Skip to main content

PSM completed

Assalammualaikum..


ini lah hasil PSM saya yang telah dijilidkan..
before that..
iyaa.. saya tahu PSM ni dah berkurun dah..
tapi suka hati lah..
antara kenangan istimewa kot..
hahaha..

sudah hampir enam bulan PSM ini lengkap sepenuhnya..
lega rasa hati bila dah selesai..
tapi agak sedikit terkilan bila baca balik..
typing error sana sini.. huhuhu..
mungkin sebenarnya saya mampu untuk menghasilkan PSM yang lebih baik jika meletakkan sepenuh hati..
hahaha..

okay..
saya nak cerita serba sedikit tentang PSM saya..
tak nak tahu.. tak apa.. tak kisah..
boleh pangkah.. =)

kajian tentang penggunaan web dalam meningkatkan motivasi pelajar dalam pelajaran Matematik merentas pencapaian..
web yang digunakan adalah  Majalah Web Dunia Matematik..
menggunakan model motivasi ARCS dalam membangunkan majalah web tersebut..
sebenarnya dah hujung2 buat PSM..
baru paham konsep majalah web dunia Matematik.. haha..
teruk gila..

frankly speaking..
tak adalah unsur ARCS sangat disuntikkan..
but adalah jugak..
dan kajian kami sendiri telah membuktikkan dapat meningkatkan motivasi..
walaupun hakikatnya ada sedikit unsur penipuan.. opssss..

tapi kalau betul2...
sebenarnya memang boleh tingkatkan motivasi pelajar..
sebab pelajar sangat sinonim dengan web..
dan web dunia matematik yang interaktif should be okay with them..

well..
mungkin jika diizinkan saya ditempatkan di sekolah..
dan mengajar Matematik..
saya akan menggunakan majalah web dunia matematik ini sebagai satu medium menarik perhatian pelajar..
dan sememamngnya itulah harapan pelopor web dunia matematik ini..
saya doakan beliau sukses selalu..

**ARCS; attention, relevance, confidence, satisfaction 

Comments

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~