Monday, July 23, 2012

bandong - indonesia eps 4

Assalammualaikum..

sambung episod yang lepas..

hari berikutnya.. hari Ahad..
kami ke Pasar Baru..
eksaited sungguh lah makcik2 ni semua..
hari Ahad.. hari minggu..
jadi..... memang sesak lah pasar baru ni..
aiyoooo... macam nak pengsan aku..
apa yang ada kat sini..
macam2 jual... ada 7 tingkat..
haa.. beli lah apa yang nak..
kain pasang.. blouse.... t-shirt... jubah... makanan... telekung..
semuanya ada disini... lai3..
pandai2 tawar eh..
dan hati2 dengan penyeluk saku...
okay.. adalah 5,6 jam di situ..
aku dah longlai gila kot..
iyelah.. bukannya aku yang menshopping.. huhu..

hasil tangkapan pada hari ini..

dalam pukul 3 lebih baru keluar dari pasar baru..
then baru kalot nak cari makan..
padahal aku dah kebuloq macam nak mati..
kami makan makanan padang pula hari ni..
lauknya pula alahai..
mungkin dah lewat.. lauk pon dah habis..

kemudian... kami ke ntah aku pon tak tau.. haha..
kat situ outlet2 juga..
penat deh..
sekejap ja kat situ..
sebab masing2 tak ada apa nak cari..

then.. kami ke TOKO TIGA..
nak sangat kan pi situ..
toko tiga tu actually adalah kedai tiga..
kedai tu jual jeans yang original..
tak adalah murah pon..
aku rasa harganya standard2 ja dengan yang kat malaysia..

then.....
kami balek hotel.. dan rehat..
done for one day..
and done for this episod..

Sunday, July 22, 2012

bandong - indonesia eps 3

Assaammualaikum..

sambung daripada episod sebelumnya..

lepas makan tengahari..
kami berjalan di sekitar kawasan tersebut..
penuh dengan outlet2..
antara yang paling popular ialah Rumah Mode..
well.. what to say is..
tak adalah murah mana pon..
ala2 FOS gitu..

lepas rumah Mode..
ke sebelah outlet plak..
begitulah.. keluar masuk.. keluar masuk..
tapi tak beli2 jugak..

lepas tu kami ke Chihampelas..
kat sini terkenal dengan 'street jeans'
chihampelas ni jalan.. dimana kiri kanan dipenuhi dengan kedai2..
yang jual jeans..
jeans kat sini bukan yang original eh..
penat deh jalan kat sini..

lepas jalan kat sini..
kami balek hotel.. berehat2..
penat gila..
mungkin disebabkan jetlag.. (hahaha)

dan malam tu kami kuar makan..
BAKSO..
pa ntah nama kedai tu..
aku tak ingat plak..

okay.. tamat untuk satu hari..
till then on next episode..

Saturday, July 21, 2012

bandong - indonesia eps 2

Assalammualaikum...

perjalanan aku ke bandong agak leceh dan renyah..
sebab perlu transit di KL..
penang >> KL >> Bandong
(masas book dulu tak ada direct penang >> Bandong)

penang ke KL.. 1 jam..
KL ke bandong.. 2 jam..

oihhh.. penat saja dalam flight..
tu belum kira masa tunggu untuk transit..
dan pertama kali juga aku jejak kaki di LCCT..
sedikit kagum bila tengok LCCT..

setibanya aku di bandong pada 21hb.. awal pagi2 buta..
iyalah bertolaknya pon malam..
supirnya sudah sedia menunggu..
dan terus ke hotel..

pada pagi nya, setelah siap breakfast..
kami memulakan perjalanan..
ohh ya perjalanan kami dibantu oleh supir yang telah diupah..

tempat pertama yang dilawati ialah tangkuban perahu..
apa yang menarik di sini adalah kawah tangkuban perahu..
tangkuban perahu ni adalah gunung berapi yang tak atif..
dan menjadi sumber pengeluaran belerang..
sakit hidung aku bau belerang ni.
dan ada kisah juga di sebalik tangkuban perahu ni..
kalau aku cerita, mau panjang berjela entri ni..
mungkin di entri lain yek..
dalam perjalanan ke sini, kami dipesan oleh supir supaya tak melayani penjual2..
sebab.... harga yang diletak adalah berkali2 ganda..

