Saturday, November 23, 2013

Soalan SPM bocor...

Assalammualaikum..

Hari ini digemparkan dengan soalan matematik SPM dan matematik tambahan bocor..
Siapalah punya kerja bocorkan soalan ni..
Isk3..

Sedangkan security sangat terjaga..
Banyak prosedur yang perlu dilalui..
Biarlaaa.. Siapa yang punya kerja pon..

Semuanya berbalik pada integriti diri..
Eh bukan itu yang aku nak bebelkan di sini..

Isu nya disini soalan matematik dan matematik tambahan..

Bagi aku..
Disebabkan aku pelajar matematik..
Jadi aku tahu betapa toughnya ambil paper matematik..

Bagi aku..
Soalan bocor macam mana pon..
Kalau kau tak dapat konsepnya..
Still kau tak boleh jawab..
Sebab asas matematik kau perlu tahu serba serbi..
Kalau konsep asas kau boleh kuasai..
Datanglah soalan yang macam mana pun..
Mesti kau boleh buat..

Bagi aku matematik tak perlukan solan bocor..
Even di universiti pon..
Lecturer bocorkan soalan..
Still ramai yang tak boleh jawab..
Jadi apa asasnya?

Kita ambil contoh yang senanglah..
Bila mana peperiksaan akhir tahun..
Aku ingin membantu pelajar aku..
Aku membocorkan satu dua soalan..
But at the end..
Hmmmm..
Sabar ja lah..
Tak ramai yang boleh jawab..

Kalau soalan BM.. English..
Boleh lah kau pulon menghafal literature review..
Tapi matematik?
Iyaa.. Kau boleh hafal..
Tapi kalau bentuk nombor yang semacam datang..
Pasti tak boleh jawab..

Dan satu lagi..
Berbalik pada segala usaha..
Kalau kau ada soalan yang bocor sekalipun..
Kalau tak diizinkan Allah untuk kau tulis semula atas paper pada hari kejadian..
Still kau tak boleh skor..

Dan kalau kau dipermudahkan Allah untuk menjawab..
Pasti kau boleh jawab..

Oh.. Teringat aku cerita di universiti..
Kes soalan bocor..
Paper english..
Lecturer aku memberikan latihan sebagai final..
Dan aku sememangnya malas nak tengok semula..
Alih2 lepas exam..
Ada beberapa orang kawan bagitau..
Soalan sama sebijik macam latihan yang lecturer bagi..

See...
Bukan rezeki aku pon nak study benda tu..

Cuma menyedihkan bila kami kena reseat paper tu balik..
Sebab ada yang membawa ke pihak atasan..
Aku tak kisah pon sebenarnya pasal hal itu..
Aku hanya anggap sebagai rezeki mereka yang dapat..

Jadi..
Apa yang aku nak katakan..
Tak payah lah nak kecoh sangat dengan soalan bocor..
Kikikiki..

Till now..
Wassalam....

Friday, November 22, 2013

Semoga kami sekeluarga tabah...

Assalammualaikum...

Ujian yang ditimpa pasti ada hikmahnya...
Itulah yang aku lihat apabila kami sekeluarga ditimpa ujian..

Bagi aku..
Aku terasa beratnya..
Walaupun aku hanya memerhatikannya..
Walaupun aku hanya mendengar berita..

Yang paling berat sekali adalah ibu bapa aku..
Dan juga adik aku sendiri..

Tiada kata2 yang dapat aku ungkapkan..
Aku terasa lemah sekali bila mana tidak dapat membantu apa2..
Kerna kami pun bukannya terlalu rapat..
Adik aku seorang yang sangat memendam..

Hatiku sangat pilu bila mengenangkan ujian yang ditimpanya..
Apatah lagi sekiranya melihat dia terlantar di katil hospital..
Aku tak betah untuk melihat semua itu..
Sesekali jatuh air mataku mengenangkannya..

Aku dapat lihat seolah2 dia tidk berdaya menampungnya..
Tapi tiada apa yang dapat aku katakan..
Aku hanya mampu berdoa dia mendapat kekuatan dalam meneruskan kehidupannya..
Dan aku juga harap ibubapa ku terus tabah..
Tabah dan sabar melayani adik aku yang agak keras sedikit..

