Sunday, July 31, 2011

apabila peperiksaan menjelang..

minggu lepas..
warga SK Bayan Lepas menempuh ujian..
dan bagi pelajar tahun 6.. peperiksaan percubaan MGB..

3 hari sahaja budak2 neh periksa..
tapi.....
nak jaga periksa pon bukan senang..
aishhhh..

bila masuk kelas yang agak liar..
nak tenangkan mereka pon ambil masa..
padahal periksa dah nak mula..

bila dah mula periksa..
terdengar bunyi2 yang sengaja dibunyikan..
sengaja mencari pasal neh..
terpaksa aku duduk depan budak neh..
amik kau..

dulu.. aku tak selesa bila cikgu berhenti kat aku..
dan tengok aku jawab..

tapi sorry to say..
sebagai cikgu aku buat juga benda tuh..
heee..
bukan apa..
bosan lahhh..
apa yang aku boleh buat tengok budak2 neh merapu..

tapi...
agak sakit hati bila kertas yang dijawab adalah kertas yang aku ajar..
suka suki ja buat salah itu buat salah ini..
sabar jelah...


ada sekali aku menjaga paper english..
weyhh.. penat ouhhh..
"cikgu... neh apa maknanya?"
aku pon cakaplah..
bila seorang dah tanya..
berduyun2 mai datang tanya..
ouchhh..
tak pasti pula aku dibenarkan ka tak translate untuk mereka..
sejam suku tempoh masa menjawab..
sejam suku tuhlah aku mentranslate kan untuk mereka..

dan ada juga..
baru 25minit masa menjawab..
sudah selesai..
waaah2.. habis hebat lah eh..
aku pon menyibok tengok jawapan..

macam2 karenah apabila jaga periksa..
antara sabar dengan tak..
paling2.. aku mengambil kertas mereka apabila mereka bising..

dan sekarang mereka sudah selesai menjawab..
dan aku pon sudah selesai tanda kertas mereka..

ada sesiapa yang bakal mengambil peperiksaan?
good luck and all the best lah yek..

dah nak puasa dah..

insya-allah petang ini akan tengok anak bulan..
dan sekiranya nampak anak bulan..
maka, malam ini bermulalah 1 Ramadhan..
dan esok kita warga Islam akan memulakan ibadah puasa..

ibadah puasa merupakan rukun Islam yang ke-3..
maknanya sebagai seorang warga Islam kita diwajibkan untuk berpuasa..
dan rukun Islam inilah yang menjadi refleksi sama ada kita seorang Muslim..
jadi, sesiapa yang mengakui dia seorang Islam..
esok jangan lupa puasa yek.. 

aku tak nak berceloteh panjang tentang ibadah puasa neh..
ramai yang mengakui kehebatan dan kenikmatan bulan puasa..
tapi, berapa ramai yang mengamalkannya?
dan ramai yang mengharapkan Ramadhan kali ini lebih bermakna daripada sebelumnya..
harapnya, dapatlah memanfaatkan sebaiknya Ramadhan kali ini yek..
entah berpeluang lagi atau tidak untuk kita bersua lagi dengan Ramadhan akan datang..

aku tak nak share tentang perkara sunat masa bulan puasa neh..
rata2nya pasti ada yang dah tau..
aku cuma nak kongsikan 3tahap puasa..

tahap pertama.. puasa al-umum.. 
dimana puasa ini ialah menahan perut dari rasa lapar dan dahaga dan menahan nafsu..
puasa ditahap ini adalah puasa ditahap paling rendah..
sebab puasa ini hanyalah sekadar meninggalkan perkara yang membatalkan puasa..

