Tuesday, May 31, 2011

perlukah bepersatuan neh??

seperti beberapa orang sedia maklum..
aku agak aktif dalam persatuan..
dan kadang2 aku terfikir juga..
apalah faedah yang aku dapat..
kadang2 tuh sampai terabai akademik aku..
itu sudah terbukti..
tapi... aku masih lagi mengaktifkan diri..
aku sendiri pun tak faham aihhh..

dan aku memetik kata2 presiden persatuan aku..


" Dato' NC pernah berpesan pada saya,(saya translate dalam Malay la ya..) "walaupun ada diantara kamu mendapat kepujian ataupun first class sekalipun, saya jamin belum pasti orang itu boleh menjadi CEO dlm sesebuah organisasi.."

Maksud di sini bukanlah kita perlu abaikan pencapaian akademik kita sedangkan itu matlamat kita ke universiti, tapi kita harus mengukur pengorbanan kita dalam sesebuah organisasi. Tidak guna kita berorganisasi tetapi tiada sebarang jasa ataupun bakti yang diberikan."

okay nampak tak pandangan beliau..
yeahh.. aku tak nafikan itu semua..
apa guna grad dengan first class tapi tidak boleh bekerja dalam sesuatu organisasi..
dan aku juga sedia tahu kelebihan2 apabila bergiat aktif..
senang kata masa dulu kat sekolah nak ke universiti..
apa yang dilihat selain akademik ialah aktif berpersatuan..

dan melalui berpersatuan jugalah..
orang akan nampak betapa kita sangat penting dalam sesuatu itu..
bukannya niat aku ingin mendabik dada atau apa..
tapi.. itu hakikatnya..
aku tidak ingin pun nampak seperti orang yang sangat penting dalam sesuatu..
aku hanya insan biasa..
cuma aku berkelebihan dengan bergiat dalam persatuan..

tidak juga aku nafikan..
kadang2 akademik juga boleh terabai..
aku sendiri sudah mempunyai pengalaman tersebut dan melaluinya..
mungkin di entry lain yek aku cerita..
tapi.. bagi aku pembahagian masa..
waahh.. pandai pula aku cakap..
yeahh.. itu betul..
aku sudah buktikannya juga..

jadi.. tak salah kiranya untuk aktif berpersatuan..
melalui persatuan inilah kita mengenal rakan yang lain..
melalui persatuan ini kita tahu hendak buat kertas kerja..
melalui persatuan ini kita tahu akan sesuatu gerakerja..
melalui persatuan ini kita tahu tatacara untuk memohon sesuatu..
melalui persatuan ini kita tahu bagaimana hendak menguruskan kewangan..
melalui persatuan ini kita tahu penyediaan surat dan laporan..
melalui persatuan ini juga kita tahu bagaimana hendak menjalankan sesuatu program..

yeahh.. tidak ada salahnya..
dan semuanya terpulang pada diri sendiri..

sebenarnya aku tengah muhasabah diri.. 
menguatkan diri untuk terus berpersatuan..
hehehe..

Monday, May 30, 2011

antara pentadbiran atau pengajaran..

semasa aku membuat tinjauan sekolah tempoh hari..
aku tiba2 terfikir akan masa depan aku..
pengetua sekolah tersebut memberitahu tentang hala tuju dalam bidang pendidikan..

yeahh..
dalam pendidikan ada dua cabang..
sama ada sebagai pentadbiran atau kekal mengajar..
dan kedua2 tersebut boleh mencapai tahap tertinggi iaitu Jusa C..

dan kemudian aku terfikir..
mana pula aku nak amik.. 
pengurusan atau sebagai pendidik..
kalau nak dua2 boleh tak??
heeee..
tamak betul..

aku pernah berangan nak jadi pengetua..
tapi....
aku inginkan keseronokan mengajar..
waaahhh.. bila masa pula mengajar neh seronok??
haha..
kedua2 nya ada pro dan kontra..

kalau kekal sebagai guru..
ketensionan menghadap pelajar yang pelbagai karenah..

kalau sebagai pentadbiran..
tension dengan mesyuarat2..

aishhh.. aku tak tahulah nak kemana..
aku nak ikut sahaja yang mana yang ada..
kalau boleh..
aku nak kekal sebagai guru..
dan mencapai Jusa C..
tapi.. aku tahu..
kebarangkalian untuk terlibat dengan pentadbiran pon ada..
entahlah.. biarlah dulu..

aku ingin lari dari urusan pentadbiran..
yeahh.. 
tapi tak semestinya aku dapat apa yang aku nak kan..
jadi....
tengok sajalah nanti..
kalau tak pengetua..
guru cemerlang pon ok kan..
hahahaha..

