Tuesday, October 23, 2012

episode USS singapore

Assalammulaikum..

here we go..

7.20 pagi.. kami tiba di tune hotel..
bertemu dengan si dia agen..
setelah selesai urusan..
kami diserahkan tiket dan borang masuk singapore..

tepat 7.30 pagi..
kami bertolak ke singapore..
singapore, here we come..

perjalanan agak mengantukkan...
hoi.. 2 jam sangkut nak masuk ke singapore..
gara2 jem di imigresen..
haii.. macam manalah mereka yang kerja pagi2 dan nak masuk singapore..
boleh tensen rasanya..

lebih kurang 10.30 pagi..
kami tiba di tempat yang dituju..
bas hanya drop saja di tempat bus stop..
dan pandai2 lah nak ke USS tu..
alaa.. naik esklator saja..
dan ternampak lah ini...


waaa.. hati dah meronta2 nak masuk..
disebabkan kami dah ada tiket..
jadi tak perlu lah beratur..

pasal tiket.. kalau nak murah.. pergi harga biasa..
kalau weekend harganya lain..
jangan tanya aku berapa harga tiket masuk.. hahaha..
sebab dah dikira dalam pakej..
dan kalau rasa kaya gila dan malas nak beratur untuk main kat dalam..
bolehlah beli tiket ekpress.. aci potong line punya..
tapi kalau pergi masa weekdays.. tak ada msalah lah..

okay.. jom masuk dalam...
mula2 sekali.. amik peta.. takut sesat..

uss studio guide...

peta kawasan USS 
dan bila dah ada peta.. jom study dulu..
eh nampak ka korang peta tu.. 
pandai2 lah eh.. hihi..

waahh.. tekun gila study peta..
dah puas menggodek2 peta...
meh aku terangkan serba sedikit..
kawasan di USS ni terbahagi kepada 7 kawasan..
HOLLYWOOD, NEW YORK, SCI-FI CITY, ANCIENT EGYPT, THE LOST WORLD, FAR FAR AWAY, MADAGSCAR
setiap kawasan tu ada attraction dia sendiri..

mula2 sekali kami ke NEW YORK..
bergambar kejap..

tak tahu apa ada kat dalam.. tutup masa ni.. huhu...
then kami ke light, camera, actions!
okay, dalam ni kami ditunjukkan macam mana dari satu stage set yang biasa..
boleh berubah menjadi dahsyat gila..
yang paling mengkagumkan apabila stage set tentang keadaan cuaca..
padahal biasa ja..
tapi, seriously macam real kot..
huhu.. macam mana lah deorang boleh buat..

model berpose di depan pintu keluar.. heee
kemudian, kami ke SCI-FI CITY


keterujaan datang menerjah bila nampak bumblee bee..
attraction kat sini adalah transformer the ride..
nak masuk kena pakai cermin mata khas..
dan kita sendiri rasa yang kita dalam cerita tu..
sumpah!! best gilaaaaa..

dan ada lagi satu attraction..
accelerator..
konsep dia cawan yang berpusing2 tu..
masing2 tak nak sebab takut pening..
hehehe..

bergambar dengan optimus prime

dan apa yang lebih mengujakan bila nampak ini..

roller coaster di Sci-fi city
roller coaster!!!
gila punya lah dia punya laluan..
ada dua.. merah dan biru..
yang biru, cylon.. dan yang merah, human..
sebelum naik..
barang kena simpan di loker..
canggih gila loker dia..

mula2 naik cylon.. biru..
perghhh... habis terbalik tunggang langgang dibuatnya..
memang..... tak taulah nak kata..

jalan2 kejap.. amik angin..
then naik yang merah..
yang merah ni, banyak buat aku kecut perut sbab turun naik, turun naik..

kat ANCIENT EGYPT
ada dua attraction..
mummy revenge.. dengan treasure hunter..

mummy revenge actually adalah roaler coaster indoor..
ni lagi mencabar.. sebab tak nampak track dia..
dan satu yang aku suka kat sini ialah bila tetiba ja nanti, dia akan undur ke belakang..

yang treasure hunter tu, kami tak tahu..
sebab tak pi pon..
tengok kena tunggu punya lama..
malasssss.. hahaha..


