Wednesday, December 23, 2009

sem baru sudah bermula..

sudah hampir 2minggu klas mula.. yg bestny, jumaat 2 kali cuti.. muahaha.. dan rasa seronok dapat balek UTM.. (hipokrit gila.. haha) xlah, sebab dapat lah gak spend masa dengan kawan.. dari dok kat rumah nganga depan komputer ja kan.. haha.. and plg mnyakitkan hati ialah wifi.. oh wifi tlglah elok balek.. neh pon ak on9 kat libarary..huhu.. anyway, sem neh nak kata berat, xlah gak.. tapi aku rasa, beratlah gak.. haha.. iyelah, next sem dah nak p praktikal.. so, moto sem neh.. PREPARATION FOR THE PRACTICAL.. even tough 16 kredit jek, tapi subjek nya boleh tahan lah.. jadual klas pon, quite free.. best sikit.. dan yang bestnya petang rabu aku dah bebas..before neh struggle amik koq.. and now.. lehlah melepak p tengok wayang ka.. haha.. 5ringgit ja kan.. hehe..

subjek2 yang aku kena amik sem neh..

mula2 sekali, pengajaran mikro.. aku xstart lgi klas neh.. mana xnya, klas neh hari jumaat.. jumaat plak asyik cuti.. hehe.. dalam subjek neh, kitorg kena mengajar.. so, ktorg akan diobserved oleh lecturer.. lengkap dgn lesson plan ngn ABM (alat bantu mengajar).. aku sangat sakit otak bila pikir pasal ABM.. dhlah math, xdak idea sangat.. huhu.. subjek 1 kredit jek, tapi bayangkan lah benda yang nak kena wat.. huhu..

den.. teknologi pengajaran dan pembelajaran.. dlm subjek neh, ktorg didedahkan dgn pggunaan OHP lah, LCD lah.. segalah benda teknologi yg akan membantu dlm p&p.. assignment jek dah 3.. OMG!! dan yg plg aku xska, bila kena p skolah, wat survey.. huhu.. prosedur dy pyah gila.. kna p JPN dlu.. klu dkat, xpalah gak.. huhu..

next.. kaedah mengajar math.. subjek neh, dy akn tnjuk cmna nk ajar math.. hahaha.. ntahlah, aku pon xtau.. aku pon xdpt view ngn jelas lg..

den, pendidikan amali math.. actually, neh lbih kpd lab.. bayangkan, math pon da lab.. haha.. lect p haji, so stil enjoy lg.. haha.. rsnya, subjek neh tgok application math guna komputer.. ska htilah, papejelah..

next, pengukuran dan penilaian pendidikan.. subjek neh dy tnjuk, cmna nk evaluate student ngn cmna nk wat soklan peksa.. yg aku agak tensen sikit dalam klas neh pa tau.. setiap kali, habis klas.. lect tuh msti tnya.. "sudahkah anda bersedia untuk pergi latihan mengajar?".. adoi.. tensen2..

den, penyelidikan operasi.. neh paper math.. da only math in this sem.. hehe.. hurmm.. ok lah.. tp bygknlah.. nk tkar statment yg pnjang berjela 1 page ke dlm bntuk equation.. hurmmm..

next, english.. ada lgi rupanya english ak kena amik.. watever..

lastly, elektif.. ktorg men blasah jek amik.. amik sosiologi industri.. bajet cam nak msuk industri plak.. haha..

hurmm, so majority paper adalah paper pendidikan.. almaklumlah, next sem nak p latihan mengajar.. tiba2 rasa cam xyakin plak nak p praktikal.. huhu.. just really hope that i can cope this semester..

Saturday, December 12, 2009

the holiday is end already...

well..... looks like the 4weeks holiday is finally finished.. and the class will start begin this Monday.. i just cant believe it is over.. however, as long as a student the duty must keep on..

hopefully, for this new sem i can reached back what i missed already..
my mom already nagging to me.. huhu.. and i very hope i can get focused back..

and there is some goals that i need to achieve for this new sem..

1... no more clothes, dress to buy!
2... get back the dean list
3... don't be too buzy and manage your time wisely
4... manage your money wisely.. dont spend to what is no need!
5... singapore trip (hopefully we all can go by this sem)

well.. i think it is not too much.. and i think i can do it.. just belief in myself! chaiyok2!