tahap kedua.. puasa al-khusus..
dimana puasa ini ialah menahan pendengaran, penglihatan,  lidah, tangan, kaki, dan seluruh anggota badan dari melakukan dosa..
dan puasa ini ialah puasa orang soleh..
puasa ditahap ini ialah apabila kita menjaga akhlak dan melakukan perkara sunat bagi menambahkan lagi kualiti puasa..
untuk itu 6perkara yang diperkatakan oleh Imam Al-Ghazali untuk mencapainya..
1. menundukkan pandangan dan menahan dari melihat perkara yang tercela..
2. memelihara lidah dari menuturkan perkataan yang tidak berfaedah.. hendaklah lebih banyak berdiam diri, banyak berzikir dan membaca Al-Quran..
3. menahan daripada mendengar perkataan yang dibenci oleh syarak..
4. menahan anggota badan daripada melakukan dosa..
5. tidak berlebihan ketika berbuka..
6. hendaklah timbul dihatinya perasaan takut dan pengharapan kepada Allah..

tahap ketiga.. puasa khusus al-khusus..
dimana puasa ini ialah menahan hati dari keinginan yang buruk dan dari memikirkan sesuatu selain dari Allah secara total..
puasa tahap ketiga adalah puasa tahap paling tinggi..
dan puasa tahap ini menyamai tahap para nabi, al-Siddiqin dan al-Muqarabin..

jadi.. macam mana?
rasanya tahap dimana yang kita nak..
kalau ditahap ketiga.. usahakan lah kearahnya..
sekadar mengingatkan diri sendiri dan rakan2.. 
selamat menjalani ibadah puasa.. :)

** aim untuk khatam al-Quran pada Ramadhan kali ini.. insya-Allah..



Saturday, July 30, 2011

tak ada salah sesiapa pon..

keputusan akhir peperiksaan dah lama keluar..
rasanya dalam sebulan yang lepas..
dan aku tak langsung menyemaknya..
kerana aku sudah tahu apa yang tersuratnya..

dan hari ini secara rasminya, keputusan baru sampai dirumah..
nak tak nak kena menghadap dengan ibubapa..
apabila keluarga berlatarbelangkan 'well-educated'..
suatu harapan yang berbeza disandarkan..

apa lagi pilihan yang aku ada selain menadah telinga..
tak cukup tebal telinga aku..
bila mana tertembus ke hati..

iyaa.. aku tau keputusan aku jatuh..
aku dah lama tahu..
dan dah lama aku cuba terimanya..
tapi, entah kenapa..
aku tewas pada perasaan..
perasaan yang berasa telah menghampakan orang lain.. 

dan aku tak menyalahkan mana2 pihak apabila keputusan kurang baik..
dari persatuan hinggalah orang perseorangan..
hanya aku..
aku yang bersalah..

bersangka baiklah terhadap sesuatu..
boleh ka nak aplikasi kat sini..
tak pasti pula..
tapi aku tau..
ada hikmah disebalik kejadian..
mungkin aku akan lebih berusaha pada semester hadapan..

apa2 pun.. chill my dear.. ;)

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday #6



masih tak lengkap lagi.. 

Monday, July 25, 2011

kapur atau maker?

sebagai seorang guru..
mana pilihan anda?
KAPUR atau MAKER?

aku berpeluang menggunakan kedua-duanya..
masa praktikal tempoh hari, sekolah aku tuh guna maker pen..
dan kali ini sebagai guru ganti..
sekolah aku yang ini guna kapur..

secara peribadi..
aku lebih suka guna maker pen..
tangan tak adalah kotor dan berhabuk..
tapi agak kos lah untuk sekolah membekalkan dengan maker pen..
dan satu kelebihan lagi..
boleh baling kat student..
muahaha.. yeah.. itu hobi aku..
kau bising dalam kelas aku..
melayanglah maker pen tuh kat kau..

kapur plak..
kotor dan berhabuk..
aku masih lagi tak dapat biasakan diri guna kapur..
dan sangat ngilu rasanya bila salah posisi kapur digunakan..
tapi kalau guna kapur..
aku dengan suka sukinya conteng muka student aku..
muahaha..


oklah.. kepada sekolah2 yang masih gunakan kapur..
silalah guna maker..
haha.. suka2 ja aku kan..
heeee~

Sunday, July 24, 2011

facebook.. aku sudah tawar hati..

