Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

bandong - indonesia eps 4

Assalammualaikum..
sambung episod yang lepas..
hari berikutnya.. hari Ahad.. kami ke Pasar Baru.. eksaited sungguh lah makcik2 ni semua.. hari Ahad.. hari minggu.. jadi..... memang sesak lah pasar baru ni.. aiyoooo... macam nak pengsan aku.. apa yang ada kat sini.. macam2 jual... ada 7 tingkat.. haa.. beli lah apa yang nak.. kain pasang.. blouse.... t-shirt... jubah... makanan... telekung.. semuanya ada disini... lai3.. pandai2 tawar eh.. dan hati2 dengan penyeluk saku... okay.. adalah 5,6 jam di situ.. aku dah longlai gila kot.. iyelah.. bukannya aku yang menshopping.. huhu..


dalam pukul 3 lebih baru keluar dari pasar baru.. then baru kalot nak cari makan.. padahal aku dah kebuloq macam nak mati.. kami makan makanan padang pula hari ni.. lauknya pula alahai.. mungkin dah lewat.. lauk pon dah habis..
kemudian... kami ke ntah aku pon tak tau.. haha.. kat situ outlet2 juga.. penat deh.. sekejap ja kat situ.. sebab masing2 tak ada apa nak cari..
then.. kami ke TOKO TIGA.. nak sangat kan…

bandong - indonesia eps 3

Assaammualaikum..
sambung daripada episod sebelumnya..
lepas makan tengahari.. kami berjalan di sekitar kawasan tersebut.. penuh dengan outlet2.. antara yang paling popular ialah Rumah Mode.. well.. what to say is.. tak adalah murah mana pon.. ala2 FOS gitu..
lepas rumah Mode.. ke sebelah outlet plak.. begitulah.. keluar masuk.. keluar masuk.. tapi tak beli2 jugak..
lepas tu kami ke Chihampelas.. kat sini terkenal dengan 'street jeans' chihampelas ni jalan.. dimana kiri kanan dipenuhi dengan kedai2.. yang jual jeans.. jeans kat sini bukan yang original eh.. penat deh jalan kat sini..
lepas jalan kat sini.. kami balek hotel.. berehat2.. penat gila.. mungkin disebabkan jetlag.. (hahaha)
dan malam tu kami kuar makan.. BAKSO.. pa ntah nama kedai tu.. aku tak ingat plak..
okay.. tamat untuk satu hari.. till then on next episode..
Pre Episode
Episode 1
Episode 2
Episode 4
Episode 5
Episode 6
Final Episode

bandong - indonesia eps 2

Assalammualaikum...
perjalanan aku ke bandong agak leceh dan renyah.. sebab perlu transit di KL.. penang >> KL >> Bandong (masas book dulu tak ada direct penang >> Bandong)
penang ke KL.. 1 jam.. KL ke bandong.. 2 jam..
oihhh.. penat saja dalam flight.. tu belum kira masa tunggu untuk transit.. dan pertama kali juga aku jejak kaki di LCCT.. sedikit kagum bila tengok LCCT..
setibanya aku di bandong pada 21hb.. awal pagi2 buta.. iyalah bertolaknya pon malam.. supirnya sudah sedia menunggu.. dan terus ke hotel..
pada pagi nya, setelah siap breakfast.. kami memulakan perjalanan.. ohh ya perjalanan kami dibantu oleh supir yang telah diupah..
tempat pertama yang dilawati ialah tangkuban perahu.. apa yang menarik di sini adalah kawah tangkuban perahu.. tangkuban perahu ni adalah gunung berapi yang tak atif.. dan menjadi sumber pengeluaran belerang.. sakit hidung aku bau belerang ni. dan ada kisah juga di sebalik tangkuban perahu ni.. kalau aku cerita, mau panjang berjela e…

Ramadhan 1433H..

Assalammualaikum..
ahlan ya Ramadhan 1433H.. kedatangan mu yang penuh barakah sangat dinanti..


ehem.....

                                                          Ku mengharapkan Ramadhan
                                                                  Kali ini penuh makna                                                                     Agar dapat kulalui                                                                     Dengan sempurna


                                                            Selangkah demi selangkah                                                             Setahun sudah pun berlalu Masa yang pantas berlalu Hingga tak terasa ku berada Di bulan Ramadhan semula


                                                                   Puasa satu amalan                                                      Sebagaimana yang diperintahNya Moga dapat ku lenturkan Nafsu yang selalu membelenggu diri Tiada henti-henti


