Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

#Merdeka55

Assalammualaikum..
harapnya tak terlambat lah yek nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN yang ke-55.. sedar tak sedar.. dah 55 tahun yek kita bebas dan merdeka..
dan apakah sebenarnya kita bebas dan merdeka daripada penjajah? secara ammnya.. ya, kita sudah bebas dan merdeka.. tapi hakikatnya.. belum lagi.. kita masih lagi dijajah Barat.. dengan fesyen2 serta budaya mereka.. ini sangat membimbangkan pemuda pemudi negara kita yang bakal menjadi tonggak negara.. jadi.. apakah yang perlu dilakukan.. kuatkan lah iman.. jangan biarkan budaya Barat yang negatif merosakkan kita..
okay.. stop pasal tu.. dan merdeka pada kali ini juga telah menggunakan medan Twitter bagi meraikannya.. dengan menggunakan #Merdeka55 dan rekod kebangsaan telah dicipta.. apabila hampir 3.6 juta tweet menggunakan #Merdeka55 dalam masa satu jam.. perghh.. memang aktif betul rakyat Malaysia bertweet.. okay.. termasuk aku.. heee..
anyway... mari kita renungkan erti kemerdekaan yang sebenar.. salam kemerdekaan Malay…

selesai beraya

Assalammualaikum.......
yeahh.. its good to write back here.. hee..
well.. its quite a long holiday for hari raya.. almost a week.. so it means Im at Johor for almost a week..
my family celebrating raya at muar for this year.. (if not mistaken..its every year.. hee) its my mom house..
and on the raya nite.. my mak usu had been admitted at hospital.. due of stroke.. half-body.. well.. its kind of pity.. she already fell few days back.. but she just went to clinic.. but the last day fasting.. her condition getting worst.. then my family sent her to hospital for check.. luckily the doctor said that its not too serious. but.. still need some time to recover back.. so.. the first raya.. we all celebrating raya at the hospital..
the second raya.. my family went to kulai.. my father's house.. its a tradition of our family.. that will go on the second raya.. at night.. all of my fathers sibling gather at the house.. and celebrating together..
on the third raya.. I went raya with my frien…

my late confession

Assalammualaikum...
something that had happened at us.. usually is on HIS will.. why he give us on that situation? there must be a CONCRETE reason for that.. only HE does know the reason for a thing happened.. and usually after a while.. then we notice everything..
for what a thing happened..
this Ramadhan had made me muhasabah on something.. something that had happened on the last semester..
I believe we met on HIS will.. and on HIS will too everything happened between us.. and I'm very thankful to HIM.. and to you.. for what had happened.. I realize that... sometime I do make mistakes to..
anyway...
you really a good person..
I'm really appreciate for your feelings towards me.. thanks... at least.. I know your feelings... and... thanks for your concern all a while.. and thanks for come in my life...
but... I'm really sorry... I had to disappoint you.. you really left me with no choice.. so many CHANCES I give to you.. but.. you is you..
I don't put all the blame on …

selamat hari raya!

Assalammualaikum..
di keheningan malam raya ini.. saya ingin menyusun sepuluh jari.. memohon ampun dan maaf..
atas segala kata2 yang terkasar.. kata2 yang terlancang.. kata2 yang pernah dan telah mengguris hati.. perbuatan yang menjengkelkan.. perbuatan yang terlanjur.. ampun dan maaf dipinta..
khususnya kepada para bloggers sekalian.. rakan seperjuangan UTM.. sahabat taulan KMPP '07-08.. sahabat handai SMKA (P) AlMashoor.. '06 rakan2 SK Sungai Ara '01..
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. maaf zahir dan batin..

bakal berakhir

Assalammualaikum...
Ramadhan kali ini akan berlabuh tidak lama lagi.. jadi.. mari kita musahabah semula.. apakah Ramadhan kali ini lebih baik ataupun lebih teruk?
for me.. Alhamdulillah its quite better than before.. just... aku agak frust bila aku tak dapat capai aim aku Ramadhan kali ini.. sungguh! aku kecewa sekali.. tapi... at least better than before.. alhamdulillah...
so... sesuatu untuk difikirkan.. apakah amalan yang kita lakukan pada Ramdhan kali ini akan berhenti sebegitu sahaja? atau kah akan berterusan? harapnya berterusan lah yek..
dan apakah kita akan bertemu lagi dengan Ramadhan yang akan datang? bulan yang penuh keberkatan.. huhuhu... semoga kita dapat bertemu dengan Ramadhan akan datang.. insya-allah..