Sunday, May 29, 2011

bila nak kahwin..

"bila nak kahwin?"
opss.. tersipu2 malu pula..
haha..

adeh.. macam manalah pula isu neh boleh timbul..
huhu..

seorang sepupu aku yang sebaya dengan aku..
bakal bertunang tak lama lagi..
yeahh.. ini benar..
dalam dok dengar orang tua bersembang tentang majlis pertunangan tersebut..
tiba2 aku diterjahkan pula dengan soalan.. "bila pula nak kahwin?"
erkkkkkk....
iyelah memandangkan sepupu aku tersebut sebaya dengan aku..
cuma beliau lelaki dan sudah bekerja..
dan aku perempuan dan masih lagi sedang belajar..

apa2 pun pak cik dan mak cik ku sekalian..
tunggu aku habis belajar dulu yek..
muahaha..

dan ada juga yang menasihatkan aku..
cari orang jauh2..
hahaha..
weyhhh.. jauh mana nak cari tuh..

dan ada juga sekali tuh..
beria2 mereka nak bertandang ke penang untuk kenduri..
siap bincang bas dan hotel bagai..
adehhh..
sabar yek..
mungkin 4 atau 5 tahun lagi..
hahaha..

dan sesuatu yang amat merisaukan aku..
keturunan keluarga ayah aku..
umur perempuan lebih tua dari laki..
ermm.. harapnya tak kenalah dengan aku yek..
hihi..
biarlah.. itu kejaNya..

kerisauan melanda apabila masih lagi belum jumpa yang sesuai..
even zero..
yeahh.. mungkin belum tiba masanya lagi..
dan tidak bersedia lagi untuk menerima..
hahahaa..
apa2 jelah weyh..
DIA tahu apa yang terbaik untuk umatNYA..


Saturday, May 28, 2011

my wishlisted...

tetiap kali sebelum naik semester..
pasti ada wishlisted yang nak dipenuhi..
hoho..
bukannya wishlisted benda2 pelik2 pon..
jadi.. untuk wishlist sebelum naik semester depan..
aku nak sambung balik wishlist yang aku tak dapat masa semester lepas..

first of all..
aku nak printer 3 in 1..
muahaha..
aku tak kira..
daripada awal semester lepas lagi aku dah usha..
cuma aku pendingkan sahaja dulu..
dan memandangkan printer yang sedia ada sudah buat hal..
butang on-off sudah benggong..
print pon tak sharp..
alasan yang kukuh tak?? haha..
even butang on-off sudah benggong.. tapi masih lagi boleh pakai..
tak sharp tuh.. tukar sajalah catridgenya..
tak nak.... nak yang baru..
muahaha..

yang keduanya..
aku nak tukar cermin matalah..
sekali dengan bingkai ok..
harituh just tukar lens sahaja..
bingkai tuh half frame-less ok..
dan kecik dan tak mengembangkan tudung.. hoho..
ermm.. kalau boleh nak lens photogray.. (ya ka.. not sure lah..)
aishh.. memilih betul.. heee~


ermm.. apa lagi ehh..
haaa..
nak kasut.. hihi..
kasut bertutup + heel + sandal..
muahaha..
kopak aihh kalau kesemuanya nak beli..
kasut bertutup harituh aku dah buang.. sebab dah pecah..
sama jugak dengan heel yang selalu aku bawak ke kuliah..
heels dia dah haus..
sandal pula.. gaya macam dah nak putus..
sooo.. reasonable lah kan..
okay.. sapa nak teman aku carik kasut??
heee~


lagiiiiii...
nak.. nak..
bag bodyglove tuh..
huhu..
dah lama aim..

dan satu lagi.. mp3..
yang lama dah benggong.. dah rosak..
so, nak yang baru..
heee~


okay.. by semester depan..
semua2 neh mesti ada..
hahaha..
mana nak cekau duit neh..
kejalah weyh..
nak kejaaaaaaaaaaa...
hehehe..

ka korang nak support salah satu?
hehe..
birthday present..
hoho..

dan last but not least..
wishlist untuk hidup aku..
aku nak temukan mereka berdua..
yeahh.. aku tekad untuk temukan mereka berdua..
dan aku akan sangat terkilan kalau tak dapat temukan mereka berdua..
they both are special to me..
and an honored to me if this can be complete.. 

okay.. itu sahaja..
tak adalah mengarut mana pun kan kan..
hehehe..

