Saturday, February 27, 2010

micro teaching...

alhamdulillah.. aku dah pon selesai dengan presentation mikro teaching..
tapi tak taulah dapat berapa.. huhuhu..

micro teaching.. even tough satu jam kredit jek.. tapi sangant penting untuk mahasiswa yang nak pi Latihan Mengajar (LM).. di sinilah segala ilmu pendidikan yang dipelajari selama 4 semester akan dipraktikkan..

24hb februari menjadi tarikh keramat bila aku kena present micro teaching.. alkisahnya aku sangat tak bersedia.. aku menjangkakan yang aku akan present dalam 2minggu lagi.. tapi, dipercepatkan.. huhu..

dengan bergelut 3 assingment yang nak kena hantar pada minggu tuh jugak, aku kena present.. TENSEN gila.. aku dapat tau aku kena present pada petang Isnin.. rabu malam kena present.. sapalah yang tak tensen.. aku sangat2 tak bersedia.. malam isnin.. ada dinner.. so, aku manalah sempat aku nak pikir.. aku gagahkan diri gak lepas dinner tuh belek buku teks math form 4 tuk cari tajuk.. asalkan ada tajuk..

selasa.. dalam kelas teaching method, lecturer sekali lagi mengingatkan kitaorang yang akan present.. lecturer yang sama.. aku sekali lagi rasa tak bersedia.. aku tak confirm dengan tajuk lagi.. setelah berbincang dengan roomate aku.. aku merasakan tajuk itu paling sesuai.. tangent.. subtopik: properties of tangent.. petang selasa itu jugak, aku siapkan lesson plan.. dan aku mintak tolong roomate aku carikan beberapa gambar.. petang masa makan, aku beli segala keperluan.. kertas mahjong dengan manila kad.. malam tuh plak aku ada usrah.. aku dah mintak wat hari lain, tapi masa tuh jugak semua orang free.. so, aku rela.. lepas habis usrah, aku buat sekejap BI.. kononnya lecturer nak check.. so, aku siapkan bahagian aku.. lepas tuh, aku terus mengerjakan manila kad dan kertas mahjong.. pukul 4 pagi aku tidur.. huhu..

rabu.. debaran yang sangat2 aku rasakan.. lepas habis kelas, aku siapkan assignment yang kena hantar dulu.. aku terpaksa copy assignment tuh.. huhu.. sorilah pn zaleha.. aku terpaksa plak bergegas ke meeting.. sabar jelah.. banyak betul dugaan.. huhu.. sambil meeting, aku resah tengok jam.. 5.00 petang, habis meeting.. lega.. tapi, debaran semakin kuat.. suatu insiden berlaku masa nak balek bilik.. aku jatuh tangga.. huhu.. dekat dengan psz.. ntahlah camna leh jatuh.. mesti terlalu pikirkan presentation.. sakit pon kenalah jalan gak.. aku pi cengal.. nak photostat handout ngan print gambar.. selesai sudah.. balek2, aku terus buat persiapan terakhir.. pukul 6 lebih, pergi makan.. lepas maghrib terus siap2.. kelas kul 8.. tapi kul 8.30 baru sampai.. lantak kaulah lecturer.. (aku tak paham camna leh sesat.. huhu)

masuk2 kelas, tengok lecturer len plak.. huhu.. lelaki.. hurmm.. semakin bendebarlah jawabnya.. aku turn yang terakhir.. turn aku sampai.. di awal2 tuh, aku agak sangkut.. ntahlah.. camna leh sangkut.. tapi lepas tuh, alhamdulillah semuanya ok.. hehhe.. cuma 2 perkara jek yang lecturer komen.. tapi semuanya pasal aktiviti yang aku buat.. so, kiranya aku ok lah kot present.. hehe..

malam tuh aku pulang dengan perasaan yang sangat lega.. rasa cam nak tidur.. tapi, xleh.. kena siapkan assignment.. huhu.. malam tuh pukul 4 pagi jugak aku tidur.. huhu..

so, aku sudah selesai dengan micro teacching.. hehe.. selamat berjaya kepada mereka yang belum selesai lagi.. hehehe..

Saturday, February 20, 2010

kenangan 2009..


rasanya belum terlambat lagi tuk wat review tahun 2009.. (punyalah tak dak keja eh..)


 
bercuti di langkawi dengan family.. tanpa adik aku sorang lagi.. dy kat matrik.. 


 
masa neh kat balai cerap UTM.. join aktiviti JKM.. (tuk kuota pnya pasal.. hehe).. penat gila nak mendaki.. 


tahun 2009 gak, aku join Persatuan Mahasiswa Pendidikan.. aku sebagai exco kebajikan.. gambar masa meeting.. so, tahun 2009 penuh dengan meeting.. hehe..


neh plak time dinner kolej.. percaya atau tidak.. kami menang meja PALING SOPAN.. hehe.. 
artis yang dijemput, nubhan.. 
tema pakaian: merah,pink ngn putih..

