Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

review novel : Kelabu [Fixi]

Assalammualaikum...
baru saja selesai dengan kelabu oleh nadia khan.. publisher; Fixi.. pinjam dari seorang kawan..
aishh.. rajin plak aku baca kan.. well.. sejak menganggur ni.. banyak buku yang aku perlu habiskan baca.. dah beli.. tak kan tak mau baca plak.. aishhh..
okay.. berbalik tentang Kelabu..
penceritaan yang normal di awal bab.. tentang Amir.. seorang freelance photographer.. mempunyai sahabat baik, shah.. putus cinta dengan seorang awek, Suhani.. dan berkenalan dan jatuh cinta pada seorang awek yang lain, Jun..

di pertengahan cerita ditwistkan.. dengan siapa sebenar Amir.. fuhhh.. gila punya twist.. nak tau apa dia.. pi baca sendiri..
ending yang aku kurang suka.. hahha..
dalam novel ni.. aku suka watak shah.. seorang kawan.. yang sanggup susah senang bersama Amir.. walaupun hakikatnya dia sedar siapa Amir.. dan berharap agar Amir sedar dengan realiti yang sebenar.. salute ahhh shah.... hehe..

wordless wednesday #10

Assalammualaikum

i'm very very happy with this old + new purse.. why? old because its the one that I lost it.. new because I got the new one and same as before.. hoyeahhhhhh!!! thanks to dia.. hehehehe~

review : The Hobbit; an unexpected journey

Assalammualaikum..
setelah sekian lama tak menjejakkan kaki kat panggung wayang.. maka dengan sekian kalinya juga aku tengok wayang.. THE HOBBIT : an unexpected journey.. (memang unexpected journey sungguh) di sunway carnival seberang jaya.. 3D..  (sebab nak tnggu yang biasa punya lambat.. so, balun p lah 3D pon) durasi masa : 3 JAM... gila weyhhh.. pecah rekod wayang yang pernah aku tengok..
well...... sebenarnya dari most apa yang tau.. cerita ni agak best.. tapi.... tapi.... dan tapi.. aku tak tahu mana slacknya.. aku rasa bosan yang amat sangat.. hampir2 ja aku layan mata aku yang mengantuk..

cerita tentang seorang hobbit.. (sila jangan tanya apa itu hobbit.. sebab aku sendiri tak tahu) seorang hobbit mengembara bersama seorang magician dan dwarfs.. pengembaraan ni sebenarnya nak menuntut tempat tinggal dwarfs yang telah dirampas kuasa.. so, dalam siri kali ni banyak tunjuk penggembaraan nak ke gunung dwarfs ni.. kemudian.... sambung di siri lain.. muahaha..
setelah membuat penyelid…

annoying thing #7

Assalammualaikum..
dah lama sebenarnya aku tak update siri annoying ni.. hehee..
kali ni.. benda yang aku rasa annoying sangat bila ada orang memecah masuk privacy aku.. dengan mengshare gambar yang aku post ke wall sendiri.. hmm.. kalau gambar tu ada kaitan dengan dia.. aku boleh lah juga accept.. tapi.. itu tak ada kaitan langsung pon.. huhuhu..
perlu ka nak kecoh sangat.. adeh.. tak paham aku..

selamat ulangtahun....

Assalammualaikum..
ermmm.. how should i say it..

may Allah bless in whatever you do.. may happiness be along with you.. may you more strong enough in this life.. may you can achieve what you want.. may your wishes come true.. AND.. may this year bring a light in your life..
thanks for born on this date.. cause.. i got a chance to know you.. and be a friend of you..
be a good girl.. good in all the way.. my prayer always with be you..
" SITI SALWA BINTI ALIAS" bff forever

**alhamdulillah.. with the life HE gives.. never let it go to waste.. our life time is too precious..**
uhibukki fillah... abadan abada~




wordless Wednesday #9

Assalammualaikum....
dah lama tak buat wordless wednesday.. heeee...
my first pay slip.. biarlah orang nak kata aku perak ka jakun ka.. huhu..
terkantoi plak aku keja kat mana.. 

jumlah kerugian..