Friday, May 27, 2011

my fanpage...

melihat ramai bloggers yang ada fanpage..
jadi..
aku pon apa lagi..
menyibok lah jugak nak ada fanpage sendiri..
muahahaha~


inilah fanpage untuk blog aku..
huhu..
baru 13 orang sahaja..
tak apelah..

kalau korang nak berminat nak LIKE..
jangan malu2 yek untuk LIKE..
aku sudah sediakan kat ruangan belah kanan neh..
cari lah yek..
hehehe..
ataupon korang boleh lah ke SINI yek..

Thursday, May 26, 2011

walaupun motor pinjam.....

minggu terakhir sebelum cuti semester..
seorang kawan aku meminta aku mengesposkan motornya kerana beliau pulang pada hari minggu..
aku pon tolonglah..
hari sabtu aku motor tersebut berpindah tangan ke aku..
jadi.....
aku ada satu hari untuk melenjan motor beliau..
haha..
nasiblah lesen aku dah mati..
kalau tak.. aishhh..
jadi.. hanya dalam UTM sahaja aku pusing..
kemanalah sangat..
blok.. kafe.. blok.. kafe..
malam2 kalau rasa lapar rajin pula ke kafe..
kalau tak malas..
hoho..
itu semua sebab ada motor..

isnin sepatutnya aku sudah poskan..
tetapi.. disebabkan tak sempat..
hari selasa baru aku pos..

kesimpulannya.. best kot kalau ada motor..
nak kemana2 pon senang..
ehem2..
kena buat usul neh.. hahaha..
yang penting lesen tuh hah..
adoi.. penat memikirkan tentang lesen..

Wednesday, May 25, 2011

Sunah Sakura Tanya Best Ke Header Aku?

akak sunah wat segmen.. lalala..

huhu...
ini pula header aku..

header yang biasa2 ja..
siapa yang buat??
akulah yang buat sendiri.. huhu..

berminat??
jom2.. ke SINI..

CONTEST BEST HEADER EVER!!!

okay.. aku nak join..
contest best header ever..
perasan betul yang header aku neh lawa..
hahaha..
ada aku kesah??
heeeee~

jom2.. nak join jugak??


 dan header yang aku pertaruhkan.. ialah ini........

yang neh saja yang aku ada..
hehe..

okay.. berminat??
jom ke SINI..

dibalik tabir dinner 3SPM~

kali ini aku nak amik kesempatan untuk kongsi cerita di balik tabir dinner 3SPM..
dah baca kisah dinner 3SPM?
haaa.. belom lagi..
pi baca sana.. hehe..

perancangan rapi selama hampir satu bulan..
satu bulan okay..
aku tak main2..
hampir2 dibatalkan kerana kekangan masa dan komitmen..

kebiasaannya course aku akan buat BBQ..
tetapi disebabkan aku nakkan sesuatu yang lebih rileks..
maka aku mengesyorkan jamuan makan sahaja..
pergi makan sahaja..
ingatkan rileks.. tapi penat jugak..
hohoho..
mungkin disebabkan aku kepalanya kot..

pembahagian kerja semua dibahagikan dengan sewajarnya kepada coursemate..
penat kot kalau aku nak handle semua sekali..
huhu..
urusan makan2.. aku serahkan kat akak2 yang sememangnya handal dalam bab makanan..
urusan tempat dan teknikal.. aku serahkan kat budak lelaki..
dan bahagian games dan hadiah.. aku dan kawan2 yang uruskan..

disebabkan kekangan dengan assignment..
kami hanya ada satu hari untuk mempersiapkan segalanya..
hadiah.. dan juga persediaan games..

untuk games.. kira biji kacang..
aku dan roomate terpaksa berhempas pula mengira untuk 5 kumpulan..
perghhh.. berpinor biji mata..
sungguh! aku tak nak buat dah games neh untuk masa akan datang..
dan untuk games teka filem..
sudah disenaraikan terlebih awal..
jadi tak ada masalah..

inilah keadaan bilik semasa sibuk dengan persediaan tersebut..
semak gila kan..



aturcara bermula pukul 7.00 petang..
tetapi disebabkan aku dan roomate tidak sempat nak siapkan..
kami terlewat sedikit..
habis dikerahkan tenaga yang ada..

dan aku pergi dinner tersebut dalam keadaan penat..
hohoho..
dan sedang merancang untuk dinner pada final semester..