  
bbq kelas 2SPM.. penat ouh jadi tukang penganjur..
tempat: hutan rekreasi UTM



neh plak kat gunung ledang.. untuk meraikan atlet2 kolej yang telah menyumbang masa SUKAM.. tapi, ramai jek xleh p..


neh masa SUKAM.. pertandingan sukan antara kolej.. wakil KTF (kolej tun fatimah).. aku sebagai pengurus tuk petanque.. leh jek main, tapi nak fokus kat budak2 neh.. hehe.. alhamdulillah, menang pingat emas.. cayalah my team!!

  
riadah tuk 'team educator' persatuan mahasiswa pendidikan.. kat sini kena handle tuk aktiviti tressure hunter.. penat berfikir.. huhu..


neh gambr diambil tuk assignment.. kena wat video.. aku dengan roomate buat pasal kemerdekaan.. dalam tuh ada liputan berita.. akulah jadi penyampai, roomate aku yang amik video.. huhu..


jualan masa konvo.. under persatuan mahasiswa pendidikan.. on duty.. hehe..dapat gak peluk bear kedai sebelah.. huhu..


neh plak masa Majlis Ilmu 2.. Kelab Iqra.. 
aku sebagai unit tempat.. 
penceramah: ustz pahrol.. 
tajuk: surat cinta dari langit..
 
neh plak, kat angsana.. shopping tuk raya 2009.. hehe..


neh plak shopping raya kat sutera mall.. cuci mata jek.. hehe


neh plak gambar masa raya 2009..
tempat: muar, johor..
(aku cukup xpaham, kenapa baju aku warna merah.. huhu)



tyme neh plak, beraya kat rumah pia.. dy wat open house.. thun depan, kami datang lagi yek..


neh plak dinner perstuan mahasiswa pendidikan..
aku sebagai ketua unit jemputan..


oklah.. nehlah di antara kenangan2 masa tahun 2009.. hehehehe..

Thursday, February 18, 2010

melepak????!!

hari ini, aku melepak dengan kawan-kawan sekolah menegah aku.. setelah sekian lama tak jumpa.. tapi rasanya taklah lama kot.. kali terakhir, sebelum naik semester harituh.. tapi bukannya reunion kelas lah walaupun hakikatnya semua yang ada budak kelas aku.. so, kali ini aku rasa sangat BEST..
thanks to munirah, amirah, ain, amal, dayah ngan masyitah (tak expect plak aku Masyitah neh ada, rupa-rupanya dayah yang ajak.. aku ON jek!)
quensbay tempat bertemu.. aisehh.. tak dak tempat lein dah.. mula-mula ingat nak pi makan McD.. tapi, aku tak talah pa kena ngan QB harineh, sesak gila.. jangankan McD.. food court, secret recipe, pizza hut.. semuanyalah... last2 decide makan pizza.. hehe.. (cutting duitlah) order plak pizza yang baru tuh.. pa ntah.. weikkk.. tak sedap.. semua tak berselera nak makan.. tapi habis lah gak.. setelah agak lama melepak kat pizza hut.. taklah lama, lepas sakit hati mintak plain water tak dapat2, pa lagi.. BLAH AHH.. hehe..
lepas blah tuh.. masalah plak.. tak tau nak pi mana.. hehe.. semua yang ada kat situ, tak nak jalan2.. so, find out satu tempat dan melepak.. hehe.. sebelum tuh beli bekal air twister kat Jusco.. masing2 sebenarnya agak kelaparan lagi.. then, menujulah ke tempat tersebut.. haha! melepak kat J Co donut tuh.. haha.. beli donut 12keping, makan ramai2.. semua lein2 perisa.. so nak makan tuh cubit sorang cket.. rasa cam BEST ahh.. mana taknya, pastuh gadoh orang tuh dapat besaq lah kecik lah.. haha! macam2.. air plak bedal twister oren yang aku beli.. satu setengah botol habis.. haha! sambil makan, sambil bercerita.. macam2 lah cerita kuar.. dari sekolah ke universiti.. pastuh cite plak pasal orang tuh, orang neh.. haha! senang cite BERGOSIP.. agak lama lah gak kat situ.. then, masing2 pulang dengan harapan nak wat camtuh lagi.. haha! poyo gila..
anyway, aku rasa puas sangat.. sebab.. 1. aku dapat cakap dengan lepas.. xpayah cover word2 utara..  2.puas gila dapat bersembang   3. puas dapat berglak ketawa   4.. dan lein2.. hehe..
so, aku harap memori kali neh akan terus diingati.. hehehehe.. ;)

Wednesday, February 17, 2010

kerana nila setitik...

