as all you know that I'm working now..
as temporary teacher at SK Bayan Baru..

today is the first day..
well.. its a good start anyway..

and what surprising me..
I even didn't see the headmistress yet..
and they already ask me to go for class..
well..
after finish the class then I meet the headmistress..

well... everything going well..
and once again the PK HEM drag me to the staff room..
and show me the table..
so nice!!

at the staff room..
I met with a few teachers there..
and they are welcoming me as well..

and the Mathematics teacher..
kak Nor and a Chinese teacher as well..
they are nice and help me much..

and its just a good start then..
we'll see for tomorrow... 

kota kinabalu, sabah - eps 3

Assalammualaikum...

bersambung untuk hari kedua di sabah..

pagi2 lagi dah siap untuk ke jesselton point..
jeti di KK..

kawan kami clare nak hantar ke jeti..
tapi memandangkan kami nak keluar seawal yang mungkin..
kami pergi sendiri naik bas..

naik bas awam ke bandar KK..
then amik city bus ke jesselton point..
yeahh.. nampak agak hebat disitu..

sesampainya di jeti..
terus ke kaunter..
dan aku terus cakap kat akak kaunter tu..
nak tiket ke LABUAN..
okay.. lari dari plan asal nak survey dulu..
hahaha..
tuh laa soh aku pasang niat ke Labuan..
kan aku terus beli tiket..
RM 30++.. aku tak ingat harga dia... haha..
dan perjalanan mengambil masa 3 JAM!!
adoiiiii... penat gilaaaa.....
di terminal labuan
3 jam dalam feri..
tido bangun.. tido bangun..
balik nekad tak nak amik feri ke KK..
ada satu lagi dari menumbok..
nanti sampai baru tengok tiket balik..

dalam feri tu..
baru lah kecoh..
buat kira2 antara island hopping dengan labuan..
hahaha..
kesimpulannya... dah on the way ke labuan..
heee..

sesampainya.. terus tengok tiket balik..
nak balik ikut menumbok..
ada speed boat yang jalan bila2 masa..
jadi, set time.. mesti balik paling lewat dalam pukul 4..

kat situ... tak tahu nak pi mana..
hahahha!!
kami just nak pusing2 ja..
then cari kedai beli coklat..
haaa.. tak ada keja lain dah..
perjalanan yang penuh berliku.. hahaha..
jalan kaki ja..
tu pon terpaksa minta tolong seseorang sebab tak tahu arah nak tuju..

sesampainya di Ujana kewangan..
jalan2 kejap dalam shopping mall tu..
bila dah cuci2 mata..
baru lah beli coklat..
well.. what to say..
aku rasa macam mahal ja coklat kat situ..
tak tahulah.. aku bukannya kaki coklat.. heee..

tak banyak pon beli..
tapi almost 100 lah jugak..
g.i.l.a

kemudian... kami balik ke jeti..
pi labuan semata2 beli coklat?
hahaha.. adeh..
dalam perjalanan tu..
santai2 ja.. snap2 gambar..
santai2 di labuan

ala2 kat oversea plak..

unik plak tanda kat roundabout 
sesampainya di jeti..
plan awal nak amik speed boat..
tapi memandangkan masing2 panas..
amik feri..
dan kebetulan ada pula feri ke menumbok..
terus boarding..
dan perjalanan satu jam..
actually kalau ambik speed boat dalam 30 minit ja..
baru tau juga sebenarnya lepas sembang dengan receptionist kat hotel.. 
dari menumbok..
amik bas ekspress ke KK..
perghh.. thrill gila perjalanan..

sampai kat terminal bas..
memang ngam2 waktu berbuka..
dan nampak kedai ikan bakar..
hentam saja..

dah kenyang makan..
cari bas pula balik ke hotel..
sampai di hotel terus rehat..

esok pula fikir nak ke mana..
belum diputuskan lagi..

Tuesday, August 7, 2012

guru sementara..

Assalammualaikum..

just a quick update for today..
before I go to sleep..

today..
I already got a job..
as a temporary teacher at SK Bayan Baru..

and tomorrow I'll start working..
but I'm not sure yet whether I'm in morning or evening session..
but I hope its in the morning session..

and one thing that I know is I'll be teach Mathematics..
but which standard?
that is still unknown..
but never mind..
it doesn't matter..

and..
I'm feeling a bit nervous..
hahaha..

whatever!
I need to do my best..
learn from the past experience..
and gain more experience..

pray for me..
and pray too so that tomorrow will not rain..

so.. till then..



kota kinabalu, sabah - eps 2

Assalammualaikum....

hari pertama di Sabah..
bermula dengan agak cemerlang sekali..