Tuesday, May 24, 2011

tinjauan sekolah..

pada 19 mei yang lepas..
aku telah ke negeri sembilan..
berjalan2 kejap..
hehe..

sebenar-benarnya....
aku dikehendaki untuk membuat tinjauan di sebuah sekolah untuk program yang akan datang..
aku selaku setiausaha program bersama-sama presien persatuan, pengarah program dan juga dengan seorang telah membuat tinjauan di sebuah sekolah..
sekolah yang dipilih ialah SMK Taman Semarak.. 
dan kami ke sana dengan menaiki kereta UTM..
okay.. kereta UTM..
perdana..
dan dilengkapi dengan seorang driver.. muahaha..
bangga kejap.. hehe..

tinjaun dibuat pada keesokan harinya.. iaitu hari Jumaat..
pagi2 lagi dah ke sekolah..
bermesyuarat dengan pengetua dan segala GPK yang ada..
yang silapnya disini...
aku berpakaian tidak proper.. hahaha..
aduhh.. terlupa pula yang aku nak ke sekolah..
dan yang ada hanyalah seluar jeans..
jadi.. dengan jeans tersebutlah aku ke sekolah.. haha..
tetapi nasib baik ada jaket UTM yang aku rasa menyelamatkan keadaan.. hehe..
hampir 2 jam kami bermesyuarat tentang program bakti siswa yang akan diadakan di sekolah tersebut..
akhirnya, pihak sekolah telah bersetuju dengan program dan slot aktiviti yang akan diadakan..
setelah penat bermesyuarat.. kami menjamu hidangan yang disediakan..
dan selepas itu..
kami membuat rondaan di sekeliling sekolah..
terasa macam buat ROS pula.. hahaha..
dan tengahari baru selesai segala macam..

ahhh.. penat seyh buat tinjauan neh..
dan alhamdulillah pihak sekolah bersetuju..
dan doakan lah yek program ini akan berjalan dengan lancar..
insya-Allah..

Monday, May 23, 2011

SEGMEN KREATIF BEN ASHAARI KEMBALI


jom2..
join segmen beliau lagi..
sebelum pukul 2.00 petang..
moh2 ke SINI..

aku ingin berubah...

yeahh.. kali ini aku nak join contest pula..
dah lama rasanya tak join contest.. hehehe..
contest kali ini sangat menarik bagi aku..
terima kasihlah kepada Nadh yang mengajak aku join contest MO..

ermm.. apa eh aku nak karang untuk contest kali ini..
sudikanlah baca yek..
hanya sekadar perkongsian..

***************************************************************************
berubah...
ramai yang ingin berubah..
tetapi hakikatnya..
berubah bukan sesuatu yang senang..
perlu istiqamah dengan apa yang dilakukan..
perlu kuat melawan..
kalau hati tak kuat..
keinginan nak berubah hanya tinggal kenangan..
susah bukan..
tapi tak mustahil..
carilah kawan yang akan menyokong..
insya-Allah anda akan kuat..

***************************************************************************
aku sendiri ingin berubah ke arah yang lebih baik..
dan aku masih lagi gagal..
mungkin aku masih lagi belum kuat..
tetapi masih belum lagi terlewat bagi aku..

aku merupakan bekas pelajar sekolah agama..
aku bersyukur kerana mendapat pendidikan di sekolah tersebut..
secara tidak langsung aku sendiri menjaga adab pergaulan serta aurat2..
di situlah aku belajar untuk memakai tudung labuh.. stoking kaki.. stoking tangan.. kain dalam..
mungkin ada sesetengah beranggapan..
luaran fizikal tidak semestinya melambangkan diri tuannya..
tetapi yang haram tetap haram..
insya-Allah sekiranya dah terjaga aurat semua..
dalaman juga akan terpelihara..

keluarnya aku dari situ..
alhamdulillah aku masih lagi menjaga semua itu..
tetapi..
apabila mula menjejakkan kaki ke matrikulasi..
aku sedar akan beberapa perubahan aku..
aku kebiasaannya memakai tudung berbidang besar..
tapi..
aku mula memakai tudung bawal..
hanya kadang2 sahaja aku memakai tudung berbidang besar..
dan keadaan menjadi lagi kritikal apabila aku menjejakkan kaki ke universiti..
yeahhh..
disinilah aku belajar selempang tudung..
stoking kaki pula hanya kadang2 sahaja aku pakai..
bagi aku.. ini sangat teruk bagi aku..

di universiti juga aku ada terlibat dengan usrah..
tetapi aku gagal memanfaatkan dengan sebaiknya..
bahkan kadang2 aku mengelak dari menghadirkan diri ke usrah.. huhu..

dan aku sedar bahawasanya aku perlu berubah semula ke arah yang lebih baik..
aku sedar.. aku perlu mencari semula identiti aku yang dulu yang telah lama hilang..
dan aku juga tahu aku mempunyai sokongan daripada belakang..
hanya yang tinggal.. pada aku sahaja..
untuk terus istiqamah..
insya-Allah aku akan terus mencuba..
doakan sahaja yaa tuk aku.. ;)

***************************************************************************
nak join jugak??
jom2..
ada beberapa hari sahaja lagi..
klik SINI lah yek..