                                             Tak ingin ku biarkan Ramadha…

bandong - indonesia eps 1

Assalammualaikum..
percutian yang lepas di bandong bagi aku sangat menarik.. almaklumlah percutian di luar negara.. boleh lah aku tengok negara luar.. walaupun dekat ja dengan Malaysia.. pasti budayanya sedikit berbeza dengan Malaysia..
bagi aku, bandong sebuah tempat yang cuacanya agak sejuk sedikit dari Malaysia.. panasnya tak terasa walaupun ada matahari.. aku tak bawa lah pula kan termometer nak ukur suhu.. hehe.. kalau naik ke tanah tinggi pula.. masya-allah sejuk gila.. macam dalam air-cond ooo.. jadi tak adalah berpeluh sangat2 bila berjalannya..
dan perbezaan jam dengan Malaysia adalah satu jam lebih awal..
jadi, kat sana pukul 4 lebih dah subuh..
maghrib plak pukul 5 lebih..
huhu.. mula2 tu susah sedikit nak ikut time sana..
lama2 okay lah..


rata2 penduduk di bandong adalah Islam.. jadi tak ada masalah untuk mencari makanan.. makanannya pula lebih kurang kita.. masih makan nasi juga..
cuma bagi aku trafik di sini.. sangat sangat teruk.. jalan ikut redah ja.. kat traffic ligh…

selesai percutian part 1..

Assalammualaikum..
semalam aku selamat tiba di rumah dengan selamatnya.. Alhamdulillah..
tertanya2 kah ke mana aku pergi? (bajet gila)
anyway.. thanks to Air Asia for the wonderful flight and stewards...  hahaha..
pemandangan dari tingkap.. nice one capture..

owhh ya.. di sinilah percutian aku selama 5 hari..

 agak2 kat mana tuh?
yupp..  bandong, indonesia..
apa yang aku boleh simpulkan tentang bandong ialah....... bandong tuk kaki shopping.. yeahh.. true.. true and true..
kita tunggu episod seterusnya tentang bandong.. heee..
anyway... thanks kepada penaja yang menaja percutian ini.. thanks mom.. lain kali kita pergi melancong negara lain pula eh.. heee.. ;-)

Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Episode 6
Final Episode

vacation part I...

Assalammualaikum...
all is ready..

insya-allah.. I'll be departing this night.. and I'll come back on 18th..
where I am going? well... I'll keep it as secret first.. hehehe...
I'll tell when I already back..
pray for me..

4 tahun...

Assalammualaikum...
Jun yang lepas, tamat lah pengajian degree aku.. yeahh.. wat I can say is MERDEKA!!
4 tahun mengabdikan diri di bumi UTM skudai.. 4 tahun yang dipenuhi dengan warna warni.. 4 tahun yang bermakna.. 4 tahun yang mengajar tentang kehidupan.. 4 tahun yang menduga hati dan minda..
itulah tempoh 4 tahun bagi menamatkan degree pendidikan.. dan 4 tahun itu telah pon tamat..
yang pasti.. aku akan merindui 4 tahun itu.. 4 tahun aku menyulam kasih dan sayang bersama sahabat tercinta.. 4 tahun itu jugalah menguatkan ikatan kami.. sungguh.. aku akan merindui kalian..
aku doakan kalian akan berjaya pada masa akan datang.. dan aku pasti kita akan bertemu lagi.. uhibbukunna fillah~

L.U.L.U.S...

Assalammualaikum..
First off all.. ALHAMDULILLAH.. aku lulus test JPJ bagi motosikal..
hujan sepanjang hari.. aku anggap sebagai satu hujan rahmat.. terima kasih ya Allah..
aku bersyukur sangat.. sumpah!  berlinang air mata bila tengok result.. semuanya LULUS.. (tak payahlah nak emo sangat)

sebenarnya dah lama aku ambil lesen L moto.. dah setahun..
dan sebenarnya aku dah pernah ambil test JPJ.. tapi aku kandas.. aku dah pernah ulang.. tapi kandas.. sehinggalah.. test bahagian III aku expired disebabkan aku tak sempat nak ulang..
dan hari ini.. aku sangat sangat bersyukur.. sebab aku dah lulus..
terima kasih ya Allah.. terima kasih kedua ibubapa ku yang dah banyak spent duit.. huhu.. terima kasih sahabat2 yang mendoakan..
jangan lupa pula bayar nazar seminggu.. ;)

hujan....

Assalammualaikum....
pagi2 aku bangun.. alih2 tengok.. hujan......

hurmmm.. termenung kejap aku.. tak tau lah nak pikir apa dah..
tertanya2 bolehkah aku perform even dalam hujan?
trust yourself..... ^_^ insya-allah semuanya akan berjalan lancar..
mungkin hujan rahmat.. bersangka baiklah dengan Nya..

new interference...

Assalammualaikum....
now...  Im officially launched the new interference of my blog.. with new fresh look.. and new header.. and also new link.. and also open for public.. (kononnya rebranding.. bajet...)
i used to use aainaa4a.blogspot.com
but now I'll make few changes..
cahaya-aainaa.blogspot.com
(sedap x eh? hehe..)

and indirectly also... i'll come back to the blogging world.. hahaha.. (bajet gila)
and... one things that still make me arghhhh... why I cant put nuffnang?? it said there is typo.. I already check it for many times... never mind... Im tired already editing here and there.. I'll continue later...
**needs to get sleep for tomorrow... emmm.. wish me luck...