Thursday, December 27, 2012

review novel : Kelabu [Fixi]

Assalammualaikum...

baru saja selesai dengan kelabu oleh nadia khan..
publisher; Fixi..
pinjam dari seorang kawan..

aishh.. rajin plak aku baca kan..
well.. sejak menganggur ni..
banyak buku yang aku perlu habiskan baca..
dah beli.. tak kan tak mau baca plak..
aishhh..

okay..
berbalik tentang Kelabu..

penceritaan yang normal di awal bab..
tentang Amir..
seorang freelance photographer..
mempunyai sahabat baik, shah..
putus cinta dengan seorang awek, Suhani..
dan berkenalan dan jatuh cinta pada seorang awek yang lain, Jun..


di pertengahan cerita ditwistkan..
dengan siapa sebenar Amir..
fuhhh.. gila punya twist..
nak tau apa dia..
pi baca sendiri..

ending yang aku kurang suka..
hahha..

dalam novel ni..
aku suka watak shah..
seorang kawan..
yang sanggup susah senang bersama Amir..
walaupun hakikatnya dia sedar siapa Amir..
dan berharap agar Amir sedar dengan realiti yang sebenar..
salute ahhh shah.... hehe..


Wednesday, December 26, 2012

wordless wednesday #10

Assalammualaikum


i'm very very happy with this old + new purse..
why?
old because its the one that I lost it..
new because I got the new one and same as before..
hoyeahhhhhh!!!
thanks to dia..
hehehehe~

review : The Hobbit; an unexpected journey

Assalammualaikum..

setelah sekian lama tak menjejakkan kaki kat panggung wayang..
maka dengan sekian kalinya juga aku tengok wayang..
THE HOBBIT : an unexpected journey..
(memang unexpected journey sungguh)
di sunway carnival seberang jaya..
3D.. 
(sebab nak tnggu yang biasa punya lambat.. so, balun p lah 3D pon)
durasi masa : 3 JAM... gila weyhhh.. pecah rekod wayang yang pernah aku tengok..

well......
sebenarnya dari most apa yang tau..
cerita ni agak best..
tapi.... tapi.... dan tapi..
aku tak tahu mana slacknya..
aku rasa bosan yang amat sangat..
hampir2 ja aku layan mata aku yang mengantuk..


cerita tentang seorang hobbit..
(sila jangan tanya apa itu hobbit.. sebab aku sendiri tak tahu)
seorang hobbit mengembara bersama seorang magician dan dwarfs..
pengembaraan ni sebenarnya nak menuntut tempat tinggal dwarfs yang telah dirampas kuasa..
so, dalam siri kali ni banyak tunjuk penggembaraan nak ke gunung dwarfs ni..
kemudian.... sambung di siri lain..
muahaha..

setelah membuat penyelidikan..
cerita hobbit diadaptasi daripada sebuah novel yang dikarang oleh Tolkein, J.R.R..
dan cerita sebuah novel telah dipecah kepada tiga siri movie..
yang pertama.. the hobbit; an unexpected journey.. released date; 14 december 2012
yang kedua... the hobbit; the desolation of smaug.. released date; 13 december 2013
yang ketiga... the hobbit; there and back again.. released date; 18 julai 2014
(ohh ya.. ampun maaf kalau tersalah info.. huhu)
hmmm.. aku tak tahulah nak suggest kan ka tak..
huhuhu..
boleh laaaaa kalau nak layan..

ok lah... kalau ada movie lain yang aku layan..
nanti aku update lagi yek..

aishhh.. nak mencekau mana plak twilight breaking dawn.. ketinggalan sungguh...

Sunday, December 16, 2012

annoying thing #7

Assalammualaikum..

dah lama sebenarnya aku tak update siri annoying ni..
hehee..

kali ni..
benda yang aku rasa annoying sangat bila ada orang memecah masuk privacy aku..
dengan mengshare gambar yang aku post ke wall sendiri..
hmm.. kalau gambar tu ada kaitan dengan dia..
aku boleh lah juga accept..
tapi.. itu tak ada kaitan langsung pon..
huhuhu..

perlu ka nak kecoh sangat..
adeh..
tak paham aku..

Friday, December 14, 2012

selamat ulangtahun....

