Skip to main content

UTM professional course..

Assalammualaikum..

sebagai pelajar UTM..
salah satu syarat untuk graduasi..
adalah memenuhi UTM professional course..

universiti lain konfirm tak ada..
hanya UTM saja yang anjurkan..
huhuhu..

dan bagi memenuhi professional course..
ada 5 kursus yang WAJIB dihadiri..

1. how to manage your finance..
okay.. kursus selama satu hari..
cakap pasal kewangan.. kewangan.. dan kewangan..
jemputan khas penceramah dari Bank Negara Malaysia..
waaahh..

2. ISO 9001:2008 Quality Management System Requirement
kursus selama 2 hari..
memang burn sabtu dan ahad..
pasal ISO yang harus dipenuhi dalam sesuatu syarikat..
bagus untuk industrial..
huhu..

3. safety and health officer/occupational safety & health.. (OSHA)
kursus selama 2 hari jugak..
tentang keselamatan di tempat kerja..
** OSHA dan ISO ni bonus bagi budak2 yang akan diinterview

4. test of communication skill (TECS)
ini ala2 MUET..
ada writing dengan speaking..
ada level2 yang harus dicapai..
kalau capai atas level 3..
result akan appear dalam transkip..
so.. target.. level 4 dan ke atas..
muahaha..

5. how to get yourself employed..
disebabkan aku pelajar fakulti pendidikan..
maka.. fakulti aku memecahkan kepada 2 sesi..
arghhhhh!!!
firstly.. pengurusan kokurikulum dan sukan olahraga..
dan yang second.. kem bina insan guru..

secara keseluruhannya.. no 1-3 dah selesai..
itu pon jenuh berebut tempat..
iyelah.. kena saing dengan pelajar2 UTM yang lain..
jadi.. sekarang ni tinggal no 4 dan 5..
minggu terdekat ni juga lah kena attend dua2 ni..

attend professional course ni..
buat weekend aku burn saja..
huhuhu..
orang lain boleh lepak2 buat assignment..
ni kena attend kursus plak..
huhu..
sabar sajalah..

hopefully adalah benefit dari semua itu..
untuk budak2 UTM..
jangan tensen2 ambil professional course ni..
enjoy!!
;-)

Comments

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~