Wednesday, June 30, 2010

angin perubahan..

semalam.. dapat invitation event kat facebook.. gathering budak AlMashoor SPM 06.. 1 Julai.. kat balik pulau.. malangnya aku tak dapat pergi.. sebab dah bertolak pulang ke Johor.. semester neh awal plak aku balik.. haha..

anyway.. tadi aku p lah saja menyemak kat invitation event tuh.. saja nak tengok sapa yang p.. sapa yang tak p.. so, secara tak langsung.. aku add lah beberapa friends yang aku tak add lagi.. dah alang2 add tuh apa lagi.. belek2 sikit fb mereka itu.. iyelah.. ada yang aku tak kenal.. bubuh nama superb.. kena godek gambar baru kenal.. godeklah tengok orang neh study kat mana.. watpa.. gambar2 pon habis aku selongkar.. haha.. naseblah kau.. tengah syok2 dok godek fb mereka ini, aku rasa macam dikejutkan dengan elctrik current.. iyelah.. time goes by.. everybody changes.. ada yang dah bertunang.. fuhh.. hebat.. dan ada yang berubah.. kepada yang lebih baik.. mahupun kepada yang lebih errr kurang baik..

dan aku mula berfikir sejenak dan teringat semula perbualan aku dengan seorang kawan aku tidak lama dahulu.. (anyway, bukan perbualan.. perbualan melalui mesej.. hehe)

SMKA (P) AlMashoor.. sekolah agama yang dipenuhi dengan pelajar2 puterinya.. so, bagaimana pula puteri2 keluaran AlMashoor ini boleh berubah?? yang berubah ke lebih baik.. alhamdulillah.. yang berubah ke arah yang tidak baik.. masya-allah.. bagaimana pula.. yang dulunya kepala ditutupi tudung.. kini rambut bebas mengerbang.. sedangkan hasil keluaran sekolah agama.. apa sebenarnya yang menyebabkan mereka berubah?? persekitaran?? kawan?? media?? sepatutnya basicnya ada dan cukup mengerti tentang hukum2 Allah.. ini yang buat aku sangat pening.. ada seorang kawan bertanya.. kenapa kita keluaran sekolah agama tidak ambil peluang untuk menjadi lebih baik.. padahal sekolah sedikit sebanyak dah memberi persekitaran yang baik untuk menjadi lebih baik.. tetapi.. lepas kuar saja.. masing2 membawa diri dengan pelbagai cara.. mungkin cabaran hidup.. ada yang berjaya dan ada yang tewas.. apa yang aku rasakan semuanya berbalik kepada iman.. mungkin iman mereka tidak kuat lagi dan kalah dengan cabaran dunia.. dan berubah mengikut kemahuan mereka dan bukannya berlandaskan AlQuran dan sunnah..

apa yang boleh aku katakan.. cabaran dunia tersangat hebat.. terpulang pada kita untuk melawan dan menetapkan hati padaNya.. aku doakan rakan2ku yang lain tabah menghadapi onak dunia dan tidak tewas dengan arus.. dan sekadar mengingatkan rakan2 dan diri.. semoga kita bersama2 menjadi lebih baik daripada sebelum ini.. dan memantapkan lagi iman di dada.. dan Allah sentiasa berada di sisi hambaNya yang tidak melupakanNya..

daripada santai sudah bertukar kepada serius.. dan ini sememangnya serius.. even pernah bersekolah agama tidak mengambarkan apa yang ada di dada.. hanya diri sendiri yang dapat menentukan hala sebenar kehidupan kita.. selamat berjaya....

Tuesday, June 29, 2010

no plastics bag day..

semalam.. aku pi KBJ (kompleks Bukit Jambul).. mencari barang dan settle a few things.. tujuan sebenar ke KBJ nak pi popular jek.. mencari sesuatu tuk seseorang dan beli a few things.. setelah berpuas hati dengan apa yang dipilih.. aku pon pi nak bayar.. akak cashier cakap.. "adik, hari neh tak ada plastik beg yek" aku pon hanya mengangguk.. dan dalam hati.. "ohh tidak!! mana aku nak campak barang2 neh semua.. bila masa plak Popular pon amalkan no plastic bag neh"  macam2 dipikirkan dan aku pon bisik kat adik aku kat belakang.. "tak da beg plastik ehh hari neh".. dia pon tnjuk papan tanda kat cashier yang bertulis.. "no plastic bay on Monday".. ok.. aku sudah salah hari.. lantas aku pon keluar dengan memegang 2 buah novel di tangan.. dan beberapa alat tulis aku sumbatkan dalam poket seluar.. naseblah aku tak angkut test pad yang 480keping dan beli benda2 merapu.. so, lepas kuar dari popular.. pa lagi berambus balek rumah lah dengan barang kat tangan.. nak melilau pon sudah malas.. and pa yang aku simpulkan.. aku takkan pergi popular hari isnin..hehe.


on the way nak balek.. puas aku berfikir.. aku boleh terima kalau supermarket tak ada plastik bag every isnin, selasa dan rabu.. sebab ada troli leh tolak.. neh kalau Popular.. tak ka haru jugak.. sabar jelah hati.. and aku rasa no plastic bag neh dijalankan di penang jek.. sebab masa aku kat johor.. tak pernah plak aku jumpa no plastic bag day.. or aku pi tak kena hari.. itu aku tak tau.. hehe..  and rasanya macam kena wat senarai plak kedai mana dengan hari apa yang amalkan no plastic bag neh.. hehe..