Assalammualaikum..

ermmm.. how should i say it..


may Allah bless in whatever you do..
may happiness be along with you..
may you more strong enough in this life..
may you can achieve what you want..
may your wishes come true..
AND..
may this year bring a light in your life..

thanks for born on this date..
cause..
i got a chance to know you..
and be a friend of you..

be a good girl..
good in all the way..
my prayer always with be you..

" SITI SALWA BINTI ALIAS"
bff forever


**alhamdulillah.. with the life HE gives..
never let it go to waste..
our life time is too precious..**

uhibukki fillah... abadan abada~





Wednesday, December 12, 2012

wordless Wednesday #9

Assalammualaikum....

dah lama tak buat wordless wednesday..
heeee...

my first pay slip..
biarlah orang nak kata aku perak ka jakun ka.. huhu..

terkantoi plak aku keja kat mana.. 


Friday, December 7, 2012

jumlah kerugian..

Assalammualaikum..

malas dah nak up dalam english..
huhuhu..
rasa macam suck ja..

tapi rasa macam pelik ja up dalam bm..
huhu..
biaq pi lah..

okay then..
aku nak jumlah kan kerugian yang aku alami..
ohh ya.. bukan mengharap kan simpati atau ehsan..
just as a pre-caution step tuk semua orang..
so that tak buat benda tu..
tapi kalau benda dah jadi..
nak buat camna kan..
bukannya kita sendiri nak hilang kan dia..
betul tak.. huhu..

kerugian pertama..
duit dalam purse.. almost 350 (sebab baru lepas cucuk)
harga purse... 15 kot (actually purse yang aku suka dan sayang)

kerugian kedua..
denda mykad.. 110
denda lesen.. 20
buat gambar pasport baru.. 13
denda bank cimb.. 12..
denda bank bsn.. 12 (deduct dari akaun)
denda bank rhb.. XX (sebab mengada sangat tak bagi aku buat)

so.. kerugian pertama... 365
kerugian kedua.. 167

kerugian pertama + kerugian kedua = 532
jumlah kerugian = hampir sebulan gaji

ouchhh.. tak nak hilang dah..
tapi bukannya aku sengaja bagi hilang..
sob3~

Thursday, December 6, 2012

the unsorted feelings..

Assalammualaikum..

hmmm.. how I want to put in word eh..
I just read my friend's tweet..
and it make me remember that her wedding is just around the corner..

and I remember the conversation between my friend and I.
she spilling how she feel when her close friend tell that she is getting married..
it just unsorted feelings.. 

and actually we also close enough..
she also said to me..
when its my turn.. make it easier for her..
well.. I know what she mean and feel..

and frankly speaking..
I said to her..
could you let me married first..
hahaha..
and yeah.. she also admit that she also want to married first..
but.. we both don't know..
when the time comes..

so, no matter what..
when the times come..
one of us.. will need to go through it..

its not the we could not accept it..
but the life after that..
the changes..

when usually you can text or call for anytime..
but after that.. you need to look for appropriate time..

when usually she will always looking for you whenever there is problem..
but after that.. you will no longer needed..

when usually both if you take care of each other..
but after that.. no more.. you need to take care of yourself..

well.. that doesn't mean that the friendship is over..
but those are the changes that might hurt someone close to us.

and...
I dont know when its the time..
and..
I also dont know how I will face it..
but..
in the mean time..
just let it be..

**sorry my G checker, my english is suck and sorry sis for publishing this post without your permission


Wednesday, December 5, 2012

kalau purse hilang...

Assalammualaikum..

recently something bad had happened..
hmmmmm......

actually what happened?
hehehe..
I lost my purse..
which all my important document lost too..
cause it contains IC, license, atm card and also some money..

hmmmm..
so what to do when the purse/wallet missing....

first of all..
block all ATM card that we have..
just call the customer care line..
and they will block the usage..
cause some ATM card can be used as debit card..

second thing..
report police..
actually this depends on how we lost the purse..
if it is snatched by others..
the report police is very important to retrieve the IC..
but if lost by our own careless..
then it doesn't matter want to do or not..

third thing..
make IC as soon as you can..
at nearest jabatan pendaftaran negara..
and if you had been snatched and you have the report police..
you just need to pay RM 10 for the processing fee..
but if you lost because of careless..
you need to pay fine RM 100 for the first lost and RM 10 for the processing fee..
and that make me needs to be really careful after this..