pasti semua menggilai Facebook kan..
online saja.. Facebook lah yang dibuka dahulu..
check notification..
check wall..
yeah.. yeah..
aku pernah melalui zaman itu dulu..

bahkan segala games yang ada di Facebook aku pernah main..
dan sangat aktif..
sampai kan kalau tak main, boleh tak tidur lena malamnya nanti..

dan dari Facebook inilah kita tau perkembangan seseorang..
bila mana status2 yang diupdatenya..


tapi bagi aku tak..
haha..
sebab aku jarang mengupdate kan diri aku di Facebook..

dan sejak akhir2 ini..
aku sudah tawar hati dengan Facebook..
entahlah.. tak pasti pula kenapa..
aku hanya akan buka Facebook bila mana ada kawan aku yang post di wall..
itu semua aku perhatikan di email dulu..

group2 bloggers pon sudah jarang aku lawati..
hanya bila aku terasa bosan sangat2..
dan terasa nak blogwalking baru aku lawati.. hehe..

kadang2 terasa nak deactivate kan saja Facebook..
sebab aku dah tak ada hati dengan Facebook..
tapi memandangkan disitulah group2 kawan sekolah aku..
aku terpaksa membiarkan sahaja akaun aku itu..
tak apelah mana tahu ada yang mencari aku kan..

dan aku juga terpaksa akui..
Facebook juga kadang2 menyakitkan hati aku..
mungkin itu juga antara sebab aku sudah tawar hati..
haha..
ada kisahnya di SINI..

apa2 pun yang masih lagi menggilai dengan Facebook..
selamat menggilai eh.. hehee..

Saturday, July 23, 2011

ambulans.. tidur wad..

pernah naik ambulans??
tak pernah??
aku pernah...
heee.. (bangga kejap)

tempoh hari ada aku ceritakan tentang aku kena denggi..
kali ini aku nak sambung cerita tuh..
heee..

banyak dugaan yang aku kena tempuh masa aku kena denggi tempoh hari..
yang paling2 aku tak sangka ialah..
aku ada masalah masa nak amik darah..
mana taknya.. urat aku tak timbul..
jadi secara tak langsung, masa nak masuk air pon.. 
aku ada masalah jugak..

bayangkanlah masa pertama kali nak IV drip..
7 kali percubaan yang dilakukan..
barulah dapat uratnya..
habis lengan, tangan dan kaki..

kali kedua ketika diberitahu kena IV drip lagi, aku dah cuak..
yeahh.. memang aku cuak sebab aku tahu masalah aku yang satu itu..
5 kali percubaan oleh pembantu doktor dan akhirnya beliau give up dan panggil doktor..
dan doktor pula mencuba di leher aku.. percubaan pertama gagal..
percubaan kedua baru dapat..

dan disebabkan masalah itu juga aku dikejarkan ke hospital.. 
(selain sebab denggi yang makin parah)
perjalanan dari klinik kesihatan bayan baru ke hospital besar pulau pinang..
apa yang aku boleh cakap..
boleh tak driver ambulans bawa dengan penuh berhemah..
dahlah jalan tuh tak berapa elok..
ditambah dengan speed lagi..
aku rasa macam naik roller coaster..
nasib baiklah pening aku sudah berkurang..
kalau tak makin bertambahlah pening aku..
itulah pengalaman pertama aku naik ambulans..
siap pasang siren lagi ohh..


dan itu jugalah pengalaman pertama aku di tidur di wad..
tak selesa apabila IV drip aku di leher..
aku memberi kejutan pada doktor di situ apabila IV drip aku disetkan di leher..
dan bila tengok tangan aku.. pasti mereka tahu bahawa aku sudah teruk dikerjakan..
di hospital.. hampir 6 bag air aku dimasukkan..
nak pi tandas pon seksa..
terpaksa usung IV drip tuh skali..
dan disebabkan aku tak reti nak kawal IV drip tuh..
bila setiap kali aku ke tandas..
pasti akan ada darah yang keluar ke IV drip tersebut..
dan tak semena2 aku akan rasa pening bila tengok darah tuh.. hehe..