Wednesday, June 23, 2010

tahniah or takziah??

sudah seminggu keputusan kemasukan IPTA sesi 2010 keluar.. dan tak terkecuali dalam family aku.. adalah sorang budak neh menunggu keputusan kemasukan IPTA setelah dengan bangganya dia menolak tawaran USM untuk kejuruteraan mekatronik minggu sebelum itu..

ALHAMDULILLAH.. dia akhirnya dapat course yang dia nak di tempat yang dia nak.. dia tolak USM sebab itu bukan tempat yang dia nak walaupun itu course yang dia nak.. (agak konfident tuk dapat yang dia nak kot..haha).. anyway as sister i would said congratulations!! tapi sebenarnya, aku keliru sama ada nak ucap tahniah atau takziahh.. tahniah sebab dapat apa yang dia nak.. and takziah sebab dia tak tau apa yang dia akan lalui.. melalui hari2 yang aku telah lalui.. haha.. dok wat seram plak..

teringat aku pada perbualan kami dengan emak..

emak: p lah kemas pa yang patot, baju ka pa ka..
dia : nak bawak apa??
emak: macam tak pernah dok asrama plak..


(aku di situ gelak macam nak mati.. iyelah, tiba2 plak dok wat tak reti..)

aku: kalau tertinggal barang, tak leh amik.. kena tunggu lepas habis sem..
dia: pasai pa plak..
aku: raya mana balek.. terus balek kampung..
dia: alaaaaa.. nak balek penang.. (belum p lagi dah nak balek.. apa kesss)
aku: hahahha!! padan muka.. sapa soh amik kat situ lagi.. 

agak dah reda sikit aku gelak.. aku sambung balek..

aku: nanti pandai2 lah kat sana..
dia: kakak kan ada.. (sudah.. aku plak jadi mangsanya)
aku: kak tak dah.. praktikal.. tak dok kat sana.. dok kat luaq..
dia: habis tuh kalau orang sesat camna??
aku: hahahhaha!!!!!! pandai2 lah.. (err.. apakah??)

itulah aku kata.. aku tak tau sama ada nak cakap tahniah or takziah..
anyway.. congrats lahhh sebab mendapat pilihan dia.. and gudluck for KEJURUTERAAN MEKATRONIK di UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA..

Friday, June 11, 2010

hang out tyme!!

setelah lama tak hang out.. then this is the time..

first hang out..
tarikh: 3 Jun
tempat : quenssbay
insan yang terlibat: nurul nadhirah (fuhh.. nama penuh.. hehe.. XD)

aktiviti bermula pukul 12.. nad fetch me at home exactly at 12.. (on time, bagus2).. then, menuju ke mana lagi.. Quenssbay lah.. mula2 sekali, p beli tiket wayang.. nanti takut tiket habis walaupun dah tau time wayang.. then, p makan.. perut dah berbunyi2.. kami makan pizza.. (its my treat because i had promised her because of something.. hehe) makan, makan dan makan.. jam menunjukkan pukul 1 lebih.. then, take time sekejap pusing Quenssbay sebab aku ada misi untuk diselesaikan.. hehe.. dah pusing2 dan aim tempat yang sepatutnya, then p surau.. zohor dulu sebelum tengok wayang.. jam kul 2.35.. wayang kul 2.30.. rileks ahh.. then, kami pon bergegas ke GSC.. hall 1.. seat number.. errr.. tak ingat..dengan girangnya menonton Lagenda Budak Setan pada hari 1st ditayangkan.. hehe.. (kononnya habis bersemangat,).. kami dua orang dikepit dengan lelaki.. lantaklah.. tapi tensen gak.. sesuka hati jek deorang neh wat lawak.. mask rider lah.. hahaha!! 1jam lebih didalam sana.. lepas habis tengok, masuk Jusco sat untuk sambung misi aku.. then terjumpalah insan2 yang aku kenal.. lantaklahh.. setelah penat berjalan, keluar masuk keluar masuk kedai, akhirnya aku pon berjaya menyelesaikan misi.. apakah itu?? membeli kasut untuk praktikal.. hehehe.. then, masuk kedai ladylike yang interesting.. sale!! 3 tshirt = RM 30.. wauuuu!! tapi, aku tak beli pon.. nad borong habis.. hehe.. setelah penat berjalan.. kami pon masuk McD.. lapar balik.. hehe.. sambil makan.. sambil mengkomen movie tadi.. haha.. suka hati jek.. biarlah kami saja yang tau.. dan aku rasa biasa saja dengan cita tuh.. hehe.. jam almost 7, kena balek.. lagipun ada orang keja.. kesian ehh.. and that the end of the 1st hang out..

