Skip to main content

Trip to Singapore!!

-->Hurmm.. setelah satu sem plan nak ke Singapore, akhirnya terlaksana jugak plan neh.. 9 Januari 2010.. menjadi titik sejarah bilamana aku menjejakkan kaki ke Singapura (aiseh.. hehe..) sem lepas, dunia kita digegarkan dengan H1N1.. tuhlah sebab, tak nak pergi lagi.. neh, dah rasa selamat sikit.. barulah on plan neh..

Anyway, aku pergi under trip yang diorganisekan kat UTM.. (kat UTM neh ramai yang mengorganizekan trip ke Singapore.. just pilih tarikh dengan duit jek).. pelaburan sebanyak RM75, agak berbaloi jugak tuk one day trip neh.. aku pergi dengan coursemate aku.. semuanya 9orang.. najua, dayah, sherry, seha, aida, salwa, safia dan ijan.. sebelum nak pergi, kami diuji dengan beberapa halangan.. (halanganlah sangat.. haha) masa nak buat passport, ada gambar yang kena reject, ada yang kena tukar ic dulu dan ada gak nama yang tercicir.. (tapi, aku tak bersalah kat nama tercicir.. aku dah cakap kat orang tuh, kitaorang pergi 9orang.. sebab, mula-mula tuh 8orang jek.. aku tak bersalah!) tapi, akhirnya dapat gak selesaikan semua rintangan tuh.. sebelum pergi tuh, kitorang dah survey kat akak-akak coursemate kitaorang yang dah pergi..

Sebelum pergi tuh, beberapa persediaan kena buat.. (macam nak pergi mana jek.. haha) mula-mula sekali tukar duit Singapore.. nilai matawang dia, 2.4 dollar = RM 1. Aku tukar RM 50.. then, ada akak tuh dia tolak kat aku 12dollar.. duit lebih dia masa dia pergi harituh.. (thanks kak jah.. 12 dollar tuk RM20, kira cincailah ek.. hehe) then, malam sebelum bertolak tuh.. kitorang buat sandwich.. nak makan kat sana, payah sikit.. so, kitaorang dah wat preparation.. 3buku roti kitorang guna.. dengan 5ringgit yang kitorang collect sesama kitaorang, kitaorang beli megi, roti, tuna dengan air.. hopefully dapatlah menampung masa kat sana..

Pukul 7.00 pagi, kitorang dah gerak keluar dari bilik.. kena kumpul kat tapak FAB sebelum 7.15.. sesampainya kat sana, masing-masing dah jadi excited.. sebelum bertolak, kitorang dibriefkan sekejap.. 2bas yang pergi.. and tak pasal-pasal, aku jadi ketua kumpulan..(ketua kumpulan neh tuk passport kumpulan.. 1kumpulan ada 19orang) aku kena susunkan deorang, nanti senang kat imigresen.. and kat sinilah aku jumpa ‘seseorang’.. (hahahahah! Agak smartlah jugak penampilan dy.. ish3, teruk betul aku neh.. sempat lagi cuci mata) ‘seseorang’ tuh anak kepada tukang organizer neh.. dia jaga bas yang aku naik and dia ketua kumpulan tuk satu lagi group.. so, aku berurusan dengan dia pasal passport kumpulan.. (dia lebih arif, berapa juta kali dah pergi pon aku tak tau).. lebih kurang pukul 8.00 jugaklah baru bas bergerak..

Kira-kira pukul 9.00, kitaorang berhenti kat R & R.. (kotlah sapa-sapa nak makan ka, tukar duit ka.. watevalah..) kat sini, kitaorang kena isi satu kad.. ‘dia’ ajar aku camna nak isi and soh aku briefing kat group.. ‘dia’ gak bagi pinjam pen.. (hehehe.. bangga gila.. sempat gak aku menjelouskan kawan aku.. haha!) bila dah habis isi borang, pa lagi deorang neh.. sementara mengisi masa lapang, habiskan memory card kamera.. hehe.. setelah setengah jam, kitaorang pon bertolak ke Singapore.. tak sampai setengah jam, sampai kat imigresen Malaysia.. kena turun.. lepas dia semak semua, dan dia cop pasport tuh, naik semula bas.. bergerak ke Singapore.. sesampainya kat Singapore, kena turun lagi kat imigresen Singapore (penat tul lah asyik turun nek neh).. kat sini kena bawa turun semua barang.. barang-barang semua kena scan.. sorang-sorang kena masuk tuk disemak (gerun aku.. dahlah orang first) lepas habis tuh, kena scan barang plak.. aku tunggu lah kawan aku.. pastuh ‘dia’ datang suruh scan dulu.. pihak imigresen tak bagi tunggu kat dalam.. dia suruh tunggu kat luar.. (aku wat date sat dengan dia.. haha) lebih kurang setengah jam kot, barulah semua selesai..