Sunday, May 22, 2011

PSM a.k.a FYP..

apa tuh PSM??
apa tuh FYP??

ok.. budak2 final year pasti tahu apakah itu kan..
yang juga menjadi salah satu aspek untuk grad..
huhu..

next semester aku merupakan pelajar tahun akhir..
maknanya..
aku dah kena buat PSM..
dan untuk itu..
aku telah memilih untuk membangunkan web..

cis.. cis.. cis..
ingatkan senang..
memanglah senang..
tapi rupanya kami pun kena buat kajian kat sekolah..
huhu..
dahlah tiap2 bulan kena keluarkan edisi..
itu aku boleh terima..
tapi...
bila kena ke sekolah..
aku......
ermmm..
terasa malas.. sangat.. SANGAT..


okay.. 
aku printscreen kan muka depan web..
sebenarnya web neh dah dibangunkan oleh senior2..
jadi kami hanya perlu sambung..
ohh yeahh..
kami bertiga.. jadi bolehlah berdiskusi2 jugak..
tak adalah macam terkulat2 nak buat sorang2..
hehe..

nak tengok web kami??
DUNIA MATEMATIK
silalah ke SINI yekk..

Saturday, May 21, 2011

senarai tampal??

ehem..
budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL..
yeah.. senarai tampal..
gerun.. gerun.. gerun..

apa2 pun senarai tampal..
kau keluar ka tak..
aku tak kisah langsung..
huhu..

aku tak nak tengok kau lagi..
even result yang sebenar pon aku tak nak tengok..
huhu..
sendiri tau resultnya akan teruk..
sendiri juga tak nak terima hakikat..
aishhhhh~
parah2..

yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku.
itu sahaja yang aku nak bagitau..
thank you~

Friday, May 20, 2011

hari guru....

16 mei..
pasti semua orang tahu bukan hari apa..

HARI GURU..

kepada guru-guru diluar sana..
SELAMAT HARI GURU..
(agak terlewat pula entry ini.. hehe)

pasti guru-guru berasa gembira apabila diraikan..
iyelah.. setimpal bukan dengan apa yang telah mereka lakukan..
nak mendidik anak orang..
bukan satu perkara yang senang..
kalau tersalah didik pula..
guru pula disalahkan..
bahkan guru bukan sahaja penting dalam pencapaian akademik anak muridnya..
bahkan didikan sosial.. adab.. soft skill..
semuanya terarah kepada tugas guru..

jadi.. tugas guru bukannya senang..
siapa kata senang hah??
aku berpengalaman 3bulan sahaja sebagai guru praktikal..
itu sudah cukup berat bagi aku..
hanya memegang 2 kelas.. seramai 80 orang..
dengan masa mengajar hanya 10 jam seminggu..
wooohh.. perit2 sungguh..
jauh sekali nak dibandingkan dengan guru yang sebenar..

ditambah pula dengan perangai pelajar yang bermacam2..
kalau dapat sekolah yang agak baik..
maka eloklah pelajarnya..
kalau dapat sekolah yang %&*(..
maka @#$%^&* pelajarnya..

erkk.. apa yang aku nak cakap neh ehh..
guru tak seharusnya dihargai masa hari guru sahaja..
bahkan hari-hari..
sehinggakan hari ini apabila aku bersembang dengan bekas pelajar aku..
mereka ternyata sangat menghargai aku semasa mengajar mereka..
walaupun kadang2 cara pengajaran aku agak kasar..
yeahh.. nak deal dengan pelajar nakal bukan senang..

dahlah.. aku rasa macam aku dah merepek..

guru2.. 
teruskanlah berbakti kepada anak anak bangsamu..
ikhlaskan lah hatimu dalam mendidik mereka..
pasti mereka akan menghargai anda..
kerana andalah mereka berjaya..

dan pelajar2 pula..
janganlah asyik menyesakkan guru2 anda..
senangkanlah mereka..
pasti mereka akan menyenangkan anda..