Assalammualaikum..
malas dah nak up dalam english.. huhuhu.. rasa macam suck ja..
tapi rasa macam pelik ja up dalam bm.. huhu.. biaq pi lah..
okay then.. aku nak jumlah kan kerugian yang aku alami.. ohh ya.. bukan mengharap kan simpati atau ehsan.. just as a pre-caution step tuk semua orang.. so that tak buat benda tu.. tapi kalau benda dah jadi.. nak buat camna kan.. bukannya kita sendiri nak hilang kan dia.. betul tak.. huhu..
kerugian pertama.. duit dalam purse.. almost 350 (sebab baru lepas cucuk) harga purse... 15 kot (actually purse yang aku suka dan sayang)
kerugian kedua.. denda mykad.. 110 denda lesen.. 20 buat gambar pasport baru.. 13 denda bank cimb.. 12.. denda bank bsn.. 12 (deduct dari akaun) denda bank rhb.. XX (sebab mengada sangat tak bagi aku buat)
so.. kerugian pertama... 365 kerugian kedua.. 167
kerugian pertama + kerugian kedua = 532 jumlah kerugian = hampir sebulan gaji
ouchhh.. tak nak hilang dah.. tapi bukannya aku sengaja bagi hilang.. sob3~

the unsorted feelings..

Assalammualaikum..
hmmm.. how I want to put in word eh.. I just read my friend's tweet.. and it make me remember that her wedding is just around the corner..
and I remember the conversation between my friend and I. she spilling how she feel when her close friend tell that she is getting married.. it just unsorted feelings.. 
and actually we also close enough.. she also said to me.. when its my turn.. make it easier for her.. well.. I know what she mean and feel..
and frankly speaking.. I said to her.. could you let me married first.. hahaha.. and yeah.. she also admit that she also want to married first.. but.. we both don't know.. when the time comes..
so, no matter what.. when the times come.. one of us.. will need to go through it..
its not the we could not accept it.. but the life after that.. the changes..
when usually you can text or call for anytime.. but after that.. you need to look for appropriate time..
when usually she will always looking for you whenever there is …

kalau purse hilang...

Assalammualaikum..
recently something bad had happened.. hmmmmm......
actually what happened? hehehe.. I lost my purse.. which all my important document lost too.. cause it contains IC, license, atm card and also some money..
hmmmm..
so what to do when the purse/wallet missing....
first of all.. block all ATM card that we have.. just call the customer care line.. and they will block the usage.. cause some ATM card can be used as debit card..
second thing.. report police.. actually this depends on how we lost the purse.. if it is snatched by others.. the report police is very important to retrieve the IC.. but if lost by our own careless..
then it doesn't matter want to do or not..
third thing.. make IC as soon as you can.. at nearest jabatan pendaftaran negara.. and if you had been snatched and you have the report police.. you just need to pay RM 10 for the processing fee.. but if you lost because of careless.. you need to pay fine RM 100 for the first lost and RM 10 for the proces…

6 mission in a half day

Assalammualaikum..
I'll stop for a while my graduation episodes.. I'll continue later when I don't have anything to update.. heee..
yesterday.. I have 6 missions that need to settle down by noon.. cause I need to clock in to work by 2.15 pm.. I take that chance to settle everything that really important..
actually.. something had happened a few days ago.. I lost all important document.. therefore, I need to recover all those document..
its monday.. early in the morning.. the first spot.. and the first mission

jabatan pendaftaran negara.. located at sungai ara.. actually I already arrived early.. but I dont have enough money to paid the fine.. kui3 so I need to go back to my father and lend him some more..
second mission

next... I went to RHB bank.. located at bayan baru to retrieve my atm card.. and guess what.. mission failed.. cause they need me to have the REAL identification card.. okay.. I need to KIV this matter
third mission take a passport photo.. and its needed for…