fourth thing..
if you own license..
go to nearest jabatan pengangkutan jalan to retrieve the new one..
what you need to bring along is a photocopy of IC or temporary IC.. a picture.. and also fine RM 20..
and you will get the license on the spot..

fifth thing..
retrieve all the ATM bank card..
and you will also need to pay the fine..
depends on the bank..
some just deducted from your account..
and some need to pay cash..

and also very important..
for you to bring along your birth certificate or your passport..
some bank needed them..

till then..
I hope this post can help some of you.. heee...

Tuesday, December 4, 2012

6 mission in a half day

Assalammualaikum..

I'll stop for a while my graduation episodes..
I'll continue later when I don't have anything to update.. heee..

yesterday..
I have 6 missions that need to settle down by noon..
cause I need to clock in to work by 2.15 pm..
I take that chance to settle everything that really important..

actually..
something had happened a few days ago..
I lost all important document..
therefore, I need to recover all those document..

its monday.. early in the morning..
the first spot..
and the first mission


jabatan pendaftaran negara.. located at sungai ara..
actually I already arrived early..
but I dont have enough money to paid the fine.. kui3
so I need to go back to my father and lend him some more..

second mission


next... I went to RHB bank.. located at bayan baru
to retrieve my atm card..
and guess what.. mission failed..
cause they need me to have the REAL identification card..
okay.. I need to KIV this matter

third mission
take a passport photo..
and its needed for the fourth mission..

fourth mission


jabatan pengangkutan jalan.. located at batu uban..
actually my application is rejected..
cause I dont have the photocopy of temporary IC..
and I need to find a shop to photostat..
and go back there..


and after I had photocopied..
only then I got the new license..

fifth mission


cimb bank.. located at USM branch..
I went to USM cause according to my mom.. 
the USM branch is the most un-buzy bank..
yeapp.. thats true..

sixth mission/ final mission


bank simpanan nasional.. located bayan baru..
and everything goes well..

in the end I managed to complete sixth mission before 2.00 pm..
however, only one mission is incomplete..
but never mind..
the most important document is already settle..
alhamdulillah..

so.. later I'll tell the loss that I need to bear..
till then... 



Sunday, December 2, 2012

graduation episode 1

Assalammualaikum..

in the previous post..
I had said that I would like to up about graduation episodes..
and this time I would like to share the graduation moment..

as in the teaser graduation post..
my graduation day is on Sunday (14th october)
but on 7th October I already depart to Johor..
well.. having some fun there..
heee..

as soon as I arrived on the morning 8th October..
my friend and I rashly went to UTM to pick up the graduation attire..
I spent two nights at my friend's house before we come back to JB again..

graduation moments starts on 10th October..
as we all had already planned that we stayed at nearest hotel..
so that we could spent time together..

after settle check in hotel on the 10th October..
my friend and I went to pesta konvokesyen..
accidentally it is the opening ceremony..
and guess what my favorite artist also there..
and that really make me wanna go.. heeee~

we try to go as soon as we can..
so that we can get the front seat..
yes.. we did get the front seat..
but... its not really strategic seat..

the opening ceremony is done by UTM's chancellor..
Raja Zarith Sofia the wife of Johor Sultan..
wowww.. it really superb..
gambar dari screen ja.... huhu..
and there are a few artist performing on that night..
ila damia... joe flizow.. and....
siti nurhaliza...
fuhhhhhhhhhhhhhhhhhh....
sitiiiiiiiiiiiiii.......

well.. that nights really wonderful..
heeeee....

under the firework...

 okay.. till continue the graduation episodes on next post.. 

Saturday, December 1, 2012

kisah lagu #3


Assalammualaikum..

Mood up lagu..
next lagu by wali..
doaku untukmu sayang..
lirik dia..
perghhh.. meruntun jiwa..


Kau mau aku apa, pasti kan ku beri

Kau minta apa, akan ku turuti
Walau harus aku terlelap dan letih
Ini demi kamu sayang



Aku tak akan berhenti
Menemani dan menyayangimu
Hingga matahari tak terbit lagi
Bahkan bila aku mati
Ku kan berdoa pada Ilahi
Tuk satukan kami di surga nanti


Tahukah kamu apa yang ku pinta

Di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia



pintaku bukan hanya kekal di dunia..
tapi hingga ke syurga..
untuk itu..
bear with everythings that come up..
insyaAllah we will not be separated..
and everything happened on HIS will..