bajet bagus

Assalammualaikum...
kadang2 kita rasa kita dah berlaku baik dengan semua orang.. kadang2 kita rasa kita ni dah cukup bagus bila tau uruskan sesuatu.. kadang2 kita rasa kita dah cukup jaga hati dan perasaan orang..
sehinggalah seseorang tegur kita.. masa tu barulah rasa macam kena sepak terajang dengan orang tu.. sebab.... bajet diri tu bagus sangat..
well... that used friend.. to tell us when we are doing wrong things.. tell us what we need to fix..
yeahh.. thanks my dear friend.. yang sudi menyepak2 diri ini.. bajet bagus ja diri ni kan.. well.. thanks anyway..

dari jauh... ku kirim doa

Assalammualaikum...
we usually have our most close friends.. that cheers us up along this life.. that supports us for what we do.. for guide us when we make mistakes.. and the one that knows everything about us..
and as for me.. I have a few of close friends.. when we are close.. it means that we are very very close..
but somehow..  I can see TWO things that can 'break' those friendship..
firstly... is MARRIAGE.. as woman.. after they marriage.. they need to bow to their husband.. and at this point.. automatically.. their close friend will be 'abandon'.. its not marriage breaking them.. but somehow.. it also will affect it a little..
and for me.. I really looking forward for their marriage.. its sure that you going to be excited with your bestie wedding.. but even how much you are excited.. but... deep in your heart you know.. that you will 'lose' them too.. and what else you can do is praying the best for their marriage life..
soon or later... the time will c…

gadjet

Assalammualaikum...
I'm not one of hard die fan of gadjet.. I'm just a normal and humble user.. (bajet)
well.. there is something that I really want it to be mine..
first of all... just a blackberry... blackberry storm II.. can I? heee...
actually I want to grab Iphone.. but.. my friend said its quite complicated.. and she suggest blackberry... she also want to have it one.. so... we can BBM eh.. (itu pon... klu dia still interested on bb laa..) and in mean time.. my siblings... those two my little brothers.. had use to blackberry... ohhh... its not fair.. its only me left not own it yet.. soooo... I reallyyyy need to grab it..
but.... I don't have money for it.. at least I need to spare 1.5k for it.. well... soon... I'll have it one too..
and....  next I want an I-pad... but its maybe in two or three years coming.. cause I cant afford it yet... but.... can I request to my future husband as hantaran (ada juga aku kena sepak kang.. haha! p beli sendiri lah wei)

and... JU…

further study

Assalammualaikum..
when finished degree program.. there is two choice after finishing the degree..
further study for master.. or working in the related field..
but.. most of students prefer to work.. cause they already tired to further their study..
I'm so envy with those that can further their study..
I really want to further study.. but.. there is something that stop me.. maybe there is something that I need to settle up first.. who knows..
but... I know.. and I already determined.. that I will continue it one day..
insya-allah.. I'm planning to further my study in education area.. in management... maybe..
and after master.. maybe I'll continue to PHD level..
but for the time being.. I just want to achieve until the master level.. insya-allah.. someday.... one day...



kota kinabalu, sabah - final eps

Assalammualaikum..
hari kelima di kota kinabalu.. merupakan hari terakhir di sini..
flight pukul 1.30 tengahari.. apa lagi nak buat..
melepak saja kat airport..
hari ini keluar agak lewat sedikit.. 'kill time' kononnya.. dalam pukul 10 baru keluar..
kereta dipulangkan.. dan ke airport dengan bas.. perghh!! hebat seyh.. naik bas ja eh.. iyelah.. jimat sedikit.. kejatuhan ekonomi.. hahaha..
dan alhamdulillah.. kami selamat tiba di airport senai pukul 3.00 petang..
dan apa yang disimpulkan.. sabah! we will come again.. hahaha.. untuk panjat gunung kinabalu dan juga ke pulau sipadan..