Hanya doa sahaja yang mampu aku ungkapkan..
Dan sepanjang keberadaan aku disisi..
Aku cuba menemani nya..
Membawanya keluar dari rumah..
Menghirup udara yang segar..

Aku percaya..
Ini semua ujianNya..
Aku sendiri dapat melihat perubahan dalam keluarga aku..
Alhamdulillah..
Semoga suasana ini dapat berlanjutan..
Dan semoga Allah sentiasa melindungi kami sekeluarga..
Aku percaya akan ketentuanNya..

Thursday, November 21, 2013

movie review :: ender's game [2013]

Assalammualaikum..

dah lama rasanya tak update tentang movie review..
ya tak..

ENDER'S GAME..
movie paling latest yang aku tengok..


best laaaaa movie ni..
mengisahkan tentang Bumi yang akan menentang dengan makhluk asing yang telah ditewaskan suatu ketika dulu..
dan mereka datang semula untuk menakluki Bumi..
sebagai persediaan..
Bumi telah melengkapkan armada2..
dan mereka juga percaya bahawa akan ada seorang budak yang akan mengetuai armada tersebut..

Ender Wiggin..
anak bongsu kepada Wiggin..
kakak dan abangnya telah menyertai program persediaan..
namun, akhirnya Ender telah terpilih menyertai program persediaan tersebut..
dia dan beberapa orang budak telah berlepas ke angkasa lepas..
menyertai Command School..
sebagai persediaan menyertai peperangan yang bakal meletus..
dia akhirnya telah terpilih sebagai ketua yang akan mengetuai armada tersebut..

dalam movie ni..
dapat dilihat kecanggihan teknologi yang diggunakan..
sangat superb!!!!
macam nak p tengok lagi..
heeee..

Wednesday, November 20, 2013

let's ESCAPE..

Assalammualaikum...

salah satu tarikan baru yang menarik di Penang..
ESCAPE..
sesuai untuk mereka yang sukakan aktiviti lasak..

sebenarnya dah lama sangattttttt aku pergi..
baru berkesempatan nak update..
hahaha..
ada aku kesah..
lalalala...

entry untuk masuk ke ESCAPE..
bagi malaysian..
RM60 tuk adult.. dan Rm45 tuk kids..


kemudian..
kena sewa loker untuk memudahkan penyimpanan barang..
RM10 if not mistaken..
tu laa.. lama sangat tak update..


 and kat sana..
urusan pembelian makan dan minum menggunakan kad..
kita tambah nilai saja kad tu..
dan semua pembelian akan dilakukan melalui kad itu..


antara tarikan utama di ESCAPE..

MONKEY BUSINESS..
aktiviti tali..
yang menguji kegayatan..
ada tiga level..
paling tinggi semestinya paling mencabar..
di sini.. 
kekuatan tangan sangat teruji..
tangan xkuat..
habis laaa..
hari tu pon..
sampai level 2 ja..
nak amik yang 3 pon fikir banyak2 kali.. 
hahha..



FLYING LEMUR
a.k.a flying fox..
cuma jauhhhhhhh..
ni yang gayat pon tak ada masalah..

GECKO TOWER
memanjat hingga ke atas bangunan rumah..
dan dihalangi beberapa halangan..
kat sini boleh tengok kepantasan..
sebab ada time yang kita boleh catat..


TUBBY RACER..
ini ala2 macam main tuib kat taman tema air..
tak berkesempatan pon nak main ini..
nampak macam best.. huhu..


ATAN'S LEAP..
ala2 buggy jumping..
cuma badan diikat sepenuhnya..
teringin juga nak cuba..
tapi masa tak mengizinkan..

memang best laa spent a day kat sini..
superb!!!
looking forward next tyme spending here..

more information..
click HERE

Monday, November 18, 2013

book review :: relasi mencari sahabat sejati

Assalammualaikum..

