Skip to main content

episode USS singapore

Assalammulaikum..

here we go..

7.20 pagi.. kami tiba di tune hotel..
bertemu dengan si dia agen..
setelah selesai urusan..
kami diserahkan tiket dan borang masuk singapore..

tepat 7.30 pagi..
kami bertolak ke singapore..
singapore, here we come..

perjalanan agak mengantukkan...
hoi.. 2 jam sangkut nak masuk ke singapore..
gara2 jem di imigresen..
haii.. macam manalah mereka yang kerja pagi2 dan nak masuk singapore..
boleh tensen rasanya..

lebih kurang 10.30 pagi..
kami tiba di tempat yang dituju..
bas hanya drop saja di tempat bus stop..
dan pandai2 lah nak ke USS tu..
alaa.. naik esklator saja..
dan ternampak lah ini...


waaa.. hati dah meronta2 nak masuk..
disebabkan kami dah ada tiket..
jadi tak perlu lah beratur..

pasal tiket.. kalau nak murah.. pergi harga biasa..
kalau weekend harganya lain..
jangan tanya aku berapa harga tiket masuk.. hahaha..
sebab dah dikira dalam pakej..
dan kalau rasa kaya gila dan malas nak beratur untuk main kat dalam..
bolehlah beli tiket ekpress.. aci potong line punya..
tapi kalau pergi masa weekdays.. tak ada msalah lah..

okay.. jom masuk dalam...
mula2 sekali.. amik peta.. takut sesat..

uss studio guide...

peta kawasan USS 
dan bila dah ada peta.. jom study dulu..
eh nampak ka korang peta tu.. 
pandai2 lah eh.. hihi..

waahh.. tekun gila study peta..
dah puas menggodek2 peta...
meh aku terangkan serba sedikit..
kawasan di USS ni terbahagi kepada 7 kawasan..
HOLLYWOOD, NEW YORK, SCI-FI CITY, ANCIENT EGYPT, THE LOST WORLD, FAR FAR AWAY, MADAGSCAR
setiap kawasan tu ada attraction dia sendiri..

mula2 sekali kami ke NEW YORK..
bergambar kejap..

tak tahu apa ada kat dalam.. tutup masa ni.. huhu...
then kami ke light, camera, actions!
okay, dalam ni kami ditunjukkan macam mana dari satu stage set yang biasa..
boleh berubah menjadi dahsyat gila..
yang paling mengkagumkan apabila stage set tentang keadaan cuaca..
padahal biasa ja..
tapi, seriously macam real kot..
huhu.. macam mana lah deorang boleh buat..

model berpose di depan pintu keluar.. heee
kemudian, kami ke SCI-FI CITY


keterujaan datang menerjah bila nampak bumblee bee..
attraction kat sini adalah transformer the ride..
nak masuk kena pakai cermin mata khas..
dan kita sendiri rasa yang kita dalam cerita tu..
sumpah!! best gilaaaaa..

dan ada lagi satu attraction..
accelerator..
konsep dia cawan yang berpusing2 tu..
masing2 tak nak sebab takut pening..
hehehe..

bergambar dengan optimus prime

dan apa yang lebih mengujakan bila nampak ini..

roller coaster di Sci-fi city
roller coaster!!!
gila punya lah dia punya laluan..
ada dua.. merah dan biru..
yang biru, cylon.. dan yang merah, human..
sebelum naik..
barang kena simpan di loker..
canggih gila loker dia..

mula2 naik cylon.. biru..
perghhh... habis terbalik tunggang langgang dibuatnya..
memang..... tak taulah nak kata..

jalan2 kejap.. amik angin..
then naik yang merah..
yang merah ni, banyak buat aku kecut perut sbab turun naik, turun naik..

kat ANCIENT EGYPT
ada dua attraction..
mummy revenge.. dengan treasure hunter..

mummy revenge actually adalah roaler coaster indoor..
ni lagi mencabar.. sebab tak nampak track dia..
dan satu yang aku suka kat sini ialah bila tetiba ja nanti, dia akan undur ke belakang..

yang treasure hunter tu, kami tak tahu..
sebab tak pi pon..
tengok kena tunggu punya lama..
malasssss.. hahaha..


THE LOST WORLD..


kat sini ada banyak attraction..
jurassic park rapids adventure.. menyusuri sungai..
masa nak masuk, papan yang ada kata kemungkinan akan basah..
dan ada yang siap dengan ponco lagi..
yang kami ni dah cuak..
tapi tengok yang dah turun tak adalah basah mana pon..
lalu sedapkan hati.. bila lagi nak basah.. hahaha..
dan.. setelah turun..
tak adalah basah lencun..
seluar aku basah kat hujung..
iyelah.. air percik masuk dalam tube kot..

attraction yang lain..
canopy flyer.. yang ni macam menarik.. 
aku nak cerita pon tak tahu..
ala2 roaler coaster yang santai gitu.. haha..
tapi tak naik pon.. sebab ramai yang tengah beratur..

then dino-soarin.. ni tuk budak2..
so.. tak amik tau..

next amber rock climb..
yang ni kalau nak panjat..
sila bayar lah yek..

then attraction paling menarik.. waterworld live..
ni persembahan.. pukul 12.30 dan 4.30..
kalau terasa nak basah dengan limpahan air..
silalah duduk di line hadapan..
memang akan basah lah.. haha..
kalau nak tengok.. bajet2 kan masa yek..


FAR FAR AWAY
kawasan kat sini cantik..
sebab ada castle....




antara attraction yang ada kat sini..

shrek 4-d adventure..
kita dalam wayang.. dan kita boleh rasa apa yang ada dalam movie..
nice one..

next ialah donkey live.. aku pon tak tau apa dia ni..tak nampak pon.. huhu..

next.. enchanted airways.. junior roaler coaster.. sah2 lah xnaik..

next.. magic portion ship.. ni ferris wheel.. tak berminat jugak tuk naik.. hahaha..

lastly MADAGASCAR


antara attraction yang ada..
madagascar : a crate adventure..
menyusuri sungai.. dan ada kartun2 ni..
kalau kanak2 syok lah.. tapi aku macam kureng sikit.. haha..

next.. king julien's beach party go around..
ini aku tak tau apa dia.. hahaha..

overall... best untuk bermain...
setelah pusing satu round..
dan masih ada masa..
kami bermain tuk round kedua..
3 roaler coaster dan transformer..

bila dah puas.. masa pun dah pukul 7..
uss ni tutup pukul 7..
jalan2 kat luar kejap..
then baru tunggu bas.. 
7.30 malam.. bas sharply arrive..

dalam bas sementara nak sampai..
sempatlah tertido..
itu pon masing2 mabuk roaler coaster..
terasa macam naik roaler coaster.. huhuhu..

anyway.. its fun..
looking forward next time...


Comments

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~