graduation episode 1

Assalammualaikum..
in the previous post.. I had said that I would like to up about graduation episodes.. and this time I would like to share the graduation moment..
as in the teaser graduation post.. my graduation day is on Sunday (14th october) but on 7th October I already depart to Johor.. well.. having some fun there.. heee..
as soon as I arrived on the morning 8th October.. my friend and I rashly went to UTM to pick up the graduation attire.. I spent two nights at my friend's house before we come back to JB again..
graduation moments starts on 10th October.. as we all had already planned that we stayed at nearest hotel.. so that we could spent time together..
after settle check in hotel on the 10th October.. my friend and I went to pesta konvokesyen.. accidentally it is the opening ceremony.. and guess what my favorite artist also there.. and that really make me wanna go.. heeee~
we try to go as soon as we can.. so that we can get the front seat.. yes.. we did get the front s…

kisah lagu #3

Assalammualaikum..
Mood up lagu.. next lagu by wali.. doaku untukmu sayang.. lirik dia.. perghhh.. meruntun jiwa..

Kau mau aku apa, pasti kan ku beri
Kau minta apa, akan ku turuti Walau harus aku terlelap dan letih Ini demi kamu sayang


Aku tak akan berhenti Menemani dan menyayangimu Hingga matahari tak terbit lagi Bahkan bila aku mati Ku kan berdoa pada Ilahi Tuk satukan kami di surga nanti

Tahukah kamu apa yang ku pinta
Di setiap doa sepanjang hariku Tuhan tolong aku, tolong jaga dia Tuhan aku sayang dia


pintaku bukan hanya kekal di dunia.. tapi hingga ke syurga.. untuk itu.. bear with everythings that come up.. insyaAllah we will not be separated.. and everything happened on HIS will..

itu dugaan Allah

Assalammualaikum...
dugaan Allah itu indah bukan? pasti ada kenapa kita diduga.. mungkin barangkali kita tak sedar langsung akan keindahannya.. tapi pasti ada terselit keindahan di sebalik dugaan itu..
yaa.. aku diduga beberapa hari ini.. beberapa nikmat diberikanNya telah ditarik..
lepas satu dugaan.. dugaan yang lain menimpa.. barangkali itu bukan hak aku.. hak orang lain.. benarlah kata orang.. selagi kita tak membelanjakannya.. selagi itu ia bukan hak kita bukan rezeki kita.. cuba mengharapkan keajaiban.. tapi... mustahil bukan..
sabarlah hati.. mungkin semuanya adalah kafarah dosa..
tabahlah hati.. ini ketentuanNya..
banyak perkara yang perlu diuruskan.. semoga semuanya dipermudahkanNya..
#aku hanya mampu untuk redha dengan apa yang telah berlaku..... dan ini yang mampu aku lakukan supaya aku tidak lagi berterusan bersedih hati..

kisah lagu #2

Assalammualaikum..
konon lah kan nak update tiap2 hari.. tapi hampeh.. heee.. soryy~
okay.. untuk lagu tema minggu ini.. jom sama2 layan kan lagu ini..

waaahh2... masyuk lagu ni... satu pengakuan yang aku kena buat terlebih dahulu.. okay.. lagu ni tak ada kena mengena dengan yang hidup atau pun yang mati..  just... aku suka lagu ni.. :-)

its been a while..

Assalammualaikum..
well.. its been a while that I haven't update anything..
well.. I'm sort of buzy.. hahaha.. okay, pretending buzy..
well... I have a lot to write about.. but... the laziness really make it stuck..
I do hope that I really can spent sometimes here.. but..  first of all.. I think I want to make over this blog..
heee.. until then...

episode USS singapore

Assalammulaikum..
here we go..
7.20 pagi.. kami tiba di tune hotel.. bertemu dengan si dia agen.. setelah selesai urusan.. kami diserahkan tiket dan borang masuk singapore..
tepat 7.30 pagi.. kami bertolak ke singapore.. singapore, here we come..
perjalanan agak mengantukkan... hoi.. 2 jam sangkut nak masuk ke singapore.. gara2 jem di imigresen.. haii.. macam manalah mereka yang kerja pagi2 dan nak masuk singapore.. boleh tensen rasanya..
lebih kurang 10.30 pagi.. kami tiba di tempat yang dituju.. bas hanya drop saja di tempat bus stop.. dan pandai2 lah nak ke USS tu.. alaa.. naik esklator saja.. dan ternampak lah ini...