Clarice mengambil kami di airport awal2 pagi lagi..
tak adalah awal mana pon..
still around pukul 9 juga..

dalam perjalanan... dia tunjukkan tempat2 di kota kinabalu..
ala2 tourist guide gitu.. haha..

tempat pertama yang kami tuju...
pasar filipina...
kat sini terjualnya mutiara2..
amik kau... dari kerongsang.. sampai rantai..
agak mabuk disini..
pagi2 lagi dah menshopping..
huaaaa....
habislah juga dalam 100.. 

then... pusing2 di bandar kota kinabalu..
bandar dia tepi laut saja..
so.. menikmati keindahan laut laa...

lepas pusing2..
terus dia hantar kami check-in hotel..

alhamdulillah.. okay ja biliknya..
cuma slack tv ada kat luar ja..
tak pa lah..
okay lah tu..
katil pon empuk gitu..
kalau sorang nak join pon..
muat lagi.. hahaha..

kami berehat2 dulu di hotel..
petangnya tu..
kalau si clare nya free dia akan bawa kami ke bazar..
tapi... dia ada hal..
berfikir kejap.. 
sama ada nak keluar atau tak..
ada ja deret2 kedai kat bawah tu..
pizza.. coffee bean... BK...
boleh tahan mewah lah jugak..

then.. we all come up untuk kuar ke bandar kota kinabalu..
lokasi hotel kami agak jauh sedikit dari bandar..
tak adalah jauh mana pon..
dalam 10 minit perjalanan..

nak ke sana dengan apa?
kami naik bas awam yang ada..
hebat tak.. hahaha..
tak adalah susah mana pon..
dan at last.. kami berbuka di Anjung Senja..

dan kat situ kami boleh tengok sunset..
perghh.. memang terbaik laa..
tapi makan kat sini memang agak mencekik lah jugak..
mencekik sebab mahalnya..
nasiblaa bulan posa..
jimat sedikit.. hehe..

cantik kan sunset tu..
malam tu... kami berfikir plan untuk keesokan harinya..
well.. planning awal semuanya dah lari.. haha..
memandangkan esok tu hari jumaat..
kami come up dengan sama ada nak ke pulau2 atau labuan..
baru tau sebenarnya ada perkhidmatan feri dari KK ke labuan..
tuh yang tiba2 come up..

pening untuk memilih antara dua..
tapi tekad untuk pagi esok ke jeti... survey harga dulu..
tapi... disuruhnya kawan aku pasang niat ke LABUAN..
hahaha! nak survey.. tapi pasang niat ke labuan..
adeh..
okay.. tengoklah nanti kemana yang kami pergi..
island hopping.. atau labuan..
till then.....

Monday, August 6, 2012

kota kinabalu, sabah - eps 1

Assalammualaikum..

flight ke kota kinabalu pada 25hb.. pukul 9.00 malam..
berlepas dari airport senai..
dan perjalanan mengambil masa 2 JAM..
hoi... penat lah aku dalam flight tuh...

dalam flight tu.. aku terpisah dengan 2 orang kawan aku..
aku plak dok sebelah mak cik..
huihh.. melayan aku mak cik sebelah tu..
cerita pasal anak2 dia yang dah berjaya..
alhamdulillah mak cik..
dan thanks lah mak cik sudi 'kill' time masa saya dalam flight yang agak membosankan ni.. haha..

percutian kali ini adalah paling THRILL sekali..
hahahaha!
ini lah yang aku impikan..
sebelum ni.. semuanya dah rancang baik2..
tapi kali ini just draft dalam kepala..
then just let it be..

setibanya di terminal 2 airport kota kinabalu..
sapa yang amik kami??
see... tak ada sapa2 pon..
heeeee...
dan aku just deal dengan kawan aku untuk keesokan harinya..
dia akan pick up kami pagi2..
pusing2 bandar kota kinabalu..
dan tolong kami check-in..
tertanya kah kenapa tak dia amik masa kami sampai?
biarlahhh rahsiaaaaa..

owhh ya.. masuk ke sabah ni..
aku rasa macam pendatang luar pula..
sebab kena lalu imigresen..
kalau ada pasport...
tunjukkan pasport..
kalau tak ada... jangan risau..
dia akan bagi slip..
iyelahhh.. kebetulan pasport ada dalam beg aku..

dan malam tu..
kami lepak di SURAU airport..
cayalah...
kami ingatkan kami saja..
tapi tak rupanya..
ada berteman rupanya.. hehehe..

bersambung eps 2 untuk day 1 di kota kinabalu........

Preview Episode
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Final Episode

Sunday, August 5, 2012

kota kinabalu, sabah -preview eps..