dan bagi aku.. sabah masih banyak belum diterokai.. itu pasal lah banyak pemandangan cantik..
dan bandar2 pon tak adalah membangun sangat.. paling2 pon kat kota kinabalu.. yang lain.. aku rasa macam daerah2 kecil ja.. dan rumah pon still ada rumah kayu lagi.. jangan mimpi lah nak cari rumah batu..
so.... tak dapatlah aku bayangkan kalau kena posting kat sabah.. kalau dapat kat kota kinabalu.. insya-…

kota kinabalu, sabah - eps 5

Assalammualaikum..
hari keempat di kota kinabalu, sabah..
sebenarnya planning untuk hari ni dah ditetapkan oleh tour guide kawan kami.. untuk ke kundasang.. tapi semalam baru dia bagitau yang dia tak dapat join.. dia kena balik kampung.. itu pasal lah kami kena sewa kereta lagi..
tapi kami request kat dia untuk bawa berjalan2 kat sunday market ataupun gaia street.. pagi2 lagi dalam pukul 7.30 dah keluar.. hmmmm.. speciallynya kat sini pasar ni hanya setiap ahad.. macam pasar biasa.. jual barang2.. dan apa yang pasti.. kat sini murah gila!!!!!!!!!!! mutiara2 dia pon jatuh sampai half price dari tempat yang kami beli.. tapi kena check lah dulu samada ori atau tak.. dan kerongsang2 kat sini pon banyak jenis dan pilihan.. hoiii!!!!!!! stress gila aku.. sebab aku dah banyak beli.. malas dah aku nak beli.. huhu.. hanya cuci2 mata ja..
dah puas2 menshooping2.. kami menuju ke kundasang.. before pergi tu dah selidik daripada kawan kami tu.. apa yang menarik..
1 jam dan plus2 perjalanan ke san…

alone..

Assalammualaikum...
sometime... we might feel that we are alone.. even though they are others around you.. even how hard you try to comfort yourself.. with said that " Allah is always beside me" it still used to happen..
normal situation right..
hmm.. specially when seeing others busy with their own matter.. texting here and there.. calling here and there.. with someone special..
somehow.. it will across in your mind.. why you don't like others.. having someone to do so.. and having someone special..
yeahh.. the time will come too.. soon or later.. someone special.. someone that is right..
just settle down things that you need to settle.. and leave the rest to HIM.. HE will arrange everything to you.. just be patient and have faith to HIM..
in mean time.. how to endure it.. just find it one.. cause I dont have any solution..

kota kinabalu, sabah - eps 4

Assalammualaikum...
hari ketiga di kota kinabalu, sabah..
bangun pagi2.. fikir nak kemana.. sama ada nak ke beaufort ataupun kudat.. memikirkan apa yang menarik..
dan lastly.. ke kudat.. nak tengok tip of borneo.. titik penghujung borneo..
tu pon fikir.. nak pergi dengan apa..
option pertama.. amik tour.. tapi agak dah lewat sebab dah pukul 8.00++.. dan mungkin makan kos yang tinggi untuk seorang..
option kedua.. naik bas.. tapi masalahnya kat kudat.. kat sana tak ada bas yang terus sampai ke tip of borneo..
option ketiga.. sewa kereta..
setelah difikirkan.. dengan perjalanan mengambil masa hampir 3 jam untuk pergi saja.. keputusan dicapai.. SEWA KERETA.. myvi.. 110/hari.. hentam ja laaa.. huhu..


tapi mula2 sekali kena pergi ambil kereta dulu.. kalau dia hantarkan.. caj tambahan sampai 20 ringgit.. tak apalah.. kami pergi sendiri..
setelah urusan penyewaan selesai.... mula lah perjalanan kami.. mula2 sekali yang mana pkai handphone canggih2 setup GPS dulu.. just untuk tau jalan.. kem…

a good start..