Friday, November 30, 2012

itu dugaan Allah

Assalammualaikum...

dugaan Allah itu indah bukan?
pasti ada kenapa kita diduga..
mungkin barangkali kita tak sedar langsung akan keindahannya..
tapi pasti ada terselit keindahan di sebalik dugaan itu..

yaa..
aku diduga beberapa hari ini..
beberapa nikmat diberikanNya telah ditarik..

lepas satu dugaan..
dugaan yang lain menimpa..
barangkali itu bukan hak aku..
hak orang lain..
benarlah kata orang..
selagi kita tak membelanjakannya..
selagi itu ia bukan hak kita bukan rezeki kita..
cuba mengharapkan keajaiban..
tapi... mustahil bukan..

sabarlah hati..
mungkin semuanya adalah kafarah dosa..

tabahlah hati..
ini ketentuanNya..

banyak perkara yang perlu diuruskan..
semoga semuanya dipermudahkanNya..

#aku hanya mampu untuk redha dengan apa yang telah berlaku.....
dan ini yang mampu aku lakukan supaya aku tidak lagi berterusan bersedih hati..

Sunday, November 25, 2012

kisah lagu #2

Assalammualaikum..

konon lah kan nak update tiap2 hari..
tapi hampeh..
heee.. soryy~

okay.. untuk lagu tema minggu ini..
jom sama2 layan kan lagu ini..


waaahh2... masyuk lagu ni...
satu pengakuan yang aku kena buat terlebih dahulu..
okay.. lagu ni tak ada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang mati.. 
just... aku suka lagu ni..
:-)

Thursday, November 22, 2012

its been a while..

Assalammualaikum..

well..
its been a while that I haven't update anything..

well..
I'm sort of buzy..
hahaha..
okay, pretending buzy..

well...
I have a lot to write about..
but...
the laziness really make it stuck..

I do hope that I really can spent sometimes here..
but.. 
first of all..
I think I want to make over this blog..

heee..
until then...

Tuesday, October 23, 2012

episode USS singapore

Assalammulaikum..

here we go..

7.20 pagi.. kami tiba di tune hotel..
bertemu dengan si dia agen..
setelah selesai urusan..
kami diserahkan tiket dan borang masuk singapore..

tepat 7.30 pagi..
kami bertolak ke singapore..
singapore, here we come..

perjalanan agak mengantukkan...
hoi.. 2 jam sangkut nak masuk ke singapore..
gara2 jem di imigresen..
haii.. macam manalah mereka yang kerja pagi2 dan nak masuk singapore..
boleh tensen rasanya..

lebih kurang 10.30 pagi..
kami tiba di tempat yang dituju..
bas hanya drop saja di tempat bus stop..
dan pandai2 lah nak ke USS tu..
alaa.. naik esklator saja..
dan ternampak lah ini...


waaa.. hati dah meronta2 nak masuk..
disebabkan kami dah ada tiket..
jadi tak perlu lah beratur..

pasal tiket.. kalau nak murah.. pergi harga biasa..
kalau weekend harganya lain..
jangan tanya aku berapa harga tiket masuk.. hahaha..
sebab dah dikira dalam pakej..
dan kalau rasa kaya gila dan malas nak beratur untuk main kat dalam..
bolehlah beli tiket ekpress.. aci potong line punya..
tapi kalau pergi masa weekdays.. tak ada msalah lah..

okay.. jom masuk dalam...
mula2 sekali.. amik peta.. takut sesat..

uss studio guide...

peta kawasan USS 
dan bila dah ada peta.. jom study dulu..
eh nampak ka korang peta tu.. 
pandai2 lah eh.. hihi..

waahh.. tekun gila study peta..
dah puas menggodek2 peta...
meh aku terangkan serba sedikit..
kawasan di USS ni terbahagi kepada 7 kawasan..
HOLLYWOOD, NEW YORK, SCI-FI CITY, ANCIENT EGYPT, THE LOST WORLD, FAR FAR AWAY, MADAGSCAR
setiap kawasan tu ada attraction dia sendiri..