kawah di Tangkuban Perahu

di mercu tanda Tangkuban Perahu


kemudian, kami ke kebun strawberi..
(bajet macam kat malaysia tak ada)
petik sendiri dan boleh makan..
di sebabkan tempatnya adalah tanah tingggi..
sebab tu lah adanya strawberi ni..

then.. kami makan tengahari makanan padang..
okay.. kami dihidangkan dengan bermacam2 lauk..
rulesnya.. makan apa yang nak makan saja..
kalau tak nak, jangan diusik lauk tu..
kalau tak, dia akan kira..
jadi bayangkan penuh meja dengan lauk2..
and.. nice one lah juga makanan padang ni..

ini hasil strawberi yang telah dipetik

ini lah tempat yg dituju.


okay.. kita berhenti seketika dan jumpa lagi dalam episod seterusnya..
gambarnya tunggu bila aku rajin.. muahaha..

Pre Episode
Episode 1
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Episode 6
Final Episode

Friday, July 20, 2012

Ramadhan 1433H..

Assalammualaikum..

ahlan ya Ramadhan 1433H..
kedatangan mu yang penuh barakah sangat dinanti..



ehem.....


                                                          Ku mengharapkan Ramadhan

                                                                  Kali ini penuh makna
                                                                    Agar dapat kulalui
                                                                    Dengan sempurna



                                                            Selangkah demi selangkah
                                                            Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula



                                                                   Puasa satu amalan
                                                     Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti



                                             Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja 
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan
Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


tak mahu celoteh panjang..
hanya Selamat berpuasa umat Islam..
semoga ramadhan kali ini dapat kita hayati dan penuhi..
insya-Allah..
dan cuba untuk mensasarkan darjat puasa yang paling tinggi..
dan juga amalan2 sunat yang lain..
insya-Allah dipermudahkannya..

bandong - indonesia eps 1

Assalammualaikum..

percutian yang lepas di bandong bagi aku sangat menarik..
almaklumlah percutian di luar negara..
boleh lah aku tengok negara luar..
walaupun dekat ja dengan Malaysia..
pasti budayanya sedikit berbeza dengan Malaysia..

bagi aku, bandong sebuah tempat yang cuacanya agak sejuk sedikit dari Malaysia..
panasnya tak terasa walaupun ada matahari..
aku tak bawa lah pula kan termometer nak ukur suhu.. hehe..
kalau naik ke tanah tinggi pula..
masya-allah sejuk gila..
macam dalam air-cond ooo..
jadi tak adalah berpeluh sangat2 bila berjalannya..

dan perbezaan jam dengan Malaysia adalah satu jam lebih awal..
jadi, kat sana pukul 4 lebih dah subuh..
maghrib plak pukul 5 lebih..
huhu.. mula2 tu susah sedikit nak ikut time sana..
lama2 okay lah..

peta bandung...

rata2 penduduk di bandong adalah Islam..
jadi tak ada masalah untuk mencari makanan..
makanannya pula lebih kurang kita..
masih makan nasi juga..

cuma bagi aku trafik di sini..
sangat sangat teruk..
jalan ikut redah ja..
kat traffic light pon ya rabbi..
macam tak ada traffic light..
kalau traffic light rosak..
polis trafik pon macam tak ada fungsi..
sungguh!! aku pening gila dengan trafik kat sini..
kalau nak drive kat situ, kena berani..
kalau tak, nak masuk simpang pon berjam2 pa..
hehe..

dan rata2 di bandong..
pendapatan di jana oleh pelancongan..
dan bandong ada banyak factory outlet..
kalau kat Malaysia macam F.O.S tuh..
banyak gila.. dan berderet2 outletnya..
kiranya keluar outlet ini, masuk outlet yang tuh..

dan memang yang datang ke bandong adalah untuk shopping!!
jadi, kalau bukan kaki shopping..
jangan muak pula tengok outlet2nya..

untuk tempat pelancongan pula..
tak banyak..
hanya ada beberapa..

okay.. kita jumpa lagi dalam episod seterusnya.. 

Thursday, July 19, 2012

selesai percutian part 1..