anyway, thanks nad.. sebab belanja wayang.. hehehehe!! and all the effort pusing Quenssbay tuh.. aku tau hang penat.. hehe.. again and again.. THANKS!! ;)

second hang out..
tarikh: 8 Jun
tempat: mana lagi.. Quenssbay lahh
mereka yang terlibat: nur hazirah, nur shazana dan siti nurazwani + kawan shazana

kali neh adik aku cuti.. so dialah jadi driver aku.. pukul 11.30 dah keluar.. sebab wayang kul 11.50.. sesampainya, aku mesej zirah.. dia cakap shazana on the way.. aku pon mengambil kesempatan pi pejabat pos.. kena pos barang.. hehe.. tiba2 plak pejabat pos ramai orang.. hurmm.. tunggu jelah.. keluar2 jam kul 12.10.. haha!! aku pon naik ke GSC.. tengok2 deorang dah beratur..( siti tak join.. dia lambat sikit) termiss kul 11.50, nasib ada pukul 12.30.. kali neh cita Prince of Persia.. then, bila snek tuk mengisi perut.. segala popcorn lah.. then.. menuju ke hall 7.. seat number.. xingat jugak.. hehe.. XD
yang pasti.. memang BEST!! hehe.. setelah 2jam berkurung.. p zohor dulu.. iyelah, jam dah kul 2 lebih.. then, p makan KFC!! sambil2 makan, mengupdate kan cerita dan bercerita pasal orang lain.. hahaha!! normal lah tuh.. ;) kat sini baru siti join.. dah puas makan.. kami pon berjalan2 saja buang masa.. zirah kena balik sebelum kul 5.. dah kul 5.. kami semua pon bersurai.. tapi, aku melilau sat.. then, teringin makan secret recipe.. p lah take away mud cake.. yummm2.. then, call my driver..

thanks to zirah, shazana and kawan shazana for the sponsoring movie + KFC.. hehe.. and thanks again zirah, shazana and siti for the time.. lama tak jumpa.. even kami neh lain kelas.. ;)

the end for the hang out tyme.. THANKS gurlzz.. already miss hangout with munirah, ain, amal dan amirah.. looking forward to hangout with them!!

Wednesday, June 2, 2010

surat penempatan latihan mengajar..

 UTM.31/14.15/1/4 JLD 17( 101 )    
 24 Jun 2009
1 Rejab 1430H



NUR AAINAA BT MUHAMMAD
AP080043
3 SPM


Saudara,
PENEMPATAN LATIHAN MENGAJAR  
Perkara di atas dirujuk.

2.            Sukacita dimaklumkan bagi menjalani  latihan mengajar tahun ini, saudara telah ditempatkan di SMK TAMAN KOTA KULAI . Maklumat penempatan  adalah seperti berikut:


Nama Sekolah:K09, SMK TAMAN KOTA KULAI
Alamat:PERSIARAN SRI PUTRI, TAMAN PUTRI
81000 KULAI
JOHOR
Zon:KULAI A
Tarikh Latihan:19/7/10 - 22/10/10
Tempoh:13 MINGGU
Opsyen matapelajaran:MATEMATIK
Nama Pensyarah Pembimbing:MD. NOR B. BAKAR, PM DR.
Nama Guru Pembimbing:NORHASYIMAH, PN.
Nama Penyelaras Zon:
3.          Sehubungan itu,  saudara dikehendaki melaporkan diri di sekolah berkenaan pada hari pertama latihan mengajar, jam 7.30 pagi atau 12.30 tgh bergantung kepada sesi persekolahan.

4.         Saudara bertanggungjawab sepenuhnya kepada Pengetua sekolah di sepanjang tempoh latihan mengajar. Sila beri komitmen terhadap peranan sebagai seorang guru di samping menjaga nama baik universiti.

Sekian, terima kasih.


"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA KERANA ALLAH"
Yang Benar,




HJ MEOR IBRAHIM BIN KAMARUDDIN

Pengurus Latihan Praktik
Fakulti Pendidikan
b/p Naib Canselor
samb 
34170

s.k - Dekan


owhhh.. sudah keluar rupanya surat penempatan LM.. hehe.. siap nama guru pembimbing tuh.. dahsyat2..  pensyarah pembimbing.. PM Dr Md Nor.. ermm.. xkenai pon.. 

hurmm.. tinggal sebulan jek lagi.. buku tak sentuh2 pon lagi neh.. wat cam terer habis plak.. adoi3.. apa pon dah kena wat preparation..

lapor diri 19 Julai.. tapi 14 Julai ada taklimat kat UTM.. 

pape jelah weyhhh.. malas nak pk lagi.. hehe..

anyway.. all da best to me.. hahahha!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...