Alhamdulillah selesai mengkhatamkan..
Relasi.. mencari sahabat sejati..
hasil penulisan hilal asyraf..

apa yang boleh dikatakan..
wow!!
memang sungguh membuka mata tentang mencari sahabat sejati..
sedikit sebanyak memang rasa kena tembak.. huhuhu..


penceritaan tentang Saifullah..
yang cuba mengupas tentang istilah bersahabat..
di sekolah.. dia bertemu dengan seorang senior..
dan ukhuwah yang utuh terbina antara mereka..
sehinggalah konflik datang menguji..
yang mengakibatkan mereka berenggang..

persekitaran sekolah di dalam penceritaan juga..
sangat menyenangkan..
dengan penerapan Islam yang sangat utuh..

di saat aku mencari sesuatu untuk pemangkin..
Alhamdulillah.. buku ini sedikit sebanyak membuka mata hati aku..

*****************
manusia akan rasa kesunyian dan rasa sendirian apabila dia meletakkan pergantungan kepada makhluk..
apabila berasa sendirian, sepatutnya kamu sedar bahawa kamu sudah jauh daripada Allah

********************
sahabat ialah orang yang sanggup terjun ke neraka untuk menyelamatkan kamu sekiranya kamu jatuh ke dalamnya...
sahabat ialah orang yang ingin beriringan dengan kamu ke syurga..
sahabat ialah mereka yang ikhlas menghubungkan silaturrahim denganmu dan tidak mengharapkan apa-apa dalam perhubungan kamu selain redha Allah semata-mata..
sahabat ialah mereka yang sentiasa mendekatkan diri kamu kepada Allah dan RasulNya..

********************
terlalu banyak erti sahabat yang dapat dipelajari..
ini sedikit sebanyak buat aku berfikir..

untuk mencari sahabat sejati..
kita sendiri dulu perlu menjadi sahabat sejati..

rasanya belum mencapai piawaian tersebut..
walaupun salu saja ungkap di kata..
tapi untuk bertindak sebagai seorang sahabat sejati..
yang akan terjun ke neraka untuk menyelamatkannya..
yang akan beriringan ke syurga..
yang akan mendekatkan diri kepada Allah dan Rasul..
masih terlalu jauh..
sangat terlalu jauh..

apa2 pon..
buku ini sangat menarik..
baru saja selesai mengkhatam buku ini..
kemudian terdengar pula lagu sahabat selamanya - padi..

sahabat untuk selamanya..
bersama untuk selamanya..
kau dan aku sahabat..
untuk selamanya.. setia..

terasa meruntun jiwa ini..

Sunday, November 17, 2013

I'm home...

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..
akhirnya..
I'm home..

penerbangan pada malam jumaat..
alhamdulillah mendarat dengan selamatnya..

yang pastinya..
perasaan yang sangat SERONOK..

and for sure..
I need to take care of my little brother..

and a few things need to settle..

semoga cuti ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya..
insyaAllah..
ameen..
:)

Sunday, November 10, 2013

perancangan 2014

Assalammualaikum..

sudah melangkah ke November..
tak lama lagi tirai Disember akan berlabuh..
maka bermulalah episod 2014..

macam terlalu awal saja nak buat perancangan kan..
tapi harapnya dengan ini aku sudah ada ketetapan..

firstly..
sambung master..
InsyaAllah.. nak sambung master..
offshore UTM..
master of educational technology..
insyaAllah..

secondly..
vacation..
nafsu nak berjalan memang tak boleh nak kawal lah..
heee..
ke mana? hmmmm..
nanti lah difikirkan..
hahahaha...

actually yang main sekali nak further study..
tak nak simpan lama2..
tapi macam tak ada universiti lain plak kan..
owhh well..
utm sanjungan bangsa..
hak3..

tapi harapnya aku tidak dibebankan dengan perkara yang memerlukan komitmen yang tinggi..
tak tahulah nak kata sama ada tugas yang akan diberikan akan memerlukan komitmen yang tinggi atau tidak..
tapi harapnya okay saja..

owh ya.. lupa plak..
beban membawa pelajar fizik melangkah SPM..
owhhhhhhhh..
serabut pula fikir..

tak apalah..
its a challenge ryte..
XD


Thursday, November 7, 2013

soon.. the day will come..