waaa.. hati dah meronta2 nak masuk.. disebabkan kami dah ada tiket.. jadi tak perlu lah beratur..
pasal tiket.. kalau nak murah.. pergi harga biasa.. kalau weekend harganya lain.. jangan tanya aku berapa harga tiket masuk.. hahaha.. sebab dah dikira dalam pakej.. dan kalau rasa kaya gila dan malas nak beratur untuk main kat dalam.. bolehlah beli tiket ekpress.. aci p…

pre episode USS singapore

Assalammualaikum..
disebabkan ada permintaan.. jadi aku terpaksa dahulukan entri ini..
2 minggu aku spent time di JB.. dah alang2 kumpul dengan kawan2.. tiba2 muncul plan gempak.. lawatan sosial ke USS singapore.. hahaha..
iyelah.. sorang kawan aku bagitau yang dia baru balek dari USS.. so, apa lagi.. terasa macam nak p jugakkkkkk...
memula plan macam main2 ja.. hahaha.. iyalah.. dengan memasing tak ada pasportnya.. aku plak tak bawa..
aku mengambil langkah berjaga2.. memesan supaya mak aku bawa pasport.. kebetulan memang mak aku akan ke JB.. mana tau tiba2 ter ON plak plannya kan..
then bila masing2 mengisukan keseriusan.. maka..  setelah masing2 mendapat approval.. maka.. keputusan dicapai.. USS singapore... here we come!!!
first of all.. survey hari.. dan kami berempat pergi under trip luar.. under odyssey.. tapi disebabkan kami ambil under agen.. maka RM 199 termasuk tiket ke USS dan transport.. naik di tune hotel, danga bay..
boleh ja sebenarnya kalau nak thrill.. pergi redah se…

teaser graduation day

Assalammualaikum....
its been a long time I hadn't updated my blog.. well...
first of all.. for the comeback..
teaser.. 49th convocation ceremony, UTM 4th session 14 october 2012.. (its kinda late.. haha.. do I care..)




insyaAllah will updated more and more about it.. looking forward for it..

semoga mereka bahagia..

Assalammualaikum..
sabtu yang lepas.. aku menghadiri majlis perkahwinan rakan sekelas aku.. rakan masa sekolah rendah.. dan juga masa sekolah menengah..
Alhamdulillah.. dia dah bahagia.. dan bertemu jodohnya..
dan aku menghabiskan masa hampir satu jam lebih.. berjumpa dengan rakan2 yang lain.. dan bertanyakan giliran masing-masing.. ada yang sudah dalam perancangan.. ada yang sudah bertunang.. masing-masing menghitung hari..
dan aku pula.... menghitung hari juga.. dipertemukan dengan dia yang telah ditetapkan.. aku percaya akan percaturanNya.. dan mungkin bukan di dunia.. tapi di akhirat sana.. aku tak begitu kisah akan diri ku.. kerana aku tahu akan ketentuanNya..
tapi.. apabila melihat mereka yang lain sibuk mengatur kehidupan.. hati sendiri bergelora..
dan kadang2 apabila mula berbual akan jodoh.. air jernih jatuh menitik.. bukan kerana tidak bertemu jodoh lagi.. tetapi akan kehilangan mereka yang rapat.. itu sudah pasti.. masa yang diluangkan pasti akan menjadi terhad.. untuk ber…

review Mantera

Assalammualaikum..
today I watched MANTERA.. it actually had released on the May.. and I just watched it.. so what.. haha..

hmm.. MANTERA is a science fiction film.. it was produce by Malaysian..
what I'm going to say.. is im quite impressed.. even though the CGI is quite weak.. cause I can see that its not like the real one.. but.. so far I can say its okay.. for the malaysian.. and maybe next time Malaysia can produce film that equal to the international..
the film is about a boy.. a gamer.. and he won a prize.. without knowing the prize is a bike that can transform to a robot..
well.. i give an applause for this film.. hopefully, there will more film like this..

post itu

Assalammualaikum..
recently I had read a sharing by the Islamic page on the facebook.. its really really really suits me.. once  a while. and I dont know whether I already make a right decision or not.. but I think this is the best for both of us.. come and read about it..

LELAKI : Awak, boleh jadi awek saya? Saya berkenan sgt lah kat awak. Bagi saya, awak perfect!

