Skip to main content

kota kinabalu, sabah - eps 5

Assalammualaikum..

hari keempat di kota kinabalu, sabah..

sebenarnya planning untuk hari ni dah ditetapkan oleh tour guide kawan kami..
untuk ke kundasang..
tapi semalam baru dia bagitau yang dia tak dapat join..
dia kena balik kampung..
itu pasal lah kami kena sewa kereta lagi..

tapi kami request kat dia untuk bawa berjalan2 kat sunday market ataupun gaia street..
pagi2 lagi dalam pukul 7.30 dah keluar..
hmmmm.. speciallynya kat sini pasar ni hanya setiap ahad..
macam pasar biasa.. jual barang2..
dan apa yang pasti..
kat sini murah gila!!!!!!!!!!!
mutiara2 dia pon jatuh sampai half price dari tempat yang kami beli..
tapi kena check lah dulu samada ori atau tak..
dan kerongsang2 kat sini pon banyak jenis dan pilihan..
hoiii!!!!!!! stress gila aku..
sebab aku dah banyak beli..
malas dah aku nak beli..
huhu.. hanya cuci2 mata ja..
pilih ya kakak2..

ada plak gambar ni.. sumpah! aku nak sangat.. tpi........ jangan diikut sgt nafsu...
dah puas2 menshooping2..
kami menuju ke kundasang..
before pergi tu dah selidik daripada kawan kami tu..
apa yang menarik..

1 jam dan plus2 perjalanan ke sana..
dan sementara nak sampai sana..
mula2 sekali..
kami singgah di pekan nabalu..
snap sini.. snap sna..
done.. teruskan perjalanan..
di pekan nabalu..

gunung kinabalu... kena lindung awan plak..

then.. sampai lah kami ditempat yang dituju..
Kinabalu Park..
disinilah terletaknya kaki Gunung Kinabalu..
aktiviti panjat memanjat pon bermula di sini juga..
itu.... planning next time plak panjat gunung kinabalu..
apa buat kat sini..
just jalan2... jalan2..
sambil snap gambar..
sumpah! penat gila..
aku rasa macam nak pengsan pon ada.. adoi..
pintu masuk kinabalu park..

lepak2.. rilek..
dah puas amik udara segar..
teruskan perjalanan ke kundasang..
apa ja ada?
pemandangan indah..
gunung kinabalu di belakang... 

bunga raflesia... tipu ja..

subhanallah! cantik kan gunung kinabalu..

then ke ranau..
owhh.. tak ada apa rupanya disini..

then.. patah balik..
masuk Tamaparuli..
sepanjang perjalanan balik aku dah pengsan..
seriusly!! aku pening gila........
agak2 rasa macam nak berbuka awal pon ada.. hehe..

then singgah di rumah terbalik..
tapi kepala aku still terbalik lagi..
so.. mereka2 ja yang pi..
nak buat lagu mana..
pening aku tak hilang2 lagi..
rumah terbalik..


kereta pon dia terbalik...

hari ni masih awal lagi..
jadi kami ambil keputusan jalan2 ke bazar..
dan...
apa yang menariknya..
sesampainya di bazar terus hujan lebat..
tak kan nak patah balik pula kan..
beli secepat mungkin..
redah ja dalam hujan..

sampai di hotel..
memang ngam2 untuk berbuka..

esok dah nak balik ke johor..
jadi malam tu sibuklah mengemas..
mengira segala hutang..
membahagi segala barangan..

sambung untuk hari seterusnya........

Preview Episode
Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Final Episode

Comments

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

tips untuk praktikal latihan mengajar..

entry ini khas untuk mereka2 yang akan ke praktikal latihan mengajar..  setahu aku yang akan ke LM ialah budak2 UPSI.. so.. ini untuk kamu yek.. dan sahabat ku di UPSI.. ain fathihah dan amirah..
nak aku kongsi tips.. tak adalah aku hebat sangat masa praktikal dulu.. cuma aku sudah melalui zaman praktikal itu pada semester lepas.. dan hanya berkongsi pengalaman apa yang telah aku lalui.. mungkin kamu yang akan pergi praktikal akan dapat mempraktikkan beberapa tips..  hehehe~
mula2 sekali.. bagi aku apa yang penting sekali.. persediaan mental.. yeahhh.. itu sangat penting.. setakat baju, name tag, ABM dan ilmu itu penting juga.. tapi tak sepenting mental.. yeahh.. kalau mental tak ready.. jenuhlah nak menghadap pelajar.. belum lagi diuji dengan pelajar.. so.. bersedialah dari segi mental.. nanti tak adalah  yang menangis lepas kelas yang pertama.. heeeee~
dan yang lain2 yang aku rasa ialah.. hubungan antara guru pebimbing dan pensyarah pebimbing.. kerana merekalah yang akan bagi markah anda.. ketahuilah apa ya…