Wednesday, December 9, 2009

here is it..

last night was the day.. you like it or not.. you have to.. till when i want to keep running..

its the day that the result is posted.. OMG!!

what i do is take a deep breath and open up the 'aimsweb'.. and think possitively.. huhu..

jeng.. jeng.. jeng..

and the result is.........
my pointer drop again.. i knew it already.. i already give my best on my final.. and looks like it doesnt help.. there is C!! oh no.. that is what im avoiding of.. but i still get it.. huhu.. well, dont blame other.. blame yourself.. and till now i keep it as secret.. haha!! dont want to hear my mom nagging.. just let them receive the letter from univercity..


i just sign out my fbook, my ym and closed the laptop.. my mood gone already.. just laid up on my bed and mesagging my best friend.. im not so depressed because i already made up my mind before that and really prepared.. but i just need someone.. hehe.. she told me to learn from my mistakes.. and i admit it..

and i was thinking and scolded myself...

" you never learnt by your mistake.. you keep do it and do it.. you realise it gives a huge effect.. but till end.. you still do it.. are you forget what happened when you in form 4?? when you keep focusing on other thing than your academic.. you had to take off your position and leave the class.. dont you ever ever learnt by that.. now, you do it again.. you too comitted with your club and you forget your academics.. look, your pointer keep dropping.. you need to do something.. you said you want to graduate with first class.. look now, not even first class.. second class upper also you will never get it.. come on.. get up back.. get back your dean.. you have missed it for 2semester.. just get up back.. you know what you can.. why must you let it go.. "

huhu.. can i?? what can i do is belief in my self and learn from the mistakes.. and i hope i will not forget it for forever ever.. promise yourself!! and i think it a little bit silly when im crying because of this.. so stupid.. huh..

and i really want to thanked someone for being with me for whole study week.. hehe.. thanks for accompanying me when im staying up, thanks for there for me.. and thanks for everything..

Sunday, December 6, 2009

suatu harapan...

hurmm.. seminggu aku kat kampung hari tuh.. macam-macam cerita.. well, besalah family bapak aku ada masalah dalaman.. secara tak langsung, aku pon menyibokkan lah diri.. haha.. jangan masuk campur hal orang tua.. boleh sakit kepala kita yang tak dak kaitan neh.. haha.. owhh ya, aku bukannya nak cerita pasal masalah dalaman tuh semua..

hurmm.. dalam family bapak dalam kalangan sepupu aku, boleh dikatakan beberapa orang jek yang sukses.. ada satu hari tuh, aku kuar dengan sorang bapak sedara aku neh.. dia ceritalah pasal anak dia neh.. kiranya sepupu aku.. dia mintak aku tolong ajarkan anak dia english.. (bajet cam aku expert plak english kan).. sepupu aku tuh nak masuk darjah 4.. aku pon mengiyakanlah kalau aku sempat.. bukannya aku tak nak.. tapikan penat nak mati ajar deorang neh.. ada sekali aku ajar sepupu aku sorang, umairah.. ajar math.. dia cukup lemah sifir.. aku pon torture dia hafal sifir.. penat ohhh.. masa aku torture tuh dia ingatlah.. tapi aku rasa kalau aku tanya lagi, mahunya tak ingat dah.. so, bukannya aku tak nak.. aku neh just takut kalau aku naik angin.. hehe.. (macam mana nak jadi cikgu neh.. ish3..) till the end, aku tak ajar pon.. haha..

and ada sorang sepupu aku, nurul.. dia PMR tahun depan.. aku berharap sangat yang dia boleh dapat keputusan yang baik.. at least pon lulus semua.. so, tak lah hancur sangat sepupu-sepupu aku neh semua.. i've been slow talk with her.. aku cuba sedadya upaya bagi nasihat dan bagi dorongan.. and yang penting sekali pasal 'cinta moyet' neh.. hahahaha.. i ask her to clash with her bf because this is not the right time yet.. bukannya sebab aku nak menjaja pengangan aku.. tapi, dia sendiri pon memang nak clash.. aku pon pa lagi.. haha.. dan aku really harap dia leh sukses dalam PMR.. aku akan try 'jaga' akademik dia.. aku dah turunkan segala ilmu.. semuanya tertakluk pada dia.. hehe..

semuanya tak mustahil.. cuma macam mana kita handle sesuatu tuh jek..
(peringatan tuk diri sendiri gak)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...