Skip to main content

micro teaching...

alhamdulillah.. aku dah pon selesai dengan presentation mikro teaching..
tapi tak taulah dapat berapa.. huhuhu..

micro teaching.. even tough satu jam kredit jek.. tapi sangant penting untuk mahasiswa yang nak pi Latihan Mengajar (LM).. di sinilah segala ilmu pendidikan yang dipelajari selama 4 semester akan dipraktikkan..

24hb februari menjadi tarikh keramat bila aku kena present micro teaching.. alkisahnya aku sangat tak bersedia.. aku menjangkakan yang aku akan present dalam 2minggu lagi.. tapi, dipercepatkan.. huhu..

dengan bergelut 3 assingment yang nak kena hantar pada minggu tuh jugak, aku kena present.. TENSEN gila.. aku dapat tau aku kena present pada petang Isnin.. rabu malam kena present.. sapalah yang tak tensen.. aku sangat2 tak bersedia.. malam isnin.. ada dinner.. so, aku manalah sempat aku nak pikir.. aku gagahkan diri gak lepas dinner tuh belek buku teks math form 4 tuk cari tajuk.. asalkan ada tajuk..

selasa.. dalam kelas teaching method, lecturer sekali lagi mengingatkan kitaorang yang akan present.. lecturer yang sama.. aku sekali lagi rasa tak bersedia.. aku tak confirm dengan tajuk lagi.. setelah berbincang dengan roomate aku.. aku merasakan tajuk itu paling sesuai.. tangent.. subtopik: properties of tangent.. petang selasa itu jugak, aku siapkan lesson plan.. dan aku mintak tolong roomate aku carikan beberapa gambar.. petang masa makan, aku beli segala keperluan.. kertas mahjong dengan manila kad.. malam tuh plak aku ada usrah.. aku dah mintak wat hari lain, tapi masa tuh jugak semua orang free.. so, aku rela.. lepas habis usrah, aku buat sekejap BI.. kononnya lecturer nak check.. so, aku siapkan bahagian aku.. lepas tuh, aku terus mengerjakan manila kad dan kertas mahjong.. pukul 4 pagi aku tidur.. huhu..

rabu.. debaran yang sangat2 aku rasakan.. lepas habis kelas, aku siapkan assignment yang kena hantar dulu.. aku terpaksa copy assignment tuh.. huhu.. sorilah pn zaleha.. aku terpaksa plak bergegas ke meeting.. sabar jelah.. banyak betul dugaan.. huhu.. sambil meeting, aku resah tengok jam.. 5.00 petang, habis meeting.. lega.. tapi, debaran semakin kuat.. suatu insiden berlaku masa nak balek bilik.. aku jatuh tangga.. huhu.. dekat dengan psz.. ntahlah camna leh jatuh.. mesti terlalu pikirkan presentation.. sakit pon kenalah jalan gak.. aku pi cengal.. nak photostat handout ngan print gambar.. selesai sudah.. balek2, aku terus buat persiapan terakhir.. pukul 6 lebih, pergi makan.. lepas maghrib terus siap2.. kelas kul 8.. tapi kul 8.30 baru sampai.. lantak kaulah lecturer.. (aku tak paham camna leh sesat.. huhu)

masuk2 kelas, tengok lecturer len plak.. huhu.. lelaki.. hurmm.. semakin bendebarlah jawabnya.. aku turn yang terakhir.. turn aku sampai.. di awal2 tuh, aku agak sangkut.. ntahlah.. camna leh sangkut.. tapi lepas tuh, alhamdulillah semuanya ok.. hehhe.. cuma 2 perkara jek yang lecturer komen.. tapi semuanya pasal aktiviti yang aku buat.. so, kiranya aku ok lah kot present.. hehe..

malam tuh aku pulang dengan perasaan yang sangat lega.. rasa cam nak tidur.. tapi, xleh.. kena siapkan assignment.. huhu.. malam tuh pukul 4 pagi jugak aku tidur.. huhu..

so, aku sudah selesai dengan micro teacching.. hehe.. selamat berjaya kepada mereka yang belum selesai lagi.. hehehe..

Comments

  1. weh gila heaven dh selesai m.t...jeles2

    ReplyDelete
  2. rilek ah mirah.. micro teaching ja pn.. hehe.. coming next.. LATIHAN MENGAJAR!!

    ReplyDelete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

tips untuk praktikal latihan mengajar..

entry ini khas untuk mereka2 yang akan ke praktikal latihan mengajar..  setahu aku yang akan ke LM ialah budak2 UPSI.. so.. ini untuk kamu yek.. dan sahabat ku di UPSI.. ain fathihah dan amirah..
nak aku kongsi tips.. tak adalah aku hebat sangat masa praktikal dulu.. cuma aku sudah melalui zaman praktikal itu pada semester lepas.. dan hanya berkongsi pengalaman apa yang telah aku lalui.. mungkin kamu yang akan pergi praktikal akan dapat mempraktikkan beberapa tips..  hehehe~
mula2 sekali.. bagi aku apa yang penting sekali.. persediaan mental.. yeahhh.. itu sangat penting.. setakat baju, name tag, ABM dan ilmu itu penting juga.. tapi tak sepenting mental.. yeahh.. kalau mental tak ready.. jenuhlah nak menghadap pelajar.. belum lagi diuji dengan pelajar.. so.. bersedialah dari segi mental.. nanti tak adalah  yang menangis lepas kelas yang pertama.. heeeee~
dan yang lain2 yang aku rasa ialah.. hubungan antara guru pebimbing dan pensyarah pebimbing.. kerana merekalah yang akan bagi markah anda.. ketahuilah apa ya…