Skip to main content

tertekan?? dan tekanan..

manusia tidak adanya yang sempurna.. dan adalah suatu perkara yang normal sekiranya berasa tertekan dengan sesuatu perkara.. kadang2 perkara tuh bukanlah besar mana pon.. just dibesarkan, jadilah sangat besar dan menekankan kita..

kadang2 kita tertekan dengan masalah yang kita sendiri tak sangka kita akan berasa tertekan.. iyelah, sangka kita kecik jek benda tuh.. dan bila dibiarkan, melarat dan akhirnya kita jugalah terpaksa menanggung tekanan itu..

selalunya manusia ditekankan dengan masalah peribadi.. tidak kisahlah dari segi perhubungan, kewangan atau apa2 sahaja.. apa yang penting ialah selesaikan masalah tersebut supaya kita tidak akan tertekan.. sama ada kita hendak atau tidak.. itulah yang seharusnya dilakukan.. dan InsyaAllah, kita tidak akan berasa tertekan lagi setelah menyelesaikan apa yang patut diselesaikan..

walau bagaimanapun, kadang2 kita berasa tertekan dengan perkara yang simple jek.. so, ambillah angin.. tenangkan fikiran.. Dr Fazley ada menyatakan.. " Tertekan?? Bayangkan anda berada di tepi pantai yang indah dengan air laut yang biru lagi jernih atau mungkin di tepi air terjun yang indah dan menyamankan.. Bijaklah memanipulasikan minda" so, manipulasikan minda supaya tidak berasa tertekan.. kita juga digalakkan supaya dekatkan diri dengan NYA semoga diberikan ketenangan..

mudah-mudahan kita tidak selalu berasa tertekan.. dan tertekan adalah tidak bagus untuk kesihatan.. so, elakkan daripada tekanan yang berlebihan.. ;)

Comments

  1. adess..byknya perkataan tertekan..huhu

    ReplyDelete
  2. hg neh ngah tertekan ka aina??? hahahaa.... pressure3....
    pressure=?

    ReplyDelete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~