mula2 sekali kami ke NEW YORK..
bergambar kejap..

tak tahu apa ada kat dalam.. tutup masa ni.. huhu...
then kami ke light, camera, actions!
okay, dalam ni kami ditunjukkan macam mana dari satu stage set yang biasa..
boleh berubah menjadi dahsyat gila..
yang paling mengkagumkan apabila stage set tentang keadaan cuaca..
padahal biasa ja..
tapi, seriously macam real kot..
huhu.. macam mana lah deorang boleh buat..

model berpose di depan pintu keluar.. heee
kemudian, kami ke SCI-FI CITY


keterujaan datang menerjah bila nampak bumblee bee..
attraction kat sini adalah transformer the ride..
nak masuk kena pakai cermin mata khas..
dan kita sendiri rasa yang kita dalam cerita tu..
sumpah!! best gilaaaaa..

dan ada lagi satu attraction..
accelerator..
konsep dia cawan yang berpusing2 tu..
masing2 tak nak sebab takut pening..
hehehe..

bergambar dengan optimus prime

dan apa yang lebih mengujakan bila nampak ini..

roller coaster di Sci-fi city
roller coaster!!!
gila punya lah dia punya laluan..
ada dua.. merah dan biru..
yang biru, cylon.. dan yang merah, human..
sebelum naik..
barang kena simpan di loker..
canggih gila loker dia..

mula2 naik cylon.. biru..
perghhh... habis terbalik tunggang langgang dibuatnya..
memang..... tak taulah nak kata..

jalan2 kejap.. amik angin..
then naik yang merah..
yang merah ni, banyak buat aku kecut perut sbab turun naik, turun naik..

kat ANCIENT EGYPT
ada dua attraction..
mummy revenge.. dengan treasure hunter..

mummy revenge actually adalah roaler coaster indoor..
ni lagi mencabar.. sebab tak nampak track dia..
dan satu yang aku suka kat sini ialah bila tetiba ja nanti, dia akan undur ke belakang..

yang treasure hunter tu, kami tak tahu..
sebab tak pi pon..
tengok kena tunggu punya lama..
malasssss.. hahaha..


THE LOST WORLD..


kat sini ada banyak attraction..
jurassic park rapids adventure.. menyusuri sungai..
masa nak masuk, papan yang ada kata kemungkinan akan basah..
dan ada yang siap dengan ponco lagi..
yang kami ni dah cuak..
tapi tengok yang dah turun tak adalah basah mana pon..
lalu sedapkan hati.. bila lagi nak basah.. hahaha..
dan.. setelah turun..
tak adalah basah lencun..
seluar aku basah kat hujung..
iyelah.. air percik masuk dalam tube kot..

attraction yang lain..
canopy flyer.. yang ni macam menarik.. 
aku nak cerita pon tak tahu..
ala2 roaler coaster yang santai gitu.. haha..
tapi tak naik pon.. sebab ramai yang tengah beratur..

then dino-soarin.. ni tuk budak2..
so.. tak amik tau..

next amber rock climb..
yang ni kalau nak panjat..
sila bayar lah yek..

then attraction paling menarik.. waterworld live..
ni persembahan.. pukul 12.30 dan 4.30..
kalau terasa nak basah dengan limpahan air..
silalah duduk di line hadapan..
memang akan basah lah.. haha..
kalau nak tengok.. bajet2 kan masa yek..


FAR FAR AWAY
kawasan kat sini cantik..
sebab ada castle....




antara attraction yang ada kat sini..

shrek 4-d adventure..
kita dalam wayang.. dan kita boleh rasa apa yang ada dalam movie..
nice one..

next ialah donkey live.. aku pon tak tau apa dia ni..tak nampak pon.. huhu..

next.. enchanted airways.. junior roaler coaster.. sah2 lah xnaik..

next.. magic portion ship.. ni ferris wheel.. tak berminat jugak tuk naik.. hahaha..

lastly MADAGASCAR


antara attraction yang ada..
madagascar : a crate adventure..
menyusuri sungai.. dan ada kartun2 ni..
kalau kanak2 syok lah.. tapi aku macam kureng sikit.. haha..