salu jek disebabkan suatu benda, suasana akan berubah.. tak kiralah sama ada kita sedar ataupun tak.. tapi, salunya mesti kita sedar.. iyelah, sapalah yang tak sedar bila suasana dah lain..
bila seorang dah mula melarikan diri dari suasana yang sedia ada, yang lain turut akan berubah.. suasana takkan sama macam dulu.. mungkin dulu, riang bergelak ketawa.. tapi sekarang, nak bergelak ketawa pon pikir dua kali.. bila dulu, bebas berkata apa-apa.. tapi sekarang, lebih menjadi sepi dan sunyi.. suasana yang sangat berbeza dahulu dan sekarang.. semuanya hanylah kerana suatu insiden..
insiden yang tidaklah besar mana, tapi mungkin padanya adalah suatu yang sangat besar.. bukan itu yang diinginkan selepas insiden tersebut.. tapi, inginkan keadaan seperti dahulu..
mungkin apa yang berlaku terlalu kejam buatnya, namun.. bukan itu yang sepatutnya terjadi..
suasana yang sedia aman dan harmoni, jangan pula diuji dengan bencana alam..
namun, apa pon yang berlaku pasti ada hikmah disebalik, mungkin ada sesuatu yang perlu dipelajari.. 
bukan niat ku mencoretkan disini untuk mencari kesalahan sesiapa.. tetapi aku hanya inginkan suasana yang aman, damai dan permai terus dipelihara.. bersama dengan riang ketawa dan kegembiraan yang dikongsi bersama.. dan bukan jua niat insiden itu untuk menghalang melakukan suatu perkara yang mulia..
harapanku, semoga semuanya baik-baik belaka dan suasana akan terus terpelihara..

chill my fren.. ;)

Saturday, February 13, 2010

latihan mengajar.. *pasti datang

actually, hari ini aku baru jek sampai ke Penang.. tak sempat aku sampai kat rumah lagi, deorang dah tanya pasal praktikal.. HANGIN betul aku!! balek2 jek lepas mak aku amik.. aku terus online sambil breakfast.. tuh pon kena p pasar dulu..
setelah conference kat YM berjam2, kata putus pon dapat.. ktorang sepakat pilih kat kulai.. aku, najua, sheri dengan aida.. agak bdkatan lah jgak.. penat gila aku rasa.. naseb baik aku dah makan.. aku sangat mengantuk.. tapi dah deorang nak settlekan tuh dulu.. layan jelah..

LM dah daftar.. so, tak lama jek lagi tinggal tuk LM.. micro teaching pon dah nak kena present neh.. huhu..

bila dah 2tahun belajar dalam pendidikan neh, barulah aku nampak tentang BESARNYA tanggungjawab cikgu.. paper2 yang aku dah amik sebelum neh, aku agak kabur lagi tentang cikgu.. iyelah, paper falsafah pendidikan, kurikulum sains matematik, psikologi pendidikan, pengajaran sain matematik dengan pedagogi.. tapi, sem neh bila amik paper pengukuran dan penilaian dalam pendidikan, micro teaching, teknologi pendidikan.. barulah aku nampak.. specially for Dr Baharin yang banyak menyedarkan aku..

dia pernah tanya satu soalan yang kami sendiri tak mampu nak jawab..
situasinya, modul2 yang dikeluarkan oleh kementerian akan disampaikan oleh guru kepada pelajar.. sekiranya seseorang pelajar itu gagal, siapakah yang salah?? pelajar atau guru??
so, sah2 lah guru yang akan bertanggungjawab.. tanggungjawab guru bukan hanya mengajar, malah guru perlu buat penilaian untuk mengetahui kefahaman pelajar.. guru yang bagus ialah guru yang sentiasa membuat penilaian dan memastikan semua pelajarnya menguasai pelajaran.. (so, janganlah marah bila guru nak wat test or kuiz.. dia just nak tau kite neh faham tak apa yang dia ajar) dan apabila, guru telah melakukan usaha tersebut namun pelajar masih gagal menguasai, barulah kesalahan itu diletakkan diatas pelajar.. lihat, betapa BESARNYA tanggungjawab guru.. ini sekaligus meletakkan profession perguruan bukanlah sesenang yang disangka..

so, pa yang aku harap, aku dapat melaksanakan tanggungjawab tersebut dengan penuh bersungguh-sungguh.. praktikal nanti baru aku dapat merasa apa yang selama ini guru aku rasa.. dan aku harap, aku cukup tabah untuk semua itu dan semangat aku tak akan luntur.. aisehhh..

Friday, February 5, 2010

happy belated birthday..

semalam 4 Februari actually birthday adik aku.. Muhammad Asyraf Bin Muhammad.. Happy Belated Birthday lah yek.. semalam kak dah wish kan.. :p

tahun neh dia amik spm.. so, all the best to him.. suka hatilah nak dapat berapa eh.. haha! (memandangkan result aku pon hancus.. haha)

anyway, to my lil brother all the best in life.. pasal mak nak belanja makan tuh, postponed dulu yek.. tunggu kak balek dulu.. kite makan ikan bakar ek.. (aku plak yang melebih2.. haha!)

sempat gak aku tanya dia, awek dia bagi apa.. hehehe.. kad dengan duit 30ringgit.. awek dia tak tau nak beli apa.. haha.. lawak2.. (naseblah ek kena post kat sini.. hehe)

teringat aku.. dia pernah request gitar sebagai hadiah.. (bajet aku neh banyak duit lah kot).. aku tanya dia berapa ringgit.. dia cakap rm200 JEK!!.. (jek?? adoi..) so kirim salam lah yek.. aku pon tengah short duit neh.. hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...