Thursday, May 19, 2011

masih lagi berpijak di bumi UTM..

cuti semester secara rasminya dah tiga hari..
tetapi kawan2 aku yang lain semuanya dah cuti untuk hampir seminggu..
huhu..
jeles.. jeles.. jeles..
nak balik rumah jugak..

paper aku habis pada 9hb yang lepas..
hari neh dah 19hb.. 
dah 10 hari tuh..
apalah yang aku buat kat UTM neh lagi kan..

antara sebab aku tak balik2 lagi:

1. aku dan kumpulan PSM aku ada discussion dengan senior.. senior mengajar segala apa yang mereka tahu untuk menyambung tradisi mereka.. nak tau PSM aku?? nantilah yek aku cerita.. hehe..

2. aku ada kem pemantapan persatuan.. PMP (persatuan mahasiswa pendidikan).. di bawah fakulti pendidikan UTM.. kem itu selama 2 hari..


sepatutnya lepas habis kem.. aku boleh balik dah kan.. tapiiiii...


3. aku perlu siapkan laporan kem sepenuhnya dan menghantar ke HEMA sebab aku merangkap setiausaha program.

4. aku perlu menyiapkan 10 kertas kerja untuk program yang akan datang..
(bunyi macam gempak kan.. padahal aku hanya perlu semak dan hantar ke HEMA dan fakulti.. dan  bukannya aku buat seorang2.. presiden ada.. bendahari pon ada.. hehe..)

5. settlekan pembukaan akaun bank persatuan..

6. menyeragamkan tarikh2 prgram dengan kalendar akademik UTM dan kalendar persekolahan..


dan sepatutnya aku boleh balik awal jugak.. hari ini.. tapi....

7. pergi ke negeri sembilan untuk membuat tinjaun sekolah untuk program yang akan datang..

okay.. lepas habis dari negeri sembilan tuh..
jangan ditahan aku lagi yek..
aku nak balik..
walaupun aku hanya balik kampung atuk aku..
huhu..
nak balik penang..........

Tuesday, May 17, 2011

at last.. ada juga yang akan ke luar..

mood: aku sangat2 EXCITED!!!
kenapa??
sebab..
sebab..
sebab..
sebab..
sebab..

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

ini....


sapa dia muhammad asyraf??
itulah adik aku yang bongsu..
muahaha..
dia dapat tajaan MARA untuk PILN..

nampaknya.. ada juga dalam kami 3 orang adik beradik akan ke luar..
insya-Allah..
dia dapat pilihan yang dia nak..
akaun..

apa2 pon.. congarts lah yek..
foundation setahun di UNITEN..
kalau berjaya.. akan 'fly' lah dia..
insya-Allah.. 
sebagai seorang kakak.. aku sentiasa mendoakan kejayaan dia..
muahaha..

menarik bukan..
kami masing2 mengambil jurusan yang sangat berlainan..
aku.. pendidikan.. insya-Allah menjadi seorang guru..
adik aku nombor dua.. mekatronik engineering.. insya-Allah seorang engineer..
dan adik aku yang bongsu.. akaun.. insya-Allah seorang akauntan..

waaah3.. meriah2..
mood aku sangat2 excited..
walaupun adik aku yang dapat..
hehe..
so.. dont spoil my mood today..
hehehe~

dinner 3SPM..

14 april 2011..
agak lambat kan aku melaporkannya..
ada aku kesah..
aku tetap nak cerita.. hehe..

itulah tarikhnya jamuan kelas course aku..
course aku hanya ada 23 orang sahaja..
so, senanglah nak manage..

dan dinner juga..
aku selaku kepalanya..
penat weyhhh..
next semester sila carik orang lain yek..
hehehe..

okay.. nak tahu apa yang aktiviti pada malam tuh??
mula2 sekali..
kami solat Maghrib jemaah + bacaan yassin..
ambil berkat sikit malam jumaat..
hehe..

pastuh....kami makan...
nak tahu apa yang kami makan??


makanan pada dinner

amacam??
sedap tak..

nasi ayam chicken chop
+
sate 
+
french fries
+
sosej


**terima kasih kepada akak2 course yang telah menyediakan makanan yang sedap neh.. hehe..

dah makan kenyang2..
kami main game pula..

game 1# kira biji kacang..



nampak tak tuh.. gigih betul mereka kira kan..
hehehe..
aha.. sambil mereka kira..
akan ada pengacau yang akan mengganggu mereka..

game 2# teka filem..

untuk game neh.. 
mereka dikehendaki menghantar wakil bagi setiap kumpulan..
dan wakil tersebut perlu memberi petunjuk kepada ahli kumpulan tentang senarai filem yang mereka dapat..
petunjuk haruslah diberi dalam bentuk potongan ayat filem atau sinopsis cerita itu..
ahli kumpulan haruslah meneka filem tersebut..


okay.. itu 2 game sahaja yang kami main..
kemudian diteruskan dengan penyampai anugerah..
jeng.. jeng.. jeng..

sebanyak 10 kategori telah dipertandingkan..
muahahaha..