next.. king julien's beach party go around..
ini aku tak tau apa dia.. hahaha..

overall... best untuk bermain...
setelah pusing satu round..
dan masih ada masa..
kami bermain tuk round kedua..
3 roaler coaster dan transformer..

bila dah puas.. masa pun dah pukul 7..
uss ni tutup pukul 7..
jalan2 kat luar kejap..
then baru tunggu bas.. 
7.30 malam.. bas sharply arrive..

dalam bas sementara nak sampai..
sempatlah tertido..
itu pon masing2 mabuk roaler coaster..
terasa macam naik roaler coaster.. huhuhu..

anyway.. its fun..
looking forward next time...


Monday, October 22, 2012

pre episode USS singapore

Assalammualaikum..

disebabkan ada permintaan..
jadi aku terpaksa dahulukan entri ini..

2 minggu aku spent time di JB..
dah alang2 kumpul dengan kawan2..
tiba2 muncul plan gempak..
lawatan sosial ke USS singapore..
hahaha..

iyelah.. sorang kawan aku bagitau yang dia baru balek dari USS..
so, apa lagi..
terasa macam nak p jugakkkkkk...

memula plan macam main2 ja..
hahaha..
iyalah.. dengan memasing tak ada pasportnya..
aku plak tak bawa..

aku mengambil langkah berjaga2..
memesan supaya mak aku bawa pasport..
kebetulan memang mak aku akan ke JB..
mana tau tiba2 ter ON plak plannya kan..

then bila masing2 mengisukan keseriusan..
maka.. 
setelah masing2 mendapat approval..
maka.. keputusan dicapai..
USS singapore... here we come!!!

first of all.. survey hari..
dan kami berempat pergi under trip luar..
under odyssey..
tapi disebabkan kami ambil under agen..
maka RM 199 termasuk tiket ke USS dan transport..
naik di tune hotel, danga bay..

boleh ja sebenarnya kalau nak thrill..
pergi redah sendiri masuk singapore..
dan cari bas ke USS..
tapi.. disebabkan ada kemudahan..
dan malas nak peningkan kepala..
maka, kami ambil ja under trip tu..
mungkin kalau direct ke agensi tu boleh dapat murah sikit kot..

hari selasa..
selesaikan urusan pasport..
disebabkan aku dah pernah buat..
jadi, at least tau lah a few things that need to prepare..
pejabat imigresen kulaijaya..
seriously.. tak ramai orang..
dan dalam sejam dah dapat..
RM 100 untuk 2 tahun..
(arghhh.. aku dulu jenuh kot.. nak tunggu pon dua jam)


dan bila dah selesai urusan pasport..
kami mengKONFIRMkan trip dengan agen tersebut..
maka trip tersebut pada keesokan harinya..
hoooyeahhh...

nak tau best tak?
tunggu update seterusnya.. muahaha..

teaser....

Saturday, October 13, 2012

teaser graduation day

 Assalammualaikum....

its been a long time I hadn't updated my blog..
well...

first of all..
for the comeback..

teaser..
49th convocation ceremony, UTM
4th session
14 october 2012..
(its kinda late.. haha.. do I care..)





insyaAllah will updated more and more about it..
looking forward for it..

Monday, September 17, 2012

semoga mereka bahagia..

Assalammualaikum..

sabtu yang lepas..
aku menghadiri majlis perkahwinan rakan sekelas aku..
rakan masa sekolah rendah..
dan juga masa sekolah menengah..

Alhamdulillah.. dia dah bahagia..
dan bertemu jodohnya..

dan aku menghabiskan masa hampir satu jam lebih..
berjumpa dengan rakan2 yang lain..
dan bertanyakan giliran masing-masing..
ada yang sudah dalam perancangan..
ada yang sudah bertunang..
masing-masing menghitung hari..

dan aku pula....
menghitung hari juga..
dipertemukan dengan dia yang telah ditetapkan..
aku percaya akan percaturanNya..
dan mungkin bukan di dunia..
tapi di akhirat sana..
aku tak begitu kisah akan diri ku..
kerana aku tahu akan ketentuanNya..

tapi.. apabila melihat mereka yang lain sibuk mengatur kehidupan..
hati sendiri bergelora..