nasib baik jugalah aku hanya tidur satu malam di wad..
keesokan harinya aku dah dibenarkan pulang..
horayyy..

dan paling tak sangka apabila sebelum aku berangkat pulang..
guru besar dan beberapa orang guru tempat aku mengajar menjenguk aku.. hehe..
mungkin sebab dah seminggu aku tak hadir ke sekolah..
terima kasihlah yek cikgu2..

percaya tak.. lepas sahaja aku dibenarkan pulang..
selera makan aku tidaklah begitu baik..
hanya lalu beberapa suap sahaja..
tapi disebabkan pada hari tersebut, adik aku di Pahang turut ada..
dan ingin membalas makan nasi beryani..
maka aku yang tidak berapa selera pon turut balas nasi beryani..
tapi aku amik sedikit ja.. huhu..
teringin nak makan lagi.. heee~

harapnya.. itulah yek kali terakhir naik ambulans dan tidur wad..
tak nak dah demam denggi..
terseksa......

sekarang neh musim denggi ehh..


Tuesday, July 19, 2011

alhamdulillah.. sudah sihat..

ada ka yang perasan ke mana menghilangnya aku seminggu ini??
tak ada?? huhu.. tak apelah..

dan sekarang.. aku kembali..
yeahh.. kembali setelah sudah sihat sepenuhnya..
tak ramai yang tahu aku kurang sihat sebelum ini..

ouchhh.. aku pula kena denggi.. huhu..
seminggu lebih aku diuji..
dengan 2 nikmat ditarik..
nikmat sihat dan makan..
terseksa rasanya..
aku hanya mampu mencengkalkan hati dan menabahkan hati..
kerana penyakit itu menyucikan dosa2 sebelum ini..

minggu lepas aku jatuh sakit..
dengan demam..
demam bukan sebarang demam..
walaupun aku jarang sakit..
tapi aku tahu demamnya sakit yang amat..
hilang selera..
pening2.. sakit sendi..
sabar jelah hati..
ditambah pula kedua ibubapa aku tiada disisi dan aku hanya keseorangan di rumah..

hari isnin aku ke klinik..
demam biasa sahaja katanya..
hari selasa aku ke klinik kesihatan pula..
untuk check darah..
darah okay sahaja..
cuma kata doktor kalau demam pada hari khamis lagi..
datang check darah lagi..
hari khamis..
aku demam lagi dan ke klinik kesihatan..
darah aku positif denggi..
bacaan platlet 60.. aku dinasihatkan untuk masuk ke wad..
tapi aku diberi peluang hingga keesokan..
dan aku dimasukkan air sahaja..
jumaat.. aku ke klinik lagi..
alhamdulillah naik ke 71..
tapi kurang memuaskan dan timbul masalah lain..
aku dihantar ke GH (general hospital)
sehari di wad.. dan keesokannya aku sudah dibenarkan pulang..

semalam aku ke klinik semula untuk kali terakhir untuk check darah..
alhamdulillah semuanya sudah kembali normal..
dan selera makan juga sudah kembali pulih..
cuma lebam ditangan masih lagi berbaki..

apa2 pun aku sudah melepasi tahap kritikal..
jadi.. jagalah kesihatan anda..
denggi semakin berleluasa..

Friday, July 8, 2011

waah2.. perubahan pada dashboard..

hari ini..
bukak2 laptop..
terus bukak blog..

dan..
dan..
dan..

aku sangat terkejut tengok dengan dashboard aku..
wauuuuuu!! dah baru seyh..
lagi smart dari yang lama..
terpaksalah aku amik masa kejap nak godek2 setting layout yang baru..

bila aku tanya kawan aku yang lain..
(jijah dengan nazri)
deorang terpingga2..
maknanya aku insan istimewa lah neh eh.. haha..

xdaklah.. layout setting neh masih lagi dalam peringkat percubaan..
jadi.. im the selected onelah kan..
haha..
tak ada maknanya..

jom.. aku dah printscreen kan.. jomlah tengok beberapa perubahan yang ada.. 