1. Sporting

Mohd Bukhari

2. Kelakar

Mohd Bukhari
(2 anugerah dia sapu..)

3. Emosi

Yong Leong Chai

4. Kecoh

Nur Aainaa 
 (erkk.. aku kah itu??)

5. Simpati

Fadhlina Masrah

6. Skema

Noor Aniza

7. Senyum

Syahirah 

8. Harapan

Nurul Fasehah

9. Slumber

Mohd Syazwan

10. Popular

Hafizah

itulah dia nama pemenang dan kategari yang dipertandingkan..
tahniahlah yek kepada para pemenang..

kemudian.. diteruskan dengan tukar2 hadiah..
hadiah MESTILAH bernilai RM 5


sabar menunggu nombor untuk dipanggil
kemudian.. acara diteruskan dengan penyampaian hadiah kepada pemenang games tadi..
untuk games 1..

tempat pertama: group kak aniza
tempat kedua : group chong

untuk games 2..

tempat pertama: group bukhari..
tempat kedua : group kak suzila

tahniah yek kepada pemenang.. aisehh.. kalah pula group aku..
sedangkan aku lah yang wat list filem tuh.. huhu..

okay.. sebelum balik.. kita amik gambar dulu.. peace**



inilah kami semua
yeahh.. yang pasti.. sangat happening..
next semester kita buat yang lagi happening ehh..
okay.. ini aku ada sajikan dengan beberapa pic lagi..
dan entry akan datang.. aku akan ceritakan pula di sebalik tabir dinner 3SPM..
hehe~














Monday, May 16, 2011

akhirnya.. selamat tinggal G06-204

dengan ini..
aku dengan rasminya telah meninggalkan bilik G06-204 apabila telah menyerahkan kunci di pejabat petang tadi..
orang lain dah lama kot cakap bye2 kat bilik masing2..
aku nehlah yang terkial2 lagi..

walaupun aku dah ucapkan selamat tinggal kat bilik aku yang satu itu..
tapi aku masih lagi berada di UTM.. huhu..
cuma beberapa hari sahaja lagi..
dan pasti selepas itu..
aku juga boleh turut serta kawan2 ku yang lain..

masih ada beberepa lagi kerja yang masih tertangguh..
laporan.. kertas kerja..
huhu..
harapnya dapat siapkan semuanya..
dan selepas itu barulah aku dapat pulang dengan amanya..
heeee..

tak sabar rasanya hati neh nak balik rumah..
yeahhhh..
tabahlah hati yek.. ;)

Sunday, May 15, 2011

end of semester 6..

9 mei 2011..
pukul 10.30 pagi..
tamatlah semester 6 aku apabila tamatnya aku menjawab paper telekomunikasi dan rangkaian..

yeahhhhhh~
lambat kan aku update blog..
so whattt.. hehehe..

disebabkan kekangan masa..
dan disebabkan masalah teknikal yang melanda blog..
akhirnyaaaaaa...
baru hari ini aku dapat mengupdate blog..
ini pun aku berada di kem..
muahhaha~

tamatnya paper tempoh hari..
terus aku dan kawan2 bergegas ke CS..
hendak carik blouse katanya..
tapi tak jumpa..
so.. pa yang dapat kat CS??
makan McD sahaja.. hoho..
then..
terus melepaskan semua tekanan di otak dengan karok..
yeahhh..

itulah tamatnya pembelajaran semester 6 aku di UTM..
tapi....
aku masih lagi berada di UTM..
sabarlah hati yek..

Friday, May 6, 2011

terimbas pula kisah dulukala..

tak salah kiranya kan kalau nak mengimbas kisah dahulukala..
pasti ada yang mengirangkan hati..
menyakitkan hati..
menggelikan hati..
dan banyak lagi lah..

tapi.. 
tak patut kot masa tengah exam terimbas kisah dahulukala..
cis.. cis.. cis..
menspoiltkan betul lah..

yeahhh..
dalam khusyuk jawab exam tempoh hari..
boleh pula secara automatiknya butang 'rewind' di on kan..
arghhh..
perit.. perit..
sebab bukan sesuatu yang menyenangkan hati..

dan bukanlah kisah dahulukala mana pun..
hanya SETAHUN yang lepas..
yeahh.. SETAHUN yang lepas..
banyak benda yang telah berlaku..
suka + duka..
sehingga mampu buat aku mengalirkan air mata..
tak ka begitu hebat impaknya..