dan kadang2 apabila mula berbual akan jodoh..
air jernih jatuh menitik..
bukan kerana tidak bertemu jodoh lagi..
tetapi akan kehilangan mereka yang rapat..
itu sudah pasti..
masa yang diluangkan pasti akan menjadi terhad..
untuk bercerita itu ini..
kehilangan tempat mengadu kasih..
kehilangan tempat yang selama ini menjadi pergantungan..

apapun... 
apa yang akan berlaku..
semuanya telah diaturkan olehNya..
dan semoga berbahagia kalian yang telah menemui jodoh..

actually just had a conversation with my dearest friend.. and I feel like lonely somehow..
but I know.. I have to faith to HIM..
and pray the best for us.. happiness..

Sunday, September 16, 2012

review Mantera

Assalammualaikum..

today I watched MANTERA..
it actually had released on the May..
and I just watched it..
so what.. haha..


hmm..
MANTERA is a science fiction film..
it was produce by Malaysian..

what I'm going to say..
is im quite impressed..
even though the CGI is quite weak..
cause I can see that its not like the real one..
but.. so far I can say its okay..
for the malaysian..
and maybe next time Malaysia can produce film that equal to the international..

the film is about a boy.. a gamer..
and he won a prize..
without knowing the prize is a bike that can transform to a robot..

well.. i give an applause for this film..
hopefully, there will more film like this..

Saturday, September 15, 2012

post itu

Assalammualaikum..

recently I had read a sharing by the Islamic page on the facebook..
its really really really suits me.. once  a while.
and I dont know whether I already make a right decision or not..
but I think this is the best for both of us..
come and read about it..


LELAKI : Awak, boleh jadi awek saya? Saya berkenan sgt lah kat awak. Bagi saya, awak perfect!

PEREMPUAN : Ok, boleh je takde masalah. Couple ke?

LELAKI : Err...kalo dah mintak jadi awek, maknanya couple la tu kan?

PEREMPUAN : Ok. Bila nak kahwin?

LELAKI : Err..boleh tak tunggu saya habis belajar dulu tahun depan, pastu tunggu saya dapat keje stabil dulu. Dalam 3 tahun, insyaAllah.

PEREMPUAN : Ok, kita putus sekarang gak.

LELAKI : Eh, kenapa?????

PEREMPUAN : Kerana tiga sebab

Satu, awak ajak saya bergelumang dalam dosa utk 3 tahun tanpa akad yang sah. Tiada jaminan awak takkan jumpa saya, sentuh saya dan hal2 berkaitan. Dalam 3 tahun tu kita akan bercakap hal sia-sia tentang soal hati yang tiada berkesudahan. Nanti ada yang terluka. Saya taknak hati saya terluka. Saya pun taknak hati awak terluka.

Dua, kalau tak bersedia nak kahwin kenapa terburu-buru nak jalin hubungan? Sedangkan kahwin ni spesifiknya adalah utk mereka yg betul2 bersedia zahir batin, agamanya, ekonominya wlpn tak kaya, dan dari banyak sudut. Restu ibu bapa juga perlu difikirkan sama.

Tiga, lelaki yang beragama tahu bahawasanya ini bukan caranya. Sabar. Tahajjud byk2. Istikharah rajin2. Taubat selalu2. Muhasabah sentiasa2. Ubah slow2. Lelaki beragama takkan beri harapan palsu dengan bermain dengan perasaan, masa dan waktu. Jangan letak harapan seandainya hati tak yakin. Jgn beri harapan pada yang mudah menyerap harapan. Hati wanita ni macam gelas kaca, mudah pecah. Bila dah terluka, susah nak rawat balik. Jangan ada niat nak kahwin je, tapi tindakan ke arah itu tidak ada. Boring. Cari calon ni bukan nak cuba-cuba macam cuba pakaian. Tak sesuai yang ni, amik yg lain lah..

LELAKI : Em..tp sy tetap nak awak. Dh bertahun2 tunggu awk.

PEREMPUAN : Mohon padaNya andai hatiku yang kau pohon.. Bila dah bersedia, cuba cari saya balik. Tapi ni bukan janji atau beri harapan. Jika sy masih blm berpunya, datang mintak dengan ayah mak terus. Bincang dengan dorang. Salam.