destinasi pertama.. pusat sains Singapore.. kul 10, kitaorang sampai kat pusat sains Singapore.. kena bayaran 6 dollar.. masuklah jugak, tengok apa yang menarik.. agak menarik lah jugak.. tapi tak sempat nak spent masa sangat.. sejam jek dia bagi.. benda tuh dahlah 3tingkat.. kitorang bukannya baca sangat.. amik gambar jek lebih (teruk betul perangai.. huhu)

destinasi kedua, kampung Gelam.. kat sini, kitaorang ‘shopping’ sakan.. (shoppinglah sangat) just beli keychain dengan tshirt.. (satu jek formula nak beli barang, jangan convert ke duit Malaysia.. confrim2 lah tak beli) lepas shopping, sembahyang zohor kat masjid.. kat situ dekat dengan masjid.. so, jamak sekali dengan asar.. ingat nak makan megi kat sini, tapi tak sempat plak.. masuk jek bas, terus bukak sandwich.. (kebulur punya pasal)

destinasi ketiga.. merlion park.. kat sinilah kalau nak tengok singa yang pacut air tuh.. berapa juta gambar yang deorang neh amik pon aku tak tau.. hehe..

destinasi terakhir.. pulau sentosa.. lebih kurang pukul 3, kitorang sampai kat pulau sentosa.. tempat dia luas gila.. tempat dia neh cam theme park.. (tapi tak ada duit dah, so merayau jelah) kitorang pon melepak kat tepi pantai.. dok lama2 sikit kat sini.. rehatkan lutut yang dah nak longgar.. dah penat amik gambar, kitaorang pon naik bas kat dalam pulau sentosa, nak pergi tempat lain.. (tapi stil dalam pulau sentosa) pergi tempat lain pon sama gak, kena bayar.. so, kitaorang pon amiklah satu port.. duduk lah kat situ.. and nak dijadikan cerita, masa jalan2 tuh.. terjumpa dengan ‘dia’.. mana taknya dia dok panggil nama aku.. pelik aku.. rupa-rupanya ‘dia’ nak bagi aku tiket tuk tengok song of the sea.. tak pasal2 aku kena bising dengan dia..

jam pon dah pukul 6.. kitaorang pon bergerak lah ke tempat yang ‘dia’ cakap tuh.. tak sampai 15minit dah sampai.. dekat rupanya.. terpaksalah melepak sat.. nak masuk pon tak boleh lagi.. kat pulau sentosa tuh neh ada satu game.. memang menarik.. skyride.. game dia neh, kita akan naik kereta kabel.. bila kat atas kita nanti turun dengan satu kereta ala-ala go cart.. tengok deorang main, macam best.. TAPI 11 dollar.. manalah nak cekau duit banyak tuh.. tak palah, tengok orang main pon jadilah..

jam dah pon pukul 6.30.. kitaorang tunggu punya tunggu, pintu tuh tak bukak lagi.. so, jalanlah kedepan sikit.. tengok-tengok, yang lain dah beratur punya panjang.. (kitaorang salah pintu.. tuhlah, awal sangat hilang).. kitaorang dok kat tengah-tengah.. actually show tuh start kul 7.40.. sementara tunggu tuh, sempatlah menikmati sunset.. masing-masing agak dah terlentok, sempat lagi melayan perasaan.. tepat pukul 7.40, show pon bermula.. apa yang aku leh cakap pasal song of the sea neh.. wow, amazing! Pancutan air dengan laser.. adalah cerita yang cuba disampaikan.. memang menarik.. terpaku aku dibuatnya.. show tuh setengah jam jek.. tapi berbaloi ah pelaburan 10 dollar tuh.. habis jek show tuh, nak kuar tuh punyalah dahsyat.. mana taknya, semua nak kuar.. sampai kitaorang 9 orang terpisah.. aku, salwa dengan pia.. terkapai-kapai cari yang lain.. tiba-tiba, Nampak ‘dia’.. so, kitaorang pon followlah dia.. tengok2 deorang semua dah ada kat situ (hantu betul).. lepas check semua orang dah ada, kitaorang pon menuju ke bas..

dan itulah destinasi terakhir di Singapore.. bas pon menuju ke johor bahru.. dan seperti biasa, kena lalu imigresen.. (leceh betul) lepas check kat imigresen sigapore, ‘dia’ pesan kat aku.. “jangan sambung tidur lagi, nanti kena turun lagi”.. aku pon mengiyakan.. aku ngantuk, sedap elok tidur tak pasal2 kena turun check imigresen.. naik bas.. tak sampai 10 minit, sampai kat imigresen Malaysia plak.. kat sini group aku lambat sikit.. and of course lah aku paling last sekali.. nasib baik ‘dia’ tunggu aku.. (hehe.. padahal dia tunggu pasport yang aku pegang tuh) so, kami jalan ke bas bersama-sama.. (aisehh.. haha!)

kitaorang sampai kat utm lebih kurang pukul 10.00 malam.. penat sangat ahh.. macam nak pengsan jek rasa.. balek2 terus mandi, sembahyang.. pastuh terus landing atas katil.. betapa nikmatnya dapat landing.. so, aku rasa sangat seronok.. disamping dapat pergi tengok Singapore, I’ve spent quality time with my friends.. actually, Singapore sekarang tengah banyak construction.. masa akan datang, lagi banyak benda yang ada.. so, looking forward to visit once more time secara personal.. ntahlah bila..

so, itulah serba sedikit apa yang ada kat Singapore tuh..

