Skip to main content

demam denggi??!

baru2 ini.. adik aku terkena demam denggi..
mana datanglah nyamuk Aedes neh pon aku tak tahu..
jom.. baca sedikit tentang demam denggi..
hehehe..
rajin plak akan aku pi search kan pasal denggi.. hehe..

denggi.....
tahu apa itu demam denggi??

demam denggi ialah sejenis penyakit yang yang berpunca dari virus denggi iaitu flavivirus DEN-1, DEN-2, DEN-3 dan DEN-4 yang dibawa oleh nyamuk Aedes.. demam denggi yang paling merbahaya ialah demam denggi berdarah..


antara simptom2 demam denggi neh.. demam panas.. sakit kepala yang teruk.. sakit sendi.. sakit belakang.. rasa loya.. sakit mata.. ruam.. alaa.. kadang2 tak perasan pon kena denggi neh.. demam pergi check doktor.. tau2 kena suspek denggi.. hoho.. bila dah kena suspek jenuhlah nak kena ulang-alik ke klinik..

bila demam denggi neh.. tiap2 hari kena pergi check darah.. sebab apa eh?  sebab dari darah inilah kita tahu yang kita neh kena demam denggi.. kita akan disahkan kena demam denggi bila mana kiraan platelet sel darah merah kurang daripada 150,000 mm3.. dan apabila platelet kurang daripada 100,000 mm3 berkemungkinan besar akan ditahan di wad..

untuk meningkatkan semula kiraan platelet sel darah merah neh.. apa yang kena buat?? rajin2 lah yek minum air.. 100 plus juga elok diminum.. hampir berbotol2 air 100 plus adik aku dipaksa minum.. haha.. lagi.. eloklah minum air daun betik.. yeahh.. sangat pahit weyh.. tapi sangat berhasil.. hanya dua kali sahaja adik aku minum.. dan terus sihat.. lain2 yang aku boleh membantu ialah sup ketam batu.. jus jambu batu merah.. percayalah.. adik aku dipaksa untuk minum semua tuh.. 

itulah serba sedikit tentang demam denggi.. yeahh.. adik aku bernasib baik kerana tak kena tahan wad.. cuma hari2 terpaksa berulang -alik ke hospital untuk pemeriksaan darah.. dan alhamdulillah.. sekarang dia dah sembuh.. 

sumber: http://www.cybermedik.com/denggi-dan-kesihatan-anda
             http://www.infosihat.gov.my/penyakit/penyakitD/Denggi.php

Comments

 1. merahnya layout. juling mata aku. haha.

  weh ingat tak aku penah kena denggi masa dekat2 nak SPM dulu...sampai masuk ICU. haha

  ReplyDelete
 2. @ain fathihah

  haha.. sekali sekala bg mata tuh juling..

  aha.. tuh lg dhsyat ah smp msuk ICU.. tp nasib baik lah ok.. xkco SPM..

  ReplyDelete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~