Skip to main content

Dalam Kenangan A. Ghani A. Hamid

23hb baru-baru neh.. atok aku meninggal dunia.. aku tak sangka sama sekali.. cepat sangat..

masa awal bulan Julai hari tuh, arwah kena masuk hospital.. beberapa harilah gak kat situ.. then, doktor suruh bawak balek.. sebab dia tak boleh buat apa dah.. aku ada blek gak masa neh.. kesimpulanny smua pakcik makcik ak balek.. memang arwah tak boleh nk jalan.. kena ada orang pimpin.. nak cakap pon tak sangat.. masa aku nak balek kolej smula, aku tengok bapak aku sedih sangat, ada gak air mata bapa aku mengalir.. aku tau, bapak aku takut tak dapat jumpa lagi.. aku hanya mampu berdoa agar arwah dipanjangkan umur.. (bapak aku trus balek lepas hantar aku kat kolej)

bila doktor tak boleh buat pa ..cuba plak alternatif lain.. alhamdulillah, bila merawat kat situ, arwah semakin sihat.. aku tak sempat nak jenguk.. aku agak buzy sikit.. tapi, mengikut cerita dari mak aku.. arwah semakin sihat.. boleh jalan.. tak payah orang pimpin dah.. aku pon agak terkejutlah jugak.. aku cuba untuk percayai..

baru-baru neh, sepupu aku cuti.. dia balek jaga arwah.. sangka aku, arwah dah ok.. dah sihat.. jumaat lepas, dia bagitau aku arwah kena masuk hospital.. paru-paru berair plak.. kena tahan kat wad.. sehinggalah hari ahad baru-baru neh.. lebih kurang kul 3.30 dia meninggalkan kami semua.. aku sangat terkejut bila bapak aku bagitau aku.. huhu.. mak aku cite kat aku.. bapak aku sempat kol makcik aku yang jaga arwah dalam pukul 3.00.. makcik aku cakap arwah ok lagi.. stabil.. tapi, arwah tak dapat nak cakap dengan bapak aku.. (tak pasti plak aku knapa)

malangnya, aku tak dapat nak balek hari ahad tuh.. aku ada test pedagogi hari isnin tuh pukul8.. aku ingat aku sempat nak amik test.. tapi, aku terpaksa minta kat pn. Hee untuk tangguhkan aku punya test.. so, aku terpaksa melupakan sekejap test aku dan assignment aku..

sesampainya di rumah.. orang baru sahaja selesai baca yasin.. ahli keluarga dibenarkan untuk melihat arwah untuk kali terakhir.. arwah dah dimandikan.. aku berpeluang untuk mengucup arwah.. aku rsa sejuk sangat dahi arwah.. aku rsa agak sedih.. teringat aku kat arwah.. arwah seorang yang suka menyakat.. ada jek dia sakat cucu dy.. hurmmm.. kemudian, arwah dibawa ke masjid untuk disembahyangkan.. rumah atok aku tak cukup besar.. kemudian disemadikan di sana.. aku tak ikut pon pergi sana.. ramai sangat orang..

aku rasa sangat sedih.. lebih-lebih lagi bila aku tengok ayah aku sedih.. agak menyentuh hati aku jugaklah.. dan paling menyedihkan aku, bila ada suara mengatakan aku tak balek jenguk arwah masa arwah masih ada.. aku taulah dia tengah cuti waktu tuh.. padahal aku tak cuti pon.. masa awal ramdhan pon takkanlah aku nak balek.. aku tak nak susahkan orang yang nak kena ambik aku.. lagipun masa tuh arwah ada kat hospital.. kalau aku balek pon, mesti aku neh jadi beban plak.. aku agak angin gaklah pasal tuh.. biarlah kat dia.. satu lagi, aku agak kesian kat roomate aku kena siapkan assignment yang kena hantar hari selasa.. nak buat hari ahad tuh pon, tengah sibuk dengan study untuk test pedadgogi.. so, aku terpaksalah serah bulat-bulat kat dia.. aku harap dia faham keadaan aku..

aku hanya mampu berdoa dan semoga arwah atok aku bersemadi dengan aman.. Al-Fathihah.....

Comments

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~