inilah main page dashboard.. senarai blog following dengan blog2 kita..
ini pula apabila kita buka blog kita.. ada stat di situ..



ini pula apabila nak buat entry baru..

macam mana?? smart tak??
aku suka lah layout baru neh..
hehehe..
opss.. sorry yek bukan niat nak jeleskan you all..
heeee~

Thursday, July 7, 2011

nama saya.....

masing2 ada nama bukan..
tipulah kalau tak ada tuh..

nama yang diberi ada makna tersendiri..
tak akan mak bapa kita bagi nama main suka2 ja..
melainkan yang tak tahu..
tapi kalau dah tahu nama tu ada makna tak elok..
seelok2nya tukarlah kan..

okay.. apa yang aku nak cakap kat sini ialah tentang nama aku..
nama saya..


berkerjaya sebagai guru memerlukan aku menayangkan nama aku..
heee..
jadi.. nama aku ialah NUR AAINAA..
okay.. aku tau apa yang timbul di fikiran korang..
kenapa nama aku banyak A kan.. A di depan.. A dibelakang..
aku hanya mampu tersenyum..
dan kalau dah sepuluh orang yang tanya..
seperti pelajar2 aku.. mau sahaja aku tengking..
"iyaa.. ada masalah ka?"
aku tak kesah kalau soalab itu..

tapi satu dan satu sahaja.. sebut tuh biar elok..
main dengan nama aku.. bermakna cari nahaslah dengan aku..
tiada cara nak menyebut nama aku..
hanya sebut seperti biasa..
orang kata.. alah bisa tegal biasa..
tidak bagi aku..
walaupun kadang2 aku menganggap gurauan..
tapi sorry to say.. terasa di hati..

okay.. tuh saja yang aku nak cakap.. :)

georgetown.. bandar warisan dunia..

PULAU PINANG..
hari ini cuti umum..
yeahhhh..

kenapa eh??
setiap 7hb Julai..
kerajaan negeri telah mengisytiharkan cuti umum..
ini adalah bertepatan dengan pengisytiharan georgetown sebagai bandar warisan dunia..
pada 7 Julai 2008 oleh UNESCO..

jomlah layan gambar2 bangunan bersejarah di penang..





masjid kapitan

Wednesday, July 6, 2011

alhamdulillah.. dah discharge..

hai.. hai.. hai..

ada baca entry aku tentang adik aku kena denggi sampai masuk wad??
SINI kalau nak baca..

dan dia sudah dibenarkan keluar dari wad..
ALHAMDULILLAH..
tak adalah kami sekeluarga risau lagi..
kesian kat mak aku yang menemaninya di sana..

dan insya-Allah.. dia akan mulakan pembelajarannya semula isnin nanti..
dan emak aku pula boleh pulang ke sini..

p/s ada kemungkinan aku kena pulak tak?? heee.. tapi serius, banyak nyamuk kat sini.. :D

wordless wednesday #5

Tuesday, July 5, 2011

Edisi Jun DM..

alhamdulillah.. setelah seminggu berhempas pulas..
akhirnya Edisi Jun DM berjaya dipublishkan..

aku selaku ketua editor pertama untuk krew generasi yang kelima..
berasa sangat LEGA..

puas hati ka aku?
erm.. dengan apa yang kami ada aku puas hati..
tapi, rasanya kami mampu buat jauh lebih baik lagi..

iyelah.. edisi pertama kami..
terkial2 nak guna lagi..

kalau korang tertanya2 apa itu DM..
bolehlah tengok ke SINI..
dan macam mana aku boleh terlibat..
semuanya di SINI..

bagi edisi Jun 2011..
kami membawakan tema boling..
aha.. jangan segan datang melawatlah yek.. ;)

Sunday, July 3, 2011

cepat sembuhlah yek..

baru sahaja mendapat panggilan ayah aku..
demam adik aku semakin teruk..
dan kepekatan darah makin berkurang..
harapnya dia cepat sembuh..