Assalammualaikum..
as all you know that I'm working now.. as temporary teacher at SK Bayan Baru..
today is the first day.. well.. its a good start anyway..
and what surprising me.. I even didn't see the headmistress yet.. and they already ask me to go for class.. well.. after finish the class then I meet the headmistress..
well... everything going well.. and once again the PK HEM drag me to the staff room.. and show me the table.. so nice!!
at the staff room.. I met with a few teachers there.. and they are welcoming me as well..
and the Mathematics teacher.. kak Nor and a Chinese teacher as well.. they are nice and help me much..
and its just a good start then.. we'll see for tomorrow...

kota kinabalu, sabah - eps 3

Assalammualaikum...
bersambung untuk hari kedua di sabah..
pagi2 lagi dah siap untuk ke jesselton point.. jeti di KK..
kawan kami clare nak hantar ke jeti.. tapi memandangkan kami nak keluar seawal yang mungkin.. kami pergi sendiri naik bas..
naik bas awam ke bandar KK.. then amik city bus ke jesselton point.. yeahh.. nampak agak hebat disitu..
sesampainya di jeti.. terus ke kaunter.. dan aku terus cakap kat akak kaunter tu.. nak tiket ke LABUAN.. okay.. lari dari plan asal nak survey dulu.. hahaha.. tuh laa soh aku pasang niat ke Labuan.. kan aku terus beli tiket.. RM 30++.. aku tak ingat harga dia... haha.. dan perjalanan mengambil masa 3 JAM!! adoiiiii... penat gilaaaa..... 3 jam dalam feri.. tido bangun.. tido bangun.. balik nekad tak nak amik feri ke KK.. ada satu lagi dari menumbok.. nanti sampai baru tengok tiket balik..
dalam feri tu.. baru lah kecoh.. buat kira2 antara island hopping dengan labuan.. hahaha.. kesimpulannya... dah on the way ke labuan.. heee..
sesampainya.. te…

guru sementara..

Assalammualaikum..
just a quick update for today.. before I go to sleep..
today.. I already got a job.. as a temporary teacher at SK Bayan Baru..
and tomorrow I'll start working.. but I'm not sure yet whether I'm in morning or evening session.. but I hope its in the morning session..

and one thing that I know is I'll be teach Mathematics.. but which standard? that is still unknown.. but never mind..
it doesn't matter..

and.. I'm feeling a bit nervous.. hahaha..
whatever! I need to do my best.. learn from the past experience.. and gain more experience..
pray for me.. and pray too so that tomorrow will not rain..
so.. till then..


kota kinabalu, sabah - eps 2

Assalammualaikum....
hari pertama di Sabah.. bermula dengan agak cemerlang sekali..
Clarice mengambil kami di airport awal2 pagi lagi.. tak adalah awal mana pon.. still around pukul 9 juga..
dalam perjalanan... dia tunjukkan tempat2 di kota kinabalu.. ala2 tourist guide gitu.. haha..
tempat pertama yang kami tuju... pasar filipina... kat sini terjualnya mutiara2.. amik kau... dari kerongsang.. sampai rantai.. agak mabuk disini.. pagi2 lagi dah menshopping.. huaaaa.... habislah juga dalam 100.. 
then... pusing2 di bandar kota kinabalu.. bandar dia tepi laut saja.. so.. menikmati keindahan laut laa...
lepas pusing2.. terus dia hantar kami check-in hotel..
alhamdulillah.. okay ja biliknya.. cuma slack tv ada kat luar ja.. tak pa lah.. okay lah tu.. katil pon empuk gitu.. kalau sorang nak join pon.. muat lagi.. hahaha..
kami berehat2 dulu di hotel.. petangnya tu.. kalau si clare nya free dia akan bawa kami ke bazar.. tapi... dia ada hal.. berfikir kejap..  sama ada nak keluar atau tak.. …

