Skip to main content

smartphone saya.. review..

Assalammualaikum..

masuk bulan Jun ini..
maka secara tidak langsungnya..
sudah hampir 4 bulan saya menggunakan smartphone..

blackberry curve 9380..
hanya satu2 curve touch..
dan pengeluarannya pon sudah dihentikan..

sebelum memiliki.. memang mencari2 model blackberry yang sesuai..
disebabkan keinginan untuk menggunakan touch screen..
pilihan yang ada hanyalah model Torch..
dan seorang sahabat memberikan pamplet curve 9380..
barulah saya tahu kewujudannya..
dan terus lock target..

setelah beberapa bulan..
barulah keinginan memiliki membuak2.. haha..
dan semasa hendak membeli..
handphone ini sudah dihentikan pengeluaran..
dan sangat sukar bagi saya mencari model ini di Penang..
kebetulan seorang sahabat saya di Kuala Lumpur..
memintanya menegokkan sekiranya ada..
dan memang ada ready stock di sana!!
duit ditransfer.. dan beliau membelikan.. heee..
sebenarnya ada survey di Low Yat.. dan kebanyakkan adalah AP set..
maaf AP set tidak dilayan..

bulan februari.. cuti raya cina..
baru berkesempatan mengambil daripada dia..

kalau tanya kenapa pilihan saya blackberry..
dan bukannya Android ataupun Iphone..
mudah.. Iphone harganya terlalu tinggi..
walaupun pernah survey suatu masa ketika Iphone 3 dalam lingkungan 1k ++..
itu pon msa tu dah Iphone 4s.. tak kesahlah..
tapi rasanya susah nak cari yang model lama siket..
dan kenapa bukan Android..
sebabnya.. common used.. heee..
walaupun Android banyak menyediakan application..
dan sebenarnya.. adik2 saya yang lain adalah pengguna blackberry..
jadi sedikit sebanyak saya tahu pengoperasian blackberry..

model blackberry.. menggunakan OS blackberry..
kalau masa sekarang.. blackberry dah selangkah ke hadapan..
dengan Z10.. Q10.. (smart gila Z10)

apa yang saya suka tentang Blackberry..
maaf tak dapat nak bandingkan dengan Android.. 
pertama.. 
email, social network seperti facebook dan twitter boleh diintegratekan dengan fon..
maknanya.. kalau ada emel yang masuk, dapat noti dari facebook ataupun dapat tweet dari twitter..
semuanya kita akan dapat alert terus..
dan boleh buka terus dari alert yang masuk..
dan emel plak.. memang boleh reply terus sekiranya nak..

kedua.. 
plan internet yang murah..
blackberry menggunakan plan yang khusus.. iaitu BIS
blackberry internet service..
kerana BIS ini akan support penggunaan BBM dan Blackberry World..
bagi pengguna Maxis.. monthly hanya rm20 dan kuota sebanyak 350mb..
bagi pengguna celcom.. monthly hanya rm25 dan kuota sebanyak 250mb..
penggunaan email dan social network adalah secara unlimited..
kuota hanya ditolak bila guna you tube ataupun mendownload..
**BBM adalah blackberry massenger digunakan untuk berchating dengan pengguna blackberry sahaja..
dan murah jika nak dibandingkan dengan pengguna smartphone yang lain..
yang terpaksa melanggan pakej internet..

ketiga..
memudahkan penyelenggaraan emel yang banyak..
sekiranya kita ada banyak emel..
blackberry boleh integrate banyak emel..
jadi, tak perlu lah nak check satu2 emel..
just integrate dengan fon..
dan kita akan mendapat alert bila ada emel yang masuk..
tak pasti pula maksimum emel yang boleh diselenggara..

keempat..
hanya blackberry sahaja yang menggunakan pad QWERTY bagi smartphone..


walaubagaimanapun..
ada sedikit kekurangan..

pertama..
application..
application bagi OS blackberry kurang..
jika nak dibandingkan dengan Android..
even Instagram pon blackberry tak support..
tapi kira okay setakat whatsaspp, viber, wechat, foursquare masih disupport..

kedua..
suka 'hang'..
ntahlah apa masalah..
tapi suka 'hang'..
adik2 saya pon berkata begitu..
tapi lama2 dah tak kesah..
dan itu sebabnya saya tak mendownload apps yang ntah apa2..

dan sekarang ni.. berangan2 nak guna Z10..
hahaha..
2k++ tu...

dan ini sahaja yang dapat saya berikan tentang blackberry..

dan terima kasih..
kepada sahabat yang merecommend dan membeli..
jasa anda sangat dihargai.. ;)

Comments

  1. blackberry mmg best..tp ecah suka yg pakai keypad...so pakai bold..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh.. hehe.. saja try pakai yg full touch..
      tapi mmg best kan.. hehe

      Delete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~