dahlah..
aku tak nak ingat dah..
banyak sangat perubahan yang dah berlaku..
adehh..
dah2.. end of story~

just aku nak bagitau..
kalau nak imbas cerita dulu2..
cariklah tempat yang elok sikit..
dan bukannya tengah2 exam..
hehehe~

BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011


beliau ada menggegarkan lagi dunia blog..
muahahaha..
sila lah ke SINI untuk join..
jom3~

kisah paper2 final exam~

first paper.. 25 april.. real analysis..

the most killer paper..
macam nak gi-la aku study benda neh..
provingsss beb..
terpaksa aku menghafal semua theorem2 yang ada..
dan ouchhh..
soalan spot tak masuk..
padan muka..
satu soalan aku tinggal begitu sahaja..
entah berapa belas markah pun aku tak tahu..
biarlahhh..
malas aku nak layan..
tuh tak kira lagi dengan lupa apa yang dihafal..
malas dahlah nak ambil pusing..

second paper.. 29 april.. teori set mantik..

itu satu lagi ke-ja gila aku buat..
walaupun gap masa 3 hari..
tapi....
aku hanya study pada malam sebelum tuh sahaja..
4 pagi baru dapat luruskan pinggang..
dan sementara nak tunggu terlelap tuh ntahlah..
sedar2 kawan aku dah gerak bangun..
agak terkilan sedikit..
sebab di saat akhir masa menjawab dapat menjawab satu soalan..
cuma.. tak sempat dah nak betulkan di atas kertas jawapan..
tak apelah.. nak buat macam mana kan..

next paper.. 30 april.. kaedah penyelidikan dalam pendidikan..

paper pendidikan..mabuk2 aku masa jawab soalan neh..
semua benda yang aku baca sudah bercampur aduk..
ANOVA-MANOVA-MANCOVA..
erkkkk..
di minit ke-80..
mengambil keputusan untuk keluar awal..
kepala sudah ting-tong..
musykil sungguh.. 
rasanya sudah breakfast..
berjalan pulang dari N24 ke KRP..
lantaklah kalau jauh pun..
yang pasti aku nampak katil dah..
sesampainya bilik..
terus mencapai minyak kapak..
dan tidur~
sedar2 dah pukul 3.00 petang.. hebat seyh..

next paper.. 4 mei.. sejarah dan falsafah matematik..

waaahh...
terkilan ada beberapa yang aku tak sempat nak tengok..
tapi gi-la tak gi-la..
sejam yang pertama aku habiskan dengan TIDO..
hahahha..
then lecturer datang tanya.. tak sihat ka.. hahha..
sepatutnya aku jawab.. aha tak sihat.. demam tengok soalan.. hehe..
dan sempat lagi jeling menjeling dengan meja sebelah dan meja belakang tanya jawapan..
muahahaha..

next paper.. 5 mei.. kimia analisis asas..

aku sangat.. sangat.. sangat FRUST dengan paper neh..
aku dah jawab past year..
soalan lebih kurang kot..
tapi kenapa aku tak boleh jawab jugak..
huaaaa.. nak nangis..
tensen yang amat2..
paper favorite aku tuh..
tak nak hancuskan..
hurmmmmmm~

last paper.. 9 mei.. telekomunikasi dan rangkaian dalam pendidikan..

okay.. aku tak amik lagi paper neh..
harap2 nya oklah..
dan masih lagi MALAS nak membaca..


okay.. itu lah kisah2 final paper aku..
harapnya pointer aku tetap MAINTAIN..
erkk.. macam susah ja..
tapi.. biarlah dulu..
malas nak pikir..

**perjuangan masih belum selesai lagi~

Wednesday, May 4, 2011

saya seorang blogger..

saya dapat banner ini daripada 

Untuk mengetahui cara dan tujuan , sila klik SINI

Tuesday, May 3, 2011

3 more to go~

quick and short update post..

nak betapa kat psz lepas neh..
sambil tunggu teman yang dijanjikan..
aishhhh~

okay.. aku ada 3 paper lagi..
esok..
lusa..
dan isnin minggu depan..

tapi, aku hanya menantikan untuk hari lusa sahaja..
lepas tuh bolehlah kalau nak meraikan pre-kemerdekaan..
hahaha..

paper isnin nanti paper pendidikan..
so, tak apa..
haha.. bajet macam dah hebat lah pula..

apa2 pon..
2 paper 3 jam kredit perlu ditempuhi dulu..

tak sabar aihhh nak tunggu habis neh..
huhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...