PEREMPUAN : Ok, boleh je takde masalah. Couple ke?

LELAKI : Err...kalo dah mintak jadi awek, maknanya couple la tu kan?
PEREMPUAN : Ok. Bila nak kahwin?
LELAKI : Err..boleh tak tunggu saya habis belajar dulu tahun depan, pastu tunggu saya dapat keje stabil dulu. Dalam 3 tahun, insyaAllah.
PEREMPUAN : Ok, kita putus sekarang gak.
LELAKI : Eh, kenapa?????
PEREMPUAN : Kerana tiga sebab
Satu, awak ajak saya bergelumang dalam dosa utk 3 tahun tanpa akad yang sah. Tiada jaminan awak takkan jumpa saya, sentuh saya dan hal2 berkaitan. Dalam 3 tahun tu kita akan bercakap hal sia-sia tentang soal hati yang tiada berkesudahan. Nanti ada yang …

review snow white and the huntsmen..

Assalammualaikum..
recently I watched snow white and the huntsmen.. okay.. I know.. the movie is already long time ago.. but what do I care.. hahaha..
the movie was released on the May 2012.. and it is based on the snow white fairy tale..


her stepmother.. the mirror.. the dwarves.. yeahh.. all is similiar with the fairy tale.. but still.. nice to watch..
well.. what can I say is.. its OKAY movie.. but I like this movie.. heee.. cause it is fantasy movie.. and just nice to watch it..
after a while watched the movie.. suddenly I realized that the heroin is same as the twilight movie.. hahaha.. kristen stewart.. (Im looking forward for the final episode of twilight)

paper Aptitud UPSR

Assalammualaikum...
sebenarnya aku baru tau kewujudannya.. paper aptitud yang calon UPSR kena amik.. anywa.. just a sharing tuk sapa2 yang tak tahu lagi..
dan serba ringkas pasal paper ni.. diperkenalkan pada tahun 2009.. so, dah tiga tahun diperkenalkan..
mengikut surat dari KPM bertarikh 20 nov 2008..
ujian aptitud ini ialah sejenis ujian psikometrik yang menguji kebolehan semula jadi.. dan kebolehan yang diperolehi daripada pengalaman dan pembelajaran..
ujian ini bagi mengenalpasti potensi pelajar mengikut pembelajaran pada masa hadapan.. seperti.... membuat pilihan murid ke program pendidikan yang khusus seperti SBP, sekolah sukan, sekolah seni dan lain2.. membantu guru mengenalpasti dan mengetahui bakat, minat dan kecenderungan murid.. dan juga sebagai membantu guru mengenal pasti potensi mereka untuk belajar..
ujian ni berbentuk objektif aneka pilihan.. terdapat 61 soalan.. dan dijawab dalam tempoh 1 jam 30 minit.. kemahiran berfikir (20 item).. kemahiran menyelesaikan masalah …

pengangkutan

Assalammualaikum..
bila umur dah meningkat.. kita memerlukan kenderaan untuk bergerak..
kalau dulu masa sekolah.. bas awam lah pengangkutan yang utama..
dan bila dah makin meningkat.. memerlukan kenderaan untuk bergerak.. lebih2 lagi bila dah bekerjaya.. takkan nak tunggu bas.. boleh ja.. tapi kalau keja pagi.. satu hal plak nak kira jam bas tu ada pukul berapa..
dan sekarang ni.. aku hanya mampu menunggang motosikal.. alhamdulillah.. okay lah jugak..
sedang berkira2 tuk bawa kereta.. iyelah.. lesen ada ja.. tapi nak bawa tu.. hehe.. (panas telinga aku bila orang kata aku peram lesen kereta) dan atas nasihat kawan aku juga.. yang risau aku bawa moto nak ke mana2.. insyaAllah.. satu hari nanti yek..
dan rasanya dah jadi satu keperluan ada lesen ni.. aku ada seorang sepupu aku.. dalam proses ambil lesen.. dan dalam masa yang sama kena hadiri kursus 6 bulan.. tak ka susah nak ulang alik dari rumah ke tempat tu.. mengharapkan ihsan kawan2.. huhu..
that's why laa.. perlunya ada lesen.. …