THE LOST WORLD..


kat sini ada banyak attraction..
jurassic park rapids adventure.. menyusuri sungai..
masa nak masuk, papan yang ada kata kemungkinan akan basah..
dan ada yang siap dengan ponco lagi..
yang kami ni dah cuak..
tapi tengok yang dah turun tak adalah basah mana pon..
lalu sedapkan hati.. bila lagi nak basah.. hahaha..
dan.. setelah turun..
tak adalah basah lencun..
seluar aku basah kat hujung..
iyelah.. air percik masuk dalam tube kot..

attraction yang lain..
canopy flyer.. yang ni macam menarik.. 
aku nak cerita pon tak tahu..
ala2 roaler coaster yang santai gitu.. haha..
tapi tak naik pon.. sebab ramai yang tengah beratur..

then dino-soarin.. ni tuk budak2..
so.. tak amik tau..

next amber rock climb..
yang ni kalau nak panjat..
sila bayar lah yek..

then attraction paling menarik.. waterworld live..
ni persembahan.. pukul 12.30 dan 4.30..
kalau terasa nak basah dengan limpahan air..
silalah duduk di line hadapan..
memang akan basah lah.. haha..
kalau nak tengok.. bajet2 kan masa yek..


FAR FAR AWAY
kawasan kat sini cantik..
sebab ada castle....




antara attraction yang ada kat sini..

shrek 4-d adventure..
kita dalam wayang.. dan kita boleh rasa apa yang ada dalam movie..
nice one..

next ialah donkey live.. aku pon tak tau apa dia ni..tak nampak pon.. huhu..

next.. enchanted airways.. junior roaler coaster.. sah2 lah xnaik..

next.. magic portion ship.. ni ferris wheel.. tak berminat jugak tuk naik.. hahaha..

lastly MADAGASCAR


antara attraction yang ada..
madagascar : a crate adventure..
menyusuri sungai.. dan ada kartun2 ni..
kalau kanak2 syok lah.. tapi aku macam kureng sikit.. haha..

next.. king julien's beach party go around..
ini aku tak tau apa dia.. hahaha..

overall... best untuk bermain...
setelah pusing satu round..
dan masih ada masa..
kami bermain tuk round kedua..
3 roaler coaster dan transformer..

bila dah puas.. masa pun dah pukul 7..
uss ni tutup pukul 7..
jalan2 kat luar kejap..
then baru tunggu bas.. 
7.30 malam.. bas sharply arrive..

dalam bas sementara nak sampai..
sempatlah tertido..
itu pon masing2 mabuk roaler coaster..
terasa macam naik roaler coaster.. huhuhu..

anyway.. its fun..
looking forward next time...


Monday, October 22, 2012

pre episode USS singapore

Assalammualaikum..

disebabkan ada permintaan..
jadi aku terpaksa dahulukan entri ini..

2 minggu aku spent time di JB..
dah alang2 kumpul dengan kawan2..
tiba2 muncul plan gempak..
lawatan sosial ke USS singapore..
hahaha..

iyelah.. sorang kawan aku bagitau yang dia baru balek dari USS..
so, apa lagi..
terasa macam nak p jugakkkkkk...

memula plan macam main2 ja..
hahaha..
iyalah.. dengan memasing tak ada pasportnya..
aku plak tak bawa..

aku mengambil langkah berjaga2..
memesan supaya mak aku bawa pasport..
kebetulan memang mak aku akan ke JB..
mana tau tiba2 ter ON plak plannya kan..

then bila masing2 mengisukan keseriusan..
maka.. 
setelah masing2 mendapat approval..
maka.. keputusan dicapai..
USS singapore... here we come!!!

first of all.. survey hari..
dan kami berempat pergi under trip luar..
under odyssey..
tapi disebabkan kami ambil under agen..
maka RM 199 termasuk tiket ke USS dan transport..
naik di tune hotel, danga bay..

boleh ja sebenarnya kalau nak thrill..
pergi redah sendiri masuk singapore..
dan cari bas ke USS..
tapi.. disebabkan ada kemudahan..
dan malas nak peningkan kepala..
maka, kami ambil ja under trip tu..
mungkin kalau direct ke agensi tu boleh dapat murah sikit kot..

hari selasa..
selesaikan urusan pasport..
disebabkan aku dah pernah buat..
jadi, at least tau lah a few things that need to prepare..
pejabat imigresen kulaijaya..
seriously.. tak ramai orang..
dan dalam sejam dah dapat..
RM 100 untuk 2 tahun..
(arghhh.. aku dulu jenuh kot.. nak tunggu pon dua jam)


dan bila dah selesai urusan pasport..
kami mengKONFIRMkan trip dengan agen tersebut..
maka trip tersebut pada keesokan harinya..
hoooyeahhh...

nak tau best tak?
tunggu update seterusnya.. muahaha..

teaser....

Saturday, October 13, 2012

teaser graduation day

 Assalammualaikum....

its been a long time I hadn't updated my blog..
well...

first of all..
for the comeback..

teaser..
49th convocation ceremony, UTM
4th session
14 october 2012..
(its kinda late.. haha.. do I care..)





insyaAllah will updated more and more about it..
looking forward for it..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...