Assalammualaikum..

semalam aku selamat tiba di rumah dengan selamatnya..
Alhamdulillah..

tertanya2 kah ke mana aku pergi?
(bajet gila)

anyway.. thanks to Air Asia for the wonderful flight and stewards... 
hahaha..

pemandangan dari tingkap.. nice one capture..


owhh ya.. di sinilah percutian aku selama 5 hari..


 agak2 kat mana tuh?

yupp.. 
bandong, indonesia..

apa yang aku boleh simpulkan tentang bandong ialah.......
bandong tuk kaki shopping..
yeahh.. true.. true and true..

kita tunggu episod seterusnya tentang bandong.. heee..

anyway... thanks kepada penaja yang menaja percutian ini..
thanks mom..
lain kali kita pergi melancong negara lain pula eh..

Friday, July 13, 2012

vacation part I...

Assalammualaikum...

all is ready..


insya-allah..
I'll be departing this night..
and I'll come back on 18th..

where I am going?
well...
I'll keep it as secret first..
hehehe...

I'll tell when I already back..

pray for me..

Thursday, July 12, 2012

4 tahun...

Assalammualaikum...

Jun yang lepas, tamat lah pengajian degree aku..
yeahh..
wat I can say is MERDEKA!!

4 tahun mengabdikan diri di bumi UTM skudai..
4 tahun yang dipenuhi dengan warna warni..
4 tahun yang bermakna..
4 tahun yang mengajar tentang kehidupan..
4 tahun yang menduga hati dan minda..

itulah tempoh 4 tahun bagi menamatkan degree pendidikan..
dan 4 tahun itu telah pon tamat..

yang pasti..
aku akan merindui 4 tahun itu..
4 tahun aku menyulam kasih dan sayang bersama sahabat tercinta..
4 tahun itu jugalah menguatkan ikatan kami..
sungguh.. aku akan merindui kalian..

aku doakan kalian akan berjaya pada masa akan datang..
dan aku pasti kita akan bertemu lagi..
uhibbukunna fillah~

Wednesday, July 11, 2012

L.U.L.U.S...

Assalammualaikum..

First off all..
ALHAMDULILLAH..
aku lulus test JPJ bagi motosikal..

hujan sepanjang hari..
aku anggap sebagai satu hujan rahmat..
terima kasih ya Allah..

aku bersyukur sangat..
sumpah! 
berlinang air mata bila tengok result..
semuanya LULUS..
(tak payahlah nak emo sangat)


sebenarnya dah lama aku ambil lesen L moto..
dah setahun..

dan sebenarnya aku dah pernah ambil test JPJ..
tapi aku kandas..
aku dah pernah ulang..
tapi kandas..
sehinggalah..
test bahagian III aku expired disebabkan aku tak sempat nak ulang..

dan hari ini..
aku sangat sangat bersyukur..
sebab aku dah lulus..

terima kasih ya Allah..
terima kasih kedua ibubapa ku yang dah banyak spent duit.. huhu..
terima kasih sahabat2 yang mendoakan..

jangan lupa pula bayar nazar seminggu.. ;)

hujan....

Assalammualaikum....

pagi2 aku bangun..
alih2 tengok.. hujan......


hurmmm.. termenung kejap aku..
tak tau lah nak pikir apa dah..

tertanya2 bolehkah aku perform even dalam hujan?

trust yourself..... ^_^
insya-allah semuanya akan berjalan lancar..

mungkin hujan rahmat..
bersangka baiklah dengan Nya..

Tuesday, July 10, 2012

new interference...

Assalammualaikum....

now... 
Im officially launched the new interference of my blog..
with new fresh look..
and new header..
and also new link..
and also open for public..
(kononnya rebranding.. bajet...)

i used to use aainaa4a.blogspot.com
but now I'll make few changes..
cahaya-aainaa.blogspot.com
(sedap x eh? hehe..)

and indirectly also...
i'll come back to the blogging world..
hahaha..
(bajet gila)

and...
one things that still make me arghhhh...
why I cant put nuffnang??
it said there is typo..
I already check it for many times...
never mind...
Im tired already editing here and there..
I'll continue later...

**needs to get sleep for tomorrow... emmm.. wish me luck...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...