Skip to main content

Oh bakal guru

Assalammualaikum..

sebagai bakal guru..
aku rasa kita sepatutnya bersedia dengan apa tanggungjawab dan cabaran yang akan dipikul..

pertama..
peringkat sekolah rendah/menengah..
well.. as para bakal guru sedia maklum..
para guru dari IPTA kebiasaannya akan ditempatkan di sekolah menengah..
dan para guru dari IPG akan ditempatkan di sekolah rendah..
dengan mind set ini lah para guru meletakkan harapan di tempat sepatutnya..
bagi aku.. isu tu tak perlu dibangkitkan..
bila bakal guru IPTA mengisukan mendapat sekolah rendah sedangkan belajar tinggi..
okay.. one thing is..
apa yang kita belajar di universiti..
specially dalam bidang major..
aku tak rasa akan di apply kan dalam sekolah menengah..
contohnya.. aku opsyen matematik..
aku tak akan apply segala ilmu Matematik yang aku belajar di IPTA..
gila tinggi kot bagi student..
so as conclusion, tak kesah lah dapat sekolah rendah atau menengah..
itu tak sepatutnya jadi isu..
kerana apa yang hendak diaplikasikan ialah ilmu pendidikan yang kita belajar..
tak kisahlah dari IPG atau IPTA..
ilmu yang kita belajar tu still boleh diapply dalam both sekolah rendah dan menengah..


second..
bukan opsyen..
yes... this one thing..
kadang2 kita pertikaikan kenapa kita dapat bukan opsyen..
haiyoo..
come on laa..
benda tu boleh belajar kot..
bukannya susah..
paling2 pon sampai tahap SPM ja pon..
bukannya kita tak lulus SPM..
mungkin in certain subject.
macam BM dan BI..
agak susah.. perlu menuntut ilmu lebih..
tapi.. tak mustahil..

so... aku rasa kita sepatutnya sedia dengan apa yang kita terima..
aku cakap bukan cakap kosong..
but yet.. aku pernah alami..
yaa.. aku bakal guru graduan dari IPTA..
tapi still aku terima mengajar di sekolah rendah..
dan yaa.. opsyen aku Matematik..
tapi still bila pengetua minta aku ke opsyen lain aku terima..
sebab apa..
itulah pengalaman yang akan membantu kita..

Comments

  1. Hi. Boleh cerita tak sedikit tentang opsyen matematik. Apakah kelebihan opsyen ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. opsyen math ni kita belajar subjek math.. contohnya, kalkulus, statistik, modern algebra, sejarah matematik dll.. kalau dah sampai tahap universiti mmg smp pecah kepala otak.. klu tanya kelebihan opsyen math dlm pendidikan, sebenarnya sekarang opsyen math dah lambakan.. so, kat mana kelebihannya pon tak tau.. huhu..

      harapnya terjawablah persoalan yek..

      Delete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~