Assalammualaikum..

selesai mengupdate percutian di bandong, indonesia..
kali ini pula percutian di kota kinabalu, sabah..

owhh ya.. sebelum tu aku nak betulkan niat dulu..
aku bercerita di sini bukannya aku nak mengeksyen atau menunjuk2.. nau'zubillahiminzalik..
tapi aku sekadar hendak berkongsi.. mungkin sapa2 yang nak pi boleh refer2..
huhu.. bajet..

percutian kali ini ke kota kinabalu sebenarnya..
tidak dirancang sama sekali..

kisahnya bermula pada disember tahun lepas..
tu dia.. 7 bulan kemudian baru perginya..
haha..
sebenarnya masa tu dalam kelas..
sementara tunggu lecturer masuk..
dan kebetulan aku di meja lecturer..
menggodek2 Air Asia..

then suddenly....
ada promotion..
tapi fly nya jun-ogos 2012..
so, setelah mencongak2 tarikh..
aku pon main book lah pada tarikh 25hb julai dan tiket baliknya 30hb julai..
dan harganya HANYA RM 50 untuk pergi balik!!

masa tu...
tak adalah pikir nak pergi sangat..
saja main2 book..
haha.. boleh plak..
dan hanya aku dan 2 orang kawan aku saja yang berani book..
yang lain mungkin was2 kot..
iyelaa.. main suka2 ja book.. hahaha!

bila tarikh hampir menjelma..
barulah kami berbincang..
sama ada nak pergi ka tak..
kalau tak nak.. maknanya, kami burn kan saja tiket tu..
mana taknya.. waktu tu sebenarnya kita tengah puasa..
hahahaha.. masing2 kena bising dengan parents..
masa book tu... kami just check yang dah habis final exam ja..
lupa plak pasal puasa..
nasib laa..

dan dengan izin Allah..
kami bertiga membuat keputusan untuk pergi juga...

hotel.. aku yang settlekan..
dan kami deal dengan kawan kami yang kat Sabah untuk bawa kami berjalan2..

tapi... kami hanya mampu merancang..
bersambung..........

preview saja dah panjang berjela2.. haha

Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Final Episode

Saturday, August 4, 2012

inspired by irma hasmie wedding

Assalammualaikum..

I know.....
its already an old story..
but.. its still not too late what..
their wedding is still new and hot..
i think.. hehe..

a few weeks back..
I accidentally..
follows up their wedding..
irma hasmie and redza syah..

I find it so sweeeeet wedding..

and even I feel attract with their wedding..
because its all based Islamic..
from the brides cloth.. until the every single things..
woww!!!
I really respect with her..
specially her cloth..
loose... and she is still covering her chest..
really respect!!
can I have one like this..
haha.. day dreaming..
insya-allah.. one day..
please take note k my future husband..





and I really amazed when knowing how them are meet..
it really nice..

they both accidentally meet at in front of Kaabah..
and when they back from Malaysia..
they arranged for their wedding..
its just in a short time.. and a while..

and I also seen their pre wedding video..
its absolutely different from others..
waaahhh...


and what else I want to say..
I feel sooo happy to watch them..

and right what Allah had said..
in 24:26..

"Bad statements are for bad people (or bad women for bad men) and bad people for bad statements (or bad men for bad women). Good statements are for good people (or good women for good men) and good people for good statements (or good men for good women), such (good people) are innocent of (each and every) bad statement which they say, for them is Forgiveness, and Rizqun Karim (generous provision i.e.Paradise)."

and this is the prove..

to both of them..

barakallahulakuma wa baraka alaikuma wa jama'a bainakuma filkhair wa razakakuma zurriyatan tayyibatan tanfaul islam wal muslimin

and Insya-allah.. the day will come for me.. and I'm looking forward one like this wedding.. insya-allah..

bandong - indonesia final eps

Assalammualaikum..

dengan ini berakhirlah episod di bandong..
fuhh.. penat aku nak ingat balik apa yang aku buat..

anyway.. its a nice place to go..
specially.. shopaholic.. haha..

sila standby dalam 1.5k untuk percutian ke bandong..
itu hanyalah estimation..
mungkin juga kurang..
mungkin juga lebih..
depends on hotel..
depends on flight..

air asia.. penerbangan pada kali ini..


dan dalam episod last ni..
aku senaraikan tempat2 yang aku dah lawati..
maybe ada yang nak pi sana tengok juga kan..

bandong dari atas kapal terbang

outlet2..
tangkuban perahu..
chihampelas..
pasar baru..
toko tiga..
kawah putih..
situ patengan..
cibaduyut..
kartika sari..

dan kalau nak ikuti percutian aku di sana..

have a nice vacation there!

beg2 yang telah beranak..

** next up.. vacation at kota kinabalu, sabah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...