Skip to main content

tips untuk praktikal latihan mengajar..

entry ini khas untuk mereka2 yang akan ke praktikal latihan mengajar.. 
setahu aku yang akan ke LM ialah budak2 UPSI..
so.. ini untuk kamu yek..
dan sahabat ku di UPSI..

nak aku kongsi tips.. tak adalah aku hebat sangat masa praktikal dulu..
cuma aku sudah melalui zaman praktikal itu pada semester lepas..
dan hanya berkongsi pengalaman apa yang telah aku lalui..
mungkin kamu yang akan pergi praktikal akan dapat mempraktikkan beberapa tips.. 
hehehe~

mula2 sekali..
bagi aku apa yang penting sekali..
persediaan mental..
yeahhh.. itu sangat penting..
setakat baju, name tag, ABM dan ilmu itu penting juga..
tapi tak sepenting mental..
yeahh.. kalau mental tak ready..
jenuhlah nak menghadap pelajar..
belum lagi diuji dengan pelajar..
so.. bersedialah dari segi mental..
nanti tak adalah  yang menangis lepas kelas yang pertama..
heeeee~

dan yang lain2 yang aku rasa ialah..
hubungan antara guru pebimbing dan pensyarah pebimbing..
kerana merekalah yang akan bagi markah anda..
ketahuilah apa yang mereka mahukan..
dan insya-Allah grade untuk praktikal terjamin..
hahaha..

haa.. satu lagi..
kunci untuk berjaya untuk setiap pengajaran..
bagi aku..
kawalan kelas..
kalau gagal kawal kelas..
gagallah pengajaran hari tu..
untuk kawal kelas yang baik..
'first impression' student dengan kita sangat penting..
JANGAN bagi muka pada awal kelas..
bagi aku.. biarlah mereka gelar anda garang atau apa pun..
janji dalam kelas.. mereka hormat anda sebagai seorang guru..

untuk kamu2 yang praktikal di sekolah harian..
mental sangat sangat penting..
untuk mengajar tak akan ada masalah..
cuma kawalan kelas kena mantap..
kena sabar melayan karenah mereka..
pelajar sekolah harian.. sangat banyak karenahnya..
dengan pelbagai kesnya..

kalau praktikal di sekolah yang top..
kawalan kelas tidak akan menjadi masalah..
bahagia gi-la dapat kelas macam tuh..
cuma.. budak2 neh agak eksyen sedikit..
latihan mau yang dahsyat2..
interaktif mungkin kurang..
so, pandai2 lah kalau nak feedback dari mereka..

okay.. apa lagi ekk..
di sini ada beberapa post yang lepas tentang praktikal..
bolehlah kalau nak tengok2..
nanti kalau ada yang terlintas..
aku update lagi yek..


okay.. itu antara post2 lepas..
itu pun setelah ditapis..
heeee~
kalau nak yang lain..
searchlah yek dengan label praktikal..

kawan2 yang lain ada nasihat dan pandangan yang nak ditambah??

dan gudluck yek untuk mereka yang akan ke LM..
salam dari UTM untuk budak UPSI..
(kalau ada yang lain.. sekali lah yek.. yang tahu budak2 UPSI ja.. hee)
hahhaa~





Comments

  1. @diana
    haha.. xdklah bgus sgt mna pn.. hehe

    ReplyDelete
  2. keperluan umah sewa(bg yg menyewa)..duit utk potostat hand out/latihan pelajar..sume tu jgn amik remeh...
    paling penting; confidence.jgn takut dgn pelajar.ngeh3

    ReplyDelete
  3. @dayahtaslim

    aha.. btul tuh..
    klu skolah xprovide.. jenuhlah..

    confidence ok! hehe~

    ReplyDelete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (DUN)

Assalammualaikum..
kali ini saya paparkan perbezaan parti yang menang bagi PRU 12 dan PRU 13 mengikut DUN masing-masing..
klik di SINI bagi peringkat parlimen

PERLIS
PRU 12PRU 13N1TITI TINGGIBNBNN2BESERIBNBNN3CHUPINGBNBNN4MATA AYERBNBNN5SANTANBNBNN6BINTONGBNBNN7NENABNBNN8INDERA KAYANGANBNPKRN9KUALA PERLISBNBNN10KAYANGBNBNN11PAUHBNBNN12TAMBUN TULANGBNBNN13GUAR SANJIBNBNN14SIMPANG EMPATPASBNN15SINGLANGPASPASBN1313PAS21PKR01
sumber PRU 12
sumber PRU 13
KEDAH
PRU 12PRU 13N1AYER HANGATBNBNN2KUAHBNBNN3NOTA SIPUTEHBNBNN4AYER HITAMPASBNN5BUKIT KAYU HITAMBNBNN6JITRABNBNN7KUALA NERANGBNBNN8PEDUBNBNN9BUKIT LADAPASBNN10BUKIT PINANGPASPASN11DERGABNDAPN12BAKAR BATUBNBNN13KOTA DARUL AMANDAPDAPN14ALOR MENGKUDUPASPASN15ANAK BUKITPASPASN16KUBANG ROTANPASPASN17PENGKALAN KUNDORPASPASN18TOKAIPASPASN19SUNGAI TIANGBNBNN20SUNGAI LIMAUPASPASN21GUAR CHEMPEDAKBNBNN22GURUNBNBNN23BELANTEKBNBNN24JENERIPASBNN25BUKIT SELEMBAUPKRPKRN26TANJUNG DAWAIPASBNN27PANTAI MERDEKA