LELAKI : Wslm

okay.. itu apa yang dishare kan..
hmmmm.. 
aku sedar.. aku banyak kurangnya..
aku tak mampu sekuat perempuan itu..
tapi rasanya aku dah terbuat yang terbaik untuk kami berdua..
harapnya..
dia juga memahami semua yang berlaku..
pasti ada hikmah untuk aku dan dia..
post tu betul2 buat aku ingat apa yang dah terjadi.. huhu...

Friday, September 14, 2012

review snow white and the huntsmen..

Assalammualaikum..

recently I watched snow white and the huntsmen..
okay.. I know..
the movie is already long time ago..
but what do I care..
hahaha..

the movie was released on the May 2012..
and it is based on the snow white fairy tale..


her stepmother.. the mirror.. the dwarves..
yeahh.. all is similiar with the fairy tale..
but still.. nice to watch..

well.. what can I say is..
its OKAY movie..
but I like this movie.. heee..
cause it is fantasy movie..
and just nice to watch it..

after a while watched the movie..
suddenly I realized that the heroin is same as the twilight movie..
hahaha..
kristen stewart..
(Im looking forward for the final episode of twilight)

Thursday, September 13, 2012

paper Aptitud UPSR

Assalammualaikum...

sebenarnya aku baru tau kewujudannya..
paper aptitud yang calon UPSR kena amik..
anywa.. just a sharing tuk sapa2 yang tak tahu lagi..

dan serba ringkas pasal paper ni..
diperkenalkan pada tahun 2009..
so, dah tiga tahun diperkenalkan..

mengikut surat dari KPM bertarikh 20 nov 2008..

ujian aptitud ini ialah sejenis ujian psikometrik yang menguji kebolehan semula jadi..
dan kebolehan yang diperolehi daripada pengalaman dan pembelajaran..

ujian ini bagi mengenalpasti potensi pelajar mengikut pembelajaran pada masa hadapan..
seperti....
membuat pilihan murid ke program pendidikan yang khusus seperti SBP, sekolah sukan, sekolah seni dan lain2..
membantu guru mengenalpasti dan mengetahui bakat, minat dan kecenderungan murid..
dan juga sebagai membantu guru mengenal pasti potensi mereka untuk belajar..

ujian ni berbentuk objektif aneka pilihan..
terdapat 61 soalan.. dan dijawab dalam tempoh 1 jam 30 minit..
kemahiran berfikir (20 item)..
kemahiran menyelesaikan masalah dan membuat keputusan (20 item)..
minat, kecenderungan dan kesediaan (21 item)..
ohhh ya.. kertas soalan tertutup..

keputusan bagi bahagian I dan II dalam bentuk band 1-4..
manakala bagi bahagian III dilaporkan mengikut petunjuk kecenderungan iaitu akademik, agama, sukan, seni, teknik/vok..

ini ada beberapa sumber untuk faham lagi tentang ujian aptitud..

Sunday, September 9, 2012

pengangkutan

Assalammualaikum..

bila umur dah meningkat..
kita memerlukan kenderaan untuk bergerak..

kalau dulu masa sekolah..
bas awam lah pengangkutan yang utama..

dan bila dah makin meningkat..
memerlukan kenderaan untuk bergerak..
lebih2 lagi bila dah bekerjaya..
takkan nak tunggu bas..
boleh ja.. tapi kalau keja pagi..
satu hal plak nak kira jam bas tu ada pukul berapa..

dan sekarang ni..
aku hanya mampu menunggang motosikal..
alhamdulillah.. okay lah jugak..

sedang berkira2 tuk bawa kereta..
iyelah.. lesen ada ja..
tapi nak bawa tu.. hehe..
(panas telinga aku bila orang kata aku peram lesen kereta)
dan atas nasihat kawan aku juga..
yang risau aku bawa moto nak ke mana2..
insyaAllah.. satu hari nanti yek..

dan rasanya dah jadi satu keperluan ada lesen ni..
aku ada seorang sepupu aku..
dalam proses ambil lesen..
dan dalam masa yang sama kena hadiri kursus 6 bulan..
tak ka susah nak ulang alik dari rumah ke tempat tu..
mengharapkan ihsan kawan2..
huhu..

that's why laa.. perlunya ada lesen..
hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...