Assalammualaikum..

sapa sangka masa itu akan tiba..
secepat ini..
tanpa aku sempat untuk menyiapkan diri..

aku tak tahu untuk merespon..
gembira atau sedih..

sepatutnya aku gembira..
tapi ntah..
jauh di lubuh hati..
aku sedih..
yang teramat..

hanya dia yang aku ada..
hanya dia tempat aku mencurahkan segalanya..

tapi nanti..
aku kena lepaskan..
lepaskan kepada yang lebih berhak..

dan yang pasti..
aku akan bersendiri juga..

disisa-sisa ini..
aku cuba untuk mengumpul kekuatan..
hanya untuk dia..
hanya untuk waktu itu..

selepas itu..
biarlah aku membawa diri..
mencari kehidupan aku sendiri..

bukannya aku menagih simpati..
untuk berada disisi aku..
tapi aku hanya mohon supaya aku lebih dikuatkan hati..
lebih dicekalkan hati..

kerna apa..
itu lah takdir dan ketetapanNya..

bukan bermakna sampai disini persahabatan kami..
tapi disitulah bermulanya episod sebenar persahabatan kami..
macam mana nak membawa persahabatan ini ke satu sudut yang lebih jauh..

saya harap awak tak lupakan saya..
walaupun saya tahu awak akan lupakan saya..
selama ini saya menjadi keutamaan awak..
tapi nanti.. tidak lagi..
awak ada tanggungjawab awk sendiri..
terlalu banyak perkara yang kita janji nak buat sama2..
tapi.. tak satu pun tercapai kan..
tak apa.. awak sudah temu kebahagiaan awak..
syurga awak..
tapi saya harap awak tak lupa sesuatu..
kawan hingga ke syurga..
saya harap dapat jumpa awak di sana..
saya dah tak dapat nak bantu awak..
hanya setakat ini yang saya mampu..
saya harap dia dapat bawa awak ke sana..
saya pun InsyaAllah akan ke sana juga..

Sunday, November 3, 2013

bila ianya salah.. ia tetap salah..

Assalammualaikum..

aku diduga..

aku tahu ianya salah..
tapi entah..

hanya kerana aku tahu mana limitation kami..
jadi aku tak kisah dengan yang lain..
kerana tak mungkin ia akan menjadi lebih dari itu..

lagipun..
aku tahu dia bukan calang2 orang..
aku hanya selesa begitu..

tapi..
bila salah..
ianya tetap salah..

tak kan aku nak letak kesalahan atas orang lain..
sedangkan datang dari aku sendiri..

entahlaa..
aku tetap rasa bersalah..
aku tak sepatutnya sebegitu..

sedangkan aku datang sini..
nak pulihkan semuanya..
nak pulihkan hati..

tapi..
aku tak pasti..
sama ada aku dapat atau tak..

apa2 pon..
hanya padaMu yang aku harapkan..

Saturday, November 2, 2013

12 days to go...

Assalammualaikum...

12 hari saja lagi..
untuk pulang ke pangkuan keluarga..

ahhh.. sudah tak tertahan rasanya hati..
rindu penang!!!

ingin lari dari semua kesibukan ini..

tapi pasti..
banyak perkara yang perlu diselesaikan pulang nanti..

cuti untuk lebih kurang 6 minggu..
yeahhhhhh..
nak bercuti sepuas-puasnya..
nak makan sepuas-puasnya..
nak bersosial sepuas-puasnya..
terasa sangat seperti tak bebas di sini..
sob3..

tapi sebenarnya..
ada satu perkara yang merungsingkan di fikiran..
sama ada betah atau tidak..
aku tidak pasti..
untuk bertemu..
rindu jangan dikata..
amat sangat..
tapi bila mendapat tahu tentang perkhabaran itu..
aku sangat rasa tidak senang..
aku tau.. tak bagus untuk berperasaan sebegitu..
tak apalah..
biar masa yang tentukan segalanya..
biar Allah yang menetukan perjalanannya..

apa2 pon..
cuti ini..
aku nak ENJOY!!!!
beberapa perkara sudah aku rangka kan..

doakan aku pulang dengan selamatnya..
insyaAllah..
ameen..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...