kota kinabalu, sabah - eps 1

Assalammualaikum..
flight ke kota kinabalu pada 25hb.. pukul 9.00 malam.. berlepas dari airport senai.. dan perjalanan mengambil masa 2 JAM.. hoi... penat lah aku dalam flight tuh...
dalam flight tu.. aku terpisah dengan 2 orang kawan aku.. aku plak dok sebelah mak cik.. huihh.. melayan aku mak cik sebelah tu.. cerita pasal anak2 dia yang dah berjaya.. alhamdulillah mak cik.. dan thanks lah mak cik sudi 'kill' time masa saya dalam flight yang agak membosankan ni.. haha..
percutian kali ini adalah paling THRILL sekali.. hahahaha! ini lah yang aku impikan.. sebelum ni.. semuanya dah rancang baik2.. tapi kali ini just draft dalam kepala.. then just let it be..
setibanya di terminal 2 airport kota kinabalu.. sapa yang amik kami?? see... tak ada sapa2 pon.. heeeee... dan aku just deal dengan kawan aku untuk keesokan harinya.. dia akan pick up kami pagi2.. pusing2 bandar kota kinabalu.. dan tolong kami check-in.. tertanya kah kenapa tak dia amik masa kami sampai? biarlahhh rahsiaaa…

kota kinabalu, sabah -preview eps..

Assalammualaikum..
selesai mengupdate percutian di bandong, indonesia.. kali ini pula percutian di kota kinabalu, sabah..
owhh ya.. sebelum tu aku nak betulkan niat dulu.. aku bercerita di sini bukannya aku nak mengeksyen atau menunjuk2.. nau'zubillahiminzalik.. tapi aku sekadar hendak berkongsi.. mungkin sapa2 yang nak pi boleh refer2.. huhu.. bajet..
percutian kali ini ke kota kinabalu sebenarnya.. tidak dirancang sama sekali..
kisahnya bermula pada disember tahun lepas.. tu dia.. 7 bulan kemudian baru perginya.. haha.. sebenarnya masa tu dalam kelas.. sementara tunggu lecturer masuk.. dan kebetulan aku di meja lecturer.. menggodek2 Air Asia..
then suddenly.... ada promotion.. tapi fly nya jun-ogos 2012.. so, setelah mencongak2 tarikh.. aku pon main book lah pada tarikh 25hb julai dan tiket baliknya 30hb julai.. dan harganya HANYA RM 50 untuk pergi balik!!
masa tu... tak adalah pikir nak pergi sangat.. saja main2 book.. haha.. boleh plak.. dan hanya aku dan 2 orang kawan aku sa…

inspired by irma hasmie wedding

Assalammualaikum..
I know..... its already an old story.. but.. its still not too late what.. their wedding is still new and hot.. i think.. hehe..
a few weeks back.. I accidentally.. follows up their wedding.. irma hasmie and redza syah..
I find it so sweeeeet wedding..
and even I feel attract with their wedding.. because its all based Islamic.. from the brides cloth.. until the every single things.. woww!!! I really respect with her.. specially her cloth.. loose... and she is still covering her chest.. really respect!! can I have one like this.. haha.. day dreaming.. insya-allah.. one day.. please take note k my future husband..




and I really amazed when knowing how them are meet.. it really nice..
they both accidentally meet at in front of Kaabah.. and when they back from Malaysia.. they arranged for their wedding.. its just in a short time.. and a while..
and I also seen their pre wedding video.. its absolutely different from others.. waaahhh...

and what else I want to say.. I feel…

bandong - indonesia final eps

Assalammualaikum..
dengan ini berakhirlah episod di bandong.. fuhh.. penat aku nak ingat balik apa yang aku buat..
anyway.. its a nice place to go.. specially.. shopaholic.. haha..
sila standby dalam 1.5k untuk percutian ke bandong.. itu hanyalah estimation.. mungkin juga kurang.. mungkin juga lebih.. depends on hotel.. depends on flight..


dan dalam episod last ni.. aku senaraikan tempat2 yang aku dah lawati.. maybe ada yang nak pi sana tengok juga kan..


outlet2.. tangkuban perahu.. chihampelas.. pasar baru.. toko tiga.. kawah putih.. situ patengan.. cibaduyut.. kartika sari..
dan kalau nak ikuti percutian aku di sana.. bandong - indonesia eps 1 bandong - indonesia eps 2 bandong - indonesia eps 3 bandong - indonesia eps 4 bandong - indonesia eps 5 bandong - indonesia eps 6
have a nice vacation there!


** next up.. vacation at kota kinabalu, sabah..