Fakta menarik: actually, ‘dia’ yang aku maksudkan anak kepada yang handle trip neh.. and dia pond ah ada awek.. dia bawa awek dia sekali.. aku bukannya gedik sangat pon nak kat dia.. tapi, dia smartlah.. hehe.. nama dia firdaus.. umur 21 tahun.. yang lebih2 aku tak tau.. dan cerita tentang dia berhenti sampai situ saja.. sekadar suka2 untuk cuci mata.. hehe..

Comments

  1. hahaha.
    aku speechless.
    sejak bila hg camni weh?
    aku rs pelik.
    be urself aina. tolong ah.

    ReplyDelete
  2. huhu.. sj jek..
    cmlah ak tgdik sgt..
    tpkan serius.. smart ohh.. hehe..

    ReplyDelete
  3. haha.
    ok2.
    but ak rs lain.
    hg kn freeze sket ngan bnda2 cmni.
    ttb jd cmni. adoyai.

    ReplyDelete
  4. well.. ak kmbali normal dh..
    anyway, sorry xbgtau ehh.. hehe..
    da keychain.. nnt tuntut lah ek..

    ReplyDelete
  5. yaa ejan.. knpa?? nk berebut ngn aku ka.. ahaksss..
    jgn.. nnt aman marah.. :P

    ReplyDelete
  6. haha.. ok.. xdak persaingan nmpkny.. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

ada apa2 yang nak dikongsikan.. diluahkan.. atau apa2 jek.. silakan~

Popular posts from this blog

kelas relief..

hari ini aku nak berkongsi pengalaman aku selama 3 bulan menjadi guru praktikal.. aku nak berkongsi tentang kelas relief.. tahu kan, kelas relief ini, guru-guru dikehendaki untuk masuk ke kelas yang kelas tidak ada guru.. sama ada guru tersebut berkursus, cuti atau ada hal-hal tertentu..

masa dulu sekolah, cukup seronok kan kalau cikgu tak datang.. dan kita boleh buat suka hati.. kalau ada cikgu yang jaga masuk pun, kebiasannya akan disuruh buat kerja sendiri.. betul tak?? hehhee~


setelah menjadi guru praktikal.. aku merasakan cukup FOBIA dengan kelas relief.. malas betul nak masuk kelas dan menjaga kelas tersebut supaya tidak bising.. iyelah, aku pun pernah merasai masa mereka pada dahulu kala.. sekiranya guru mereka ada meninggalkan kerja, senanglah sikit nak menjaga pelajar-pelajarnya.. kalau tidak, jenuhlah.. tuntutan disekolah yang aku praktikal mengkehendaki guru-guru mengadakan aktiviti bersama pelajar.. aku sering saja menyuruh mereka membuat kerja masing-masing.. hahahaha!! k…

perbezaan PRU 13 dan PRU 12 mengikut parti (parlimen)

Assalammualaikum..
nampak gayanya masing2 sudah mengetahui keputusan PRU 13.. tahniah kepada yang telah menang.. dan yang kalah jangan putus asa.. cuba lagi PRU 14.. heeee..
okay.. di sini saya hanya hendak membuat perbandingan parti yang menang.. dan sila analisis sendiri.. hehehe...

klik SINI untuk peringkat DUN
PRU 12PRU 13P1PADANG BESARBNBNP2KANGARBNBNP3ARAUBNBNP4LANGKAWIBNBNP5JERLUNBNBNP6KUBANG PASUBNBNP7PADANG TERAPPASBNP8POKOK SENAPASPASP9ALOR SETARBNPKRP10KUALA KEDAHPKRPKRP11PENDANGPASBNP12JERAIPASBNP13SIKPASBNP14MERBOKPKRBNP15SG PETANIPKRPKRP16BALINGPASBNP17PADANG SERAIBEBASPKRP18KULIMBEBASBNP19TUMPATPASPASP20PENGKALAN CHEPAPASPASP21KOTA BHARUPASPASP22PASIR MASBEBASPASP23RANTAU PANJANGPASPASP24KUBANG KERIANPASPAS

senarai tampal??

ehem.. budak2 UTM sekarang neh tengah kecoh dengan SENARAI TAMPAL.. yeah.. senarai tampal.. gerun.. gerun.. gerun..
apa2 pun senarai tampal.. kau keluar ka tak.. aku tak kisah langsung.. huhu..
aku tak nak tengok kau lagi.. even result yang sebenar pon aku tak nak tengok.. huhu.. sendiri tau resultnya akan teruk.. sendiri juga tak nak terima hakikat.. aishhhhh~ parah2..
yang pasti sila JANGAN tanya aku apa RESULT aku. itu sahaja yang aku nak bagitau.. thank you~