Skip to main content

percy jackson & lightning thief~

disebabkan aku mendapat penghormatan untuk bercuti lebih awal daripada student UTM yang lain.. hehe.. maka, kebosanan cepat terserlah.. hahaha.. iyelah.. dok rumah bukannya wat apa.. goyang kaki.. sehabis goyang tuh.. hehehe..

anyway, cuti neh aku berpeluang untuk membaca satu buku.. yeahh.. buat julung2 kalinya dan buat pertama kalinya aku membaca novel english.. erkkk.. selama neh layan novel cinta Melayu jek.. otak dah tak leh nak proses dah.. so, aku beralih angin kejap..

disebabkan adik aku mengumpul buku siri percy jackson.. aku pon menumpanglah.. hahha.. siri yang pertama.. 'percy jackson & lightning thief'.. aku baca yang versi UK.. aku pon tak sure lah apa bezanya dengan versi US.. benggong tul kan aku neh.. hehe.. dan buku yang neh dah diadaptasi kan dalam wayang.. aku pon dah pernah tengok..

pa yang aku boleh cakap.. jangan samakan yang wayang punya dengan buku punya.. lain beb!! silap haribulan, kalau tengok balik cita tuh, aku plak yang pening.. idea asalnya tuh ada.. tapi.. ketara sangat perbezaan dia.. kalau nak tau apa beza dia.. bacalah sendiri.. hehee..

pening kot otak aku baca buku english.. kejap bukak dictionary.. kejap search online translate.. online translator lagi tak boleh blah.. kadang2 aku baca jek.. malas nak bukak dictionary.. bukannya tak boleh paham.. kena men hentam jeklah jawabnya..

dan sekarang meneruskan perjuangan ke siri yang ketiga.. err yang kedua pon dah habis baca.. nanti aku huraikan.. errr.. suka2 jek.. ok ini cover booknya..

Comments

  1. tahniah cikgu Aainaa! cikgu seharusnya menjadi contoh terbaik kpd ank murid, memupuk sifat suka membaca seiring dengan wahyu pertama - iqra' (bacalah). Majulah Aainaa utk ank bangsa.. =)

    ReplyDelete
  2. erkk.. hahaha..
    untuk ank bgsa ehh..
    ok!!

    ReplyDelete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

tips untuk praktikal latihan mengajar..

entry ini khas untuk mereka2 yang akan ke praktikal latihan mengajar..  setahu aku yang akan ke LM ialah budak2 UPSI.. so.. ini untuk kamu yek.. dan sahabat ku di UPSI.. ain fathihah dan amirah..
nak aku kongsi tips.. tak adalah aku hebat sangat masa praktikal dulu.. cuma aku sudah melalui zaman praktikal itu pada semester lepas.. dan hanya berkongsi pengalaman apa yang telah aku lalui.. mungkin kamu yang akan pergi praktikal akan dapat mempraktikkan beberapa tips..  hehehe~
mula2 sekali.. bagi aku apa yang penting sekali.. persediaan mental.. yeahhh.. itu sangat penting.. setakat baju, name tag, ABM dan ilmu itu penting juga.. tapi tak sepenting mental.. yeahh.. kalau mental tak ready.. jenuhlah nak menghadap pelajar.. belum lagi diuji dengan pelajar.. so.. bersedialah dari segi mental.. nanti tak adalah  yang menangis lepas kelas yang pertama.. heeeee~
dan yang lain2 yang aku rasa ialah.. hubungan antara guru pebimbing dan pensyarah pebimbing.. kerana merekalah yang akan bagi markah anda.. ketahuilah apa ya…