adik aku yang bongsu.. baru sahaja lagi mendaftar diri di UNITEN..
baru minggu lepas..
isnin yang lepas, beliau mesej kakaknya yang satu ini..
mengatakan bahawa dia demam..
(dalam hati aku terasa lawak.. baru lagi daftar dah demam.. aishhh..)
terus aku laporkan kedua ibubapa aku..

kedua ibubapa aku menyuruhnya ke klinik..
dikhuatiri terkena denggi seperti abangnya tempoh hari..
tetapi adik aku ini tak nak pergi..

maka berangkatlah kedua ibubapa aku ke muadzam pada jumaat yang lepas..
segala barang dibawa.. takut2 terkena denggi..

semalam ibubapa aku membawanya ke hospital..
(sebab hospital dekat dengan asrama dia)
dan dia disahkan demam denggi..
dan lebih malang apabila ditahan wad..

dan sehingga tadi ayah aku menelefon..
demam adik aku makin teruk..
dan masih lagi ditahan di wad hospital segamat..
dan ayah aku terpaksa berangkat pulang malam ini..
dan emak aku terpaksa tinggal untuk melihatkan adik aku itu..

apa yang aku harapkan.. kesihatan beliau semakin baik..

"dik.. minumlah air2 yang emak bawak tuh.. 100 plus.. jus jambu batu merah.. cepatlah sembuh yek.. dah seminggu tak pergi kelas.. dahlah baru masuk nanti tak boleh nak catch up pula.. dik akan harapan mak ayah.."

** bajet macam dia baca kan.. tak apelah aku mendoakan agar beliau cepat sembuh.. semua orang susah hati..

Friday, July 1, 2011

demam denggi??!

baru2 ini.. adik aku terkena demam denggi..
mana datanglah nyamuk Aedes neh pon aku tak tahu..
jom.. baca sedikit tentang demam denggi..
hehehe..
rajin plak akan aku pi search kan pasal denggi.. hehe..

denggi.....
tahu apa itu demam denggi??

demam denggi ialah sejenis penyakit yang yang berpunca dari virus denggi iaitu flavivirus DEN-1, DEN-2, DEN-3 dan DEN-4 yang dibawa oleh nyamuk Aedes.. demam denggi yang paling merbahaya ialah demam denggi berdarah..


antara simptom2 demam denggi neh.. demam panas.. sakit kepala yang teruk.. sakit sendi.. sakit belakang.. rasa loya.. sakit mata.. ruam.. alaa.. kadang2 tak perasan pon kena denggi neh.. demam pergi check doktor.. tau2 kena suspek denggi.. hoho.. bila dah kena suspek jenuhlah nak kena ulang-alik ke klinik..

bila demam denggi neh.. tiap2 hari kena pergi check darah.. sebab apa eh?  sebab dari darah inilah kita tahu yang kita neh kena demam denggi.. kita akan disahkan kena demam denggi bila mana kiraan platelet sel darah merah kurang daripada 150,000 mm3.. dan apabila platelet kurang daripada 100,000 mm3 berkemungkinan besar akan ditahan di wad..

untuk meningkatkan semula kiraan platelet sel darah merah neh.. apa yang kena buat?? rajin2 lah yek minum air.. 100 plus juga elok diminum.. hampir berbotol2 air 100 plus adik aku dipaksa minum.. haha.. lagi.. eloklah minum air daun betik.. yeahh.. sangat pahit weyh.. tapi sangat berhasil.. hanya dua kali sahaja adik aku minum.. dan terus sihat.. lain2 yang aku boleh membantu ialah sup ketam batu.. jus jambu batu merah.. percayalah.. adik aku dipaksa untuk minum semua tuh.. 

itulah serba sedikit tentang demam denggi.. yeahh.. adik aku bernasib baik kerana tak kena tahan wad.. cuma hari2 terpaksa berulang -alik ke hospital untuk pemeriksaan darah.. dan alhamdulillah.. sekarang dia dah sembuh.. 

sumber: http://www.cybermedik.com/denggi-dan-kesihatan-anda
             http://www.infosihat.gov.my/penyakit/penyakitD/Denggi.php

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...